Bio sam ovih dana (2-4.10.) na jednoj konferenciji u Valamaru (Diamant) u Poreču. Mogu reći da sam se odmah iznenadio popunjenim parkingom kad sam došao, a i u hotelu je bilo poprilično živo. Tako da sam iz prve ruke posvjedočio da je postsezona vrlo dobra...
Da se pridružim s izvješćem iz Poreča i okolice od proteklog vikenda (6-8.10.2023.). Vrijeme u Poreču je protekli vikend bilo lijepo, sunčano, savršeno za vožnju biciklom i za kupanje. Preko noći su temperature pale ispod 20 stupnjeva celizija, dok su dnevne bile oko srednjih ili viših 20-tih stupnjeva. Temperatura mora je bila do 23 stupnja celizija što mi je više nego dovoljno za poduži aktivni boravak u vodi. Dakle, ako se mislite i stignete još kupati, požurite se dok se još nije značajnije ohladilo. U konačnici, listopad je. Za biciklizam idealno.
Stranih i domaćih turističkih registracija na cesti ima, a u subotu navečer je u staroj jezgri Poreča tj. u glavnim ulicama i trgovima, vladao gotovo pa ljetni ugođaj. Dosta ljudi se šetalo, a i restorani su bili solidno popunjeni s obzirom na godišnje doba, neki frekventniji restorani su bili čak i vrlo popunjeni, gosti su uglavnom jeli na terasama. Ne znam, možda je relativno većem broju ljudi ponešto pridonijela i gore spomenuta biciklistička utrka s nekoliko tisuća sudionika. Svakako dobar potez turističkih i sportskih djelatnika u smislu produljenja sezone.
Što se tiče hotela, nažalost, nisam imao vremena istraživati, samo sam usput, vozeći se biciklom uz obalu, vidio izvana da gostiju oko hotela ima iako se to sada više ne može uspoređivati s popunjenosti preko ljeta. Čini se da su neki kampovi u okruženju nedavno zatvorili svoja vrata, dok oni koji rade, barem sam stekao takav dojam, imaju malo gostiju u odnosu na ukupni broj rasploživih mjesta.
Što se Valamara tiče, vidim da su započeli internetsku promidžbenu kampanju za rezervacije u svoja tri skijaška hotela u Obertauernu. Jedan od ta tri je novopreuređeni hotel kupljen protekle godine te ga krajem studenoga otvaraju u novom ruhu.