1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • September 21, 2021 at 6:24 PM
    • #7,661
    Quote from 5. Element
    Quote from MickeyM

Ako kompanija posluje sa dobiti, ide u investiciju koja je izuzetno važna i u pravom trenutku onda sam protiv rasipanja novca. Ne može biti i "ovce i novci", ja sam protiv da se dividende isplaćuju!

A ja sam bas za. Zato jer dividenda pumpa cijenu dionice vise nego sto bi ta razlika ulozena bilo gdje. A nama dionicarima je ipak cijena dionice najbitnija.

A vidite ja vodim kompaniju i još dvojica jednokopravnih osoba! Kad se ide u investiciju donesemo odluku i "stisnemo" se koliko god možemo... naravno nema "krađa ili lopovluka" jer je to naše! Prebrodimo dio toga pa idemo dalje i tako preko 30 godina funkcionira i svi se čude... A veli stara poslovica najbolje je kad je vlasnika kompanije neparan broj a manji od 3! ^^ :P

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • September 21, 2021 at 6:34 PM
    • #7,662
    Quote from mitkko

Evo i ATPL narucila novogradnju, 2+2 panamaxa. Trosak ukupno 137M USD.

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/39735

Bas me zanimaju komentari forumasa na ovu vijest. Kada je JDPL nedavno narucila novogradnju je bila pljuvacina... idemo vidjeti reakcije na ovu vijest.

Moj je komentar da je to vjerovatno znao onaj koji je u petak kupio 1000 kom odjednom i tako "preduhitrio" druge, ali iz firme nije imao dojavu da će se preko vikenda aktualizirati Evergrande i da će u pon. biti jeftinije...... :D ^^ ;( .......eh, što ponekad karma zna bit zeznuta.....

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • September 21, 2021 at 6:46 PM
    • #7,663
    Quote from Milo

Kako god bilo, ja vidim sutra preskok od 500 kn, i mislim da ćemo teško nazad...to je samo moje mišljenje, bumo videli..

Aj gosp. Milo, pusti do podne da se vratim nazad, pola sam danas kupio od prodanoga jučer, pa nek onda leti😀

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2021 at 6:48 PM
    • #7,664
    Quote from tento
    Quote from Milo

Kako god bilo, ja vidim sutra preskok od 500 kn, i mislim da ćemo teško nazad...to je samo moje mišljenje, bumo videli..

Aj gosp. Milo, pusti do podne da se vratim nazad, pola sam danas kupio od prodanoga jučer, pa nek onda leti😀

Ne čekati podne, moj savjet ;)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2021 at 6:51 PM
    • #7,665

Vjerovatno mu je svejedno dal će cijena 10% gore ili dolje ne zadovoljava se sitnim burek trejdom kako neke kolege rade pa govore da su super u plusu, nisu izgubili :/ , kad to misli unovčiti X puta kroz 2-3 godine koliko se sada vidi 8)

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • September 21, 2021 at 7:10 PM
    • #7,666

Odlicna vijest, prepostavljam da se radi o Kamsarmax(80 000-85 000 dwt) brodovima . Zanimljivo da je Domijan nedavno rekao kako ne misle prosirivati flotu, pa bi me zanimalo koliko je vec proslo od dogovora do objave, a to bi ti mittko mogao najbolje odrediti jer najvise pratis cijene. Mislim, dali su nam malo podataka, ali kad definiraju to bi bilo zanimljivo znati.

Takoder, uvijek mogu prodati ove slotove i gotovo sigurno zaraditi.

Mislim da ce se sutra lansirati cijena ako ne bude nesigurnosti oko Kine, i objave FED-a. Zasigurno je tako razmisljao( a i znao) kupac tisucice u petak.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • September 21, 2021 at 7:25 PM
    • #7,667

Ako je izjavljeno da se ne ide u proširivanje flote, onda vjerojatno možemo očekivati i prodaju starijih brodova iz postojeće flote, a čini se da će s obzirom na vrijednost tih brodova to bit dobar poslovni potez. Promatrajmo... polako... nema preše...

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • September 21, 2021 at 7:31 PM
    • #7,668

jel to konačno taj trenutak za solidniji preskok 500 kn će da vidimo.

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • September 21, 2021 at 7:55 PM
    • #7,669
    Quote from KicanCRO

Odlicna vijest, prepostavljam da se radi o Kamsarmax(80 000-85 000 dwt) brodovima . Zanimljivo da je Domijan nedavno rekao kako ne misle prosirivati flotu, pa bi me zanimalo koliko je vec proslo od dogovora do objave, a to bi ti mittko mogao najbolje odrediti jer najvise pratis cijene. Mislim, dali su nam malo podataka, ali kad definiraju to bi bilo zanimljivo znati.

Mislim da ce se sutra lansirati cijena ako ne bude nesigurnosti oko Kine, i objave FED-a. Zasigurno je tako razmisljao( a i znao) kupac tisucice u petak.

Rekao je prije par mjeseci u pomorskoj večeri da ne misle zasad ići u proširivanje flote, takve stvari se ipak ne govore prije nego budu službene.

Gospodo, ova današnja objava je točka preokreta...

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • September 21, 2021 at 8:00 PM
    • #7,670

Razumim ja to sve, ali ako je dogovoreno ranije, a ocito je kad se radi o 2023, vec su dobro zaradili na naruđbi. Pozitivna vijest svakako. Kad je JDPL uzea novogradnje razmisljao sam da je bolje uzeti stariji brod i odma ga koristiti, ne racunajuci da cijena brodova toliko brzo raste da tko proda taj slot dobro dobro zaradi.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • September 21, 2021 at 8:01 PM
    • #7,671
    Quote from tizian1
    Quote from KicanCRO

Rekao je prije par mjeseci u pomorskoj večeri da ne misle zasad ići u proširivanje flote, takve stvari se ipak ne govore prije nego budu službene.

Gospodo, ova današnja objava je točka preokreta...

Tocka preokreta, slazem se.

Check ignition, engines on, vertical take-off.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • September 21, 2021 at 8:03 PM
    • #7,672
    Quote from mitkko
    Quote from Milo

Ako dionica poprati kao na jadroplovu, bit će dobro...a nema razloga da neće..ja očekivam brutalan treći kvartal, svi ćemo se iznenaditi u to sam siguran...

Zanimljivo je kako je sada odjednom JDPL postao benchmark ;) , vidim da ovo nije prvi put da ga se na ovoj temi spominje i s njime usporedjuje. Takodjer, nije JDPL rastao zbog narudzbi novogradnje, cak suprotno, po objavi te vijesti je bio nesto cak i pao jer su svi to ovdje na forumu proglasili losom poslovnom odlukom.

Inace, ja nikako da shvatim zasto bilo tko gleda drugu firmu iz branse koliko je u postotku rasla i onda ocekuje da ce i ATPL tocno toliko rasti. To je ili cista naivnost i neznanje ili svjesno drukanje. Nemaju sve firme iste startne pozicije (u startu veca ili manja podcijenjenost u odnosu na fer vrijednost), istu poslovnu politiku (npr. jesu li brodovi na spotu ili dugorocnim ugovorima, tj. koliki su prihodi i mogucnost rasta, koliki su troskovi) niti iste fundamente, tako da je takvo usporedjivanje potpuno besmisleno. Bilo da se usporedjuje ATPL sa JDPL, DSX, SB ili SBLK .. Ako hocete nesto usporedjivati, onda usporedjujte fundamentalne pokazatelje - npr. P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostalo.

Koliko se sjećam, a dobro se sjećam, i ti si govorio da ćeš rasprodati jadroplov ako naruče novogradnju,umjesto da odmah preuzmu starogradnju. Ne treba biti oštar, mišljenja evoluiraju. Samo konzerva ostaje trajna.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • September 21, 2021 at 8:05 PM
    • #7,673

po meni odličan potez! izraubaju te potom prodaju stare brodove bez scrubera, a dobivaju nove sa svim zahtijevanim normama.

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2021 at 8:09 PM
    • #7,674
    Quote from tollway

po meni odličan potez! izraubaju te potom prodaju stare brodove bez scrubera, a dobivaju nove sa svim zahtijevanim normama.

I to po kojoj cjeni prodati stare, svaki dan im raste cjena, mislim da su sa ovim pogodili tajming.Uglavnom ubrzo će vjerojatno objaviti i nekakve ugovore sa višim vozarinama, jer ovo će potrajati, oni to bolje znaju od nas...

• bbkk0000
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    636
    • September 21, 2021 at 8:32 PM
    • #7,675

Svako prijevoznom poduzeće mora ulagati u osnovna sredstva inače zapravo gubi na duge staze iz jako puno razloga. Kamioni,taxi...

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • September 21, 2021 at 8:34 PM
    • #7,676
    Quote from Milo
    Quote from tollway

I to po kojoj cjeni prodati stare, svaki dan im raste cjena, mislim da su sa ovim pogodili tajming.Uglavnom ubrzo će vjerojatno objaviti i nekakve ugovore sa višim vozarinama, jer ovo će potrajati, oni to bolje znaju od nas...

kljuc za kljuc staro za novo gratis

+gratis i zarada nekoliko stotina milja

Idemo dalje... 😁

Na proljece jos poker Smaxa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • September 21, 2021 at 8:35 PM
    • #7,677
    Quote from goldfinger
    Quote from mitkko

Zanimljivo je kako je sada odjednom JDPL postao benchmark ;) , vidim da ovo nije prvi put da ga se na ovoj temi spominje i s njime usporedjuje. Takodjer, nije JDPL rastao zbog narudzbi novogradnje, cak suprotno, po objavi te vijesti je bio nesto cak i pao jer su svi to ovdje na forumu proglasili losom poslovnom odlukom.

Inace, ja nikako da shvatim zasto bilo tko gleda drugu firmu iz branse koliko je u postotku rasla i onda ocekuje da ce i ATPL tocno toliko rasti. To je ili cista naivnost i neznanje ili svjesno drukanje. Nemaju sve firme iste startne pozicije (u startu veca ili manja podcijenjenost u odnosu na fer vrijednost), istu poslovnu politiku (npr. jesu li brodovi na spotu ili dugorocnim ugovorima, tj. koliki su prihodi i mogucnost rasta, koliki su troskovi) niti iste fundamente, tako da je takvo usporedjivanje potpuno besmisleno. Bilo da se usporedjuje ATPL sa JDPL, DSX, SB ili SBLK .. Ako hocete nesto usporedjivati, onda usporedjujte fundamentalne pokazatelje - npr. P/NAV, P/E, EV/EBITDA i ostalo.

Koliko se sjećam, a dobro se sjećam, i ti si govorio da ćeš rasprodati jadroplov ako naruče novogradnju,umjesto da odmah preuzmu starogradnju. Ne treba biti oštar, mišljenja evoluiraju. Samo konzerva ostaje trajna.

Jesam, u pravu si, to sam komentirao nekakav raniji novinski clanak gdje se nagadjalo o takvoj mogucnosti. Kasnije su se okolnosti ipak malo promijenile pa sam i ja promijenio misljenje.

Hocu reci, ja ne kritiziram ovu kupnju, mislim da je to dobar potez dugorocno gledano (bilo bi jos bolje da su kupili par godina star polovni brod, pisao sam o tome i za JDPL, ali je eto stvarnost da je to vjerojatno trenutno nemoguce financirati, i za ATPL i za JDPL pa uzimaju novogradnju - detaljno smo razglabali o tome na temi JDPL, ovo je ipak bolje nego nikakva kupnja) samo mi je zanimljivo pratiti reakcije nekih koji su na JDPL tesko kritizirali ovaj potez, a sada kada se radi o ATPL to zdusno pozdravljaju i najavljuju rakete :) Ovo mi dodje kao socioloski eksperiment, zanimljivo je promatrati :)

Ova igra nije "zero sum game".

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • September 21, 2021 at 8:46 PM
    • #7,678
    Quote from KicanCRO

Razumim ja to sve, ali ako je dogovoreno ranije, a ocito je kad se radi o 2023, vec su dobro zaradili na naruđbi. Pozitivna vijest svakako. Kad je JDPL uzea novogradnje razmisljao sam da je bolje uzeti stariji brod i odma ga koristiti, ne racunajuci da cijena brodova toliko brzo raste da tko proda taj slot dobro dobro zaradi.

Raste cijena kako novogradnji tako i polovnim brodovima, polovnima zapravo cak i vise. Zato ti to nije argument.

Druga stvar, da firma sada kupi nekakav polovni panamax star 10 g, koji trenutno kosta oko 19M usd, te ako pretpostavimo da ce ovakve trzisne okolnosti se zadrzati jos najmanje sljedece dvije godine (a u to koliko vidim svi ovdje vjeruju i zato opravdavaju nabavku novogradnje), firma bi u te dvije godine zaradila neto toliko koliko bi danas platila taj brod, i to samo od vozarina, uopce ne racunajuci vjerojatan porast vrijednosti tog istog broda u tom periodu. Samo ove godine se vrijednost tih brodova udvostrucila, a kroz dvije godine ce se, uz ove pretpostavke, vjerojatno jos jednom udvostruciti.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • September 21, 2021 at 9:04 PM
    • #7,679
    Quote from Milo
    Quote from tollway

i ne samo to! neće biti xy dana praznog hoda zbog ugradnje pročistača, a niti troškova ugradnje istih. dobro, toliko će dobiti manje za njih, ali ipak...

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • September 21, 2021 at 9:06 PM
    • #7,680

Procjena je da ce ekoloska regulativa tjerati stare brodove s trzista. I zato se moras na vrijeme pripremiti s novim brodovima. Ako taj proces bude intenzivan nije iskljuceno da vozarine dosegnu egzosferske razine. Da deeeebelo prebace ono sto je bilo 2008.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago