1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Tehnička analiza - komentari LIVE

• Avx
  • February 13, 2020 at 2:36 PM
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 16, 2021 at 8:02 PM
    • #1,761
    Quote from Marielena
    Quote from mitkko

Ne trebas traziti razumne odgovore na burzi - "zasto bi netko prodavao na tim razinama..." i slicno, slabo tu ima razuma. Ja ti odmah mogu postaviti kontra pitanje - zasto ju nitko nije htio kupiti po 190, iako je i tada bilo jasno da plove sa dobrom zaradom, ili zasto sada ova rasprodaja, ili zasto se ti sada uopce brines sto pada kada vrijedi puno vise i ima perspektivu rasta? Kuzis? Reci ti meni.

TA je super u takvim situacijama, tu nema emocija, samo brojevi i statistika.

Ja se ne brinem jer znam koliko zaradjuju :) a u slucaju pada na 260 kuna sam opet kupac.

U trgovanju se prije svega vodim FA, a tek onda TA i to gledam oscilatore i sl.

Kako nitko nije htio dionicu na 190 kuna, tada su fondovi agresivno prodavali, ali na 190 kuna je kupaca bilo jer je bilo jasno da zaradjuju pa cijena nije pala na 164 kune natrag.

Sada mislim da imamo slicnu situaciju, Slavonski prodaje svoje ostatke, a i trejderi sada kapitaliziraju svoju dobit i mislim da ce se cijena konsolidirati na ovim razinama dok ne prodaju svi kojima su ove cijene zadovoljavajuce. Moje predvidjanje. Vidjeti cemo tko ce biti u pravu.

Samo sam ti htjela reci dobronamjerno da TA ne smije biti lista zelja. Itekako treba voditi racuna o FA. Uvijek se sjetim onog grafa Nea od prosle godine kako Iga moze na 70 kuna, ali i na 200 kuna pa neka si svatko izabere svoj scenarij😆

Quote from Parica

Evo, ako CAPE-ovi padnu na ispod 15k USD, povući će i vozarine manjih brodova na -30% i eto nas na 280kn (i niže možda)...bez problema...i uopće nije nemoguće da CAPE-ovi odu u bezdan...to je tako...to je shipping...pogledajte povijesni graf CAPE vozarina i vidjet će te da to ustvari tako i funkcionira...samo ovo bi trebala bit posebna godina, pa se nadam da će bit i posebna po manjem padu CAPE-ova i na to sam se "kladio"...

Fer. A koliko je realno da capeovi padnu u iducih mjesec dana na 15000, sada su 36000$ :)

Display More

Rekao sam ti “cum grano salis”.... neki su unutra, neki vani.... a neki zele promijeniti tu poziciju.

Pročitaš i akceptiras sva mišljenja. Imaš svoj risk/return omjer i strategiju vezano na kretanje cijene i onda se ponašaš prema toj osnovnoj odnsono alternativnoj strategiji. Ne akceptiras doslovno tudja mišljenja jer to su samo bolje/lošije temeljena mišljenja i procjene.

• igi
    Student
    Reakcija primljeno
    83
    • May 16, 2021 at 8:27 PM
    • #1,762

ja sam ocekivao na atpl psihologiju krda i da ce probit 400 kuna kada je doslo vec na 380, a da ne govorim na 393... da ce htjet se probit... zato nisam prodavao... nadam se da cemo taj scenarij vidjet kroz mjesec dana, a to temeljim na vozarinama i filingu... kolegu mittka jako cijenim, a nadam se da nece TA se obistinit koji je stavio... mirno more... vozarine bi trebale jako pasti sto vjerujem da nece

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 16, 2021 at 8:41 PM
    • #1,763
    Quote from Flight
    Quote from Marielena

Ja se ne brinem jer znam koliko zaradjuju :) a u slucaju pada na 260 kuna sam opet kupac.

U trgovanju se prije svega vodim FA, a tek onda TA i to gledam oscilatore i sl.

Kako nitko nije htio dionicu na 190 kuna, tada su fondovi agresivno prodavali, ali na 190 kuna je kupaca bilo jer je bilo jasno da zaradjuju pa cijena nije pala na 164 kune natrag.

Sada mislim da imamo slicnu situaciju, Slavonski prodaje svoje ostatke, a i trejderi sada kapitaliziraju svoju dobit i mislim da ce se cijena konsolidirati na ovim razinama dok ne prodaju svi kojima su ove cijene zadovoljavajuce. Moje predvidjanje. Vidjeti cemo tko ce biti u pravu.

Samo sam ti htjela reci dobronamjerno da TA ne smije biti lista zelja. Itekako treba voditi racuna o FA. Uvijek se sjetim onog grafa Nea od prosle godine kako Iga moze na 70 kuna, ali i na 200 kuna pa neka si svatko izabere svoj scenarij😆

Fer. A koliko je realno da capeovi padnu u iducih mjesec dana na 15000, sada su 36000$ :)

Display More

Rekao sam ti “cum grano salis”.... neki su unutra, neki vani.... a neki zele promijeniti tu poziciju.

Pročitaš i akceptiras sva mišljenja. Imaš svoj risk/return omjer i strategiju vezano na kretanje cijene i onda se ponašaš prema toj osnovnoj odnsono alternativnoj strategiji. Ne akceptiras doslovno tudja mišljenja jer to su samo bolje/lošije temeljena mišljenja i procjene.

Display More

Potpisujem.

P.S. i ja jako cijenim kolegu @mitkka. Valjda nece zamjeriti malo kritike :)

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 16, 2021 at 8:49 PM
    • #1,764

Ma to je nebitno tko sto potpisuje iz moje pozicije gledano. Nema sumnje da Mittko iskusniji po pitanju TA i da primjenjuje i logično (racionalno) promišljanje situacije te osim tehničkih indikatora i analize trenda koristi se i prošlim patternima radi poboljšanja predikcije buducih kretanja. No, svaka takva analiza pati i od određenih nedostataka unatoč pokušajima minimiziranja odstupanja i rizika. Na kraju će iskustvo i pogled unatrag kroz određeno vremensko razdoblje pokazati koliko je itko od nas bio na dobrom/lošem tragu. Svi griješimo koliko god imali iskustva i ispravno primjenjivali dostupna (sa)znanja. Recimo da je konačan cilj postizanje znatno većeg broja “pogodaka” od “promašaja”.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 16, 2021 at 8:51 PM
    • #1,765
    Quote from Marielena
    Quote from Flight

Potpisujem.

P.S. i ja jako cijenim kolegu @mitkka. Valjda nece zamjeriti malo kritike :)

Kritika je uvijek dobro došla, važno je samo da je konstruktivna i argumentirana - tako svi zajedno napredujemo.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 16, 2021 at 9:10 PM
    • #1,766
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

ATPL apdejt

OK, izašli smo iz flaga, vidjeli smo retest, sada bi bilo lijepo da potegne malo jače prema gore, da i ja nešto napokon na ovome zaradim, već pomalo gubim strpljenje. Fali volumen, dionica nije u fokusu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ATPL apdejt

Nemam pojma kuda ovaj brod plovi. Dionica nije u fokusu, prometi su nikakvi. Očekivao sam da će do sada već potegnuti prema gore, ali i dalje kilavi.

Obrisao sam sve švrlje sa starog grafa i pokušao stvari pogledati ispočetka, iz drugog kuta - rekli bi "tabula rasa". Uzeo sam weekly graf, da vidim širi trend. Weekly graf izgleda i dalje dobro - cijena je napravila ono što po meni izgleda kao double bottom (prvo dno u ožujku, drugo u listopadu). Uz to se formirala bullish divergenciju na RSI, MACD i MFI, što mi naznačava da vrlo vjerojatno i je double bottom.

Prvi target ove formacije je vrh prvog odbijanca (cca 230 kn), a drugi target (cca 320 kn) "comes in play" ako cijena uspješno osvoji prvi target.

Šta će od svega ovoga biti - ne znam, ovo je suviše daleki vemenski horizont da bih zauzimao pozicije samo temeljem toga, zato se i dalje se vodim za daily grafom. Ali ipak, ovaj graf je važan zato što podržava daily graf - oba ukazuju da će cijena vjerojatno ići prema gore.

Nezgodacija je što ulazimo u sezonalno slabiji period za brodare, gdje se očekuju niže vozarine, ali oopet, povijest je pokazala da su brodari i tim zimskim mjesecima znali potegnuti, okolnosti na tržištu su bile takve. Kako je korona ove godine koješta poremetila, možda se povijest opet ponovi.

Eto, "Budite dobri, lijepi i pametni" :)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Gledam neke stare grafove, ovaj je nažalost obrisan pa ga ne mogu apdejtati, ali svi znamo u kojem smjeru je cijena dalje otišla. Pogledajte i targete. Ali pogledajte tadašnji rezon, bio sam bullish jer je graf na to ukazivao, bez obzira što nam je predstojao sezonski loš period i činilo se da će vozarine i dalje padati. Sve sam to tako i naveo. To je bilo u vrijeme kada je cijena bila praktično na dnu. Malotko je tada bio bullish, i tada su se mnogi smijali.

Hoću reći, uvijek pokušavam objektivno sagledati stvari, bez predumišljaja i predrasuda. Nekada to uspjevam više, nekada manje, teško je uvijek u potpunosti maknuti osobni "bias", ali pokušavam, pogotovo je teško kada ti svi govore da je suprotno.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 16, 2021 at 9:51 PM
    • #1,767
    Quote from zlocesti

Išla pogledati kako se ponaša index u cjelini .

Imali smo, zamislite, čitavu godinu neprekinutog rasta. Još malo , pa na razinama prije korone

Crobex izgleda posustaje, pokazao nam je srednji prst. Mala svjećica, mali wick.

Možda samo odmara ?

Jer nejasno je kako će on nikuda, a sastavnice nekud.

Atgr, Rivp, Ht, ima ih još sa lijepim grafovima.

Display More

Ovakav nepravilan rising wedge nije baš pouzdan - te nepravilne granice nisu skroz jasne i često ih i svakako možeš intrpretirati i mijenjati pa možeš otići u krivom smjeru. Ovakve situacije je dobro pogledati i iz drugog kuta, ovako kako je prikazano na videu.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 16, 2021 at 10:00 PM
    • #1,768

Lijep je video.

Thanks.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 16, 2021 at 10:03 PM
    • #1,769
    Quote from zlocesti

Lijep je video.

Thanks.

To ti je onaj odlični trejder mlađe generacije što sam ti ranije spominjao, Aksel Kibar, stvarno je dobar, poprati ga malo.

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • May 17, 2021 at 1:56 PM
    • #1,770
    Quote from mitkko

Ovakav nepravilan rising wedge nije baš pouzdan - te nepravilne granice nisu skroz jasne i često ih i svakako možeš intrpretirati i mijenjati pa možeš otići u krivom smjeru. Ovakve situacije je dobro pogledati i iz drugog kuta, ovako kako je prikazano na videu.

In a blog post on Sunday, Mott Capital’s Michael Kramer said bitcoin’s recent breakdown could signal risk appetite on Wall Street is in transition — presumably in a bearish direction.

“Bitcoin is telling us the risk sentiment of the market overall is shifting, and we care about bitcoin because we care about risk sentiment,” Kramer wrote.

Ukratko, lik tvrdi da postoji korelacija između cripto i equity marketa, moguće su spojene posude, čak i na tako velikim tržištima? Predvidio je korekciju početkom mjeseca, overall zaključak je "market is not looking strong". SAP se još nije vratio u rastući wegde.

+ Bonds 10 g.

https://mottcapitalmanagement.com/wp

Files

Bonds 10 YR.png 239.75 kB – 0 Downloads S&P 500, 1h - rising wedge.png 131.36 kB – 0 Downloads S&P 500 divergencija.png 231.42 kB – 0 Downloads

oligarhija

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 17, 2021 at 7:41 PM
    • #1,771
    Quote from mitkko
    Quote from plavi01

Može graf za HPB sad smo na 505 sa crtom.to su bili fini bomboni

HPB se konsolidira, to je ok, očekivano. Odlično bi bilo da se održi iznad 500, ali i privremeni zaron pa i do 490 je i dalje bullish i dobra prilika za kupnju. Za sada još ne mogu znati u kojem će se obliku konsolidirati (zastaviza, trokut, range ili nešto drugo), ali ovo su načelno zone koje treba pratiti.

Sljedeći target nakon konsolidacije je oko 570 kn.

HPB apdejt

Mislio sam da će konsolidacija ranije, ali cijena je napravila još jedan leg gore i tek sada se konsolidira. Target za kupnju je isti, oko 500 kn, iako bi moglo brzinski propasti i do 490 kn.

Sljedeći target je 570 kn.

• bubimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • May 17, 2021 at 9:33 PM
    • #1,772

S&P 500 (SPY) 16-05-2021

"It looks almost like there is a pennant pattern that has formed on the hourly chart. That is usually a continuation pattern, and it would seem to suggest lower prices for tomorrow. For now, the March 2020 uptrend acted as strong resistance on two occasions today. We could view this as a re-test of the breakdown for the moment. Tomorrow will likely determine a lot. We do get retail sales, and I think if retail sales disappoint, the immediate thought might mean the Fed can’t tapper. But really, it strengthens the case of slowing/stagnate growth with rising prices. I can’t image how a stagflation type of scenario is good for stocks, but if the bulls are creative, they could figure something out, I’m sure."

17-05-2021-> još neodlučno, idemo li u ovu A-B-C korekciju, ili ostajemo u wedge kanalizaciji? +obveznice trenutno:

5-Year Treasury0.829+0.013+1.59%10-Year Treasury1.64+0.005+0.31%30-Year Treasury2.35500.00%

https://finviz.com/futures_charts.ashx?p=d1&t=LB

Files

SPX (S&P 500) A.B-C korekcija.png 177.66 kB – 0 Downloads

oligarhija

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2021 at 12:50 PM
    • #1,773

gledah malo ovog našeg Čkobi-a, pratih malo što napisaše/nacrtaše kolege godo i migra i pokušah vidjeti ima li tu šta i ugledah ovo :/

CBX - measured move

kolege tehničari, bacite oko i komentar :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • May 18, 2021 at 12:57 PM
    • #1,774

to bi bilo divno ali da li je realno?

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 18, 2021 at 12:59 PM
    • #1,775
    Quote from NaBiduAsku

Nije realno, inflacija je realna...2200 max, a onda u ponor opet... pogledajte kretanje Grobija zadnjih 10 godina...

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2021 at 1:02 PM
    • #1,776
    Quote from NaBiduAsku

ovaj veliki wedge je "uvećana" slika ovog malog wedge-a od prije.

svi indikatori zovu korekciju.

znači, prvo ćemo se spustiti nekih cca 250 bodova, a onda napad na nove visine.

meni, tehnički, ovo sve odgovara 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • May 18, 2021 at 1:36 PM
    • #1,777

To bi bila vrlo zestoka korekcija, ali nije jasno sto bi trebao biti okidac. Kriza prolazi, cijepljenje ide, krece puni oporavak. Napad na 2200 mi se cini realnijim nego 1700.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• godo
    Student
    Reakcija primljeno
    181
    • May 18, 2021 at 1:44 PM
    • #1,778

opet opt, s tehnicke strane formiran je bat, iako bi optimalan bio na cijeni 5,4, a tu je i ma 200 potpora, diverg su tu.

Files

opte.JPG 52.39 kB – 0 Downloads
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 18, 2021 at 1:50 PM
    • #1,779

Kad pogledaš na monitor, i na graf, vidiš isto

Opte hvata zalet, tri, dva , jedan.. pa sada svi imate priliku ući, i svi ćete imati priliku izaći, pa pamet u glavu i najbrži prst.

i bez kuknjave poslije :S

Cijena je pala, indikatori to nisu popratili.. i što reći :/ .

:S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2021 at 1:51 PM
    • #1,780
    Quote from 5. Element

To bi bila vrlo zestoka korekcija, ali nije jasno sto bi trebao biti okidac. Kriza prolazi, cijepljenje ide, krece puni oporavak. Napad na 2200 mi se cini realnijim nego 1700.

možda indijski soj, sezona ispod očekivanja, FED će napraviti nešto neočekivano? :/

ne znam ni ja što bi trebao biti okidač, al koji god graf gledam vani, vidljiv je "zamor materijala" 🤷

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 5, 2025 at 2:13 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. goranlagea

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 5, 2025 at 2:13 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

goranlagea June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago