1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 21, 2021 at 9:43 AM
    • #9,021
    Quote from MickeyM
    Quote from airfire

Mislim je da se dobija dobra premija, lagano se skuplja polako na svim razinama. Biti cu siguran kad netko kupi po 5.40

Ako netko i po toj cijeni proda opet je na "flat"! Što mu to onda znači?

Kako misliš flat? šta znaš po kojoj će cijeni kupovati optimu?

Ono su sve bili naši izračuni, ali tko kaže da će biti toliko ili da ćemo im prodati za toliko ??

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • October 21, 2021 at 10:11 AM
    • #9,022

Pitanje poslovnim ljudima. Ako zakon propisuje tocno odredjenu cijenu otkupa zasto itko ocekuje da ce biti visa cijena. Kad bi netko u mojoj firmi platio nekome vise od nuznog troska razliku bi platio iz svog djepa. (Princip poslovne i porezne logike). Uvijek se radi s tudjim novcima.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • October 21, 2021 at 10:15 AM
    • #9,023
    Quote from Mladen Milicic

Pitanje poslovnim ljudima. Ako zakon propisuje tocno odredjenu cijenu otkupa zasto itko ocekuje da ce biti visa cijena. Kad bi netko u mojoj firmi platio nekome vise od nuznog troska razliku bi platio iz svog djepa. (Princip poslovne i porezne logike). Uvijek se radi s tudjim novcima.

Ovo nije samo nuzni trosak. Ima nesto i u marketingu te goodwill. A i u tome zelis li ili ne skupiti dovoljno za istiskivanje i povlacenje s burze.

Ali unatoc svemu A1 je puno bolji od njih. 😂

• Sunk cost
    Početnik
    Reakcija primljeno
    22
    • October 21, 2021 at 10:58 AM
    • #9,024
    Quote from jurexx

Crnogorci najbrži. Prvi odobrili koncentraciju.

http://www.azzk.me/jml/images/doc…ima_Telekom.pdf

Što se desilo sa dionicom OPTE u .me nakon odobrenja?

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • October 21, 2021 at 12:04 PM
    • #9,025

zato što neki dioničari neće prodati dionice za tu zakonom propisanu cijenu, a većinski vlasnik bi na kraju priče htio imati svih 100%. kako će doći do 100% to ćemo vidjeti vjerojatno sljedeće godine

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • October 21, 2021 at 12:33 PM
    • #9,026
    Quote from nascar

zato što neki dioničari neće prodati dionice za tu zakonom propisanu cijenu, a većinski vlasnik bi na kraju priče htio imati svih 100%. kako će doći do 100% to ćemo vidjeti vjerojatno sljedeće godine

A većinski vlasnik želi brzo integrirati optimu u telemach a za navedenu aktivnost mu treba brza kupnja preostalih dionica.

Bit će ovdje još svega, a ima dosta strpljivih koji mogu čekati pravu ponudu i biti strpljivi i to je sigurno preko 5% vlasništva

goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • October 21, 2021 at 1:01 PM
    • #9,027
    Quote from Headhunter
    Quote from nascar

A većinski vlasnik želi brzo integrirati optimu u telemach a za navedenu aktivnost mu treba brza kupnja preostalih dionica.

Bit će ovdje još svega, a ima dosta strpljivih koji mogu čekati pravu ponudu i biti strpljivi i to je sigurno preko 5% vlasništva

Zašto vlasnik mora imati 100% udjela da bi integrirao Optimu u Telemach?

Sve više razmišljam da ostanem još u papiru, ali pazim da ne ostanem kratkih rukava.

Odmah se sjetim kako su prošli na Maestralu koji su bili najstrpljiviji.

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • October 21, 2021 at 1:29 PM
    • #9,028

Koje su opcije ako se ne proda u prvom krugu? Ako ne skupe preko 95% ide drugi? Sto ako skupe?

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • October 21, 2021 at 1:41 PM
    • #9,029
    Quote from Backdraft

Koje su opcije ako se ne proda u prvom krugu? Ako ne skupe preko 95% ide drugi? Sto ako skupe?

Nakon prvog kruga, ako budu kupovali po cijeni vecoj od ponudjene u javnoj ponudi, morat ce svima koji su prihvatili cijenu iz ponude isplatiti razliku. Ili moraju cekati godinu dana da prodje rok, tek onda mogu po vecoj cijeni kupovati.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • October 21, 2021 at 2:09 PM
    • #9,030

Ne kužim, zašto bi istiskivali manjinske, osim što su obvezni po zakonu dati javnu ponudu. Što imaju od toga? Recimo da mali broj ljudi proda pa da ostanu na 75% vlasništva, opet imaju kontrolni paket i mogu raditi što ih je volja. Pogledajte VLEN, prikupili su 90%, a dionicom se i dalje trguje, nema dividende, vlasnici rade što ih je volja, vuk sit a koze na broju. Zašto bi ovdje bilo drugačije?

Imam jako puno ovog papira i skroz sam zadovoljan sa 5.36 s obzirom da sam ušao na vrijeme, a ako bude i više, možda se iz zahvalnosti prebacim na njihov internet, ionako me stalno zivkaju...

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • October 21, 2021 at 2:54 PM
    • #9,031
    Quote from rambo_5

Ne kužim, zašto bi istiskivali manjinske, osim što su obvezni po zakonu dati javnu ponudu. Što imaju od toga? Recimo da mali broj ljudi proda pa da ostanu na 75% vlasništva, opet imaju kontrolni paket i mogu raditi što ih je volja. Pogledajte VLEN, prikupili su 90%, a dionicom se i dalje trguje, nema dividende, vlasnici rade što ih je volja, vuk sit a koze na broju. Zašto bi ovdje bilo drugačije?

Imam jako puno ovog papira i skroz sam zadovoljan sa 5.36 s obzirom da sam ušao na vrijeme, a ako bude i više, možda se iz zahvalnosti prebacim na njihov internet, ionako me stalno zivkaju...

zato što to UG radi na taj način. prije nekog vremena sam pisao o iskustvu sa Forthnetom u Grčkoj. prvo su od banaka kupili 36%, onda dug na razne načine pretvarali u dionice, došli do 84%, dali javnu ponudu za ostatak dionica, došli do 95%, napravili istiskivanje i povukli se sa burze. pretpostavljam da nas nešto slično očekuje i na Optimi, ne nužno istim redosljedom.

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • October 21, 2021 at 3:14 PM
    • #9,032

Ja ocekujem da ce ici na istiskivanje ili barem povlacenje s burze

Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,003
    • October 21, 2021 at 3:33 PM
    • #9,033
    Quote from Backdraft

Zato bi bilo dobro da znamo jel imamo mi ovdje s foruma 5%. Ili sam možda pre(optimi)stičan

• machor12
    Student
    Reakcija primljeno
    263
    • October 21, 2021 at 3:59 PM
    • #9,034
    Quote from Backdraft

Na ovo ti ne može nitko pouzdano odgovoriti osim vlasnika ili uprave UNITED GRUPE.

Pretpostavka 1: UG želi imati 100% dionica OPTIME.

Činjenica 1: od ZABE i HT kupuju mislim 54%. To im je zicer.

(Važno: teoretski, oni su većinski punopravni vlasnik OPTIME i sa tih 54% i mogu nastaviti živjeti/raditi i ne kupovati druge dionice.

Već sa 50% + 1 dionica postižu taj cilj 'većinskog vlasništva'. No, smatram da im je bitna Pretpostavka 1. To je ponekad važno a ponekad i nije.)

Pretpostavka 2: za njih kupuju razni igrači i sakupljaju dionice kao hrčci, tj. 'skrbnici'. Tu je moguće i hrčak koji je kupio hrpicu dionica od AH po 6,7 kn.

Neke pravne prekretnice se događaju kada sakupe 75% dionica, a neke kada sakupe 95% dionica.

Moja želja 1: da ne sakupe sa svojim hrčcima preko 65% dionica. Tako će morati ponuditi više novca nama malima za taj kontrolni paket od 75%.

Ako sakupe sa svojim hrčcima 75%, tada smo moguće mi mali u malom (ili velikom?) riziku.

Osobno mislim da neće uspjeti jer neće svi dioničari nasjesti na spike i jeftino se prodati.

Pretpostavka 3: UG ima jak tim pravnika i znaju da su se malo zaribali sa kupovinom dionica po 6,7 kn od AH te toliko minimalo onda moraju ponuditi i nama ostalima. Ili će im se dogoditi pokoja tužba. Tada ćemo se morati organizirati u udrugu malih dioničara OPTE, ako već ne postoji.

Pretpostavka 4: Da te dionice od AH nije kupila neka prebogata bu..dala po 6,7kn i onda će ih svjesno prodati UG-u po 5,36 kn. Tada pravnici UG-a imaju lak posao - samo dokazati da je to bila svjesna bu..dala. A pravno je u RH sve moguće: "silovanje je rukovanje", "banke mogu tražiti PR agencije za lobiranje kod sudova" i ostale pravne fore iz Republike Gvinea Bisao.

...uglavnom... bit će zanimljivo i želim sudjelovati do daljnjega :)

Quote from Sheki
    Quote from Backdraft

Zato bi bilo dobro da znamo jel imamo mi ovdje s foruma 5%. Ili sam možda pre(optimi)stičan

mislim da imamo; nisu svi na forumu ali mislim da imamo :)

Edited once, last by machor12: Merged a post created by machor12 into this post. (October 21, 2021 at 4:01 PM).

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • October 21, 2021 at 4:13 PM
    • #9,035

Ja sma siguran da ce oni skupiti 75%, a za ovaj paket od AH cisto sumnjam da su toliko glupi da su ga uzeli bez "budale".

Ako se odluce povuci s burze da li moraju ponuditi neku cijenu svima?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • October 21, 2021 at 4:47 PM
    • #9,036

Dionica je i sada visokorizična.

Imam ih jaaako puno i svijesna sam rizika.

Osim svih onih opcija ili pretpostavki koje je naveo kolega Mačor ima toga još mnogo i nažalost mnoge su moguće nepovoljnije za male dioničare.

Zakonom o preuzimanju dioničkih društava predviđeno je da je

--ponuditelj obvezan u roku 30 dana od nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje podnijeti Agenciji zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje

- Agencija je dužna u roku od 14 dana od primitka zahtjeva donijeti rjesenje

— ponuditelj je onda u roku od 7 dana od primitka rješenja Agencije obvezan objaviti ponudu za preuzimanje.

Pitanje: kada je nastala obveza? Možda 10.7. 2021. g. ???

Da li je tada sklopljen ugovor ili je to faktički bio samo dogovor, sporazum ili predugovor?

Ako je to bio pravi ugovor o kupnji onda je taj dan nastala obveza za preuzimanje prema ostalim dioničarima.

Gdje su rješenja Agencije i objave ponuditelja UG ?

Tromjesečni ponderirani prosjek od dana nastanka obveze?

Izračunali smo sami da je to 5,36kn.

Koja su to 3 mjeseca?

Na kraju , s obzirom na sve naprijed navedeno postoji mogućnost da Agencija i kupac smatraju da je dan nastanka obveze nastupio trenutkom ispunjenja svih onih uvjeta koje su naveli u onom “ugovoru o kupoprodaji” iz srpnja.

A to će biti ovih dana, uskoro.

Koje razdoblje bi se u tom slučaju računalo za tromjesečni prosjek i kakav bi taj prosjek bio ?

Uglavnom , imaju nas u šakama kako god okreneš i bez delistiranja, istiskivanja, razvodnjavanja Itd.

Ja svojih cca 180000 ukupno na vise računa još uvijek čvrsto držim, nisam ništa od ljeta prodavala nego sam sitno još dokupila i nadam se izaći barem na nuli.

Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,003
    • October 21, 2021 at 8:25 PM
    • #9,037

Nakon toliko ovakvih sličnih priča preostaje ona stara Pamet u glavu i nož u ruke :)

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • October 21, 2021 at 10:46 PM
    • #9,038

Pitanje za poslovne ljude. Zašto bi za nešto platio više nego što sam zakonski obavezan? Drugi put !

Ako imam društvo npr Telemach (vidi na https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=1…T_MBS:080492341 ) koje vrijedi malo više miliončića nego što to vrijedi drugo društvo npr Optima i napravim spajanje društva što će se dogoditi s novonastalim dionicama i novim društvom koje će nastati spajanjem? (samo info iz sudskog registra - Temeljni kapital 3.235.200.000,00 kuna)

Sjeća li se još itko spajanja Jadranturista i Anite Vrsar i plova njihovih dionica prije rađanja nove tvrtke? Ili možda sudski tužbi kojima mali dioničari pokušavaše zaštiti svoje dionice.

• Kadisibil91
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    429
    • October 22, 2021 at 12:23 AM
    • #9,039
    Quote from Backdraft

Ja sma siguran da ce oni skupiti 75%, a za ovaj paket od AH cisto sumnjam da su toliko glupi da su ga uzeli bez "budale".

Ako se odluce povuci s burze da li moraju ponuditi neku cijenu svima?

Tko je onda " budala"?

Skrbnički računi odlaze u povijest: EU otkriva skrivene 'heroje' hrvatske privatizacije
    slobodnadalmacija.hr

Na dnu teksta piše : " Od početka 2019. država će imati uvid u takve račune i bez otvaranja istrage, a od početka 2020. i javnost."

Vezano za povlačenje s burze , moraju ponuditi tromjesečni prosjek i to unazad 3 mj od dana odluke ,onim dioničarima koji se ne slažu s odlukom o delistingu.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • October 22, 2021 at 9:08 AM
    • #9,040

Intersantno, a zasto je tamo 2013.-14. PBZ investor trazio da se korisnici maknu sa skrbnickog racuna i da se dionice prebace u SKDD na vlastito ime. Koliko se sjecam bila je prica da se to mora, a vidimo ekipa i 7-8 godina kasnije se jos skriva pod skrbnickim racunima 😒 .

U svakom slucaju mislim da je to ogroman korak naprijed, samo da se to odradi po cijelom svijetu, sto je vjerovatno nemoguca misija. Kako ce doci do stvarnih vlasnika, ako je na skrbnickom firma iz paname, bahama, koje su vlasnici opet neki skrbnicki sa tih podrucja...

Kakva je situacija sa stvarnim vlasnistvom nekretnina? Jel se sta radi po tom pitanju?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 12:47 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. mikromakrto

May 23, 2025 at 12:47 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:43 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 12:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:34 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. Takamina

May 23, 2025 at 12:34 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:01 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. kukurijek

May 23, 2025 at 12:01 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. bluelionZG

May 23, 2025 at 11:53 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

mikromakrto May 23, 2025 at 12:47 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 12:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Takamina May 23, 2025 at 12:34 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG May 23, 2025 at 11:53 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago