S ovim P/E i P/B nema smisla ni govoriti a kamoli što drugo.
Kad završe, vratit će se natrag prema 5, a i to je maksimum cijene tu.
Rasipavaju novac na P/E 35 i P/B 2,5 i onda to dati kao bonus managerima.
Sta fali p/e 35 ?
Nista, ima i viska 😀
S ovim P/E i P/B nema smisla ni govoriti a kamoli što drugo.
Kad završe, vratit će se natrag prema 5, a i to je maksimum cijene tu.
Rasipavaju novac na P/E 35 i P/B 2,5 i onda to dati kao bonus managerima.
Sta fali p/e 35 ?
Nista, ima i viska 😀
Postoji i PEG, omjer koji pokazuje da li je P/E previsok ili je prenizak.
Ako je PEG manji od 1 vjerojatno je dionica podcijenjena u odnosu na očekivani rast dobiti, a ako je veći od 1 precijenjena.
Po ovoj formuli ako se očekuje rast dobit od 35% onda je P/E 35 OK.
Postoji i PEG, omjer koji pokazuje da li je P/E previsok ili je prenizak.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ako je PEG manji od 1 vjerojatno je dionica podcijenjena u odnosu na očekivani rast dobiti, a ako je veći od 1 precijenjena.
Po ovoj formuli ako se očekuje rast dobit od 35% onda je P/E 35 OK.
A gle zadnjih 30ak godina koliko pratim burze pogotovo ako pričamo o zse uvjerili smo se koliko fundamenti i FI utječu na cijenu, no ako i to zanemarimo smatram da oni koji čekaju idealne fundamente i izvrsne izvještaje uglavnom ne trebaju očekivati neke velike poraste jer kako bih to rekao "kasne sa pozicioniranjem". E sad ukoliko si ziheraš, da slazem se ne treba trcat pred rudo, al ja recimo 40-70% portfelja uglavnom ulažem u rizične tvrtke od kojih očekujem veći rast, eto primjer dlkv .... Tako da itekako cijenim stabilne, neishitrene i duboko proračunate teorije kojima se uglavnom i sam borim, no nikako ne mogu isključiti procjene na feeling koje su možda za nekog ziheraša nivo babe Vange.
Sta fali p/e 35 ?
Nista, ima i viska 😀
Viska ili manjka ?
Ja ne znam koliki se rast dobiti može očekivati konkretno na RIVP, ali inače ne vidim ja nikakav problem u P/E 35. Po meni su problem ovi kojima je sve uvijek preskupo i važno im je da kupe "jeftino" pa makar poslije čekali godinama u dionici da se "vrijednost otključa" i onda još dolaze crnjačiti na dionice koje su ako gledamo PEG debelo podcijenjene, ali je P/E veći nego kod dionica u kojima čekaju "otključavanje". Činjenica da je P/E veći na nekoj dionici ne znači da je previsok, naprotiv može biti i prenizak, odnosno da je dionica i dalje podcijenjena, a da je ona s nižim P/E precijenjena.
Ja ne znam koliki se rast dobiti može očekivati konkretno na RIVP, ali inače ne vidim ja nikakav problem u P/E 35. Po meni su problem ovi kojima je sve uvijek preskupo i važno im je da kupe "jeftino" pa makar poslije čekali godinama u dionici da se "vrijednost otključa" i onda još dolaze crnjačiti na dionice koje su ako gledamo PEG debelo podcijenjene, ali je P/E veći nego kod dionica u kojima čekaju "otključavanje". Činjenica da je P/E veći na nekoj dionici ne znači da je previsok, naprotiv može biti i prenizak, odnosno da je dionica i dalje podcijenjena, a da je ona s nižim P/E precijenjena.
A kako ste izracunali peg ako ne znate koliki se rast moze ocekivati?
Pa upravo u tome i jest bit investiranja. U protivnom bismo zabili novxe u nesto tipa Ht i pokrivali devalvaciju i častili se burekom za resto profita.
Pa upravo u tome i jest bit investiranja. U protivnom bismo zabili novxe u nesto tipa Ht i pokrivali devalvaciju i častili se burekom za resto profita.
Hmm rivp u godini rastao 30ak posto, ht 50ak, u 3 godine rivp 36, ht 76...
Ako je ht za burek, onda rivp nije ni za kiflu
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice. Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice.
Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
"Vidim pogodio te moj post...."..kad tako počne odgovor, pametnom dosta
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice.
Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
"Vidim pogodio te moj post...."..kad tako počne odgovor, pametnom dosta
Inače nemam ti na što odgovoriti osim da se zapitam da sam trebao bez toga u mavodnicima pa da i pametni čitaju ?
Nisam nikada imao HT, planirao jesam oko 32, ali mi pobjegao i sad mi preskup.
Ht rast u 5 godina je oko 80 posto sto je vise nego duplo na Rivp. Po meni to uopce nije lose za ljude koji ne zele veliki rizik.
Nisam nikada imao HT, planirao jesam oko 32, ali mi pobjegao i sad mi preskup.
Ht rast u 5 godina je oko 80 posto sto je vise nego duplo na Rivp. Po meni to uopce nije lose za ljude koji ne zele veliki rizik.
Obzirom da se sva jaja ne drže u istoj košarici imam i ja nesto HT-a bez obzira sto nemam bas neko mišljenje o toj dionici. Naravno bolje nego obveznice. A u rivp sam relativno friško pozicioniran, privučen i više nego dobrom dividendom .....
Valamar biljezi lijep rast u zadnje vrijeme, naravno otkad sam ga ja prodao.
Nemam bas dojam da ce nadolazeca turisticka sezona biti tako sjajna - na cemu se temelji ovaj rast?
Kupnji trezora i AZ fonda, koji rasprodaje DIST.
Kupuju sad taman prije nego krenu stizati loše vijesti o turizmu i svemu ostalom u 2025.
Omogućili nekom dobar izlazak, pa će kupovati natrag od njih ispod 5 kad dođe do kaosa na svjetskim burzama.
Dakle danas završavamo na ATH.
Kupuju sad taman prije nego krenu stizati loše vijesti o turizmu i svemu ostalom u 2025.
Omogućili nekom dobar izlazak, pa će kupovati natrag od njih ispod 5 kad dođe do kaosa na svjetskim burzama.
Pod ovim "...taman prije nego krenu..." mislite da će već sad u veljači početi stizati loše vijesti za 2025, a na sve ostalo mislite baš na sve ili na nešto određeno od tog svega? Mislite da se skupljanje na Areni isto tako odvija taman prije nego.. obzirom da se skuplja već godinu dana?
Ni meni nije baš jasna vaša objava? Od kuda loše vijesti? I od kuda kaos?
Hrvatski turizam će svakako doživjeti (veliki) pad u 2025., ali će to prvenstveno udariti male iznajmljivače. Jednostavno im kvaliteta ne prati cijene.
Kod hotela, posebno ovih više kategorije, nema tog raspona. Netko možda više voli Amarin nego Rabac ili obratno, ali to je sve u pet deka. Hoteli će odraditi svoje, biti će klasične kuknjave o nedostatku (jeftine) radne snage, ali na kraju će opet obrati kajmak.