https://www.index.hr/vijesti/clanak…20/2240340.aspx
Slažete se s G. Vojkovićem?
https://www.index.hr/vijesti/clanak…20/2240340.aspx
zloćka
ti si uvjerena u učinkovitost cjepiva koje je razvijeno u samo nekoliko mjeseci? cjepljenje pod moraš? a sve moguće i nemoguće posljedice? i onda nakon nekoliko godina kada ia ako se utvrdi da je cjepivo kratkoročno bilo dobro, a dugoročno izaziva masu drugih zdravstvenih problema ili nedaj bože, izazove infarkte i/ili tumore, i razvoj nekih drugih bolesti... što onda? tko će snositi posljedice? poslodavac koji je uvjetovao obvezno cijepljenje? ministarstvo? stožer? koliko će biti možebitnih tužbi u tom slučaju?
u SAD-u koliko čitam već podneseno masu tužbi vezano uz ljudska prava i koronu. u zapadnoj europi je tek počelo. probajte samo zamisliti što će se dogoditi ako cjepiva stvarno budu uzrokovala i/ili pogodovala razvoju drugih bolesti?
Lediću, jel' hapse ako kažemo da se slažemo ?
Cjepivo........... procijenila sam da je opasnost od korone veća od možebitnih nuspojava cjepiva
U prilici smo donijeti odluku predmnijevajući, kao i na burzi uostalom, i sasma nam je fino išlo.......
Ovo kako sada živimo i nije život. Ovo je život na čekanju.
Mene ne uzimajte kao osobni primjer, ja imam dodatni rizik po profesiji. Cijepiti ću se dakle sa kamiona.
Čitajući ovoh dana šture informacije o cjepivu nije za zaključiti o ikakvim ozbiljnijim nuspojavama osim onih neposredno po cijepljenju, aklergijskih reakcija
Sa okronom je sve nepredvidivo. Sve je dobro, gripa obična plus minus dok ne pođe po zlu, a kod koga će... ne zna se.
Ubojita prijetnja zahtjeva i očajnička rješenja .
Drzava je izduvala heben postotak gdp-a.
Zanima me gdje ce to nadoknaditi. I tko ce to biti. Jer kad se digne rampa slijedi jos jedan dobar egzodus mladih. No dobro, valjda nam je tako sudjeno...
kolega
bojim se da u dogledno vrijeme kako stvari stoje sa kojekakvim zatvaranjima diljem europe, neće biti niti normalnog putovanja niti prelaska državnih granica čak i unutar EU, a kamo li nekakvog egzodusa u europu jer to neće biti niti dozvoljeno a niti potrebno. koliko samo ja znam ljudi koji su već sada ili doma ili vani, a ne rade već primaju naknadu sa burze. a nakon što se korona jednom smiri vrlo vjerovatno više neće biti niti potrebni jer ih ćeka otkaz. govorim prvenstveno o uslužnim djelatnostima, ali ni građevina nije daleko. najprije će se zbinjavati njihovi državljani na sve moguće načine. ako gledamo samo zimski turizam od kojeg nema gotovo ništa i masu restorana i kafića diljem europe koji su zatvoreni.... neće se svi najednom otvarati, masa njih će i propasti. koliko će to milijuna radnika "osloboditi"?
Drzava je izduvala heben postotak gdp-a.
Zanima me gdje ce to nadoknaditi. I tko ce to biti. Jer kad se digne rampa slijedi jos jedan dobar egzodus mladih. No dobro, valjda nam je tako sudjeno...
kolega
bojim se da u dogledno vrijeme kako stvari stoje sa kojekakvim zatvaranjima diljem europe, neće biti niti normalnog putovanja niti prelaska državnih granica čak i unutar EU, a kamo li nekakvog egzodusa u europu jer to neće biti niti dozvoljeno a niti potrebno. koliko samo ja znam ljudi koji su već sada ili doma ili vani, a ne rade već primaju naknadu sa burze. a nakon što se korona jednom smiri vrlo vjerovatno više neće biti niti potrebni jer ih ćeka otkaz. govorim prvenstveno o uslužnim djelatnostima, ali ni građevina nije daleko. najprije će se zbinjavati njihovi državljani na sve moguće načine. ako gledamo samo zimski turizam od kojeg nema gotovo ništa i masu restorana i kafića diljem europe koji su zatvoreni.... neće se svi najednom otvarati, masa njih će i propasti. koliko će to milijuna radnika "osloboditi"?
Nisam ni mislio da ce to biti sad u ozujku.
Ali kako ce se jace zemlje Europe procijepiti i poceti oporavljati daaaleko prije i brze od nas, to se valjda slazemo, onda ce naprosto ekonomski gradijent odraditi svoje. Da li ce to biti najesen, na zimu ili pak 2022., to ne znam, ali desit ce se sigurno. Jer razvoj tamo ce se zalaufati, a mi cemo drviti u svojim lokalnim dzumbusima.
Ja se ne bojim da ći se pretvorit u kajmana.
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…roblem-20201220
Volio bih znati tko je odgovoran za eventualne posljedice. I to nije samo za ovo cjepivo.
Ukidanje odgovornosti smanjuje bilo kakvu potrebu za poboljšanjem kvalitete. U bilo kakvom poslu.
Apsolutno. Mislim da bi bilo puno bolje i efikasnije samo organizirati kampanju o važnosti distanciranja, higijene itd., nego ovako samo davati povoda za komentare kao što je njegov.
https://www.facebook.com/122081620813/p…57877779725814/ pošto nije bija veliki interes za cjepivom, sad su pustili drugi soj, na koga djeluje isto cjepivo, pa su ga odobrli i hitno treba sve procjepit...
Bill bi dobro pitati ljude koji su imali koronu, hoce li se cijepiti i to usporediti sa onima koji ju nisu imali.
Zadnjih 10 ak dana se borim sa ovim virusom i kazem vam da oni koji su protiv cijepljenja, pojma nemaju kakva je ovo bolest i imali bi drugacije misljenje da dobiju taj virus.
Ja cu se svakako cim budem moga/trebao cijepiti, to i napraviti, vjerojatno prije slijece jeseni/zime. Ne zelim ovo vise prolaziti, a savjetujem vama i obiteljima da ucinite isto.
Ja osobno još nisam imao, ali imam dosta prijatelja i poznanika koji jesu.90posto nisu imali nikakvih problema, Ostali jesu..Samo nije mi jasno zašto se medicinsko osoblje, kojem se život okrenija naopačke zbog pandemije,mnogi su i oboljeli, neće da se cjepe.Ne znam šta bi mislija o tome, samo znam da bi oni trebali bit prvi cjepljeni, a iza toga bi i ostali sigurno...
Oni bi se sigurno željeli prvi cijepiti, jer za koru kruha riskiraju stražnjicu
Al' zamislite, nemaju čime.
Nema cjepiva.
Kada će, ne zna se.
Istina je rijetko jednostavna i nikad čista. Oscar Wilde.
možda ovo nije prava tema ali najbolja je od svih za ovo.....sad si gledam ovu situaciju oko uvođenja propusnica pa ako ima netko tko zna.....dali su mogučnost da se odabere samo jedna županija u koju se treba putovati....kako doći do neke udaljenije županije od svoje kad moraš proči kroz druge?......to se podrazumijeva da če puštati da se prođe ili su nas zapravo totalno zatvorili?.....bagra uglavnom.....nemožeš više ni radit.....mnoge firme zbog toga ni ne planiraju radit do kraja ove mjere.....valjda neče produživati to dalje jer smo onda naje.ali.....od liberalnog pristupa kojim su se toliko hvalili totalno su nas zatvorili i onemogučili i svaku pomisao da negdje ideš čak i ako trebaš.....
I da se vratim na ovu temu.....neva više putovanja i trgovanja......samo iz boravka i sa wc-a.....😂😁😃
Ova cirkus država će posliednja doći na red za cijepljenje. Tako je cijenjena i uspješna.
Bill bi dobro pitati ljude koji su imali koronu, hoce li se cijepiti i to usporediti sa onima koji ju nisu imali.
Zadnjih 10 ak dana se borim sa ovim virusom i kazem vam da oni koji su protiv cijepljenja, pojma nemaju kakva je ovo bolest i imali bi drugacije misljenje da dobiju taj virus.
Ja cu se svakako cim budem moga/trebao cijepiti, to i napraviti, vjerojatno prije slijece jeseni/zime. Ne zelim ovo vise prolaziti, a savjetujem vama i obiteljima da ucinite isto.
U izolaciji sam još pet dana. Lagana temperatura četiri dana, bez njuha sam. Nisam se planirao cijepiti prije, sad sam 100% siguran da se neću cjepiti. Nisam rizična skupina.
U izolaciji sam još pet dana. Lagana temperatura četiri dana, bez njuha sam. Nisam se planirao cijepiti prije, sad sam 100% siguran da se neću cjepiti. Nisam rizična skupina.
Ova dva komentara iznad odlično opisuju problem.
I kod mojih poznatih je slična situacija s tim da ih je velika većina imala vrlo blage simptome, neki su "imali" a nisu ni znali, a njih par je fino uhvatilo.
Ovo s "imali a nisu znali" pripisujem nepreciznim testovima. To su lažno pozitivni.
Šteta što se resursi ne usmjeravaju u to sa se identificiraju PRAVI faktori rizika (dob očito nije to, jer su poznati preko 70 samo šmrcali s 37,5)..
Ovaj shotgun pristup samo izaziva otpor.
jesu ovo naši svoju pošiljku proslijedili njima da oni prvi kušaju?
Ovo s "imali a nisu znali" pripisujem nepreciznim testovima. To su lažno pozitivni.
Ne, nisu... To su lazno negativni, odn., false negative... False positive je nemoguc kod testova na Covid19, osim u slucaju kontaminacije uzorka...
https://www.health.harvard.edu/blog/which-tes…9-2020081020734
Korona ko' nogomet, svatko može biti trener
https://www.jutarnji.hr/life/znanost/d…ovanja-15038619
Hoćeš nećeš, imamo manji broj oboljelih
Da li zbog toga što smo zatvorili kafiće, ili zbog toga što su školarci pod ključem, teško je reći, A ako i nije teško reći, nitko ne želi reći.
Dotjerali cara do duvara sa preko 4000 oboljelih svaki dan.
Školarci su muka, ono to donesu kući. A mi imamo višegeneracisjke obitelji.
U Zagrebu od 2000 prijavljenih školaraca za testiranje, 500 nije pristupilo testu jer se u međuvremenu razbolilo ???
Sada nam valja izdržati do cijepljenja, ne možeš ni djecu vječno pod ključem držati.
Al' ako nam cjepivo stiže iz Britanije prema kojoj je prekinut promet, opet smo nafuckali
Lipši magare do zelene trave. Ovo će biti najčudniji i najtužniji Božić Ever
Ne, nisu... To su lazno negativni, odn., false negative... False positive je nemoguc kod testova na Covid19, osim u slucaju kontaminacije uzorka...
Naravno da je moguć lažno pozitivni test. Moguće je da očita mrtve stanice virusa.
Naravno da je moguć lažno pozitivni test. Moguće je da očita mrtve stanice virusa.
Ne, nije moguc false positive test. Za pocetak osnove biologije - ne postoji mrtva 'stanica' virusa, jer virus nema 'stanicu'. Virus je virus. Stanica ima DNK i smatra se 'zivim organizmom', virus ima RNK i negdje je na granici zivog, iako je vise neziv.
U konkretnom slucaju kod PCR testova na Covid19 - ako ne svijetli, onda nemas virus... Ako svijetli, zao mi je, imas virus. Nema tu nekih false positiva, osim u slucaju da ti je netko kontaminirao uzorak. Tu ispod je prilicno opsezan clanak u kojem je objasnjeno na koji nacin se radi PCR testiranje.
https://www.otago.ac.nz/biochemistry/r…tago736925.html
Ako dobijes negativan test, e onda si u problemu jer si se mozda prerano isao testirati. A mozda si prebolio. No za detekciju antitijela se koristi test na protutijela (tzv. seroloski test), a ne PCR ili brzi antigenski test. Mozes ga i kod nas obaviti, kosta 200-300kn u raznoraznim laboratorijima.
...the false-negative rate was 20% when testing was performed five days after symptoms began, but much higher (up to 100%) earlier in infection... Procitaj si rad tu dole...
Malo stiva o false negative rezultatima - https://www.acpjournals.org/doi/full/10.7326/M20-1495
Najveci problem je sto nitko od laika ne zna NISTA, ali svi se prave pametni! Nit ikoga zanima kako testovi rade, niti kako citati rezultate. Svi ko najvece budale vjeruju idiotskim medijima i onda smatraju da su sve naucili. Nece nosit maske jer je na Indexu / Vecernjaku / Jutarnjem / Gloriji pisalo da maske ne koriste. A eto, gle cuda, maske stvarno stite, ali ne one bezvezne kirurske, vec FFP2/FFP3 maske. A nisu ni skupe. Onda imamo debile koji 'ne vjeruju u koronu'...
Virus je jako gadan, i moze prouzrokovati nebrojen broj problema - od stvaranja krvnih ugrusaka, do otkazivanja organa. Nevjerojatno mi je da se jos nitko u masmedijima nije dotaknuo cinjenice da objasni na koji nacin virus funkcionira i sto tocno napada. Virus napada ACE2 receptore (isto kao i prvi SARS-Covid iz 2003). Mala djeca su prirodno zasticena jer nemaju velik broj ACE2 receptora (nastaju kao odgovor tijela na povisen tlak i smanjenje elasticiteta krvnih zila), no stariji ljudi ih imaju brdo, pogotovo ovi najstariji. I to je doslovno sve sto trebate znati o tom glupom virusu.
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/…(20)30212-5.pdf
Radije procitajte nekoliko znanstvenih radova, falabogu, ima ih sad vec poprilican broj. CItajte izvore koji su relevantni, poput recimo CDC, Harvard, Oxford, Lancet i jos brdo stvarno relevantnih medicinskih i biokemijskih casopisa koji zahtijevaju recenzije clanaka prije objave.
I za kraj - mnoge bih poslao natrag u 7. osnovne na biologiju da nauce sto su virusi i kako se razmnazaju! Fakin gradivo osnovne skole koje mnogi nisu bili u stanju shvatiti!