1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • April 23, 2021 at 3:28 PM
    • #1,921

Dragi prijatelji ako ste prošli ovo zlo onda znate a ako niste prevencija je moj najbolji savjet, odnosno kako sam pisao još prošle godine po preporuci Dr. Jure Burića, inhalirajte se sa morskom soli i vrijeskom svaki put kada imate vremena.

Pored toga za slučaj slučaja dobro je znati:

Tri do četiri put dnevno se inhaliraj, najvažnija žlica morske soli ostalo kako kome odgovara i pokrijte glavu ručnikom. Izdrži što možes toplije i udši kroz nos.

Hranu jedi što topliju, korona ne voli vruće.

Jedi sve ono voće koje ima veći PH od korone.

Sve to će usporiti njen razvoj.

Također bi bilo dobro koristiti sterimar za nos da nosna sluznica ostane vlažna a ne suha i bolna.

Za početak pročitati radi simptoma i hrane.

◉ Simptomi se javljaju treći dan nakon infekcije (virusni simptomi).

➙ 1. faza;

◉ Bolovi u tijelu

◉ Bolovi u očima

◉ glavobolja

◉ povraćanje

◉ Proljev

Curenje iz nosa ili začepljenje nosa

◉ Razgradnja

Peckanje u očima

Peckanje prilikom mokrenja

◉ Osjećaj vrućice

◉ Ogrebano grlo (upaljeno grlo)

➙ Vrlo je važno brojati dane simptoma: 1., 2., 3..

◉ Poduzmite mjere prije nego što groznica počne.

Pažnja, vrlo je važno piti puno tekućine, posebno pročišćene vode. Pijte puno vode da grlo ne ostane suho i pročisti pluća.

➙ 2. faza; (4. do 8. dan) upalni.

Gubitak okusa i / ili mirisa

◉ Umor uz minimalan napor

◉ Bolovi u prsima

◉ Bolovi u donjem dijelu leđa (u području bubrega)

➙ Virus napada živčane završetke;

◉ Razlika između umora i otežanog disanja:

• _ Nedostatak zraka je kada osoba sjedi - bez ikakvog napora - i bez daha;

• Umor je kada se osoba kreće raditi nešto jednostavno i osjeća se umorno.

➙ Zahtijeva puno hidratacije i vitamina C.

Covid-19 veže kisik, tako da je kvaliteta krvi loša, s manje kisika.

➙ 3. faza - zacjeljivanje;

Faza zacjeljivanja započinje 9. dana, što može trajati do 14. dana (rekonvalescencija).

◉ Ne odgađajte liječenje, što prije to bolje!

Najbolje je pridržavati se ovih preporuka, prevencije nikad previše!

• Sjednite na suncu 15-20 minuta

• Odmarajte se i spavajte najmanje 7-8 sati.

• Pijte 1 i pol litru vode dnevno

• Sva hrana treba biti vruća (nikako hladna).

Sretno svima koliko god Vas ima!

.

buMBum

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 23, 2021 at 3:38 PM
    • #1,922
    Quote from accountant

ovo zadnjih dana je k'o neka kletva: daboga NE obolio od kovida

ako ne oboliš, a nisi se cijepio, s tobom nešto nije u redu

nisi normalan: jedeš zdravo, treniraš, nisi gojazan

nakaza!

^^

ne želim podcjenjivati bolest, ali nije mi jasno da mi nikako ne možemo pronaći barem za potrebe Dnevnika, jednog jedinog pacijenta u bolnici okrenutog na trbuh, meni se čini da je to ipak malo popustila propaganda u odnosu na onu iz Bergama,

ove preporuke kolege buMBum mi se čine logičnim, živi normalno i ne boj se, pa ako te baš zadesi, bori se dok budeš mogao iliti do smrti

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 24, 2021 at 8:17 AM
    • #1,923

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/kor…normalan-zivot/

Ovo budu nadu o barem djelomičnom povratku u prijašnji život , Austrijanci 👍

Moj se sin prije tri dana testirao ovim testom iz Beča jer ga već nekoliko dana lagano boli grlo, a od preboljevanja wuhanskog soja gotovo bez simptoma prošlo je već 7 mjeseci tako da su antitijela sigurno na niskoj razini, a i sada prevladava britanski soj.

Test je bio negativan, ipak se pila hladna Coca Cola što dakako ne priznaje 😀

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 24, 2021 at 9:33 AM
    • #1,924

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2271189.aspx

I kaj sad ? Ovo sve već postaje bizarno.

Imam podugačak spisak za kupnju špeceraja, masku koja ne štiti, redove na blagajni i ne mogu obaviti kupnju u pet minuta.

Dostava namirnica u mom gradu ne postoji.

I onda nam kažu da se ne ponašamo odgovorno i ne poštujemo propisane mjere.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • April 24, 2021 at 3:57 PM
    • #1,925

Danas sam se cijepio prvom dozom Pfizera. Pa kak bu... 🙂

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • April 24, 2021 at 4:44 PM
    • #1,926

Ja nekidan isto. Pfizer. Malo dizzy bio. Sad je ok.

Mozda zato jer sam pusio 25 godina ko smuk. A mozda su u sumi... Ne znam.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • April 25, 2021 at 10:54 AM
    • #1,927
    Quote from 5. Element

Ja nekidan isto. Pfizer. Malo dizzy bio. Sad je ok.

Mozda zato jer sam pusio 25 godina ko smuk. A mozda su u sumi... Ne znam.

Vjerojatno su u šumi...🤣🤣🤣

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 26, 2021 at 12:16 AM
    • #1,928

Znanstvenici ne spavaju, radi se, ali ipak je sve još na dugom štapu .

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ju/2270674.aspx

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2021 at 2:28 PM
    • #1,929

Da podijelim s vama par informacija. Sogorica mi je doktorica, radi u Fran Mihaljevicu.

• premali broje testiranja pa brojke ne prikazuju stvarno stanje,
    • antigenski testovi i dalje ne ulaze u statistiku pa opet brojke ne prikazuju stvarno stanje,
    • doktori vise ne nose one skafandere, vec samo masku, dokazano je da prijenos virusa nije tako lagan kako se mislilo,
    • kapaciteti bolnice su popunjeni, nove zarazene salju na Dubravu gdje nemaju bas najbolje uvjete i lijece te priuceni doktori drugih struka,
    • doktori zbog manjka kapaciteta salju kuci sve one koji nisu sa najtezim oblikom bolesti, iako ce ti isti vec za nekoliko dana potencijalno razviti teski oblik, a da su ih zadrzali u bolnici vjerojatno bi ih mogli spasiti,
    • cjepivo kod osoba koje su vec preboljeli covid bitno povecava broj antitijela, ali i kod jednih i kod drugih nakon 3 mjeseca broj antitijela snazno pada,
    • Pfizer zbog ranije navedenoga razmatra uvodjenje i trece doze cjepiva, jos uvijek rade analize ucinka,
    • Remdesivir i onaj lijek protiv malarije ne funkcioniraju, vec cak mogu i pogorsati klinicku sliku, vise to ne prepisuju,
    • ima sve vise bolesnika sa teskom klinickom slikom,
    • uglavnom svi tesko oboljeli i umrli su imali prekomjernu tjelesnu masu,
    • Covid ima zanimljivu karakteristiku da bolesnici nisu ni svjesni da im je jako niska zasicenost kisikom (iako bi inace to trebali biti) - ne osjecaju neke teske simptome, a na testirsnju im zasicnost kisikom bude jedna 70 - tu karakteristiku zovu "happy hipoksija"
    • stvarno postoji neki paradoks sa pusacima i zastitom od covida - pusaci slabije oboljevaju od covida - jos nije jasno zasto.

Zbog manjka kapaciteta bolnice sve nove bolesnike prebacuju u Dubravu. Tako mi navodi primjer gdje su jednu gospodju koja je imala teske simptome neki dan poslali u Dubravu gdje su joj male sanse da ce prezivjeti - ima malo dijete sa kojim se oprastala, teski prizori - a istovremeno im je bolnica puna starih ljudi koji vec imaju neke druge bolesti, a koji zauzimaju krevete - npr. baka od 90 godina sa cijelim nizom drugih bolesti. Strava.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • May 2, 2021 at 4:44 PM
    • #1,930

da... i moj bratić je kirurg u dubravi i često se čujemo i situacija po bolnicama je vrlo ozbiljna, skulirajte se sebe radi i držite se preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, to je ono najmanje što sami za sebe možete učiniti

a ovo:

Quote from mitkko
    • stvarno postoji neki paradoks sa pusacima i zastitom od covida - pusaci slabije oboljevaju od covida - jos nije jasno zasto.

isto tako pušači (navodno) više preživljavaju infarkte te bolje podnose i brže se oporave od upale pluća, pretpostavlja se da to ima neke veze sa plakom i tim otrovima koji očvršćuje stijenke žila i pluća

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • May 3, 2021 at 1:06 PM
    • #1,931

https://www.index.hr/vijesti/clanak…er/2273302.aspx

Kako će akademik Đikić ovo progutati?

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 3, 2021 at 1:35 PM
    • #1,932
    Quote from goldfinger

Virus ima vrlo blagi sezonalni karakter jer mu možda malo smeta vlaga i ultraljubičasto zračenje.

Naše ponašanje ima puno jači sezonalni karakter.

Ako mi prijateljica dođe zimi na kavu i sjedimo sat vremena u dnevnoj sobi pokupit ću od nje virus ako je zaražena.

Ako mi dođe ljeti sjest ćemo na kavu na terasi u dvorištu i neću pokupiti od nje virus ako je bolesna.

Ja tu vidim razliku, u našem ponašanju, a ne u ponašanju virusa.

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • May 3, 2021 at 1:56 PM
    • #1,933
    Quote from Ledica
    Quote from goldfinger

Virus ima vrlo blagi sezonalni karakter jer mu možda malo smeta vlaga i ultraljubičasto zračenje.

Naše ponašanje ima puno jači sezonalni karakter.

Ako mi prijateljica dođe zimi na kavu i sjedimo sat vremena u dnevnoj sobi pokupit ću od nje virus ako je zaražena.

Ako mi dođe ljeti sjest ćemo na kavu na terasi u dvorištu i neću pokupiti od nje virus ako je bolesna.

Ja tu vidim razliku, u našem ponašanju, a ne u ponašanju virusa.

Display More

Dakle, kao i kod svih virusa.
    Ništa novo.

Svi oni lagano cirkuliraju i ljeti.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • May 3, 2021 at 2:08 PM
    • #1,934
    Quote from mitkko

Da podijelim s vama par informacija. Sogorica mi je doktorica, radi u Fran Mihaljevicu.

• antigenski testovi i dalje ne ulaze u statistiku pa opet brojke ne prikazuju stvarno stanje,
    • doktori vise ne nose one skafandere, vec samo masku, dokazano je da prijenos virusa nije tako lagan kako se mislilo,
    • kapaciteti bolnice su popunjeni, nove zarazene salju na Dubravu gdje nemaju bas najbolje uvjete i lijece te priuceni doktori drugih struka,
    • doktori zbog manjka kapaciteta salju kuci sve one koji nisu sa najtezim oblikom bolesti, iako ce ti isti vec za nekoliko dana potencijalno razviti teski oblik, a da su ih zadrzali u bolnici vjerojatno bi ih mogli spasiti,
    • cjepivo kod osoba koje su vec preboljeli covid bitno povecava broj antitijela, ali i kod jednih i kod drugih nakon 3 mjeseca broj antitijela snazno pada,
    • Pfizer zbog ranije navedenoga razmatra uvodjenje i trece doze cjepiva, jos uvijek rade analize ucinka,
    • Remdesivir i onaj lijek protiv malarije ne funkcioniraju, vec cak mogu i pogorsati klinicku sliku, vise to ne prepisuju,
    • Covid ima zanimljivu karakteristiku da bolesnici nisu ni svjesni da im je jako niska zasicenost kisikom (iako bi inace to trebali biti) - ne osjecaju neke teske simptome, a na testirsnju im zasicnost kisikom bude jedna 70 - tu karakteristiku zovu "happy hipoksija"

Zbog manjka kapaciteta bolnice sve nove bolesnike prebacuju u Dubravu. Tako mi navodi primjer gdje su jednu gospodju koja je imala teske simptome neki dan poslali u Dubravu gdje su joj male sanse da ce prezivjeti - ima malo dijete sa kojim se oprastala, teski prizori - a istovremeno im je bolnica puna starih ljudi koji vec imaju neke druge bolesti, a koji zauzimaju krevete - npr. baka od 90 godina sa cijelim nizom drugih bolesti. Strava.

Nazalost mlada ekipa umire cak i potpuno zdravi.

Mislim da je priča o sezoni bajka.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 2:26 PM
    • #1,935
    Quote from ZSEZSE
    Quote from mitkko

Da, kaze mi da je neki dan umro decko od 31 g., nije imao nikakvu povijest bolesti. Takvi slucajevi su rijetki, ali ih ima.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 3, 2021 at 2:31 PM
    • #1,936
    Quote from barbosa 2.0

da... i moj bratić je kirurg u dubravi i često se čujemo i situacija po bolnicama je vrlo ozbiljna, skulirajte se sebe radi i držite se preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, to je ono najmanje što sami za sebe možete učiniti

a ovo:

Quote from mitkko

isto tako pušači (navodno) više preživljavaju infarkte te bolje podnose i brže se oporave od upale pluća, pretpostavlja se da to ima neke veze sa plakom i tim otrovima koji očvršćuje stijenke žila i pluća

ja sam se mislia ostavit duvana, al radije ću pristat da mi svaka cigareta skrati život za 8 minuta, nego da me virus skrati "za glavu" 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 3, 2021 at 2:52 PM
    • #1,937
    Quote from st-brajo
    Quote from barbosa 2.0

a ovo:

ja sam se mislia ostavit duvana, al radije ću pristat da mi svaka cigareta skrati život za 8 minuta, nego da me virus skrati "za glavu" 🤷

ma još malo pa nećemo smjeti ni piti

https://ordinacija.vecernji.hr/novosti/uskoro…rotiv-alkohola/

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • May 3, 2021 at 5:25 PM
    • #1,938
    Quote from mitkko
    Quote from ZSEZSE

Da, kaze mi da je neki dan umro decko od 31 g., nije imao nikakvu povijest bolesti. Takvi slucajevi su rijetki, ali ih ima.

Nažalost, ali kod svih bolesti postoje iznimke, tj kad umiru od istih mladi ljudi i djeca, ali to nije pravilo, a druga je stvar kd se to istakne i kaže "evo vidite umiru i mladi ljudi bez dijagnoza, i potpuno zdravi"

Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 7, 2021 at 2:26 PM
    • #1,939

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2274395.aspx

Dobre vijesti. Lijek je jedino trajno rješenje za virus , a ne prva doza , druga doza pa u jesen treća doza itd.

Treba početi liječiti i druge bolesti koje nisu nestale nego su na čekanju i već više od godinu dana se kumuliraju.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 9, 2021 at 12:21 PM
    • #1,940

a kaj sad? :/

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2274448

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona