Mene pomalo brine da uprava nije uopće komentirala činjenicu da cijena dionice ne prati rast pokazatelja koje su si sami zadali. Izvještaj za Q2 2022. daje dijametralno suprotnu sliku - cijena prati Crobex i Crobex 10, koji su znatno bolji od STOXX, DJ i FTSE indexa.
Pogledamo li situaciju 2019., prije cijele Covid/Rus-Ukr situacije, cijena dionice i dalje prati Crobex i Crobex 10 (tada nije bio usporedbe s FTSE,DJ i STOXX).
A i neobično mi je da se novac u banci/blagajni smanjio sa 122 MEUR na 32 MEUR.
Ima li netko bolji uvid?
RIVP (Valamar Riviera d.d.)
-
-
-
dobro to tržište reagira na q2
-
Uprava nije uopće komentirala činjenicu da cijena dionice ne prati rast pokazatelja koje su si sami zadali.
Izvještaj za Q2 2022. daje dijametralno suprotnu sliku - cijena prati Crobex i Crobex 10.
Pogledamo li situaciju 2019., cijena dionice i dalje prati Crobex i Crobex 10.
A i neobično mi je da se novac u banci/blagajni smanjio sa 122 MEUR na 32 MEUR.To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije.
Ti si zabrinut za to koliko cijena dionice prati ili ne prati index, a oni u Upravi su prije svega usmjereni na to kako što bolje upravljati poduzećem i situacijom.
Što se tiče cjenovnog zaostajanja u odnosu na index (šteta što nisi postao grafički prikaz da vidimo usporedbu), uvijek možeš dati svoj doprinos korekciji zaostajanja za Crobexom time što ćeš (do)kupiti dionicu.
Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni? -
Nije da baš marim za kratkoročna kretanja cijena, ali kad to već spominjete, na onom linku od jučer što sam sherao (ako se logirate u tu Simply Wall Street uslugu) možete vidjeti i analyst price targets a ne samo ono zanimljivo oko revenue/earnings/FCF estimates.
Ne treba puno gledati niti jedno niti drugo, ali poznato je (barem na USA tržištu) da su analyst estimates za prihode/dobit čak i dosta precizne uglavnom (kad pogledaš cijeli spektar, konsenzus) i može biti neki (jedan od) input u analizama kod ozbiljnih investitora (mada, sam sebi ipak trebaš biti glavni analitičar)
Jedino same price targets nemaju baš nikakvog smisla/vrijednost (jer ti njihovi cjenovni targeti i fundamentalne procjene su često u čudnoj ne-svezi, jer uglavnom koriste besmislene metodologije koje žele pomiriti u kratkom roku nepomirljivo - procjenu vrijednosti i tržišni price momentum, tehnički efekte).
Ali zgodno za vidjeti iz zabave. Kao da smo neko ozbiljno tržište s bezbrojnim analitičarima, targets/upgrades/downgrades pričama itd.
-
To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije.
Ti si zabrinut za to koliko cijena dionice prati ili ne prati index, a oni u Upravi su prije svega usmjereni na to kako što bolje upravljati poduzećem i situacijom.
Što se tiče cjenovnog zaostajanja u odnosu na index (šteta što nisi postao grafički prikaz da vidimo usporedbu), uvijek možeš dati svoj doprinos korekciji zaostajanja za Crobexom time što ćeš (do)kupiti dionicu.
Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni?Ne bih rekao da imamo dijametralno suprotne preokupacije. I meni je u cilju da tvrtka dobro posluje i da se dobro nosi s trenutačnom situacijom. A cijena je samo odraz stanja u tvrtki, za koje očito nemam dobar pregled. Pogledamo li cijenu dionice sličnih turističkih tvrtki na ZSE (PLAG,TUHO), vidimo da se cijena RIVP-a (i ARNT-a) ne vraća na predpandemijske razine. Kao svi rezultati su super, sve se po formumima kuca u zvijezde, ali tržište je i dalje suzdržano oko kupnje (ilitiga optimizam s figom u džepu).
Treba isto reći da nisam ja rekao Upravi da u FI napravi usporedbu trendova cijene dionice s drugim pokazateljima tržišta, nego je Uprava to odlučila sama pokazati. Stoga, čemu pokazati graf o kojem nećeš reći ništa? Uprava je ekvivalentan graf predala u FI za G2 2020. kada smo svi znali zašto je pala cijena, ali opet su imali potrebu napisati da je cijena pala zbog covida.
Prilažem screenshotove spomenutih trendova iz FI za Q2 2023. i 2019. da mi lakše složiš novi "one-liner" za odgovor
A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika. -
Nije da baš marim za kratkoročna kretanja cijena, ali kad to već spominjete, na onom linku od jučer što sam sherao (ako se logirate u tu Simply Wall Street uslugu) možete vidjeti i analyst price targets a ne samo ono zanimljivo oko revenue/earnings/FCF estimates.
Ne treba puno gledati niti jedno niti drugo, ali poznato je (barem na USA tržištu) da su analyst estimates za prihode/dobit čak i dosta precizne uglavnom (kad pogledaš cijeli spektar, konsenzus) i može biti neki (jedan od) input u analizama kod ozbiljnih investitora (mada, sam sebi ipak trebaš biti glavni analitičar)
Jedino same price targets nemaju baš nikakvog smisla/vrijednost (jer ti njihovi cjenovni targeti i fundamentalne procjene su često u čudnoj ne-svezi, jer uglavnom koriste besmislene metodologije koje žele pomiriti u kratkom roku nepomirljivo - procjenu vrijednosti i tržišni price momentum, tehnički efekte).
Ali zgodno za vidjeti iz zabave. Kao da smo neko ozbiljno tržište s bezbrojnim analitičarima, targets/upgrades/downgrades pričama itd.
Hvala na ovom. Lajkao bih, ali mi se "godine staža" broje samo ako sam ih naslagao na ovom forumu pa zasad samo (y)
-
To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije.
Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni?…
A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika.Ne znam zašto mislite da uprava laže kada se to sve vidi iz novčanog toka.
-
…
A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika.Ne znam zašto mislite da uprava laže kada se to sve vidi iz novčanog toka.
Wow... već smo skočili na to. Nisam nikad rekao da uprava laže, niti to insinuirao. Pokušavam (kao i svi ostali) shvatiti kako stvari funkcioniraju pa sam postavio jednostavno pitanje. Ali eto, dobio sam više protupitanja nego odgovora.
-
Napisali ste “laže”, pretpostavljam onda da je greška i mislili ste “kaže”.
Što se tiče vašeg pitanja o smanjenju novca u blagajni, generirati će u Q3 recimo 140 mil € i potrošiti dio toga na investicije i povrat duga. Ostatakom će se ponovno napuniti blagajna (ili će se jako smanjiti dug, s obzirom na kamatu, nadam se ne) i vozimo dalje.
-
A cijena je samo odraz stanja u tvrtki, za koje očito nemam dobar pregled. Pogledamo li cijenu dionice sličnih turističkih tvrtki na ZSE (PLAG,TUHO), vidimo da se cijena RIVP-a (i ARNT-a) ne vraća na predpandemijske razine.
Kod investiranja je ključno strpljenje. Nisu sve te dionice bile jednako jako valuirane u ono doba, pa je dinamika postizanja novih ATH drugačija. Sve će to u svoje vrijeme. To što kažeš “stanje u tvrtki”, to se vidi kroz godišnji FCF crno na bijelo. Cijene će ga “odraziti” u konačnici. Tako radi tržište. U konačnici sve “odrazi”. Kratkoročno može biti bilo kako, nepredvidljivo.
-
-
Napisali ste “laže”, pretpostavljam onda da je greška i mislili ste “kaže”.
Što se tiče vašeg pitanja o smanjenju novca u blagajni, generirati će u Q3 recimo 140 mil € i potrošiti dio toga na investicije i povrat duga. Ostatakom će se ponovno napuniti blagajna (ili će se jako smanjiti dug, s obzirom na kamatu, nadam se ne) i vozimo dalje.
O Bože, zaista . Koji totalno loš lapsus.
-
Ovo je slična tema kao naše posjedovanje svojih turističkih nekretnina.
U teoriji je svjedno, međutim, kako su naše nekretnine (hoteli) dosta unikatne na unikatnim lokacijama ograničene ponude (prostora uopće), i biznis nam je takav da jako ovisi o tim konkretnim nekretninama u konkretnoj destinaciji (ne možemo ih radi cijene zamijeniti s nekom “sličnom” iz bliže okolice, tipa umjesto Rab da uzmemo Senj) naš poslovni model je jako dobar u smislu strategije upravljanja rizikom.
Naše turističke kompanije su jedna od domaćih stvari s najmanjim “terminalnim” rizikom, najdugovječniji modeli koje imamo.
Ljudi će ići na godišnje dokle god je svijeta. Nema tu tehnološke disrupcije (neće ići u VR godišnji umjesto pravog 😅). I naši poslovni modeli kod velikih turističkih kompanija su jako robusni, napravljeni da traju, neovisno o “makro” uvjetima.
-
Valamar uveo dodatak za najam stana tijekom cijele godine8.000 zaposlenika, osim odličnih primanja, uživa i brojne pogodnosti koje Valamar pruža za podizanje kvalitete života u destinacijiwww.turizmoteka.hr
i t r
-
ovo mi je zapelo za oko:
Zaposlenicima su omogućene i brojne dodatne pogodnosti. Kroz program Family&Friends zaposlenicima, njihovoj obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima nude se povlaštene cijene smještaja u svim Valamarovim hotelima, do čak 50% popusta
prijateljima?
što smo mi dioničari neprijatelji valamara pa ne ostvarujemo taj popust?
što se ostalog tice. ZA POHVALU. tako se zadrzavaju radnici. ktome cijelokupna okolina profitira od toga.
-
Ocito smo neprijatelji... ja sa svojim udjelom jedva 20% "uzicao" i to za 3 tjedna u Porecu!
-
ovo mi je zapelo za oko:
Zaposlenicima su omogućene i brojne dodatne pogodnosti. Kroz program Family&Friends zaposlenicima, njihovoj obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima nude se povlaštene cijene smještaja u svim Valamarovim hotelima, do čak 50% popusta
prijateljima?
što se ostalog tice. ZA POHVALU. tako se zadrzavaju radnici. ktome cijelokupna okolina profitira od toga.
Možda netko iz Valmara i pročita post, sasvim orginalna i dobra ideja. Npr do određenog broja dionica 5% popusta, i tako redom od do dionica 10%, pa 15, 20 ,do 50%. Bilo bi možda, ma idem još malo nadokupit za 20% jeftinije ljetovanje. I svi zadovoljni😀
-
ovo mi je zapelo za oko:
prijateljima?
Možda netko iz Valmara i pročita post, sasvim orginalna i dobra ideja. Npr do određenog broja dionica 5% popusta, i tako redom od do dionica 10%, pa 15, 20 ,do 50%. Bilo bi možda, ma idem još malo nadokupit za 20% jeftinije ljetovanje. I svi zadovoljni😀
U Japanu imaju taj sistem, “shareholder benefit”, jako popularno. Mnogi mali dioničari kupuje dionice baš zbog tih poklon paketa i popusta https://en.wikipedia.org/wiki/Shareholder_benefit
-
Trebalo bi poslat neki mail u firmu na tu temu ili na skupstini predlozit. Mozda prodje, to je onda isto ko neka dividenda
-
Treba samo bit na pravom mjestu u pravo vrijeme. 😆
ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO | Poklanjam voucherePoklanjam vouchere 100 € za valamar hotele/kampove.www.facebook.com -
ma ako daju popust dioničarima, za 5 minuta bi morali dati popust i obitelji dioničara, prijateljima dioničara itd... a to vodi subvencijama za kupnju solar, ovaj, hocu reci dionica...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner