1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Što smo danas tržili

• harpun
  • February 15, 2020 at 11:11 AM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 21, 2022 at 1:03 PM
    • #3,381

Ajde Marine bez osobnog...

Predložila sam pola / pola, i to se pokazalo ispravnim

Zašto neki dan trčati za papirom, a danas prilika za ulaz sa popustom ?

Nisam nefrozna, moj je portfelj otporan na pad. Za sada. Defanzivan

Al' uvijek je dobro imati novaca za prilike kao što je današnja.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 21, 2022 at 1:07 PM
    • #3,382
    Quote from zlocesti

Slažem se.

• chomli
    Početnik
    Reakcija primljeno
    66
    • January 21, 2022 at 1:08 PM
    • #3,383
    Quote from tento

Isto malo HPB po 790

i ja al po 795

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 21, 2022 at 1:34 PM
    • #3,384
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Slažem se.

ja kada bih tako gledao , pa to bi stalno trebalo padati

• Bokyklc
    Student
    Reakcija primljeno
    148
    • January 21, 2022 at 1:35 PM
    • #3,385

+HPB 790

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • January 21, 2022 at 1:46 PM
    • #3,386
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Slažem se.

pa kaj vi ljudi imate svaki štamparije doma!!?? je morti prestala delati ona v ameriki? unda bi ju ja zel mam!

kad stalno nešto kupujete!!

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 21, 2022 at 2:00 PM
    • #3,387
    Quote from tollway
    Quote from Marin83

Slažem se.

pa kaj vi ljudi imate svaki štamparije doma!!?? je morti prestala delati ona v ameriki? unda bi ju ja zel mam!

Meni je cca 85% financijske imovine u dionicama...a za kupovine to vam mogu objasnit ovako, trudim se da prodam jedno 5-10% dionice koje imam na liniji otpora, a kupujem istu dionicu na liniji potpore...sve kolega usitno, di god se pokaže dobra prilika(ionako traje par minuta ili par sati).

A kad kupuješ usitno ne možeš se shebat, bar ne toliko, jer možeš opet dokupit pa smanjiš prosjek.

Ukratko, puno truda za malo ekstra dobiti, ali to više gledam kao risk management i tu spasiš puno potencijalnog minusa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 21, 2022 at 2:09 PM
    • #3,388
    Quote from Marin83
    Quote from tollway

Meni je cca 85% financijske imovine u dionicama..

Zanimljivo. Meni je trenutno svega nešto manje od 20% financijske imovine na brokerskom računu, i to u cashu. Razmišljao sam podebljati brokerski račun, ali trenutno ne znam šta bih kupio ni sa ovim novcima koji mi već stoje kod brokera.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 21, 2022 at 2:17 PM
    • #3,389
    Quote from mitkko
    Quote from Marin83

Zanimljivo. Meni je trenutno svega nešto manje od 20% financijske imovine na brokerskom računu, i to u cashu. Razmišljao sam podebljati brokerski račun, ali trenutno ne znam šta bih kupio ni sa ovim novcima koji mi već stoje kod brokera.

Kada budem kolega i ja financijski težak kao vi, budem i ja malo konzervativnije ulagao, do tada mi preostaje cijelodnevno biti za ekranom i paziti na ulaganje. Usput kupim praksu i učim sam i od kolega na forumu(od vas također) o stvarima koje još ne razumijem 100%.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,058
    • January 21, 2022 at 2:20 PM
    • #3,390

Malo atpl po 362, neznan jeli od kolege hugha :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 21, 2022 at 2:21 PM
    • #3,391
    Quote from Marin83
    Quote from mitkko

Kada budem kolega i ja financijski težak kao vi, budem i ja malo konzervativnije ulagao, do tada mi preostaje cijelodnevno biti za ekranom i paziti na ulaganje. Usput kupim praksu i učim sam i od kolega na forumu(od vas također) o stvarima koje još ne razumijem 100%.

Ne bih rekao da sam nešto posebno financijski težak, znao sam imati i puno veće iznose na brokerskom, samo mi trenutno sve nekako skupo i klimavo.

• Bokyklc
    Student
    Reakcija primljeno
    148
    • January 21, 2022 at 3:24 PM
    • #3,392

+Atpl 362

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • January 21, 2022 at 3:37 PM
    • #3,393
    Quote from havi
    Quote from JosefBeuys

Ma kakav rat. Pitanje je inflacije, dizanja kamatnih stopa i izvjesca kompanija. Vani se sve crveni. Ključ je koliko mora novac poskupit da obuzda inflaciju i hoće li nas to odvest u recesiju.

U kaj onda najbolje ulagat ? ?(

Zbunjujuće je, ciklusi su poremećeni. Bojim se da trenutno nitko ne zna kud s lovom. Keš jede inflacija, dionice napuhane, kripto napuhan, nekretnine napuhane, a pitanje hoće li obveznice/kamate na oročenje bit dovoljne da nadiđu inflaciju. Jedino što nisu sve dionice jednako rasle, pa mislim da je tu ključ. Past će tehnološke kompanije sigurno, a mogao bi potegnut turizam, transport, banke i industrija koja može poskupljenje sirovina i energije jednostavnije prebaciti na potrošaće.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

• limar4
    Početnik
    Reakcija primljeno
    14
    • January 21, 2022 at 3:38 PM
    • #3,394
    Quote from mitkko
    Quote from Marin83

Ne bih rekao da sam nešto posebno financijski težak, znao sam imati i puno veće iznose na brokerskom, samo mi trenutno sve nekako skupo i klimavo.

Šonje je neki dan na TV-u rekao da će 2022., 2023. i vrlo vjerojatno 2024. biti jako dobre godine.....nema recesije, korekcije itd. Čovjek je struka, a struku uvijek treba slušati.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 21, 2022 at 3:57 PM
    • #3,395

A niš onda odeš vani kod amera ili EU pa da vidiš šta su napuhane dionice i indexi :)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 21, 2022 at 4:27 PM
    • #3,396

Nije mi vrag dao mira, pa sam još podebljao ATPL, poklopilo me, iako je imam poprilično ^^ a vidim da ću drugi tjedan još nešto presložit ako potraje ovo božićno vrijeme darivanja 8)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 21, 2022 at 7:31 PM
    • #3,397
    Quote from limar4
    Quote from mitkko

Šonje je neki dan na TV-u rekao da će 2022., 2023. i vrlo vjerojatno 2024. biti jako dobre godine.....nema recesije, korekcije itd. Čovjek je struka, a struku uvijek treba slušati.

je, je, mudro je zborio i još mudrije izbjegao savjete o svinjskim polovicama, kao neke starije kolege

Ekonomist: 'Rješenje su nekretnine, ali uz jedan važan uvjet. I nekima će ovo zvučati blesavo, na...
    U Hrvatskoj je još uvijek neizvjesno hoće li se stanje vratiti u normalu kada se lanci opskrbe obnove, a cijene prestanu rasti ili nas čeka rast inflacije je...
    net.hr
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 21, 2022 at 7:43 PM
    • #3,398
    Quote from limar4
    Quote from mitkko

Gledao sam tu emisiju, a inače Šonju posebno cijenim.

Rekao je da ne očekuje recesiju, nije govorio o korekciji. Tržište može otići u ozbiljnu korekciju i bez gospodarske recesije, dovoljno je samo da rast podbaci (ne nužno i ode u minus) i ne bi mi bilo teško u tim okolnostima zamisliti paniku na burzi. Valuacije na burzi, konkretno u SAD-u, su prenapregnute, visoki P/E se opravdava očekivanjem daljnjeg agresivnog rasta profita pa u okolnostima usporavanja tog rasta/profita možemo očekivati naglo otriježnjenje. A ako se to dogodi na US tržištu, nisam baš siguran da će ZSE ostati na to imuna, bez obzira na prizemnije valuacije naših firmi.

Svaki dan gledamo takve primjere na pojedinim dionicama, evo jučer i danas svježi primjer na NFLX. Firma je ostvarila odlične kvartalne rezultate i gotovo u lipu u skladu sa očekivanjima, ali to je bilo dovoljno da se dionica strmoglavi. Tržište je naviklo da rezultati premašuju očekivanja pa time pravdaju visoke valuacije. Dionica je praktički u mjesec dana izbrisala sav rast koji je ostvarila od post-covid vremena, dakle gotovo zadnje dvije godine. Samo danas je pala 20%.

Gotovo svi grafovi koje pratim trenutno izgledaju loše, a to je za mene dovoljan znak za oprez, u takvim situacijama ne želim biti u dionicama. Po njima vidim da će nešto vjerojatno padati, ali ne znam zašto, koji će točno biti uzrok, to će se tek naknadno pokazati.

Svakako je važno napomenuti da je moj ulagački horizont do najviše godinu dana, tako da kada je nešto za mene "skupo" ili "klimavo", te su konstatacije relativne prirode. Može biti skupo i klimavo u mom kratkoročnom gledanju na stvari, ali ne mora tako izgledati ako se gleda u nekom duljem horizontu. Kako je kolega Marin83 konstatirao da je ovaj moj pristup konzervativan, ja mislim upravo suprotno - sklon sam rizičnim ulaganjima, ali pokušavam odabrati pravi trenutak kada ući, odmah imam plan u kojem trenutku i okolnostima izaći, a uvijek pazim da ulazim sa količinom sa kojom neću zbog slabe likvidnosti zaglaviti u dionici. Tako pokušavam uhvatiti visoki prinos, ali uz manji rizik tako što ću minimalno vremena provesti u takvoj dionici i pokušati ne dočekati korekciju čučeći u takvoj dionici.

A ova konstatacija da struku treba slušati je također relativna, ali to je sada neka druga tema. Ja pokušavam poslušati i pro i contra, ali onda sam pokušati objektivno razlučiti kako postupiti. Stvari moraju biti životno logične.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 21, 2022 at 8:13 PM
    • #3,399
    Quote from mitkko
    Quote from Marin83

Baš sam neki dan analizirao svoj NAV (takoreći), ono što bi Ameri rekli "net worth" pa imam točne svježe podatke kako mi je imovina raspoređena.

Stanje je sljedeće:

• 50% nekretnine
      • 20% od toga je stan u kojem živim
    • 50% financijska imovina (uglavnom keš)
      • 20% od toga je novac na brokerskom računu

Dakle, na burzi trgujem sa svega 10% svoje neto imovine. Nekako cijelo vrijeme oklijevam u nešto uložiti taj ostatak keša jer trenutno ne vidim ništa dovoljno profitabilno, a da je minimalno riskantno i dovoljno likvidno. Instinkt mi govori da mi je trenutno pametno do daljnjega akumulirati keš jer će se u nekom trenutku ukazati neka dobra prilika a ja ću onda biti spreman/sposoban brzo reagirati. Do daljnjega ne mislim ništa forsirati, jednostavno sam u modu "wait and see".

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • January 22, 2022 at 1:07 PM
    • #3,400
    Quote from mitkko
    Quote from limar4
    […]

Gotovo svi grafovi koje pratim trenutno izgledaju loše, a to je za mene dovoljan znak za oprez, u takvim situacijama ne želim biti u dionicama. Po njima vidim da će nešto vjerojatno padati, ali ne znam zašto, koji će točno biti uzrok, to će se tek naknadno pokazati.

Upravo tako. Ovo je odlično zapažanje.

Postoje situacije kada nam TA govori da će cijena u nekom smjeru, pa se to i dogodi, ali se tek naknadno pokaže koji je razlog tome. Dosta sam razmišljao zašto se to događa, i kako je to uopće moguće, ali nemam neki zaključak. Ali da se takve stvari događaju, to je istina.

I onda netko kaže što gledaš tamo neke grafove, to nema veze s ničim. Itekako ima.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      383
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago