Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

 • Evo danas promet već preko 8 milijardi.

  Možemo samo gledati kako država usisava sav novac s tržišta kapitala za pokrivanje rupa u proračunu koje su nastale kao posljedica lockdowna.

 • Evo danas promet već preko 8 milijardi.

  Možemo samo gledati kako država usisava sav novac s tržišta kapitala za pokrivanje rupa u proračunu koje su nastale kao posljedica lockdowna.

  To je istina. Ali pitanje je dostupne likvidnosti. Danas je mnogo vise likividnosti nego prije deset ili vise godina, a ta likividnsot vrlo vjerojatno ne bi završila na trzistu vlasničkih vrijednosnica, a opet traži neki prinos.

 • Od dvije milijarde eura novih euroobveznica, malo više od pola za stari dug

  Quote

  Milijarda eura pritom se odnosi na tranšu ročnosti 12 godina (s dospijećem 2033.), i to uz kuponsku kamatu od 1,125 posto odnosno prinos za investitore od 1,257 posto. Drugih milijardu eura je na rok od 20 godina i dospijeva 2041.To je ujedno i najdulja ročnost državnih euroobveznica Hrvatske, a ta tranša nosi kamatu od 1,750 i prinos od 1,780 posto.


  Ponderirano je, dakle, izdanje realizirano uz prosječnu kamatu od 1,5 posto. Ministar financija Zdravko Marić s tim u vezi je rekao da su referentne kamate na tržištu ovih dana imale blago nepovoljan pomak, ali to je kompenzirano malo stisnutoj premiji rizika. Tome je pripomogla solidna potražnja koju su iskazali investitori (strani, ali i domaći); interes je bio je 3,2 puta veći od izdanja.

  st-brajo - jel to to?


  Nije to tako lose. Tri puta veci interes po 1.5%. Fina kamata za slucajnu drzavu.

  Long by day, short by night!

 • ma to je super.

  jedini problem je tko su kreditori?

  ako su to mirovinci, trebat će osloboditi portfelj.

  ili će Vujo ići u novu rundu QE-a ili će se opet dump-ati dionice, kao i zadnji put, pa su za to krivili male ulagače, virus, potres, paniku, itd.

  kako bi sad dobro došlo imati na "brzom biranju" nekog priku iz mirovinskih fondova.

  jučer i prekjučer je vladala grobna tišina na forumu, jer su svi kao "čitali izvješća", mada mi se čini da i ovdi ima ekipe koja trguje na "impute" ovih gore navedenih, pa je malo "drukice" dobro došlo da i oni "izbalansiraju" portfelj.

  po prometima koliko sam pratio, jedino je bio junački iskrcaj još prije na TPNG i na VIRO, baš iste one koje su "zelenile" i zadnji put kad je sve drugo tankiralo.

  tako da me živo zanima slijedi li nam repriza ili će nam this time biti different :/

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • po prometima koliko sam pratio, jedino je bio junački iskrcaj još prije na TPNG i na VIRO, baš iste one koje su "zelenile" i zadnji put kad je sve drugo tankiralo.

  tako da me živo zanima slijedi li nam repriza ili će nam this time biti different :/

  Vidim da su nas izmjestili po hitnom postupku pa opet nista od teme i komentiranja drugih. Ah.


  Bumo vidjeli u ponedjeljak ili tokom tjedna. Tako i tako pol foruma plovi na tankerima a oni, kao sto kazes, znaju gdje su mirne luke kad krene lokalni uragan zvani "fondovsko rebalansiranje." Viro nam je ovih dana nasukan u nekim plitkim vodama. Samo plima moze brzo doci i odvuci ga u duboke mutne i valovite vode. A tamo, na otvorenom, ovisno o valovima i vjetru, tko zna.

  Long by day, short by night!

 • Ministarstvo financija u četvrtak je objavilo da je na domaćem tržištu kapitala izdalo sedmogodišnju obveznicu u nominalnom iznosu od devet milijardi kuna, uz godišnju kamatnu stopu od 0,50 posto te prinos do dospjeća od 0,533 posto.


  . Ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 8. srpnja 2021. u ukupnom nominalnom iznosu od šest milijardi kuna, implicirana ušteda na kamatama iznosi više od 135 milijuna kuna, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja, izračunali su u resoru financija.


  https://www.poslovni.hr/trzist…-9-milijardi-kuna-4294420


  Bogami imamo više sreće, nego pameti.