Po ovim statistikama u istri izgleda da ce 6 i 7 ipak biti nesto losije nego predhodne godine
Turističke dionice i perspektive
-
-
-
Po ovim statistikama u istri izgleda da ce 6 i 7 ipak biti nesto losije nego predhodne godine
Zašto bi 7 bio lošiji? Moja logika bi bila da će 7 nadoknaditi pad u 6 ako su turisti manje dolazili zbog lošeg vremena
-
Zašto bi 7 bio lošiji? Moja logika bi bila da će 7 nadoknaditi pad u 6 ako su turisti manje dolazili zbog lošeg vremena
Hoteli su u lipnju +3.7% po noćenjima, a to nam je najbitnije.
-
-
Izvrsni financijski pokazatelji
Ova negativna medijska kampanja u lipnju je ubila interes za turističkim dionicama. Totalno neopravdano.
-
mislim da u globalu turisti manje trose, barem ono sto vidim iz prve ruke, restorani i kafici su poluprazni
tehnicki je vise novaca , ali to je radi inflacije, s obzirom da je sve poskupilo, a neke stvari cak i do 100%, pogotovo usluzne djelatnosti
evo jedna slasticarna je od prosle godine i 2 kune kuglice dosla na 2 eura, kolko je to posto poskupljenje, 600%
onu pizzeriju koju sam spominjao prije par mjeseci, gdje je pizza dosla sa 50 kuna na 15 eura, sada zjapi poluprazna naspram prosle godine gdje nisi stol mogao naci slobodan
ima i jako puno praznih apartmana i kuca, iako je gostiju vise, ali je od prosle godine doslo previse apartmana i mnogo njih ce ove godine popusit
sve u svemu, mislim da cemo sljedece godine vidjet pravi feedback nakon sto se ove godine gosti razocaraju u cijene
lidl/kaufland takodjer nema guzvi kao proslih godina, eto danas bio u lidlu, radile 2 blagajne, bez guzvi
isti lidl je prosle godine bio dupkom pun od 6 mjeseca, sa svih 10 blagajni u pogonu non stop
dapace, meni pase ovako jer prosle godine nisam isao u lidl radi toga
sve u svemu, moje osobno iskustvo je da je ova godina mlaka
-
Kolega nas dioničare zanimaju hoteli i kampovi, to jel Mati prazan apartman, jer pita ko hotel sa 4 zvjezdice 200€ ili Anti nema nikog u restoranu, jer porciju liganja(koje koštaju (50-tak kuna) naplati 100€, je sasvim nebitno...
-
mislim da u globalu turisti manje trose, barem ono sto vidim iz prve ruke, restorani i kafici su poluprazni
tehnicki je vise novaca , ali to je radi inflacije, s obzirom da je sve poskupilo, a neke stvari cak i do 100%, pogotovo usluzne djelatnosti
evo jedna slasticarna je od prosle godine i 2 kune kuglice dosla na 2 eura, kolko je to posto poskupljenje, 600%
onu pizzeriju koju sam spominjao prije par mjeseci, gdje je pizza dosla sa 50 kuna na 15 eura, sada zjapi poluprazna naspram prosle godine gdje nisi stol mogao naci slobodan
ima i jako puno praznih apartmana i kuca, iako je gostiju vise, ali je od prosle godine doslo previse apartmana i mnogo njih ce ove godine popusit
sve u svemu, mislim da cemo sljedece godine vidjet pravi feedback nakon sto se ove godine gosti razocaraju u cijene
lidl/kaufland takodjer nema guzvi kao proslih godina, eto danas bio u lidlu, radile 2 blagajne, bez guzvi
isti lidl je prosle godine bio dupkom pun od 6 mjeseca, sa svih 10 blagajni u pogonu non stop
dapace, meni pase ovako jer prosle godine nisam isao u lidl radi toga
sve u svemu, moje osobno iskustvo je da je ova godina mlaka
Sve u svemu bit ce zanimljivo analizirati ovu godinu s inflacijske strane,rashoda, potrosnje i zarade
Evo bas citam za Splitsku zupaniju porast kapaciteta, doc ce i do recesije jednom ovaj apartmanski turizam je bas prenapucen s investiranjem nema tko nije izlozen tome, kao i uvjek s vremenom oni s vise apartmana ce prezivit dok oni s jedan dva tesko ce pratit konkurenciju i porast roskova s manjom zaradom
"
Iako je broj kreveta u županiji narastao za 10.853 komada - odnosno četiri posto; došavši do ukupne brojke od 256.136 - a broj novih objekata u Splitu za čak 13 posto
"
-
???? 2 kune kluglica prosle godine? pa to za vrijeme Tita nije bilo
-
???? 2 kune kluglica prosle godine? pa to za vrijeme Tita nije bilo
Prve cijene što se sjećam sladoleda u kunama 1995. je bilo 3 kune u Zaprešiću. Već tada je na moru bilo 4 kn....
-
-
Mislim da ovo povećanje broja vozila od 8% ipak govori o činjenicama, a ne o cijeni kuglice sladoleda, zar ne?
TIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.8 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.
U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 789.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.4 milijuna eura.
Promet vozila veći je za osam posto dok je iznos naplaćene cestarine veći za sedam posto u odnosu na isti vikend prošle godine.
HAC: Prošlog vikenda smo naplatili skoro 6 milijuna eura cestarineTIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena…www.index.hr -
Mislim da ovo povećanje broja vozila od 8% ipak govori o činjenicama, a ne o cijeni kuglice sladoleda, zar ne?
TIJEKOM proteklog vikenda, od 7. do 9. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 850.666 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.8 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.
U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 789.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 5.4 milijuna eura.
Promet vozila veći je za osam posto dok je iznos naplaćene cestarine veći za sedam posto u odnosu na isti vikend prošle godine.
da smo mi prava domaćinska turistička države, ne bi im se ruka osušila da su svakom u automobilu podijelili po jednu kuglicu sladoleda, onda bi i cijela Europa pričala o sladoledu, ovako ni vode nisu dijelili, a to je znak da je turista dovoljno i da ih ne treba mamiti poklonima,
ovaj tjedan kada upeče zvizdan do 40'C, nitko više neće pitati pošto je sladoled, samo da ga ima dovoljno
-
Meni je čudno da se ne hvale koliko je trenutno turista u Rh po E-visitoru...
-
Meni je čudno da se ne hvale koliko je trenutno turista u Rh po E-visitoru...
Ovo je tek sada počelo, a slijedi još početak školskih praznika u drugim njemačkim saveznim pokrajinama.
-
Hrvatski kampovi ostvaruju visoka očekivanja:
Ulaganja u kvalitetu donose uspjeh cijelom sektoru
Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2023.
Od početka godine do kraja lipnja u kampingu je u broju noćenja ostvaren rast od 7% u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine, odnosno čak 22% u odnosu na 2019. godinu.
-
Cijeni sladoleda - usprkos!
Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je od siječnja do kraja lipnja, odnosno tijekom prvih šest mjeseci ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i preko 27,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, odnosno rast od 4 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Tijekom prvih šest mjeseci najviše je noćenja ostvareno- u Istri (8,5 milijuna noćenja, +7% u odnosu na 2022.)
- Splitsko-dalmatinskoj županiji (4,7 milijuna noćenja, +11% u odnosu na 2022.)
- Kvarneru (4,5 milijuna noćenja, +6% u odnosu na 2022.)
- Zadarskoj županiji (3 milijuna noćenja, +8% u odnosu na 2022.)
- Dubrovačko-neretvanskoj (2,5 milijuna noćenja, +20% u odnosu na 2022.)
- Šibensko-kninskoj (1,3 milijuna noćenja, +1,5% u odnosu na 2022.)
- Ličko-senjskoj županiji (727 tisuća noćenja, +14% u odnosu na 2022.)
- U Zagrebu je ostvareno 1,1 milijun noćenja što je 20% više nego lani
- u ostatku kontinenta ostvareno više od milijun noćenja što je 20% više nego lani.
Hrvatski turizam u prvom polugodištu ostvario rast od 10 posto u noćenjima | Lika ClubPrema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u…likaclub.eu -
Dubrovnik prestigao i Veneciju po broju gostiju po stanovniku - 34 posto dolazaka i 20 posto noćenja više nego lani
6 srpnja, 2023.
https://gradonacelnik.hr/vijesti/dubrov…vise-nego-lani/ -
Znaci oni novinari crnjaci kaj su pisali da je sezona katastrofa ipak su samo crnjaci koji su gledali 5 dana tijekom 6 mjeseca dok je padala kisa a i tad su gledali krive tablice u kojima se nisu zbrajali turisti s EU trzista ...
to je tako s "profesionalnim" novinarima koji ce za "sendvic" pardon klik napisat svasta.
sad cekamo da pronadju neki apartman s namjestajem iz doba Tita pa da odma poistovjete sve apartmane upravo s tim jednim i opet najave katastrofu...
-
mislim da je najveci problem sto turisti , barem naizgled manje trose, tj nema ih nigdje, normalno da trose vise novaca radi inflacije ali u biti manje
ono sto sam pisao prije par dana nisam pisao u smislu da, kako je kolega rekao anti nema tko biti u apartmanu, vec turista "nema nigdje"
prosli tjedan sam igrom slucaja prosao kroz nekoliko gradova i prosetao se kroz par kampova i jednostavno turista "nema"
kaufland/lidl koji su inace dupkom puni austrijancima i njemcima, su relativno normalno popunjeni, kafici/restorani beach barovi poluprazno
guzvi po cestama, naspram proslih godina, jos nema...ima ih u luckom da, ali gdje se onda izgube nemam blage
ja jos ni jednom nisam zapao u guzvu dok su prosle godine u sedmom mjesecu policajci zatvarali centar radi prometnog kolapsa
moj dozivljaj je da je trenutacno nesto kao prosle godine sesti mjesec, eto takav imam osjecaj
ima vise nocenja, ali isto tako ima puno vise smjestaja dostupnih, i imam osjecaj da su svi "doma" i ne idu nigdje
nesto ne stima u cijeloj racunici, al ne znam sta
ovo pricam za istru, kako je drugdje nebih znao
-
Mislim da hrvatski turizam, prvenstveno Istra, ulazi u "drugu fazu" razvoja...odnosno sezona se produljuje na svibanj, lipanj, rujan i listopad pa ce se kraj sezone opet docekat s rekordnim brojkama, ali drugacijom dinamikom popunjenosti...
Navedeno temeljim na osobnom iskustvu u funkciji korisnika hotelskog smjestaja i na statistickim brojkama koje IŽ objavljuje svaki tjedan. Naime, vec lani je, po objavljenim brojkama bilo manje dolazaka i nocenja u srpnju i kolovozu u odnosu na 2021., a vidim da se trend (po podacima za lipanj) nastavlja i ove godine...
Razlog navedenog je drasticna razlika u cijeni hotelskog smjestaja izmedju predsezone i sezone, gdje su cijene u pre/postsezoni barem 50% nize.
Ako se mene pita, to uopce nije ni lose jer onaj koji u špici plati bogovsku cijenu moci ce, zbog manjih guzva, konzumirati uslugu u vecem obimu i bit zadovoljniji dok ce korisnici usluga u pred/post sezoni uzivati u svim blagodatima po nizoj cijeni...smanjit ce se sezonalnost i otpast ce "titovi apartmani" jer ce se dolasci optimalnije distribuirati i turist ce imati veci izbor za odabir smjestaja...
E sad sto ce bit s profitabilnoscu nemam pojma...pretpostavljam da ce bit niza jer ce hoteli morati veliki broj ljudi upogonit na 6 mjeseci, a ne na 3 koliko je do sada bilo uobicajeno...
Gore navedeno se prvenstveno odnosi na Istru koju detaljno pratim jer imam pretezno istarske turiste i za koju imaju dostupni podaci...za Dalmaciju nemam pojma sto se dogadja, ali pretostavljam da ce u srednjem roku pratit trendove iz Istre...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner