Apsolutno se slazem, ili zamjeniti se sa djecom, unucima ... Ali to je sve razlicito od slucaja do slucaja. Kad si 70+ treba ti soba, kuhinja i kupatilo
Nekretnine opcenito u HR
-
-
-
Nema kod nas pravih kriterija po kojima bi se moglo utvrditi tko je bogat, a tko siromašan.
Imovina se prebacuje na djecu, roditelje, skriva na skrbničkim računima , u inozemnim bankama Itd.
Samo je sigurno da je najsiromašniji dužnosnik nas guverner HNB jer njegova imovinska kartica je potpuno prazna, čovjek nema ama baš ništa. Nula. Zero.
-
Nema kod nas pravih kriterija po kojima bi se moglo utvrditi tko je bogat, a tko siromašan.
Imovina se prebacuje na djecu, roditelje, skriva na skrbničkim računima , u inozemnim bankama Itd.
Samo je sigurno da je najsiromašniji dužnosnik nas guverner HNB jer njegova imovinska kartica je potpuno prazna, čovjek nema ama baš ništa. Nula. Zero.
A upravlja rezervama i tečajem kune i regulira banke i bankovni sektor?
Zar to nije zapravo potpuno nelogično i fantasticno?
-
A upravlja rezervama i tečajem kune i regulira banke i bankovni sektor?
Zar to nije zapravo potpuno nelogično i fantasticno?
Pa izgleda da on to dobro hendla, da barem svi postanemo takvi “ siromasi” kao on. 😉
-
Ja nemam nikakva prevelika očekivanja, kao što sam rekla nitko nije ni zvao i pitao da bi kupio ili iznajmio (ali tko zna na koliko će to država procijeniti), a roditelji su prostor (u biti malo veća garaža) htjeli iznajmiti za 500 kn, ali za državu to vrijedi puno više i htjeli su porez obračunavati na 2000 kn. Njima bih tih 500 kn mjesečno nešto značilo i država bi nešto dobila, a ovako nitko ništa.
Ako je udovica poštenim radom zaradila taj stan i čitav život živi u tom stanu, zašto bi se ona sad pod stare dana selila u neku selendru. (zato što državi fali love, a kradu na sve krajeve)
Taman da ga je dobila na lotu, nasljedila ili kako god došla do njega, ako joj je skupo održavati ga, plaćati pričuvu, režije, komunalije, održavati zajedničke prostore urednima i sigurnima, što će joj takav stan? Što će mi auto od 300 konja koji troši 15 litara ako ga ne mogu održavati i točiti?
BTW, nekretnina se uvijek može u nasljedstvo ostaviti općini/gradu, a nasljedstvo se može i odbiti.
Daleko je naša država od savršene, ma daleko je i od normalne, ali nisu ni građani ništa bolji.
Svatko mora biti odgovoran za sebe, a onda isto tražiti i od drugih.
-
Ona možda to uspijeva jer skromno i teško živi, ali će baš taj novi harač biti kap koje će preliti čašu. Ona će plaćati nekoliko tisuća eura, a netko drugi 3-4 km dalje za isti takav stan, nekoliko tisuća kuna.
-
Prvo, neće plaćati ništa ako joj je to prva/jedina nekretnina.
Drugo, ako joj je to samo jedna od nekretnina, apsolutno je normalno da plaća više za stan na zelenom valu nego za stan u Dubravi ili Požegi. Jer i vrijedi više. Kao što i netko tko ima plaću 20 tisuća kuna plaća više poreza na dohodak nego netko tko ima 10 tisuća kuna. Kao što platiš više PDVa na salamu od 30 kn nego na salamu od 15 kn.
Porez na nekretnine, na imovinu općenito, je puno pošteniji i učinkovitiji od poreza na dohodak upravo zbog pojedinaca kao iz naše imaginarne priče - obuhvaćaju cjelokupnu imovinu, a ne samo redovne prihode koji nerijetko mogu biti tek minimalni, da zadovolje zakonske norme.
-
Ako stan vrijedi više onda se da pretpostaviti da ga je i platila više, što znači da je država već ubrala više poreza nego kada je kupovan jeftiniji stan. Isto tako je za pretpostaviti ako je kupila skuplji stan da je imala veću plaću od onoga što je kupio jeftiniji, znači da je i prilikom isplate plaće plaćala više (sada ispada da će plaćati i dalje), ili je uložila više i nema ušteđevine, a netko se je odlučio na jeftiniji stan i sada imaše ušteđevinu. Znači oboje financijski vrijede isto, ali ona će plaćati veći porez nego netko drugi, zato jer ima krivi oblik imovine.
-
Bok, ja nisam u dionicama već mjesec dana, i sada sam se odlučio da ću sredstva uložiti u nekretninu, tako da burzu ostavljam lako moguće na bar par mjeseci, kada to sve padne malo ozbiljnije onda se vraćam, povjesno gledajući zviznuti će prije i poslije, do tada čekam,bok
-
Bok, ja nisam u dionicama već mjesec dana, i sada sam se odlučio da ću sredstva uložiti u nekretninu, tako da burzu ostavljam lako moguće na bar par mjeseci, kada to sve padne malo ozbiljnije onda se vraćam, povjesno gledajući zviznuti će prije i poslije, do tada čekam,bok
taman gledam di ste Vi nestali.
veljača je uvijek "ludi" mjesec, pa tako i za trgovanje.
nadam se samo da i u nekretninu ulažete po dobroj cijeni, tj. da ne plaćate balon.
imam i ja neke dvije polu-prilike od kojih nijedna da se napokon realizira
-
-
Znači za par mjeseci prodajete kupljen u nekretninu i natžzad u dionice, ili..?
-
nadam se samo da i u nekretninu ulažete po dobroj cijeni, tj. da ne plaćate balon.
Je, treba paziti, jer su napucali cijenu nekretnina u nebo.
Baš gledam i za ni manje ni više su tražene cijene skuplje 50%
u odnosu na 2015. godinu, bar ovaj dio koji gledam.
-
kod nekretnina se igra igra tko koga koliko može nasanjkati! ili kome je bolje hitno. postavi se kao ozbiljan kupac, ispituj sve moguće i nemoguće pojedinosti, obavezno traži uvid u zemljišne knjige, oteži...zovi nekoliko puta, iznenadit ćeš se koliko se cijena može spustiti. a i iziskuje puno živaca i vremena i nadasve strpljenja, ali je učinkovito. neki prosjek ti je oko 30% manje od željene cijene! da, dobro si pročitao!
-
kod nekretnina se igra igra tko koga koliko može nasanjkati! ili kome je bolje hitno. postavi se kao ozbiljan kupac, ispituj sve moguće i nemoguće pojedinosti, obavezno traži uvid u zemljišne knjige, oteži...zovi nekoliko puta, iznenadit ćeš se koliko se cijena može spustiti. a i iziskuje puno živaca i vremena i nadasve strpljenja, ali je učinkovito. neki prosjek ti je oko 30% manje od željene cijene! da, dobro si pročitao!
Nemaju nekretnine nikakve veze sa sanjkanjem, a te odokativne procjene su sve samo ne točne. Osobno sam kupovao i za 50% ispod tražene cijene i za 10% više. Tražena cijena ne znači apsolutno ništa, bitan je NOI koji se od nekretnine (ne)može dobiti.
Ako mogu dobiti 12% yielda (karikiram), briga me plaćam li kvadrat 2 ili 5 tisuća eura. I obratno, ne postoji jeftina nekretnina, i 800 eura za kvadrat je nekad puno previše.
Kad se jednom Zagreb otarasi Bandića, pa kad napokon strani developeri budu pušteni na tržište, pojesti će razne Pionire, VMDove i slične graditelje škatula. Do tada, ulaganje u stambene nekretnine u Zagrebu je sranje kroz gusto granje. Osim ako netko ima nekretninu viška, to je druga priča...
Trenutno, najviše se isplati ulaganje u industrijske i skladište kapacitete kojih strašno nedostaje.
-
mikromakrto
nisam mislio isključivo na zagreb. situacija je identična u gotovo cijeloj hrvatskoj osim u slavoniji i nesretnoj banovini. istaknute cijene u barem 25% više od stvarno željenih. recimo, noviji stanovi u VŽ,ČK i KC su vrlo traženi i cijena bitno ne odstupa samo iz jednog razloga. jer ih nema dovoljno, sve mlado bježi u gradove. ostati na selu koja su na SZ HR sve mini gradići kaj se tiče infrastrukture i ostalih životnih potreba, niti čuti! sve se pogospodilio. evo, u mom selu od cca 2000 st, nema niti jedne krave već desetak g! svinje hrani još netko tu itamo za vlastite potrebe. banka, pošta, općina, doktor, zubar, vrtić, škola,benzinska, stanica za teh pregled.... sve u krugu petsto metara. a u trideset g broj stanovnika pao za 35%!!
obiteljske kuće na rubovima i u selima okolo možeš dobiti za puno puno manje novce. iziskuje puno truda, vremena i strpljenja, ali ako znaš za kaj ti treba....
-
Ne znam gdje stavit ovaj clanak pa ga ovdje stavljam.
Znaci tko je nesto stekao , prvo , drugo koljeno kak bi se reklo,
e njihove nasljednike treba oderat porezom i da karikiram dat onima koji nisu zlicu
stekli u zivotu .
Naravno ovo je samo prijedlog , ali gdje ima dima ima i vatre...
Stvarno treba dobro razmislit gdje imovinu zbuksat da drzave ne mogu do nje
-
A para drzavama nikad dosta, ipak oni znaju najbolje kako potrosit 🤣🤣🤣
-
https://www.seebiz.eu/nekretnine/hnb…ki-rizik/259262
"Time je razina indeksa cijena stambenih nekretnina za cijelu Hrvatsku u 2020. premašila razine iz razdoblja prije izbijanja krize 2008., i dosegnula dosad najviše vrijednosti", navodi HNB."
-
Porast cijena nekretnina, ako se govori o nekretninama koje se kupuju za život, a ne rentanje, može nastati zbog rasta:
- stanovništva
- kvalitete izgradnje
- životnog standarda
Rasta stanovništva nema. O kvaliteti izgradnje ne mogu jer nisam te struke, ali sumnjam da se u stanove koji se kupuju preko APNa ugrađuju ne znam kakvi materijali, čisti prosjek. Životni standard raste stalno, ali puno sporije nego cijene kvadrata.
Nema nikakve logike da cijene nekretnina rastu po više nego duplo većim stopama od gospodarstva. Odnosno, ima logike, ali ih nema smisla toliko plaćati. Do kada će to biti tako, nemam pojma.
Nekretnine se, kao i sve drugo, treba kupovati glavom, a ne srcem.
-
Ne znam, nisam strucanjak.
Ovak na prvu, sela propadaju, svi bi htjeli zivjet u gradovima, mozda je to razlog povecanja cijena?
na selima, cijene padaju ili uopce nema interesenata za kupovinu kuca, gospodarstava.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun