1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • August 7, 2021 at 10:33 AM
    Quote from mikromakrto

Agenti za nekretnine su samo prodavači i oni žele prodati što više po što većoj cijeni, kao i svi drugi prodavači.

Ni jedan prodavač ti neće reći da ćeš njegovu robu sutra moći kupiti po xy% jeftinije.

Ponavljam, nekretnine nisu usamljeni otok koji će moći izbjeći sudbinu ostatka ekonomije. Nisu to mogle ni 2008., ni u ranijim krizama, neće ni danas.

I nije ni bitno da VMD, Alfastan ili netko treći spusti svoje cijene 20, 30 ili 50%; crna nevolja će natjerati postojeće vlasnike na spuštanje cijena, ako im zagusti pod nogama i to je dovoljno da zaljulja tržište

Agenti su kao i svi prodavaci ali oni prodavaci koji zele prodati veliki broj proizvoda po nizoj cijeni. Proizvod koji se zove nekretnina , kad ga gledamo kao proizvod ima premalu marzu da bi se agenciji isplatila visa cijena i dugo cekanje na prodaju proizvod. Cijena uvecana za 10.000 eur nosi agenciji malo vise provizije a smanjuje vjerojatnost prodaje.

Quote from mikromakrto

Ne nego imaš prevelika očekivanja od tih nekretnina.

Nekretnina, kao i svaka druga imovina, vrijedi samo onoliko koliko je netko spreman platiti za njih.

Ljudi koji imaju skupe nekretnine, a male redovne prihode, su budale pa nek se uvrijedi tko god želi.

Nema apsolutno nikakve logike, emocije na stranu, da udovica s 2 tisuće kuna mirovine živi u stanu od 80+ kvadrata na zelenom valu.

Tu jedan mjesec grijanja pojede pola godišnje mirovine, da ne spominjem druge troškove.

Ali zato ta udovica treba i može prodati taj stan za ogromne novce i odseliti u drugi dio grada gdje će si kupiti stan od 50 kvadrata, imati duplo manje režije i hrpu love sa strane. Da, ona tad neće biti 2 metra od Emirovog repa, morat će se voziti pola sata tramvajem, ali neće ni kukati da je država ovakva ili onakva.

Display More

To nije logika udovice. To je logika investitora jer je uvijek lokacija. Lokacija. Lokacija. Kako doci do lokacije. Sto ce udovici novac uz uvjet da ima dovoljno za zivot. To naravno nije 2000 kuna.

Quote from mikromakrto

Porast cijena nekretnina, ako se govori o nekretninama koje se kupuju za život, a ne rentanje, može nastati zbog rasta:

- stanovništva

- kvalitete izgradnje

- životnog standarda

Rasta stanovništva nema. O kvaliteti izgradnje ne mogu jer nisam te struke, ali sumnjam da se u stanove koji se kupuju preko APNa ugrađuju ne znam kakvi materijali, čisti prosjek. Životni standard raste stalno, ali puno sporije nego cijene kvadrata.

Nema nikakve logike da cijene nekretnina rastu po više nego duplo većim stopama od gospodarstva. Odnosno, ima logike, ali ih nema smisla toliko plaćati. Do kada će to biti tako, nemam pojma.

Nekretnine se, kao i sve drugo, treba kupovati glavom, a ne srcem.

Display More

Moze se dodati da ako u zgradi imamo kupnju 3 stana za rentanje da ce i cetvrtom stanu za zivot u njemu rasti cijena. Ako imamo jos 4 stana koji kupuju stranci za sebe imamo "rast stanovnistva" koji se ne vidi. Dalje. Zivotni standard raste kod nas sporo ali ako ukljucimo strance onda i tu imamo drasticne skokove jer su to kupci vecinom s ekstra ulaganjima. Kvaliteta izgradnje ima dio u rastu jer je samo postotak novogradnje u ponudi.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • August 7, 2021 at 10:00 PM

Nova tvrtka za pojedinu zgradu je zahtjev banaka, s obzirom da je financiranje novogradnje skoro ko projektno financiranje, te time smanjuju rizik ostalih projekata investitora...

Ima nekih građ tvrtki koje mogu manje projekte pokriti vecim dijelom vlatitim kapitalom, pa to onda ide pod nazivom te "renomirane" tvrtke.

Zgodno je za pogledati kako bilance tih velikih tvrtki nemaju rezervacije za reklamacije u garantnom roku, to me oduvijek intrigiralo kako to?

...sram me koliko nemam..

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • August 7, 2021 at 10:34 PM
    Quote from user35

Nova tvrtka za pojedinu zgradu je zahtjev banaka, s obzirom da je financiranje novogradnje skoro ko projektno financiranje, te time smanjuju rizik ostalih projekata investitora...

Ima nekih građ tvrtki koje mogu manje projekte pokriti vecim dijelom vlatitim kapitalom, pa to onda ide pod nazivom te "renomirane" tvrtke.

Zgodno je za pogledati kako bilance tih velikih tvrtki nemaju rezervacije za reklamacije u garantnom roku, to me oduvijek intrigiralo kako to?

Nema veze projektno financiranje sa novom tvrtkom. To nije zahtjev banke. To znam iz prve ruke, osim ako se pravila nisu iz nekog razloga ove godine promijenila.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • August 7, 2021 at 11:37 PM

Molim te pojasni onda.

...sram me koliko nemam..

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 9, 2021 at 7:25 AM
    Quote from ZSEZSE

Problem je sto taj blesavi turizam utjece na hrpu drugih stvari.Svi bi "radili "dva mjeseca,a ostatak godine hladenje.APN i dalmosi s lovom su napumpali cijenu stanova u ZG do sumanutih cifri.Zalosno je da mi kroz taj turizam jako slabo plasiramo svoje proizvode!S jedne strane ja subvencioniram autocestu i Jadroliniju da bi njima turisti dolazili,a s druge strane oni pumpaju cijene jer imaju keša.Pa tko tu koga?

Nije problem turizam. Problem je da druge djelatnosti ne postoje.

Sto se tice nekretnina mislim da se nalazimo trenutno unutar velikog balona koji ce po prirodi stvari puknuti jer ce u jednom trenutku ponuda biti veca od potraznje, a da ne kazem da je sadasnje cijene suludo nekome dati.

I onda ce korisnici APNa imati slicne probleme kao i nekada korisnici "svicaraca".

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • August 9, 2021 at 7:46 AM
    Quote from Marielena
    Quote from ZSEZSE

Problem je sto taj blesavi turizam utjece na hrpu drugih stvari.Svi bi "radili "dva mjeseca,a ostatak godine hladenje.APN i dalmosi s lovom su napumpali cijenu stanova u ZG do sumanutih cifri.Zalosno je da mi kroz taj turizam jako slabo plasiramo svoje proizvode!S jedne strane ja subvencioniram autocestu i Jadroliniju da bi njima turisti dolazili,a s druge strane oni pumpaju cijene jer imaju keša.Pa tko tu koga?

Nije problem turizam. Problem je da druge djelatnosti ne postoje.

Sto se tice nekretnina mislim da se nalazimo trenutno unutar velikog balona koji ce po prirodi stvari puknuti jer ce u jednom trenutku ponuda biti veca od potraznje, a da ne kazem da je sadasnje cijene suludo nekome dati.

I onda ce korisnici APNa imati slicne probleme kao i nekada korisnici "svicaraca".

Da samo činjenica je da au armature, cement i radna snaga za 50-100% skuplji nego prije 10 godina.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 9, 2021 at 7:52 AM

Trenutno se i stanogradnja napucava.

A i nije bitno koliko ste potrosili ako vam to nema tko i platiti. Naravno da ce to sve skupa dovesti do krize u gradjevinskoj industriji.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • August 9, 2021 at 9:59 AM

koliko ja pratim unatrag 15-ak g tržište nekretnina u svojoj okolici i zagrebu, pogotovo za stanove novogradnje se neprestano priča da su cijene prenapuhane. izuzev nekih lokacija u zg, ti isti stanovi se bez problema prodaju još tokom gradnje.

i sam sam 2007 kupio prvu nekretninu i (po)mislio da sam je preplatio, a ispalo je super jer je nastao slom na burzama. ako izuzmemo 2009-11 kad je uslijedila korekcija cijena stanogradnje, cijene neprestano rastu.

evo još jedan primjer.. zimus se interesirao za novogradnju u koprivnici. kvalitetnih novih/novijih stanova NEMA, a ono što se gradilo, sve bilo prodano lani u 8/9 mj dok su se još betonirali temelji!!

sve ostalo nakon 2011 je samo rast. a danas.... kako očekivati jeftinije kvadrate kad je i cijena rada i materijala porasla cca 100%!!!???

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • August 9, 2021 at 12:11 PM

A tko kaže da investitor mora zaradit?

Kad pukne balon, onda se uzima radije i mali/manji minus nego nula. Pitaj one čije se zgrade sad "revitaliziraju" i prodaju kao "nove" po Laništu...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • August 9, 2021 at 12:18 PM

Molio bih ekipu, ali dobronamjernu, da li mislite da će nekretnine u Zagrebu i dalje rasti zbog subvencija AKD-a,

inflacije i priljeva love od turizma koji se vraća na velika vrata ili smo trenutno u balonu koji bi mogao puknuti za

godinu dvije ili pet?

Cijena novogradnje je već blizu 3000 Eur/m2, a negdje i više od toga, što mi se čini puno previše s obzirom na povijesno

kretanje cijene, te pogotovo nakon velike krize 2009. godine kada investitori nisu mogli godinama prodati stanove ni po

1600 - 1800 Eur/m2, pa su mnogi propali, čast izuzecima koji su i u krizi dobro poslovali.

Hvala svima na odgovoru!

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • August 9, 2021 at 12:31 PM

1600-1800 Eur iz 2010.g. je kao danas 2800-3100 Eur, možda i više.

Teško se navikavam na ove nove vrijednosti novca.

Nekad su novčanice od 100-200kn bile krupno, danas sitno.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 9, 2021 at 1:42 PM

*BudFox, nije balon, treba raditi razliku komparacije kvalitete i pozicije nekretnine, nova nekretnina u zg, odnosno stan ima sasvim drugačiju tržišnu vrijednost od stana starog 30 god., također uzimaš u računicu i udaljenost od centra, javni prijevoz te socijalnu komponentu tj. kategoriju i starost populacije jer mlađa naselja imaju stanovitu prednost, nadalje, važna je i namjena nekretnine, da li je posao ili osobne potrebe...kada sve to analiziraš+ inflaciju, investicijski, novogradnje bliže centru(trnje, trešnjevka, radnička, gredelj i sl. teško da će više ispod 2,5-3k eur a ovo što kol.mikromakrto piše i nije baš tako jednostavno, bilo je tu svega i svačega po laništu ili blatu ali nek sagrade jarunski most i aktiviraju bolnicu to će postati top destinacija, tko ima u planu kupovati neka požuri jer kada se to započeto sa gradnjom 2012-2015. sada rasproda, vrijednost toga stana u laništu i blatu ide odmah za 500eur...

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • August 9, 2021 at 4:02 PM

Danas je dobar članak na t-portalu o gradevinskom materijalu.Cijene su strasno skocile gore.Osobno mislim da korekcije mora biti zato jer tko će to plaćati?Prosječna cijena kao u Njemackoj, a plaća 2 puta manja?

S druge strane u boljim kvartovima sve je manje i manje mjesta.Parcele su skupe pa se na njima ne isplati graditi nešto sitno.Slicno je bilo 2009 pa je ekipa plakala.2000€ za stan star 35 god koji kompletno treba renovirati?bez adekvatnog parkinga?To je ludost.

Još jedna stvar znam čovjeka bavi se gradevinskim materijalom kaze da je tako materijalu cijena rasla i prije krize 2009.Sad ti budi pametan.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • August 10, 2021 at 9:05 AM

evo jedna moja jučerašnja situacija. tražim od jednog od najvećih veleprodavača ponudu za cca 20 000 metara raznih elektro kablova. nije prošlo 15 min, a on mene zove što je neuobičajeno za njih. veli mi da proučim ponudu čim prije jer ista vrijedi 3 SATA!!!! da, dobro ste pročitali! zaključak izvucite sami.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • August 10, 2021 at 9:06 AM

Glupo je raspravljati je li 2, 3 ili 5 tisuća eura za kvadrat stana puno. Ta brojka sama za sebe ne znači baš ništa. Niti su svi kupci isti, niti kupuju iz istog razloga niti kupuju radi iste stvari.

Onaj tko kupuje nekretninu za život najčešće, ali ne uvijek, iz priče potpuno isključuje matematiku i zdravu logiku i vodi se jedino cijenom po kvadratu i lokacijom; ima li u blizini škola, trgovina, prostor za rekreaciju ili što već nekoga zanima te hoće li ga banka popratit.

Onaj tko kupuje da bi rentao, a posebno ako to radi kroz kredit, bi trebao imati potpuno drugačije poglede na nekretninu, njenu iskoristivost i profitabilnost. Cijela ta branša, ako je se može tako nazvati, najma stanova je kod nas potpuno nerazvijena i zbog nepostojanja čvrste zakonske regulative, crnog tržišta, muljaža općenito.

Pri kupnji nekretnine za rentu, prvo, osnovno i jedino što nekoga treba zanimati je NOI koji ta nekretnina daje. Može se to promatrati i kao yield, godišnji prinos ili kako si već tko želi prevesti. Ne postoji ciljani NOI, svatko osobno treba procijeniti koliki mu je prinos dobar/dovoljan. Ukoliko je NOI manji od tog ciljanog prinosa, nekretnina je preskupa, bilo da je 500 eura kvadrat u Donjim Andrijevcima ili 5000 eura banu pod repom. Naravno, NOI se može povećati (ulaganjem u nekretninu pa dizanjem rente, smanjenjem troškova, refinanciranjem...), ali bome i smanjiti (prazan prostor, razni kvarovi, povećanje troškova, rast kamata...).

Puno je tu varijabli u igri, ali sama cijena po kvadratu je samo jedna od njih, možda čak ni u 3 najvažnije...

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • August 10, 2021 at 7:24 PM

zanima me da li netko moze dati pogled na visoke cijene-niske kamate i obrnuto?Kamate na kredite su trenutno dosta niske ukoliko kamate skoče da li puca kupnja ili ovdje radi keš??

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • August 10, 2021 at 8:18 PM

jel mi moze netko reci za poslovne prostore kod nas,

koji se vremenski rok u prosjeku uzima za izracun dobre investicije tj. povrata

Jel to 10, 20 godina ili?

Evo i zašto pitam, susjed ima prostor, želi ga prodati i naravno napucao cijenu,

trenutno ga renta za ured ali jako jeftino jer jedva nađe nekoga, a prostor zna biti i mjesecima prazan...

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 10, 2021 at 9:58 PM

*discover, ako nije lokacija i ako ti je to je za rentanje i ako je ispod 100m2, onda 0 bodova, mrtvi kapital, bjež od toga...bolje onda stan...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 10, 2021 at 11:06 PM

Meni je fascinantno da ekipa placa 2-3.000 i vise eura za kvadrat stana? Ok, ako bas zelis na toj i toj lokaciji, ali za taj iznos si slozis sam kucu sa 2-3 stana, koji mozes visak dalje rentat, prodat jedan ili dva... jel to sto nemaju love, znanja da to sami odrade ili zele sve gotovo da se ne zahebavaju sami?

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • August 11, 2021 at 8:28 AM
    Quote from barbosa 2.0

*discover, ako nije lokacija i ako ti je to je za rentanje i ako je ispod 100m2, onda 0 bodova, mrtvi kapital, bjež od toga...bolje onda stan...

je lokacija, neki centar, samo što je potkrovlje...

tocno, razmisljao sam i ja da bi bilo za rentanje, nije 100 nego cca 60tak m2

a razmisljao sam ovako: t - broj godina koliko je potrebno za povrat investicije

mjesecna rata najma * 12 * t = cijena prostora

tj. jedva je iznajmio za 2500kn/mj što bi dalo: 2500 * 12 * t, i ako uzmemo povrat za 10 godina -> 300.000Kn

znam da mi je formula vrlo gruba, ali to mi je bila neka ideja

naravno on trazi 3 puta više tj. povrat bi bio za 30g :D

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago