1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • July 23, 2020 at 3:29 PM
    • #3,621
    Quote from Headhunter

Obzirom da se zbog korone očekivao globalni potop ovo izvješće je van svih očekivanja, naravno u pozitivnom smislu.

da, sad je van očekivanja!! a donedavno se pričalo da će izvješće biti jako dobro, odlično čak jer su ljudi bili doma više telefonirali i visili na računalima i buljili u tv. malo realnosti molim.

autor

sa kojom to kompanijom je optima usporediva?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • July 23, 2020 at 3:34 PM
    • #3,622
    Quote from tollway
    Quote from Headhunter

Obzirom da se zbog korone očekivao globalni potop ovo izvješće je van svih očekivanja, naravno u pozitivnom smislu.

da, sad je van očekivanja!! a donedavno se pričalo da će izvješće biti jako dobro, odlično čak jer su ljudi bili doma više telefonirali i visili na računalima i buljili u tv. malo realnosti molim.

men's čini da će kao i obično tržište odediti vrijednost ovog izvješća

a kako je krenulo sad (-2,86%) ne sluti da je dobro

• maga
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    325
    • July 23, 2020 at 3:45 PM
    • #3,623
    Quote from StatusQuo
    Quote from LeoNT

25.8% za isti kvartal prosle godine.

Ebitda je generalno neto ista 62 mil, marza je kao narasla ali zbog pada prihoda pa je postotak figurativno veci mislim da se to ne moze gledat kao nesto bolje ako tako srocite jer eto izgleda vece u postotku, dobro je da je ostala ista novcano ali u situaciji pada prihoda tesko je imat prostora za rast ebitda na duzi rok prije je za ocekivat pad jer trendovi su negativni sta se tice korisnika vec dugo, sad valjda ce se prodaja realizirat da se ne doceka to pogorsanje.

Malo koncentracije molim, naime ne znam kako ste zaključili ovo sto pišete, pa valjda je ako u apsolutnom broju operativna dobit ostaje ista a prihodi padaju (zbog interkonekcije uglavnom) ispada da oni prihodi koji se ostvaruju nose proporicionalnu veću marzu, pa su to dobre vijesti i sada ali i za ubuduće.....

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • July 23, 2020 at 4:14 PM
    • #3,624

brajo

vi kao moderator bi barem morali biti nepristrani. ili ljudima probajte objasniti kako su pad prihoda, pad broja korisnika, gubitak u poslovanju i sl stvari dobre i korisne za bilancu, RDG i novčani tok. možda svi nešto naučimo.

samo mi nemojte reći da to već nema nikakve veze jer je kompanija u fazi preuzimanja.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 23, 2020 at 4:36 PM
    • #3,625
    Quote from tollway

brajo

vi kao moderator bi barem morali biti nepristrani. ili ljudima probajte objasniti kako su pad prihoda, pad broja korisnika, gubitak u poslovanju i sl stvari dobre i korisne za bilancu, RDG i novčani tok. možda svi nešto naučimo.

samo mi nemojte reći da to već nema nikakve veze jer je kompanija u fazi preuzimanja.

Ma brajo samo oslikava mentalitet krda ovdje na opte. Vec je sve prezvakano i sažvakano, al malo edukacije uvijek dobro dođe.

Iskreno mislim da su obvezujuce ponude vec poslane pa stoga ovo izvjece je lišo. Ako pak krivo mislim pa tek obvezujuce ponude tek slijede naravno, moze se uzeti u obzir. Šta god bilo, ne prodajem :). Jos cu uzet!

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 23, 2020 at 4:42 PM
    • #3,626
    Quote from tollway

brajo

pad prihoda prati i pad rashoda zbog interkonekcije (taj dio se vrati prilikom integracije sa nekim novim operaterom)

pad broja korisnika je dijelom generalan trend, a dijelom zbog manje marketinške aktivnosti u odnosu na konkurenciju (budžet je ograničen).

gubitak u poslovanju? koliko sam ja pročitao izvješća, ovaj kvartal je završen s dobiti, a gubitak je kumulativan zbog Q1.

stvari korisne za bilancu? pa Vi ne vidite da stalno ulažu u novu opremu i širenje optičke mreže?

činjenica je da Optima sama ne bi mogla preživjeti u konkurenciji konglomerata HT-a i A1, al to dosad nije uspijevalo nijednom trećem operateru, jer su ova dva jednostavno prejaki.

zato i ne možete Optimu gledati kao firmu samu za sebe, već u kontekstu preuzimanja i konačnog zatvaranja telekom tržišta u Hrvatskoj.

tu Vam leži njena vrijednost.

kupnja Tele2 bez kupnje Optime Vam je dugoročno bačen novac, jer ćete bit u vječnom zaostatku za HT i A1, s kojima se morate boriti na tržištu i još im plaćati za korištenje infrastrukture.

ako je to toliko isplativa priča, pa što je onda A1 kupovao sve što može da ima svoju infrastrukturu?

mogao je onda tako fino plaćati HT-u i problem riješen.

a koliko Optima konačno vrijedi, to će procijeniti kupac.

burza ima svoju cijenu, a kupac svoju, kao što i ja imam svoju, a Vi svoju.

al pošto sam ja nepristran, tu cijenu neću iznositi ovdje.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 23, 2020 at 4:55 PM
    • #3,627
    Quote from maga
    Quote from StatusQuo

Ebitda je generalno neto ista 62 mil, marza je kao narasla ali zbog pada prihoda pa je postotak figurativno veci mislim da se to ne moze gledat kao nesto bolje ako tako srocite jer eto izgleda vece u postotku, dobro je da je ostala ista novcano ali u situaciji pada prihoda tesko je imat prostora za rast ebitda na duzi rok prije je za ocekivat pad jer trendovi su negativni sta se tice korisnika vec dugo, sad valjda ce se prodaja realizirat da se ne doceka to pogorsanje.

Malo koncentracije molim, naime ne znam kako ste zaključili ovo sto pišete, pa valjda je ako u apsolutnom broju operativna dobit ostaje ista a prihodi padaju (zbog interkonekcije uglavnom) ispada da oni prihodi koji se ostvaruju nose proporicionalnu veću marzu, pa su to dobre vijesti i sada ali i za ubuduće.....

Mozda sam se krivo izrazio da me svatite, recimo ovako prihodi interkonekcije su samo prihodi koji vam kao recimo prodju kroz ruke od njih nemate nikakve koristi ali iskrivljuju stvari kad racunate nekakve postotke, ako gledamo usporedbu kako osnovni dio drustva radi oni na kojem se zaradjuje doci cemo do zakljucka da je ebitda ista i da je marza ista, pa s te strane kazem da to sta neki kazu da je marza narasla zapravo nije realna slika

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 23, 2020 at 4:57 PM
    • #3,628
    Quote from hugh

znači da rezimiramo.......sve je super i sve je za 5.......padovi su odličan rezultat kao i gubitak......nije li corona trebala lansirati telekome pogotovo Optimu?....pa svi su surfali ko ludi po Jadranu......;);(<X8o

Pa IP-TV im je porasao, ljudi gledali netflix. Nisu zvali babu telefonom u Njemacku, tu je pad. Surfalo se ali vise sa mobitela. To je to, sve piše :P

• naim
    Guest
    • July 23, 2020 at 5:06 PM
    • #3,629
    Quote from tollway

brajo

Evo ja ću ti reci da nema previše veze. Jedino sto je ovdje u padu su prihodi. Po mojoj procjeni to je posljedica očuvanja poslovnih prihoda. Naime, za vrijeme upravaljanja HT-a Optimom poslovne performanse i tržišni udjel pratio je od AZTN imenovani povjerenik. Meni se cini da je HT zapravo dodao jedan dio prihoda od interkonekcije s nultom maržom da bi se ispoštovao taj kriterij. Kad je Optima krenula u proces prodaje, taj dio prihoda je defacto vraćen HT-u. Optima time nije izravno oštećena jer ti prihodi ionako nisu značajno utjecali na profitabilnost. Odnosno pa nisu skoro uopće.

Optima je fiksni operater i potencijalnom kupcu je ona dio cjelovite konvergencije tako da IMHO pad prihoda i simboličan kavratlani neto minus nisu nešto sto će bitno utjejacti na transkacijsku valuaciju. Bitni su korisnici, Ebitda, novčani tok i marže (ponajprije Ebitda). Kao i dio infrastrukture i vlasništvu. To cini tržišni udjel i preuzimacku vrijednost Optime.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 5:07 PM
    • #3,630
    Quote from dionicar

Kljucan Dan 31.7. dakle Jos 9 Dana. Valjda stize neka obavijest

Ne daj Bože obavijesti, ta bi obavijest bila: nema kupca ili nema prihvatljive ponude.

• naim
    Guest
    • July 23, 2020 at 5:13 PM
    • #3,631
    Quote from Jubito
    Quote from dionicar

Kljucan Dan 31.7. dakle Jos 9 Dana. Valjda stize neka obavijest

Ne daj Bože obavijesti, ta bi obavijest bila: nema kupca ili nema prihvatljive ponude.

A sto bi ti na osnovu toga znao?

Ne bi i dalje imao pojma o internoj procjeni i cijeni koja se traži odnsono nudi. Ovdje po mojoj procjeni nije cijena najveća prepreka nego regulatorne dozvole i vrijeme potrebno da se svi bitni detalji transkacije rasčiste i dogovore.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 5:16 PM
    • #3,632
    Quote from dionicar

Kolega ako niste unutra ja Vam nisam kriv 😁🙄 a ako jeste izadjite onda Van ako se toliko bojite I ako ste zadnju kunu stavili unutra Kao ekipa koja je uspjela zakucat ove godine na 3.8kn kada je na poslovnom izasao clanak da se prodaja nece reazlizirat ove godine. Idemo sada proucavao izvjestaj

Krhko je tvoje znanje, a vidim da još nisi naučio ni gdje pronaći korporativne obavijesti, niti gdje se objavljuju i traže financijska izvješća:

https://www.poslovni.hr/forum/tema/opt…om-dd/page/1261

Files

pasted-from-clipboard.png 17.98 kB – 0 Downloads

Edited 2 times, last by Jubito: Merged a post created by Jubito into this post. (July 23, 2020 at 5:20 PM).

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 5:23 PM
    • #3,633
    Quote from naim
    Quote from Jubito

A sto bi ti na osnovu toga znao?

Ne bi i dalje imao pojma o internoj procjeni i cijeni koja se traži odnsono nudi. Ovdje po mojoj procjeni nije cijena najveća prepreka nego regulatorne dozvole i vrijeme potrebno da se svi bitni detalji transkacije rasčiste i dogovore.

Znao bih da nema kupca i nema prihvatljive ponude, a ujedno bih pogledom na cijenu dionice nakon takve obavijesti isti trenutak znao da sam popušio dobre novce ulaganjem u Optimu.

Najveća prepreka u ovoj priči je nevoljkost HT-a da Optimu proda nekom drugom.

• naim
    Guest
    • July 23, 2020 at 5:26 PM
    • #3,634

Ne to uopće ne mora biti tako. Čim HT ima opciju da odustane znog bilo kojeg uvjeta ne znaci da nema kupca. Da si proučio materiju i recimo proučio neke akvizicije A1 u Bugarskoj ala Optima znao bi da se sve može dogovoriti u drugom poluvremenu. Ali bez suvišnih kandidata.

Popušio si ako misliš da si ranije mogao dobiti vise i kao i raniju isplatu. Ne znam sto će i kako će biti, jedino sto znam da se na kraju novci broje. Kada kome taj kraj jest optimalan.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 5:27 PM
    • #3,635
    Quote from Jubito

Prekosutra je FI:

https://www.optima.hr/info/kalendar-korporativnih-dogadanja

Očekujem pad prihoda, pad broja korisnika i lagani gubitak, i tako sve dok se ne promjeni vlasnik.

Inače, izvješće je u skladu sa mojim očekivanjima, čak bih rekao da je nešto bolje od onog što sam očekivao.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 23, 2020 at 5:34 PM
    • #3,636

Ispravite me ako griješim, ali ako ima kupac i dogovore se, onda se to obznanjuje/ide AZTNu. Tada tek AZTN vijeća o regulatornosti i koncentraciji, pa se može dogoditi iako imamo kupca da nije prihvatljiv AZTNu.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 5:34 PM
    • #3,637
    Quote from naim

Ne to uopće ne mora biti tako. Čim HT ima opciju da odustane znog bilo kojeg uvjeta ne znaci da nema kupca. Da si proučio materiju i recimo proučio neke akvizicije A1 u Bugarskoj ala Optima znao bi da se sve može dogovoriti u drugom poluvremenu. Ali bez suvišnih kandidata.

Iskreno, ne znam koju bih ja to materiju trebao proučavat osim ove koja se odnosi na prodaju Optime koja je određena u okviru rješenja AZTN-a.

Nakon 31.07.2020. HT može imati kojeg god željenog kupca želi, ako na to ciljaš, ali nakon toga proces vodi investicijska banka, pa se HT može sa tim željenim kupcem hebat.

Na koncu, ne mogu vjerovati da bi ZABA kao najveći pojedinačni dioničar samo tako propustila priliku i odobrila HT-u da odustane, a ima kupce i prihvatljivu ponudu. Mislim da su prihvatljive sve one ponude koje imaju cijenu po dionici istu ili veću od one koju je za potrebe pripreme postupka prodaje lani izradio nepoznati neovisni procjenitelj !

U svakom slučaju, kakva god je bila ta procjena, teško da je niža od 5 x EBITDA.

Quote from Sheriff

Ispravite me ako griješim, ali ako ima kupac i dogovore se, onda se to obznanjuje/ide AZTNu. Tada tek AZTN vijeća o regulatornosti i koncentraciji, pa se može dogoditi iako imamo kupca da nije prihvatljiv AZTNu.

Tako nekako i ja tumačim rješenje AZTN-a.

Edited 5 times, last by Jubito: Merged a post created by Jubito into this post. (July 23, 2020 at 5:42 PM).

• naim
    Guest
    • July 23, 2020 at 5:39 PM
    • #3,638
    Quote from Jubito
    Quote from naim

Iskreno, ne znam koju bih ja to materiju trebao proučavat osim ove koja se odnosi na prodaju Optime koja je određena u okviru rješenja AZTN-a.

Nakon 31.07.2020. HT može imati kojeg god željenog kupca želi, ako na to ciljaš, ali nakon toga proces vodi investicijska banka, pa se HT može sa tim željenim kupcem hebat.

Na koncu, ne mogu vjerovati da će ZABA samo tako propustiti priliku ako HT odustane, a ima kupce i prihvatljivu ponudu.

Quote from Sheriff

Tako nekako i ja tumačim rješenje AZTN-a.

Display More

A ti stvarno misliš da će neka investicijska banka naći novog kupca? Sigurno neki tajlandski fond ili privatni singapurski kapital.... zna se tko su potencijalni kupci i među njima je novi vlasnik. A kad će, vidjet ćemo i cut.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 23, 2020 at 5:41 PM
    • #3,639

Znači sell nakon prvog dana objave (ako cijena na burzi odleti tik do ponuđene) naročito ako je kupac UG ^^.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 23, 2020 at 6:04 PM
    • #3,640
    Quote from Sheriff

Znači sell nakon prvog dana objave (ako cijena na burzi odleti tik do ponuđene) naročito ako je kupac UG ^^.

Mislim da javnost ništa neće doznati sve dok jednog dana ne osvane obavjest da je Optima prodana tom i tom kupcu za tu i tu cijenu uz odobrenje regulatornih tijela.

Ponavljam, jedina objava koja me trenutno muči je objava o nepostojanju kupca ili prihvatljive ponude.

Ako takve obavijesti ne bude, onda će iduća biti ova željena obavijest, prethodno navedena, samo ne znamo kada će to biti i po kojoj cijeni i to je ono što sve nestrpljive male dioničare svakodnevno muči.

Edited once, last by Jubito (July 23, 2020 at 6:09 PM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. LKPC (Luka Ploče d.d.) 173

• Like 1
      • Neo
      • February 27, 2020 at 11:04 PM
      • Dionice
      • Neo
      • June 3, 2025 at 1:53 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      82k
      173
    3. umalo

June 3, 2025 at 1:53 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 12:37 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. All

June 3, 2025 at 12:37 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 12:32 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. Zvjezdani

June 3, 2025 at 12:32 PM
    1. CROS (CROATIA osiguranje d.d.) 69

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:22 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 11:18 AM
    2. Odgovora
      69
      Pregleda
      31k
      69
    3. marinac

June 3, 2025 at 11:18 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 9:51 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. Barikb

June 3, 2025 at 9:51 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 3, 2025 at 12:37 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 3, 2025 at 12:32 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago