1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • May 5, 2021 at 10:11 PM
    • #4,561
    Quote from Flight

Pa dobro, očito nije jednostavno niti izravno moguće utvrditi koliki je NAV. I ta procjena dosta varira zbog vise vrijednosti u knjigama od stručne procjene iz prošle godine. Međutim, od tada su porasle vozarine, kao i cijene brodova pa je logično da se i NAV korigirao na vise. Pod pretpostavkom da je sve drugo ostalo isto.

Nije upitna revizija vrijednosti brodova nego ove ostale imovine, tu je iskazana velika razlika, to je malo nejasno jer je iskazan puno veći iznos.

Jer nije jednako 230 i 350 kn.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 5, 2021 at 10:13 PM
    • #4,562
    Quote from forumas
    Quote from Flight

Pa dobro, očito nije jednostavno niti izravno moguće utvrditi koliki je NAV. I ta procjena dosta varira zbog vise vrijednosti u knjigama od stručne procjene iz prošle godine. Međutim, od tada su porasle vozarine, kao i cijene brodova pa je logično da se i NAV korigirao na vise. Pod pretpostavkom da je sve drugo ostalo isto.

Nije upitna revizija vrijednosti brodova nego ove ostale imovine, tu je iskazana velika razlika, to je malo nejasno jer je iskazan puno veći iznos.

Jer nije jednako 230 i 350 kn.

Moguće je da je kolega bio malo pristran. Nisam detaljno ni gledao, ni kasnije analizirao. Najbolje je onda pitati njega pa da detaljnije pojasni što nije jasno. Iako, ja osobno mislim da bi svatko morao napraviti vlastitu procjenu pa onda argumentirano raspravljati o diskrepancijama u izračunu i procjeni.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 5, 2021 at 10:39 PM
    • #4,563

Dosta je prepucavanja na temi posljednjih dana, tko je kupio, a tko nije... ja bih se "malo više" fokusirao u raspravi na procjenu kretanja indeksa temeljem futuresa i onda stavio to u procjenu rezultata za prvu polovinu/cijelu godi firme pod pretpostavkom uposlenosti flote (pola spot, a pola dugoročno ugovaranje). S druge strane, barem bi pobrojao moguće rizike... jer nije da ih nema. Od globalno-financijskih (sistemske krize, inflacija, stezanje remena centralnih banaka) do političkih (odnosi Kine i Australije, zahuktavanje političke krize na relaciji SAD-Kina, i geo-strateških napetosti oko Tajvana itd.). Sektor je postavljen za rast, no koji je potencijal tog rasta ja to ne mogu i ne znam procijeniti. Al dok trend traje.... vlasnici dionica ne bi se trebali pretjerano žaliti.

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • May 5, 2021 at 10:41 PM
    • #4,564
    Quote from 5. Element

Ljudima je naprosto jaaaako tesko, gotovo nemoguce prihvatiti da ce do znacajnijeg pada, korekcije, zovi to kako hoces, doci samo u slucaju ozbiljnog zaokreta vozarina prema dolje. Ali imam jednu novost: to se desiti NECE. Barem ne slijedecih nekoliko godina. Put vozarina je up, snazno up i vulkanski, stratosferski up, uz povremeni sezonsku korekciju, mozda, i to samo na visokim i vrlo visokim razinama. Naprosto se globalna konjunktura tek pocela zahuktavati, a preko pola svijeta je jos u koroni. Zamislite kad to prodje s cjepivom... Zapravo nemojte, jer boli glava od toga.

Vizionarski si to pogodio još ljetos.

Respect.

Svi parametri su na strani dry bulk sektora.

Eksponencijalni rast na ovakvim rastućim vozarinama je jako zanimljiv. :-))

Budemo vidjeli...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2021 at 11:01 PM
    • #4,565
    Quote from tizian1
    Quote from 5. Element

Ljudima je naprosto jaaaako tesko, gotovo nemoguce prihvatiti da ce do znacajnijeg pada, korekcije, zovi to kako hoces, doci samo u slucaju ozbiljnog zaokreta vozarina prema dolje. Ali imam jednu novost: to se desiti NECE. Barem ne slijedecih nekoliko godina. Put vozarina je up, snazno up i vulkanski, stratosferski up, uz povremeni sezonsku korekciju, mozda, i to samo na visokim i vrlo visokim razinama. Naprosto se globalna konjunktura tek pocela zahuktavati, a preko pola svijeta je jos u koroni. Zamislite kad to prodje s cjepivom... Zapravo nemojte, jer boli glava od toga.

Vizionarski si to pogodio još ljetos.

Respect.

Svi parametri su na strani dry bulk sektora.

Eksponencijalni rast na ovakvim rastućim vozarinama je jako zanimljiv. :-))

Budemo vidjeli...

Display More

potpisujem.

sirovine su počele creep-ati još od prošlog ožujka nakon sloma burze, a ja sam sve do nedavno mislio da je to prolazno.

i nedavno sam se "nakesao", jer se sad baš sve "raščistilo".

if you can't beat them, join them 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • May 5, 2021 at 11:18 PM
    • #4,566

Znate li da je najveći problem kad svi počnu pisati o nečemu samo pozitvno.

To znači da su gotovo svi već unutra i sad žele pridobiti još koga da diže cijenu.

Ali takvih je svaki dan manje, ljudi su ovih dana izlazili iz drugih dionica i rušili im cijenu, a ako vide da tu ne ide dalje, pa požele izaći može biti svega, zato valja biti oprezan.

Jer prodavali su veliki a ulazili mali, a znamo da su mali jako nestabilni i brzo promjenjivi ulagači.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 5, 2021 at 11:18 PM
    • #4,567
    Quote from Flight

Dosta je prepucavanja na temi posljednjih dana, tko je kupio, a tko nije... ja bih se "malo više" fokusirao u raspravi na procjenu kretanja indeksa temeljem futuresa i onda stavio to u procjenu rezultata za prvu polovinu/cijelu godi firme pod pretpostavkom uposlenosti flote (pola spot, a pola dugoročno ugovaranje). S druge strane, barem bi pobrojao moguće rizike... jer nije da ih nema. Od globalno-financijskih (sistemske krize, inflacija, stezanje remena centralnih banaka) do političkih (odnosi Kine i Australije, zahuktavanje političke krize na relaciji SAD-Kina, i geo-strateških napetosti oko Tajvana itd.). Sektor je postavljen za rast, no koji je potencijal tog rasta ja to ne mogu i ne znam procijeniti. Al dok trend traje.... vlasnici dionica ne bi se trebali pretjerano žaliti.

kako je sad sektor postavljen za rast kada se 16.04. rasplinuo, prema vašem pisanju, a vozarine tada nisu bile bitno drugačije nego danas?.....

u prilogu poruke šaljem sliku mog posta od 16.04. koji počinje sa "dovoljno je samo pogledati ovogodišnje vozarine"......u slici ispod vaš odgovor.....

cijena je na taj dan bila 190 kn a trgovinski dan nakon toga počeo je rast i prešla je 200 kn.....

ostalo je trenutna povijest koja nije došla ni blizu svog cilja......

u daljnje rasprave ne ulazim jel mi se neda.....

pozdrav

Files

Screenshot_20210505-225422_Samsung Internet.jpg 149.25 kB – 0 Downloads Screenshot_20210505-225405_Samsung Internet.jpg 160.61 kB – 0 Downloads
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 5, 2021 at 11:23 PM
    • #4,568

Pa gle, krdo je nakon mog upisa učinilo svoje.... al mene još i danas zanima zašto nitko iz firme, od Uprave cijelo ovo vrijeme nije kupio ni dionice?

Ja i dalje mislim da je i njih rast zatekao na krivoj nozi i da uopće nisu bili spremni za takav scenarij.

I jako me zanima kako će se krdo dalje ponašati.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 5, 2021 at 11:23 PM
    • #4,569
    Quote from forumas

To znači da su gotovo svi već unutra i sad žele pridobiti još koga da diže cijenu.

Ali takvih je svaki dan manje, ljudi su ovih dana izlazili iz drugih dionica i rušili im cijenu, a ako vide da tu ne ide dalje, pa požele izaći može biti svega, zato valja biti oprezan.

Jer prodavali su veliki a ulazili mali, a znamo da su mali jako nestabilni i brzo promjenjivi ulagači.

Da dokazali su tu "nestabilnost" rušenjem cijene sa 190 na 300.......imate pravo, mene je več strah sljedeće "nestabilnosti" sa 300 na 400 a pogotovo svih onih daljnjih "nestabilnosti"........

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2021 at 11:26 PM
    • #4,570
    Quote from forumas

pa to je burza.

i ja bih da mogu što jeftinije kupovati, samo me realnost demantira.

uostalom, neka ljudi sami izračunaju kakav će ishod biti za Q2 i koja cijena je, za takav ishod realna.

ima dovoljno vremena da svak izračuna di, šta i kako 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 5, 2021 at 11:34 PM
    • #4,571
    Quote from Flight

Pa gle, krdo je nakon mog upisa učinilo svoje.... al mene još i danas zanima zašto nitko iz firme, od Uprave cijelo ovo vrijeme nije kupio ni dionice?

Pošaljite im mail pa ih pitajte......do sad su dokazali da nisu trejderi koji kupuju i prodaju......ni na onim visokim četveroznamenkastim razinama a te razine nisu bile ni one preko 1000 ni 2000 ni 3000......može bit da stvarno čekaju dividendu (koju ismijavamo ali ako ovako nastavi doći će i ona brže nego što se i sami nadamo jel vrijeme je da i IB isplati svoje ulaganje) koja će im, a nekima več odavno i je višestruko isplatila ualganje.....koliko vidim ima ih i u top 10 i ispod top 10 isto kao i bivših i sadašnjih zaposlenika i onih bliskih firmi i nitko ne prodaje......

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • May 5, 2021 at 11:36 PM
    • #4,572
    Quote from Flight

Ja i dalje mislim da je i njih rast zatekao na krivoj nozi i da uopće nisu bili spremni za takav scenarij.

I jako me zanima kako će se krdo dalje ponašati.

Evo naseg mistera simpaticnosti. :)) Sad te zanima zasto oni nisu kupili, a nebitno ti je jesam li ja kupila?! Dva posta iznad pises "Dosta je prepucavanja na temi posljednjih dana, tko je kupio, a tko nije... ". Kupio je Dragan Rudan, predsjednik Revizijskog odbora Atlantske plovidbe d.d. cijelih 200 komada po 250 kn i ulozio 50 tis kn!!! Juhuu! Bravo za gospodina Rudana! :))

btw, i meni bi bilo drago da nam netko od njih pokaze primjerom kako se to radi i pokupi 10ak tis komada. :))

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 5, 2021 at 11:38 PM
    • #4,573
    Quote from hugh
    Quote from Flight

Pošaljite im mail pa ih pitajte......do sad su dokazali da nisu trejderi koji kupuju i prodaju......ni na onim visokim četveroznamenkastim razinama a te razine nisu bile ni one preko 1000 ni 2000 ni 3000......može bit da stvarno čekaju dividendu (koju ismijavamo ali ako ovako nastavi doći će i ona brže nego što se i sami nadamo jel vrijeme je da i IB isplati svoje ulaganje) koja će im, a nekima več odavno i je višestruko isplatila ualganje.....koliko vidim ima ih i u top 10 i ispod top 10 isto kao i bivših zaposlenika i onih bliskih firmi i nitko ne prodaje......

Do sada nije bilo stagnacije ili korekcije indeksa. A dogodit će se prije ili kasnije. Još se dionice nisu ni počele pomicati.... sad su svi svjesni momentuma, al za dugorocan rast cijene treba “malo” vise od malih ulagaca.

Stavi se u ulogu trenutnih upravljača firmom i razmisli sto bi ti ucinio da si na njihovom mjestu?

Brodovi se amortiziraju, ne traju vječno.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 5, 2021 at 11:50 PM
    • #4,574
    Quote from Flight
    Quote from hugh

Pošaljite im mail pa ih pitajte......do sad su dokazali da nisu trejderi koji kupuju i prodaju......ni na onim visokim četveroznamenkastim razinama a te razine nisu bile ni one preko 1000 ni 2000 ni 3000......može bit da stvarno čekaju dividendu (koju ismijavamo ali ako ovako nastavi doći će i ona brže nego što se i sami nadamo jel vrijeme je da i IB isplati svoje ulaganje) koja će im, a nekima več odavno i je višestruko isplatila ualganje.....koliko vidim ima ih i u top 10 i ispod top 10 isto kao i bivših zaposlenika i onih bliskih firmi i nitko ne prodaje......

Do sada nije bilo stagnacije ili korekcije indeksa. A dogodit će se prije ili kasnije. Još se dionice nisu ni počele pomicati.... sad su svi svjesni momentuma, al za dugorocan rast cijene treba “malo” vise od malih ulagaca.

Stavi se u ulogu trenutnih upravljača firmom i razmisli sto bi ti ucinio da si na njihovom mjestu?

Ako se uskoro i dogodi neka manja korekcija spota 10-20 % to i dalje ne znači da imamo razloga za pad cijene dionice ako dugoročno i dalje vozarine ostanu na ovim razinama ili večima....dapaće, dionica u korekciji cijene spota pri daljnim dobrim očekivanjima može i rasti, možda i osjetno rasti.......što duže traje vrijeme visokih vozarina duže će trajati i rast cijene dionice bez obzira što vozarine eventualno budu ostajale na sličnim razinama......znači npr. ovakve vozarine ostanu sljedećih godinu dana, cijene dionice naravno neće ostati na ovim razinama nego će rasti.... ako se budu naglo povečavale i dalje cijena dionice će ludovati......

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 5, 2021 at 11:57 PM
    • #4,575
    Quote from Flight
    Quote from hugh

ni brodovi ni mi ne trajemo vječno niti znamo kakve će vozarine biti za godinu ili dvije.......brodarstvo je ciklična djelatnost a pretpostavka na dobrim temeljima je ta da smo mi na početku ciklusa pa ćemo vidjeti u kakav će ciklus i cirkus to izrasti.......u svakom slučaju jasno je da je greška ne biti na brodu........za sad su ti temelji dobri zapravo odlični......jel nema više ni brodogradilišta koliko je bilo prije 10 ( imate negdje na forumu link i o tome) godina pa da mogu štancati brodove ko nenormalni......istina i tehnologija se promijenila ali ni brodari ne luduju za naručivanjem novih jel povijest ih je nešto naučila pa sad imaju više pameti a manje love za "ludovanja" s narudžbama i natjecanjima čiji je veči.....

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 6, 2021 at 12:16 AM
    • #4,576

ja ču uz sve to još malo opet i o psihološkom aspektu a on

nam govori da dionica bez obzira na rast još nije došla u fokus mnogih. ... tome smo svjedočili i danas jel su mnogi izalazili iz nekih dionica da bi ušli ovdje......sigurno bi toga bilo i još više da i na drugim dionicama postoji likvidnosti......ovako su zaključani i dobar će dio koristiti svaku priliku likvidnosti na tim dionicama da bi ušao ovdje........potencijal rasta ovdje je trenutno nemjerljiv isto kao i sigurnost da bi znali što će biti za godinu, dvije a komoli za 5........situacija je trenutno i za vrijeme koje možemo "vidjeti" sigurno, uvjerljivo, na strani potencijala.....

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • May 6, 2021 at 12:33 AM
    • #4,577

Nekidan je neko pitao za izvjesca izvanka, uspoerdba sa atpl i tako. Iako su ovi veci igraci i imaju capeove moze biti simptomaticno pa evo:

https://www.globenewswire.com/news-release/2…al-Results.html

Zvuce li ovi brojevi nekako...poznato?

Our first quarter of 2021 TCE results by class are listed below.

• Capesize: $13,595
    • Ultramax and Supramax: $11,687
    • Handysize: $7,912
    • Fleet average: $12,197

Inace i njih je nagradilo sa malim minusom danas, pa da vidimo nastavak :/

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 6, 2021 at 12:41 AM
    • #4,578

slika je u prilogu poruke a ja bi ovo istaknuo iz Jaskovog linka.....

Calling “tops” is a losing game.

Neznam ima li smisla više postati "dokaze na dokaze" kako bi general budučnosti ili sada več sadašnjosti rekao.......

Files

Screenshot_20210506-003839_Samsung Internet.jpg 28.75 kB – 0 Downloads
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 6, 2021 at 1:04 AM
    • #4,579
    Quote from looserst

Nekidan je neko pitao za izvjesca izvanka, uspoerdba sa atpl i tako. Iako su ovi veci igraci i imaju capeove moze biti simptomaticno pa evo:

https://www.globenewswire.com/news-release/2…al-Results.html

Zvuce li ovi brojevi nekako...poznato?

Our first quarter of 2021 TCE results by class are listed below.

• Capesize: $13,595
    • Fleet average: $12,197

Inace i njih je nagradilo sa malim minusom danas, pa da vidimo nastavak :/

Znaci po TCE u 1q su prosli losije nego Atpl, zanimljivo u 2q 74% flote je ocekivan TCE od 20653$

I ovo je zanimljivo u 1q za mogucu usporedbu

A vjerovatno se vecina vodila slicnim pretpostavkama

During the first quarter of 2021, we hedged a portion of our fleet-wide available days through select time charter and forward cargo coverage in anticipation of a seasonally softer first quarter. However, the market experienced a counter-seasonal rise in freight rates during the period

• mariv002
    Student
    Reakcija primljeno
    71
    • May 6, 2021 at 1:12 AM
    • #4,580

Hvala kolega looserst.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      107k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,574 Replies, 4 years ago