1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

INA (INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:36 PM
  • Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 29, 2022 at 12:38 PM

Prije svega ovoga imamo 2020. i 2021.,. jeste li se u Poreznoj bavili tko su ljudi koji su osnovali tvrtku s prometom od 200 milijuna kuna?

Kutleša: Bespredmetno je tko je prvi otkrio. Mi djelujemo kao sustav, sustav je djelovao na vrijeme, to je najbitnije. Svaka od institucija je u rekordnom roku odradila svoj dio posla. Sve je trajalo oko tri mjeseca, od početka do uhićenja.

Događa li se nešto slično s nekom drugom tvrtkom?

Vrlo je teško to reći.

Osumnjičenici za pljačku Ine otkriveni u tri mjeseca, sve su prve prijavile banke
    U MINISTARSTVU financija objavili su detalje o pljački Ine. Sve je trajalo tri mjeseca - od početka istrage do uhićenja.
    www.index.hr

Na konkretno pitanje koje traži jednostavan odgovor tipa da ili ne on odgovori da je vrlo teško to reći.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 29, 2022 at 12:49 PM

Neće da vam prođu sve podvale i laži.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • August 29, 2022 at 12:57 PM

A možda je trebalo prikupiti lovicu za nekoga tko bi pogodovao otkupu upravljačkih prava od strane MOLa u korist RH. Postupak je već uvježban samo u kontra smjeru.

Nakon toga bi uslijedile salve samohvale o uspjesima i mudrosti vlade.

Previše je to para za petoricu ortaka.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 29, 2022 at 12:58 PM

Svi bježe od odgovornosti

Objavljeni novi detalji pljačke Ine. Javio se Vanđelić, sve svalio na upravu Ine
    SVIH petero uhićenih u golemoj pljački Ine ostaje u istražnom zatvoru.
    www.index.hr

"Nadzorni odbor ne dobiva pojedinačne ugovore na stol, nego poslovanje prati kroz izvješća Uprave i revizije, a s obzirom da je Ina potpisala ugovor sa spomenutom tvrtkom u listopadu 2021., a ja razriješen početkom prosinca 2021., prve izvještaje je dobio sastav NO-a koji me naslijedio", kazao im je Damir Vanđelić.

Iz njegovog tima dodaju da je Uprava te ugovore kojima je oštećena Ina morala odobriti jer je takva procedura. Naime, prema proceduri je Damir Škugor trebao Upravi dati prijedlog. Predsjednik Uprave potom to stavlja na sjednicu Uprave i Uprava donosi odluku s time da je MOL taj koji upravlja društvom i ima većinu. Pravna služba daje mišljenje, napominju u Vanđelićevom timu.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • August 29, 2022 at 12:58 PM
    Quote from Laudator

Nikom nije prošlo pa neće ni njima :)

Ili...?

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • August 29, 2022 at 1:08 PM
    Quote from nimimada
    Quote from Laudator

Nikom nije prošlo pa neće ni njima :)

Ili...?

Radari rade savršeno.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • August 29, 2022 at 1:47 PM
    Quote from havi

Ne znam gdje ste vidjeli da je Zakon prodavati nekome plin ili bilo koju drugi robu ispod trzisne cijene?

Upravo to je nezakonito. Konstantno izvrćete činjenice, u pokusaju da budete pametni i pointirate, no ne ide vam jer je svima jasno o čemu se ovdje radi.

ma daj havi, kakav ti je to komentar....što ja to izvčem, upravo ukazujem koliko nakaradno je poslovanje u hrvatskoj a dugoročne ugovore sa inom po ovim ili sličnim cijenama imaju i neki drugi ali ti i ja ih sigurno nikada ne bi dobili jer nismo u ekipi i u tome je najveći problem ove države, hrvatski plin ide u mađarsku ili ppd-u po 20eur ako ne i po niže i to može, to je u redu, da su cijene koje ina ima prema molu, ppd-u izašle u javnost, tko bi što rekao, niko ništa ali maloga hoštaplera treba zgaziti i u redu je zgaziti ga ali onda gazi i velike i sve ostale!

ali ništa od toga, veliki se uvjek pobrinu za sebe skrivajući se iza poslovnih tajni i institucija države koje su im na raspolaganju kada se treba obračunati sa nekima tamo na maloj razini korupcijske ljestvice... o tome već dva dana pišem, o ničem drugome, ako je ovaj mali zaradio milijardu pa koliko onda zarađuju oni veliki, zašto se i veliki ne spominju, zašto i te ugovore sa molom, ppd-om i svima drugima koji imaju cijenu 20eur ne prozivamo, zašto ne kažu po kojoj cijeni hr naftu i derivate isporučuju molu i drugim klijentima kada plin isporučuju po 20 eur...e to bi ja voli znati a ne da mi se plenković prijeti da jeftino plačam struju ko da mu je hep čačin pa plačaj tržištnu...stari moj, nemoj me :|

evo kad već potežeš, hrastov trupac šume preko dugoročnih ugovora isporučuju po zipa 600-800 kuna m3 a tržišna cijena je 3-5k kn, dio se preradi a veliki dio se preproda, isto je i sa drvima, mislim 170kn bukva, grab a na tržištu 550+ i sve ide u italiju kao i ugovori za biomasu...i sve je po zakonu..a ti mene prozivaš ?(

• sokol74
    Student
    Reakcija primljeno
    59
    • August 29, 2022 at 1:50 PM

Propao im business plan jer se dogodio rat u Ukrajini. Počela im se slijevat lova kao nekom narko kartelu na što sigurno nisu računali i zato su otkriveni. Ništa tu nije ukradeno, tvrtka je platila porez na dobit, a zarada pripada vlasnicima. Bitan je ugovor koji je potpisan 2020. Kolika je bila cijena plina tada? Krimen "majstora" iz INA-a je povlaštena fiksna cijena u određenom roku za, očigledno, velike ugovorene količine. Ugovor je postao štetan za INA-u kada je cijena enormno narasla. Je li se Ugovor mogao raskinuti? Što bi bilo da je cijena plina ostala ista ili pala. Čiji bi bio gubitak?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 29, 2022 at 1:53 PM

A ima toga, koliko stvari se izveze vani, pa se istim ili drugim kamionom vrati nazad. Pokupis proviziju i idemo dalje… ma i sve ovo na svjetskoj razini, ovo cirkusanje sa cijenama plina, energentata, koja je to samo igra. Nije mi jasno da bas samo tako prolazi danas u 21. Stoljecu gdje se puno toga moze pratiti i imati pregled.

Quote from sokol74

Propao im business plan jer se dogodio rat u Ukrajini. Počela im se slijevat lova kao nekom narko kartelu na što sigurno nisu računali i zato su otkriveni. Ništa tu nije ukradeno, tvrtka je platila porez na dobit, a zarada pripada vlasnicima. Bitan je ugovor koji je potpisan 2000. Kolika je bila cijena plina tada? Krimen "majstora" iz INA-a je povlaštena fiksna cijena u određenom roku za, očigledno, velike ugovorene količine. Ugovor je postao štetan za INA-u kada je cijena enormno narasla. Je li se Ugovor mogao raskinuti? Što bi bilo da je cijena plina ostala ista ili pala. Čiji bi bio gubitak?

da ocito su kemijali da ce pin porasti nesto i da ce zaraditi.. a ono plin im otisao N puta i sad problema kad imas N puta vecu zaradu 🫣🤣🤣🤣, ono kad te trziste jos dodatno posere…

Edited once, last by D_artagnan: Merged a post created by D_artagnan into this post. (August 29, 2022 at 1:54 PM).

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • August 29, 2022 at 1:55 PM

Dobro je, cijena dionice nije pala i ima kupaca.

To me dovodi na zaključak da je sve ovo već

uračunato u cijenu 8o

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 29, 2022 at 4:52 PM

Nakon što se Vanđelić ogradio i prebacio lopticu upravi i uprava je napravila isto. Prebacila je odgovornost na Škugora koji je kao linijski menadžer četvrte razine imao ovlasti za potpisivanje ugovora vrijednosti do 20m eura.

Znači vrlo vjerojatno je DŠ stavio potpis na prodajni ugovor svojoj tvrtki u ime Ine. Lijepo!

Iz Ine su također izvjestili da će poduzeti sve pravne korake što shvaćam tako da će tražiti povrat.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 29, 2022 at 7:27 PM
    Apsurdno: HEP zbog suše uz pomoć kredita u inozemstvu kupuje skupi plin, Ina je domaći prodavala ispod cijene - Novi list
    Hrvatske hidrocentrale proizvele su u lipnju ove godine gotovo 20 posto manje električne energije nego u istom mjesecu 2021. godine, podatak je to iz nedavne…
    www.novilist.hr

A na kraju dana , iz razloga obične ženske radoznalosti, zanima me kako su fizički provedene transakcije. Taj je plin trebalo negdje uskladištiti i pustiti kupcu. Plinovodom. E taj me dio zanima.

Ili ga je Ina ljubazno čuvala u svojim skladištima do isporuke trećem kupcu .Stvarno, kako se doprema plin kupcu ?

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 29, 2022 at 8:50 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from havi

Ne znam gdje ste vidjeli da je Zakon prodavati nekome plin ili bilo koju drugi robu ispod trzisne cijene?

Upravo to je nezakonito. Konstantno izvrćete činjenice, u pokusaju da budete pametni i pointirate, no ne ide vam jer je svima jasno o čemu se ovdje radi.

ma daj havi, kakav ti je to komentar....što ja to izvčem, upravo ukazujem koliko nakaradno je poslovanje u hrvatskoj a dugoročne ugovore sa inom po ovim ili sličnim cijenama imaju i neki drugi ali ti i ja ih sigurno nikada ne bi dobili jer nismo u ekipi i u tome je najveći problem ove države, hrvatski plin ide u mađarsku ili ppd-u po 20eur ako ne i po niže i to može, to je u redu, da su cijene koje ina ima prema molu, ppd-u izašle u javnost, tko bi što rekao, niko ništa ali maloga hoštaplera treba zgaziti i u redu je zgaziti ga ali onda gazi i velike i sve ostale!

ali ništa od toga, veliki se uvjek pobrinu za sebe skrivajući se iza poslovnih tajni i institucija države koje su im na raspolaganju kada se treba obračunati sa nekima tamo na maloj razini korupcijske ljestvice... o tome već dva dana pišem, o ničem drugome, ako je ovaj mali zaradio milijardu pa koliko onda zarađuju oni veliki, zašto se i veliki ne spominju, zašto i te ugovore sa molom, ppd-om i svima drugima koji imaju cijenu 20eur ne prozivamo, zašto ne kažu po kojoj cijeni hr naftu i derivate isporučuju molu i drugim klijentima kada plin isporučuju po 20 eur...e to bi ja voli znati a ne da mi se plenković prijeti da jeftino plačam struju ko da mu je hep čačin pa plačaj tržištnu...stari moj, nemoj me :|

evo kad već potežeš, hrastov trupac šume preko dugoročnih ugovora isporučuju po zipa 600-800 kuna m3 a tržišna cijena je 3-5k kn, dio se preradi a veliki dio se preproda, isto je i sa drvima, mislim 170kn bukva, grab a na tržištu 550+ i sve ide u italiju kao i ugovori za biomasu...i sve je po zakonu..a ti mene prozivaš ?(

Apsolutno ste u pravu. A ovaj dogadjaj je pokazao kakve su sada zarade koje PPD i MOL ostvaruju u Hrvatskoj. Kupuju i kupili su po 10 x manjoj cijeni hrvatski hrvatski plin, a nama ga preprodaju po 10 x vecoj cijeni. To nas cini kolonijom. Pravom kolonijom poput Indije prije oslobadjanja od GB. Ujedno ne zaboravite da je MOL u vlasnistvu Madjarske i Vangarda ( USA investicijski fond koji zajedno sa jos 2 takva fonda posjeduje oko 40 % cijelog americkog gospodasrtva, ako ne i vise ). Dakle, mi smo kolonija Mađarske i Vanguarda. Ovo sto je Plenkovićeva vlada ne činila s INOM je zaista čudno i pitamo se s pravom da li je Vuk Vuković u pravu kada kaze da je 1 milijarda kuna previse za njih 5 ortaka i zasto je jednom.od njih namijenjeno vise od 500 miljona kuna ? Zasto takav nesrazmjer i da li je trebao novac ići jos nekome ? Jedva čekam račune za plin i struju :)

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • August 30, 2022 at 9:01 AM

Ovo smo nekako naslućivali jer onaj tć kao da je u zemlju propao a i Plenkoviću je dugo trebalo da gukne

Nacional: Kod šefa Ine se za Škugora zauzeo Ćorić i rekao da prenosi želju Plenkovića
    NACIONAL je u današnjem izdanju objavio nove informacije o golemoj pljački u Ini, najvećoj u hrvatskoj povijesti, koju je, prema USKOK-u, organizirao HDZ-ov…
    www.index.hr
  • PILAPILA
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,024
    • August 30, 2022 at 9:19 AM

Još veći je kriminal sa naftom, ne znaju se količine koje se izvoze u mađarske rafinerije, tu istu naftu mađari prerade, prodaju nam gorivo znatno skuplje nego kod njih....i tako godinama, i to je prolazi ispod radara NO, kojeg se popunjava po kriteriju HDZ-a, inače radio sam 40 godina INA-Crosco.

Edited once, last by PILAPILA: Merged a post created by PILAPILA into this post. (August 30, 2022 at 9:21 AM).

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 30, 2022 at 9:44 AM

Kao što vidite Hrvatska ne postoji više kao smisleni društevi ugovor Hrvata, Ona je kolonija s gospodarima u Mađarskoj i Vangardu, a upravljači kolonije u ime svojih gospodara su uglavnom članovi jedne stranke.

Zašto nema odgovora na pitanje tko je još od INE kupovao po fiksnim cijenama za 20 eura po MWS plin dok su cijene na tržištu bile 80 do 90 eura po MWS u listopadu 2021. Tko još prodaje hrvatskim građanima plin po 210 eura po MWS ono što je nabavio po 20 eura ?

Vjerujete li vi u to da Uprava na čelu s Mađarima nije znala što se radi ?

Naravno da je nemoguće u kompaniji veličine INE koja ima implementiran SAP sustav ne primijetiti nestanak 1 milijarde kuna.

Što ćete sada kada vam dođu računi za plin ili po kojoj cijeni ćete kupovati benzin ? Kome plaćate nešto što je kupjeno po 10 x manjoj cijeni, a vama prodaje po 10 x većoj ? Još žalosnije ako se radi o hrvatskom plinu i bušotinama.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • August 30, 2022 at 9:48 AM
    Quote from renchi

Kao što vidite Hrvatska ne postoji više kao smisleni društveni ugovor Hrvata, Ona je kolonija s gospodarima u Mađarskoj i Vangardi, a upravljački kolonije u ime svojih gospodara uglavnom su članovi jedne stranke.

Zašto nema odgovora na pitanje tko je još od INE kupovao po fiksnim cijenama za 20 eura po MWS plinu dok su cijene na tržištu bile 80 do 90 eura po MWS u listopadu 2021. Tko još prodaje hrvatskim građanima plin po 210 eura po MWS ono što je nabavio po 20 eura ?

Vjerujete li vi u to da Uprava na čelu s Mađarima nije znala što se radi?

Naravno da je nemoguće u veličini tvrtke INE koja ima implementiran SAP sustav ne primijetiti nestanak 1 milijarde kuna.

Što ćete sada kada vam dođu računi za plin ili po kojoj cijeni ćete kupovati benzin? Kome plaćate nešto što je kupljeno po 10 x manjoj cijeni, a vama prodajete po 10 x većoj ? Još žalosnije ako se radi o hrvatskom plinu i bušotinama.

Hrvatska i te kako postoji, samo se malo izmjenio refren,

Još Hrvatska ni propala dok mi plaćamo.................

• Monarch
    Početnik
    Reakcija primljeno
    24
    • August 30, 2022 at 10:19 AM

Nije li malo čudno da se uprava INE nije obratila svekolikoj investicijskoj javnosti u stilu: "Obavještavamo ... da trenutna situacija hoće/neće naštetiti poslovanju..."

Isto tako kada su izašli neprovjereni medijski napisi o prodaji ATGR da je odmah sukladno čl. 260. ista ušla u segment promatranja, a za INU ništa ni crtice na ZSE.

I nije li gospodinu ministru Semaforu Filipoviću jedna od glavnih referenci za ministra gospodarstva, kako je sam rekao, bilo članstvo u NO INE?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 30, 2022 at 10:34 AM

Aj ste jadni

Ovo je sve čak i bizarno

Čitam portale, index se baš okomio........ pa to su sve odabrani kadrovi. Ugrizli ruku koja ih hrani

A izveli su to diletantski. Spremili cash na račune

S druge strane, zaobišao ih je sav unutarnji nadzor . Ima li ga ? Ili je članstvo u nadzornim odborima samo lukrativna funkcija, bez stvarnih obveza

Što li su mislili ? Da su nedodirljivi ?

Da su se zaustavili na stotinu milijuna kuna prošli bi ispod radara :S

Netko je, mislim gospodin Štern, izjavio da je ovo baš gadljivo. Slažem se. i prestajem čitati o tome, nemam želudac za to

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 30, 2022 at 11:43 AM
    Quote from Manu

Ovo smo nekako naslućivali jer onaj tć kao da je u zemlju propao a i Plenkoviću je dugo trebalo da gukne

https://www.index.hr/mobile/clanak.…ica_najnovije_m

nakon Agrokora, INA je na red došla

nova afera koja će se pomesti pod tepih?

vidim opet spominjanje Dalić bračnog para

sad ima logike zašto je značajno veći iznos Škugor spremio sebi od ostalih ortaka

znači da postoji mozak operacije kojem ide njegov cut

brate mili Sopranosi su klinac od ovce za ovu ekipu

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:11 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. umalo

May 24, 2025 at 1:11 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 24, 2025 at 1:11 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago