Ok, onda za godinu dana izbaci i izvjesce za 2022. sa jos barem toliko dobiti po dionici 😉.
Sad sto ti to ne vidis, jbga
Ok, onda za godinu dana izbaci i izvjesce za 2022. sa jos barem toliko dobiti po dionici 😉.
Sad sto ti to ne vidis, jbga
Prognoza za kraj 2022:
ATPL 185/300/560
JDPL 8/50/65
Display MoreKod brodara ni ne može biti fizičkih futuresa, ako se ne varam pa ne znam zašto si to naglasio.
Ispravi me ako griješim.
Ne znam kako za pšenicu, ali recimo za energiju bi se to zvao forward ugovor, a ne futures. Futures je isključivo financijska namira.
Pričam o energiji, ne znam može li se preslikati na sve ostalo...
Nije samo stvar naziva, ove futurese koje pratimo su FFA - freight forward agreement, a radi se zapravo o ovome sto sam gore opisao. Naziv je takav kakav je, pomalo misleading, zato sam to gore apostrofirao.
Imam dojam da se te FFA-ove dozivljava kao "pogled u buducnost", sto je potpuno pogresno i opasno. Neki ovdje su isli toliko daleko da su racunali buduce prihode firme uzimajuci u obzir te futurese, i slicno. FFA-ovi konvergiraju ka spot TC vozarinama, ne obrnuto, a znamo da spot ovisi o, blago receno, kojecemu.
Samo sam na to htio ukazati. Pogledajmo primjer futuresa za npr. CAPEQ122, prije par mjeseci je bio na oko 30.000, sada je na ispod 15.000, i sa daljnjom tendencijom pada, jednostavno zato sto konvergira ka ocekivanom prosjecnom spotu za promatrani period.
mitkko svi znamo kakve su najčešće vozarine u 1Q,znamo i da se tu ne odlučuju avg vozarine za 2022.
dali imaš kakvu procjenu avg vozarina za 2022. sa posebnim naglaskom na nama ipak bitno interesantnije klase ispod capesize?
ili barem odgovor dali očekuješ da će 2022. biti ista,približna,bolja ili lošija od 2021. po avg vozarinama?
imamo 36 upisa za shipping targete u 2022. hoćeš li nam se pridružiti u samoupisivanju u exelicu ili iznošenju očekivanih avg vozarina ili targeta za nešto od shippinga ovdje ili na temi "prognoza cijena" do nedjelje u 23h?
The dry bulk market had one of its best years in 2021 and the success story could repeat itself in 2022 as well. In its latest weekly report, shipbroker Allied said that “the dry bulk sector, undoubtedly, began the new year with a strong start. We are at 12-year high levels in average returns for all dry segments, with Panamax, Supramax and Handysize finishing the year well above their respective levels of 2009. At the same time, asset price levels reached 10-year highs,
Dry Bulk Market Could Be in For Another “Hit” Year | Hellenic Shipping News Worldwide
Display MoreDa vidimo sta ce biti na kraju godine, hocemo otvoriti šampanjac ili neki pelin 😅
Atpl:
600-800-1.100
Jdpl:
60-100-150
Ulpl:
140-180-250
Pelin je dobar za probavu, a šampanjac me začepi.
Pa ti vidi!
Prognoza za kraj 2022:
ATPL 185/300/560
JDPL 8/50/65
Zaista depresivna prognoza!
Ali nije ni čudo, kada si "pod zidom", na streljani!
Atpl 300/430/600
Gogl 8.5/10.5/13
Panl 3.5/4.2/5.3
Nmm 23/28/34
Svaki forumski aktivizam treba podrzati...pa cu sudjelovat iako smatram da bi trebalo prognozirat dobit, a ne cijenu...
ATPL
240-570-750
Donja granica je na 240kn jer postoji rizik da zbog dizanja kamata sve ode u p.m. i da godinu burzovni indeksi zavrse na -10%/-20% pa da i brodari/vozarine odu u rikverc
Ocekujem da avg vozarine u 2022. budu nesto nize nego avg vozarine u razdoblju travanj-prosinac 2021. pa prema tome i ocekujem cijenu dionice u srednjem scenariju od 570kn...impuls cijeni bi trebala dati i ocekivana dividenda (10kn-20kn), prodaja brod(ov)a, razduzivanje i kumulacija dobiti u 2021 i 2022
Najbolja varijanta je da vozarine budu vece nego 2021. pa bi onda cijena od 750kn bila ocekivana
Cijena JDPL-a se ne moze prognozirati zbog dokapa, a ULPL mi je voda duboka i nemam pojma sto se tu dogadja...
Atpl 500-800-1100
Sblk 30-35-40
Gogl 14-17-20
Tpng 60-70-80
Stng 15-20-25
U 2022 Idemo dalje..... 😁
Prognoza za kraj 2022.:
ATPL 320/360/420
TNPL 42/46/52
od 6-16.01. deset dana smo ponavljali javni poziv da se iznesu shipping targeti pod ujednačenim
uvjetima,oni koji to nisu htjeli iz svojih razloga,nisu to učinili.
ove godine puno više iznesenih targeta i članova koji su to učinili u odnosu na 2021,hvala svima koji su se odazvali na višestuko uvečanom uzorku,koji uključuje 52 targeta od 26 članova.
tko želi neka raspali,osobno neću izvlačiti zaključke iz prikupljenih trgeta pošto je u formi svakome dostupne exelice
i vrlo lako je samostalno izvući željenu statistiku.
doći će dan za rezime po investitorski ,prije toga i pokoji međurezime kako će se pojedini targeti ostvarivati.
po meni ovo je konačna vezija sa svim unosima,ako se uspostavi da sam nešto nehotice previdio(isprike),molim za podsjetnik,
dopunit ćemo sa zadovoljstvom,ili ako je kojim slučajem nešto od unesenog za ispraviti.
vjerujem da će se večina složiti da ako netko nije vidio poziv do sada a ima želju,neka objavi pa ćemo ga upisati ovih dana posebice ako prije toga nebi nastupile nove značajnije mat činjenice koje bi davala veću prednost u targetiranju nad već iznesenim targetima.
neovisno o ovoj vremenski ograničenoj exelici sa shipping targetima svi su pozvani da i dalje iznose svoje targete.
ma uopče ne sumnjam da će atpl i zse sutra pokazati svu raskoš svog talenta.......ovako nekako bi to moglo ići......nemam graf ali onako po filingu......prvo ide "brutalan" rast sve do 412, možda 415 a ako i prodavači budu kupovali da poguraju možda dođe i do 420.........to je moj best case scenario za sutra..... .....u slučaju da ameri ohlade do kraja dana, futuresi sutra nastave na današnje minuse, ništa ni od toga......... .....evo i ovaj je ponovo tenkove upalio i kreče, pa ne kreče, i ko zna jel če do sutra "stat" il če opet kretat.....
Do kraja dana ATPLbar na 460 kn.
morali bi se malo ugledati na čika Orbica,
kako li taj druka vodu na svoj mlin