RIVP (Valamar Riviera d.d.)

 • Novac na računu može osvanuti na razne načine. Mogu ja ući u dug, kao što i oni ulaze pa naravno da mi zajmodavac isplati cash na moj račun i to postaje moja imovina, a moja obveza prema zajmodavcu/kreditoru je teret moje imovine. Naravno da je na računu novac, ali koliko vrijedi moja imovina nakon tog posla? Koliko vrijedi dionica kompanije nakon toga?

  Ista stvar s temeljnim kapitalom ili povećanjem temeljnog kapitala. Osnuješ trgovačko društvo i temeljni kapital se vodi u pasivi, a u aktivi je taj novac - on osvane na računu društva. Mnogi pričaju da ako je velik TK, da on ima tzv. garantnu funkciju, da je netko sigurniji ako ima posla s društvom koje ima velik temeljni kapital... Nikad nisam vjerovao u to.. Netko može kupiti za taj novac jabuka i banana i one onda strunu i što ostane? Hrpa smeća, još smrdi, treba to i počistit pa budu i dodatni troškovi još. Povećanje temeljnog, tj. dokap? Opet osvane novac na računu društva, a što je s dionicama? Razvodnjavanje, eto što je. I da je minimalan dokap, to su istinski tihi ubojice dionica naprosto jer se smanjuje vlasnički udio u kompaniji. Naravno da tu ovisi za što će taj novac biti korišten i kakvi će biti povrati na to.. moguće je i da zarada u budućnosti nadmaši taj gubitak pa dionica svejedno ojača..

  FCF je operativni novčani tok umanjen za kapitalne izdatke... to je onaj file casha koji u cirkulaciji kompaniji ostaje na kraju i s time mogu izvoditi što hoće. Ako je pozitivan, znači da više casha ulazi u kompaniju nego što izlazi, a ako je negativan, onda je obrnuto. Naravno, jako je bitno na ŠTO TOČNO se taj novac troši. Može biti i negativan koju godinu pa ako su ulaganja dobra, razumna i za to postoji jako dobar razlog, onda je to oke. To je recimo kod KODTa. Ali uvijek su dugi periodi negativnog FCFa razlog za postaviti pitanja. Tu onda treba due dilligence i te stvari, a meni se to fakat ne da i nije nama malim dioničarima to potrebno. Vidim to..gle..ne sviđa mi se i zaobiđem..oke, gle, trendovi se i promijene.. recimo RIVP 2021 i u zadnja 4 kvartala ima veoma snažan FCF. Moje je mišljenje da bi im bilo bolje da to koriste za smanjenje dugoročnog duga i po mogućnosti otkup vlastitih dionica, ako već smatraju da su podcijenjene, kao što dosta vas ovdje smatra. Dividenda po meni ne. Smatram da ne bi bila dobra odluka.

  NHF, ali prvi dio sam precrtao jer je hrpa "ki-bi-da-bi" gluposti i to ne bih komentirao.

  FCF se ne može koristiti za "što god hoće" nego samo za tri stvari: 1) isplatu dividendi, 2) smanjenje duga i 3) proširenje poslovanja kroz investicije/akvizicije. (dobro, mogu i spaliti novac na kružna putovanja svemirom, ali računam da smo profesionalci i da ne govorimo o takvim opcijama).

  I tvoje je mišljenje da je dug u RIVP najveći problem i da treba napraviti deleverage?

  Ovaj prijedlog s otkupom vlastitih dionica, a govorimo o otkupu za cca 75 milijuna kuna, koliko bi iznosila dividenda od 0,6kn/dionici, ne smatram relevantnim za razmatranje jer to naprosto nije izvedivo na ovom nelikvidnom tržištu.

 • Ok, Valamar je vodio hotele očito po cijeni stjecanja cijelo vrijeme. Kumulirao ulaganja i amortizirao ih. Isto tako Valamar je u Girrandelu uložio toliko da vjerojatno na trzistu ne bi našao kupca za to ulaganje. A ono najveće ulaganje kod Poreča koje je ostalo na razini građevinske jame? https://valamar-riviera.com/me…r-brosura-150x150mm-2.pdf

  Sami ste rekli da su hoteli na Babinom kuku prodani povezanom društvu i prodani su za cca 100.000 EUR po smještajnoj jedinici kolko je meni poznato.


  Da sad pitate prosječnog Dodu s foruma koliko vrijedi soba na Babinom kuku, tesko da bi našli koga tko ne bi tvrdio da je to barem 200 tisuća eura obzirom na lokaciju?! (Pogledajte cijene kuća, stanova i apartmana na Baninom kuku: https://www.njuskalo.hr/?ctl=s…abin%20kuk&sort=expensive

  A postiglo se upola. I to povezanom društvu. Vrijedi se zamisliti nad tim parametrima. Barem ja bih.

 • Gdje sam ja napisao da se smještajne jedinice trže po jednakoj vrijednosti poput apartmana ili bilo što slično? Tu paralelu nisam povukao, samo da trenutne vrijednosti iz bilance nisu realne jer se vode po cijenama stjecanja koje su u međuvremenu narasle (a zbog čega da su se krediti svakako isplatili) i zbog toga bih volio vidjeti realnu revalorizaciju pa bi onda mogli pravilno procijeniti sposobnost za otplatu tih kredita, bilo to iz operativnog novčanog toka ili iz prodaje dugotrajne imovine. Ako vi možete odrediti koji je opseg tog nerazmjera super, ja ne mogu niti mislim da Mr. Market (uključujući prosječnog Dodu i stručnog Peru) to vidi i važe.

 • Evo vam primjer: pogledajte Vilu Dubrovnik na ZSE. Taj hotelčić ima 50-60 soba i sami pogledajte koliko ostvaruje prihoda godišnje. https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRVIDURA0009

  U normalnoj godini hotel radi po sobi prihod od 140 tisuća eura. Znate li koliko rade hoteli na Babinom kuku? Ne vise od 20 prosjecno. Villu DU je lani preuzeo Erste mirovinski. Znate koliko ju je platio? 417,12 kuna po dionici odnosno 346,2 milijuna kuna odnosno preko 700 tisuća eura po smještajnoj jedinici. U sklopu transakcije prodan je i ovaj hotel koji je bio u toj cijeni, al ovaj jedva pokriva troskove poslovanja iako je nov i premium i na vrhunskoj lokaciji. https://dresortsibenik.com/ i kada se uključi preuzeti dug, ovaj je hotel prodan za “siću”, od par milijuna kuna.


  Postoje objektivni razlozi zašto je on slabo profitabilan, a zašto je Villa DU super profitabilna. Villa DU se nalazi na par km od Babinog kuka ali ostvaruje 7-8 puta vece prihode po sobi. Iz tog razloga je pišem da valuacija nisu snovi i planovi na papiru, ako ne postoje konkretne ostvarene brojke iza vrijednosti odnosno cijene.

 • Ovo se pomalo pretvara u raspravu vrijede li nekretnine RIVP mnogo više od iskazanog u bilanci ili suludo mnogo više, a u kojoj nisam spreman sudjelovati jer nemam dovoljno znanja za takvo nešto i kao što sam prethodno rekao volio bih da taj posao za svih nas odradi struka i uprava. Ali neke stvari i slijepac može vidjeti, odnosno da početna poanta stoji, vrijednost nekretnina je u bilanci iskazana u (mnogo) nižem isnosu pa se time iskrivljuje omjer duga RIVP naspram imovine.

 • A sto imate od toga da nekretnine vrijede 5 milijardi eura ako je povrat na kapital takav kakav je, a na imovinu još kudikamo manji.


  Rasprava je o tome da se imovina, kao i firma vrednuje primarno po profitnoj snazi, a nekretnine su sporedne jer ih ionako ne mogu ili neće prenamijeniti u stambene ili neke druge koje bi mogle hipotetski biti profitabilnije. Ako ih s druge strane gledate kao kolateral, možda one i vrijede vise, no banka ili kreditor će ih za potrebe vrednovanja vrednovati kao i investitor (odnosno po procjeni ovlaštenog procjenitelja). Pitanje je zašto se Valamar konstantno okreće mirovincima da mu peglaju bilancu, a ne kreditima banaka. Očito to (vrijednost nekretnina za kolateral nije bankama problem) nego visina duga u odnosu na profitabilnost (koja je u Corona uvjetima snazno pala). No, obzirom da se Valamar u međuvremenu razdužio trenutno omjeri duga i operativne profitabilnosti ne prestavljaju problem, no banke vise ne zele plasirati povoljne kredite nego su cini se povisile premiju rizika i zato dug nije problem, al po nekadašnjim uvjetima kredita vise nema. Pored toga, ukupne potrebe Valamara za financiranjem i namjervanim investicijama su očito porasle, a pojedinacno gledano, bankama je to čini se prevelik zalogaj (banke jednako kao sto vole zarađivati vole i (moraju) raspršiti rizik koncentracije na jednog i/ili grupu povezanih klijenata). Eto, tako ja to nekako vidim. Možda sam u krivu, al vjerujem ne previše. 😉

 • Meni se čini da je bolje biti vlasnik jedne sobe na moru nego biti mali dioničar s 0,1% hotelske kuće sa 1000 soba.

  Ovdje kad poplaćaš poreze, direktore, njihove tajnice, te uhljebe, ostalo osoblje, troškove u sistemu plus većinskog ako nešto mulja u sistemu ostane nešto, ali ne previše. Dividende ako ih ima su skromne, jedino ostaje nada da bude neko preuzimanje u budućnosti.

  Ono gore je bilo dobro tamo 2009-13 dok su cijene bile niske što smo koliko-toliko iskoristili.

 • Trenutne cijene turističkih dionica su po mom mišljenju uvelike uzrokovane niskim povratom na imovinu, a ne nesrazmjerom imovine i duga, ako bi već morao nešto napisati o tome...


  A sto imate od toga da nekretnine vrijede 5 milijardi eura ako je povrat na kapital takav kakav je, a na imovinu još kudikamo manji.

  Evo kolega ipak smo našli common ground :)

 • Previše analiziramo vrijednost imovine. Dionica RIVP je savrsena za trejd, ako trejdaš sa par tisuća komada mozes okrenuti lijepu svotu svaki dan. Ja sam u dobrom plusu sa RIVP.

  Ja osobno uvijek idem u njihove hotele, i prilicno sam zadovoljan. Dobar je osjećaj kad si suvlasnik barem u promilu, a hoteli puni.
  Samo se nadam da ce postaviti više solara, i sad ih ima dosta ali uvijek moze bolje :)

 • svakako zanimljiva diskusija. nemam ništa važno za dodati niti zagovaram bilo jednu ili drugu stranu. umjesto toga vam savjetujem da uzmete nekoliko sati vremena i prisjetite se prodaje liburnije. kakova su bila očekivanja, kolika je cijena postignuta i zašto je bila toliko diskontirana od očekivanja. a pravi znalci su pisali na temi i davali procjene, a na kraju se svelo na ebitda! odnosno koliko funkcionalna imova može generirati dobiti. a imali i masu nefunkcionalne.

  a zatim sunce koncerna!

  dakle, nije stvar crno bijela, već daleko složenija. nije da objekti vrijede malo, i kolikim se omjerom valoriziraju u eventualnoj prodaji, ali glavni parametar je ebitda!

  za jaku andabaka se poslije liburnije govorilo da je vrhunski prodao sunce koncern! da li je stvarno tako? usporedite multiple liburnije i sunca, pa zatim projicirajte na valamar. dobiti ćete vrlo zanimljive brojke.

 • Zato sto je LRH vodila akipa koja nema pojma o turizmu i biznisu, nego su se docepali dionica na razne nacine i izvlacili lovu na razne kombinacije… obnavljali su hotel ambasador 5* bezveze 2 puta relativno kratko vjerovatno prije prodaje samo da izvuku lovu


  Onda cemo njurgati za X godina da nam hotele drze stranci 😒

 • Zato sto je LRH vodila akipa koja nema pojma o turizmu i biznisu, nego su se docepali dionica na razne nacine i izvlacili lovu na razne kombinacije… obnavljali su hotel ambasador 5* bezveze 2 puta relativno kratko vjerovatno prije prodaje samo da izvuku lovu


  Onda cemo njurgati za X godina da nam hotele drze stranci 😒

  zašto ne stranci ako kažeš da 'naši' ne znaju?

  bolje da su onda u rukama onih koji 'em imaju kapitala, 'em imaju znanja da sve i sprovedu

  uostalom Luersseni grade vrlo dobre jahte: razgovarali smo s novim vlasnikom LRH (novilist.hr)