1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 56
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 7, 2023 at 9:07 AM

Po ovim statistikama u istri izgleda da ce 6 i 7 ipak biti nesto losije nego predhodne godine

https://istra.hr/downloadf/istra_stats23_day_tz.xlsx

• Blabla
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • July 7, 2023 at 1:47 PM
    Quote from StatusQuo

Po ovim statistikama u istri izgleda da ce 6 i 7 ipak biti nesto losije nego predhodne godine

Zašto bi 7 bio lošiji? Moja logika bi bila da će 7 nadoknaditi pad u 6 ako su turisti manje dolazili zbog lošeg vremena

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 7, 2023 at 1:53 PM
    Quote from Blabla
    Quote from StatusQuo

Zašto bi 7 bio lošiji? Moja logika bi bila da će 7 nadoknaditi pad u 6 ako su turisti manje dolazili zbog lošeg vremena

Hoteli su u lipnju +3.7% po noćenjima, a to nam je najbitnije.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 7, 2023 at 6:31 PM

Izvrsni financijski pokazatelji

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/2023/07/06/vlada-porast-turistickih-dolazaka-i-nocenja-prate-i-izvrsni-financijski-pokazatelji-872215

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 7, 2023 at 7:03 PM
    Quote from Normani

Izvrsni financijski pokazatelji

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/2…azatelji-872215

Ova negativna medijska kampanja u lipnju je ubila interes za turističkim dionicama. Totalno neopravdano.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • July 7, 2023 at 7:15 PM

mislim da u globalu turisti manje trose, barem ono sto vidim iz prve ruke, restorani i kafici su poluprazni

tehnicki je vise novaca , ali to je radi inflacije, s obzirom da je sve poskupilo, a neke stvari cak i do 100%, pogotovo usluzne djelatnosti

evo jedna slasticarna je od prosle godine i 2 kune kuglice dosla na 2 eura, kolko je to posto poskupljenje, 600%

onu pizzeriju koju sam spominjao prije par mjeseci, gdje je pizza dosla sa 50 kuna na 15 eura, sada zjapi poluprazna naspram prosle godine gdje nisi stol mogao naci slobodan

ima i jako puno praznih apartmana i kuca, iako je gostiju vise, ali je od prosle godine doslo previse apartmana i mnogo njih ce ove godine popusit

sve u svemu, mislim da cemo sljedece godine vidjet pravi feedback nakon sto se ove godine gosti razocaraju u cijene

lidl/kaufland takodjer nema guzvi kao proslih godina, eto danas bio u lidlu, radile 2 blagajne, bez guzvi

isti lidl je prosle godine bio dupkom pun od 6 mjeseca, sa svih 10 blagajni u pogonu non stop

dapace, meni pase ovako jer prosle godine nisam isao u lidl radi toga

sve u svemu, moje osobno iskustvo je da je ova godina mlaka

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 7, 2023 at 7:18 PM

Kolega nas dioničare zanimaju hoteli i kampovi, to jel Mati prazan apartman, jer pita ko hotel sa 4 zvjezdice 200€ ili Anti nema nikog u restoranu, jer porciju liganja(koje koštaju (50-tak kuna) naplati 100€, je sasvim nebitno...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 7, 2023 at 8:17 PM
    Quote from zdenkic

mislim da u globalu turisti manje trose, barem ono sto vidim iz prve ruke, restorani i kafici su poluprazni

tehnicki je vise novaca , ali to je radi inflacije, s obzirom da je sve poskupilo, a neke stvari cak i do 100%, pogotovo usluzne djelatnosti

evo jedna slasticarna je od prosle godine i 2 kune kuglice dosla na 2 eura, kolko je to posto poskupljenje, 600%

onu pizzeriju koju sam spominjao prije par mjeseci, gdje je pizza dosla sa 50 kuna na 15 eura, sada zjapi poluprazna naspram prosle godine gdje nisi stol mogao naci slobodan

ima i jako puno praznih apartmana i kuca, iako je gostiju vise, ali je od prosle godine doslo previse apartmana i mnogo njih ce ove godine popusit

sve u svemu, mislim da cemo sljedece godine vidjet pravi feedback nakon sto se ove godine gosti razocaraju u cijene

lidl/kaufland takodjer nema guzvi kao proslih godina, eto danas bio u lidlu, radile 2 blagajne, bez guzvi

isti lidl je prosle godine bio dupkom pun od 6 mjeseca, sa svih 10 blagajni u pogonu non stop

dapace, meni pase ovako jer prosle godine nisam isao u lidl radi toga

sve u svemu, moje osobno iskustvo je da je ova godina mlaka

Display More

Sve u svemu bit ce zanimljivo analizirati ovu godinu s inflacijske strane,rashoda, potrosnje i zarade

Evo bas citam za Splitsku zupaniju porast kapaciteta, doc ce i do recesije jednom ovaj apartmanski turizam je bas prenapucen s investiranjem nema tko nije izlozen tome, kao i uvjek s vremenom oni s vise apartmana ce prezivit dok oni s jedan dva tesko ce pratit konkurenciju i porast roskova s manjom zaradom

"

Iako je broj kreveta u županiji narastao za 10.853 komada - odnosno četiri posto; došavši do ukupne brojke od 256.136 - a broj novih objekata u Splitu za čak 13 posto

"

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 7, 2023 at 8:40 PM
    Quote from zdenkic

???? 2 kune kluglica prosle godine? pa to za vrijeme Tita nije bilo :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• xdado
    Student
    Reakcija primljeno
    122
    • July 8, 2023 at 7:56 AM
    Quote from emil
    Quote from zdenkic

???? 2 kune kluglica prosle godine? pa to za vrijeme Tita nije bilo :D

Prve cijene što se sjećam sladoleda u kunama 1995. je bilo 3 kune u Zaprešiću. Već tada je na moru bilo 4 kn....

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 10, 2023 at 11:47 AM

Mislim da ovo povećanje broja vozila od 8% ipak govori o činjenicama, a ne o cijeni kuglice sladoleda, zar ne?

TIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.8 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 789.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.4 milijuna eura.

Promet vozila veći je za osam posto dok je iznos naplaćene cestarine veći za sedam posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

HAC: Prošlog vikenda smo naplatili skoro 6 milijuna eura cestarine
    TIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena…
    www.index.hr
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 10, 2023 at 2:18 PM
    Quote from Normani

Mislim da ovo povećanje broja vozila od 8% ipak govori o činjenicama, a ne o cijeni kuglice sladoleda, zar ne?

TIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.8 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 789.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.4 milijuna eura.

Promet vozila veći je za osam posto dok je iznos naplaćene cestarine veći za sedam posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…sti_najnovije_d

da smo mi prava domaćinska turistička države, ne bi im se ruka osušila da su svakom u automobilu podijelili po jednu kuglicu sladoleda, onda bi i cijela Europa pričala o sladoledu, ovako ni vode nisu dijelili, a to je znak da je turista dovoljno i da ih ne treba mamiti poklonima,

ovaj tjedan kada upeče zvizdan do 40'C, nitko više neće pitati pošto je sladoled, samo da ga ima dovoljno

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 10, 2023 at 2:35 PM

Meni je čudno da se ne hvale koliko je trenutno turista u Rh po E-visitoru...

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 10, 2023 at 3:22 PM
    Quote from Junius

Meni je čudno da se ne hvale koliko je trenutno turista u Rh po E-visitoru...

Ovo je tek sada počelo, a slijedi još početak školskih praznika u drugim njemačkim saveznim pokrajinama.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 10, 2023 at 4:13 PM

Hrvatski kampovi ostvaruju visoka očekivanja:

Ulaganja u kvalitetu donose uspjeh cijelom sektoru

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2023.

Od početka godine do kraja lipnja u kampingu je u broju noćenja ostvaren rast od 7% u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine, odnosno čak 22% u odnosu na 2019. godinu.

Hrvatski kampovi ostvaruju visoka očekivanja: Ulaganja u kvalitetu donose uspjeh cijelom sektoru
    www.poslovni.hr
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 10, 2023 at 5:36 PM

Cijeni sladoleda - usprkos!

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja lipnja, odnosno tijekom prvih šest mjeseci ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i preko 27,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, odnosno rast od 4 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Tijekom prvih šest mjeseci najviše je noćenja ostvareno

- u Istri (8,5 milijuna noćenja, +7% u odnosu na 2022.)

- Splitsko-dalmatinskoj županiji (4,7 milijuna noćenja, +11% u odnosu na 2022.)

- Kvarneru (4,5 milijuna noćenja, +6% u odnosu na 2022.)

- Zadarskoj županiji (3 milijuna noćenja, +8% u odnosu na 2022.)

- Dubrovačko-neretvanskoj (2,5 milijuna noćenja, +20% u odnosu na 2022.)

- Šibensko-kninskoj (1,3 milijuna noćenja, +1,5% u odnosu na 2022.)

- Ličko-senjskoj županiji (727 tisuća noćenja, +14% u odnosu na 2022.)

- U Zagrebu je ostvareno 1,1 milijun noćenja što je 20% više nego lani

- u ostatku kontinenta ostvareno više od milijun noćenja što je 20% više nego lani.

Hrvatski turizam u prvom polugodištu ostvario rast od 10 posto u noćenjima | Lika Club
    Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u…
    likaclub.eu
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 10, 2023 at 5:42 PM

Dubrovnik prestigao i Veneciju po broju gostiju po stanovniku - 34 posto dolazaka i 20 posto noćenja više nego lani

6 srpnja, 2023.

https://gradonacelnik.hr/vijesti/dubrov…vise-nego-lani/

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 10, 2023 at 5:56 PM

Znaci oni novinari crnjaci kaj su pisali da je sezona katastrofa ipak su samo crnjaci koji su gledali 5 dana tijekom 6 mjeseca dok je padala kisa a i tad su gledali krive tablice u kojima se nisu zbrajali turisti s EU trzista ...

to je tako s "profesionalnim" novinarima koji ce za "sendvic" pardon klik napisat svasta.

sad cekamo da pronadju neki apartman s namjestajem iz doba Tita pa da odma poistovjete sve apartmane upravo s tim jednim i opet najave katastrofu...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • July 10, 2023 at 6:11 PM

mislim da je najveci problem sto turisti , barem naizgled manje trose, tj nema ih nigdje, normalno da trose vise novaca radi inflacije ali u biti manje

ono sto sam pisao prije par dana nisam pisao u smislu da, kako je kolega rekao anti nema tko biti u apartmanu, vec turista "nema nigdje"

prosli tjedan sam igrom slucaja prosao kroz nekoliko gradova i prosetao se kroz par kampova i jednostavno turista "nema"

kaufland/lidl koji su inace dupkom puni austrijancima i njemcima, su relativno normalno popunjeni, kafici/restorani beach barovi poluprazno

guzvi po cestama, naspram proslih godina, jos nema...ima ih u luckom da, ali gdje se onda izgube nemam blage

ja jos ni jednom nisam zapao u guzvu dok su prosle godine u sedmom mjesecu policajci zatvarali centar radi prometnog kolapsa

moj dozivljaj je da je trenutacno nesto kao prosle godine sesti mjesec, eto takav imam osjecaj

ima vise nocenja, ali isto tako ima puno vise smjestaja dostupnih, i imam osjecaj da su svi "doma" i ne idu nigdje

nesto ne stima u cijeloj racunici, al ne znam sta

ovo pricam za istru, kako je drugdje nebih znao

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • July 10, 2023 at 7:20 PM

Mislim da hrvatski turizam, prvenstveno Istra, ulazi u "drugu fazu" razvoja...odnosno sezona se produljuje na svibanj, lipanj, rujan i listopad pa ce se kraj sezone opet docekat s rekordnim brojkama, ali drugacijom dinamikom popunjenosti...

Navedeno temeljim na osobnom iskustvu u funkciji korisnika hotelskog smjestaja i na statistickim brojkama koje IŽ objavljuje svaki tjedan. Naime, vec lani je, po objavljenim brojkama bilo manje dolazaka i nocenja u srpnju i kolovozu u odnosu na 2021., a vidim da se trend (po podacima za lipanj) nastavlja i ove godine...

Razlog navedenog je drasticna razlika u cijeni hotelskog smjestaja izmedju predsezone i sezone, gdje su cijene u pre/postsezoni barem 50% nize.

Ako se mene pita, to uopce nije ni lose jer onaj koji u špici plati bogovsku cijenu moci ce, zbog manjih guzva, konzumirati uslugu u vecem obimu i bit zadovoljniji dok ce korisnici usluga u pred/post sezoni uzivati u svim blagodatima po nizoj cijeni...smanjit ce se sezonalnost i otpast ce "titovi apartmani" jer ce se dolasci optimalnije distribuirati i turist ce imati veci izbor za odabir smjestaja...

E sad sto ce bit s profitabilnoscu nemam pojma...pretpostavljam da ce bit niza jer ce hoteli morati veliki broj ljudi upogonit na 6 mjeseci, a ne na 3 koliko je do sada bilo uobicajeno...

Gore navedeno se prvenstveno odnosi na Istru koju detaljno pratim jer imam pretezno istarske turiste i za koju imaju dostupni podaci...za Dalmaciju nemam pojma sto se dogadja, ali pretostavljam da ce u srednjem roku pratit trendove iz Istre...

• 1
    • 44
    • 45
    • 46
    • 56

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 11, 2025 at 2:47 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Backdraft

May 11, 2025 at 2:47 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 11, 2025 at 2:35 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. misterno

May 11, 2025 at 2:35 PM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 11, 2025 at 1:14 PM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. dionicar

May 11, 2025 at 1:14 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

Backdraft May 11, 2025 at 2:47 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno May 11, 2025 at 2:35 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

dionicar May 11, 2025 at 1:14 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt