1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • September 20, 2023 at 3:06 PM
    • #13,941
    Quote from Junius
    Quote from Shogun

mislim da je ovo jedna od jacih gluposti narocito znajuci kako atlantska posluje neovisna na trzistu i koliko je vezana za dubrovnik. Ali, kod nas je sve moguce, nek ponude 150-200 eira po dionici pa mozda i skupe nesto. Inace dok "preuzmu" atlantsku tanker sektor ce biti u banani.

Činjenica je da je netko kupio 48000 dionica u jednom kliku. I da ne želi da se zna, tko je.

Da i?? U dokapu ce jos trebati kupiti 24000 da ima isti udio koji je manje od 5%. Da mu i Bilbija proda a (siguran sam da bi to masno naplatio) i CERP(mislim da bi se onda HDZ mogao pozdraviti s vlascu u Gradu) zavrsio bi na 30 ak % pa bi svaku odluku morao donositi u borbi s ostalim dionicarima koji imaju preko 50%. Ali kao sto sam rekao sve je moguce kod nas, dalo bi se tu lijepo zaraditi.

• Brljam
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    338
    • September 20, 2023 at 3:10 PM
    • #13,942
    Quote from Shogun
    Quote from Junius

Činjenica je da je netko kupio 48000 dionica u jednom kliku. I da ne želi da se zna, tko je.

Da i?? U dokapu ce jos trebati kupiti 24000 da ima isti udio koji je manje od 5%. Da mu i Bilbija proda a (siguran sam da bi to masno naplatio) i CERP(mislim da bi se onda HDZ mogao pozdraviti s vlascu u Gradu) zavrsio bi na 30 ak % pa bi svaku odluku morao donositi u borbi s ostalim dionicarima koji imaju preko 50%. Ali kao sto sam rekao sve je moguce kod nas, dalo bi se tu lijepo zaraditi.

Ne vidim problem u prodaji cerpovog paketa i veze sa padom ljubavi hdz-du, ionako je prije pola godine najavljena prodaja dijela tog paketa

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • September 20, 2023 at 3:13 PM
    • #13,943

Problem bi bio kad bi Vlada odobrila prodaju paketa i defacto atlantske tankerskoj.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 20, 2023 at 3:22 PM
    • #13,944
    Quote from Shogun
    Quote from Junius

Ukoliko bi presao 25% morao bi dati ponudu za preuzimanje svih dionica...

Zakon o preuzimanju dioničkih društava - Zakon.hr

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • September 20, 2023 at 3:26 PM
    • #13,945

Da tocno a po koliko bi morali ponuditi za preuzeti 70% dionica? Ispod NAVa ili po NAVx2?? Kao sto sam rekao tu bi se dalo liiijeeepo zaraditi, po mom misljenju naravno.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 20, 2023 at 4:34 PM
    • #13,946

Evo konačno i prospekta

https://www.atlant.hr/burzovna_izvjesca_obavijesti/upload/ATPLprospekt2023FINAL.pdf

Izdavatelj javnom ponudom dionica namjerava prikupiti ukupna sredstva do najviše EUR 41.865.600, a
    što će ovisiti o broju novih dionica koje će se izdati i cijeni koja će biti postignuta. Pod stalnim pritiskom
    novih propisa industrijska grana Izdavatelja se nalazi na početku tranzicije prema ekološki prihvatljivijim
    načinima brodskog prijevoza, odnosno energetski efikasnijim brodovima i brodovima koji imaju značajno
    manji utjecaj na proizvodnju stakleničkih plinova, te zagađenje zraka i mora, pa se Izdavatelju nameće
    potreba za što bržom transformacijom postojeće flote uz akvizicije novih i polovnih brodova koji su
    značajno efikasniji od onih u sadašnjoj Izdavateljevoj floti. Izdavatelj je ovaj proces započeo narudžbom
    dva nova broda.
    S obzirom na volatilnost tržišta na kojem Izdavatelj djeluje nije moguće potpuno precizno odrediti
    namjenu prikupljenih sredstava. Prikupljena novčana sredstva Izdavatelj namjerava utrošiti u daljnji rast
    tj. širenje poslovanja Grupe, te u obnovu flote Izdavatelja kroz akvizicije novih i polovnih brodova,
    prvenstveno kroz nabavku energetski efikasnijih brodova, čime bi se podigla konkurentnost flote,
    smanjile emisije stakleničkih plinova po tona-milji i uskladili s važećim propisima. Osim navedenog,
    sredstva se mogu upotrijebiti i u svrhu ostvarivanja ciljeva širenja poslovanja Izdavatelja, pa i
    akvizicijama kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, kao i za opće korporativne svrhe. Dinamika i stvarni
    iznosi utrošenih sredstava ovisiti će o brojnim faktorima, uključujući novčani tok Grupe i stanje na tržištu
    prijevoza rasutih tereta.

Planirajući prikupljena sredstva utrošiti u daljnji rast flote, te obnavljanje flote kupovinom novih i polovnih
    brodova, a uzimajući pri tome i činjenicu da Izdavatelj već gradi dva nova broda nosivosti 82.000 dw
    (Izdavatelj prikupljenim sredstvima ne namjerava financirati te dvije novogradnje), Izdavatelj planira
    povećati kapacitet flote za oko 25% pri čemu bi zbog efikasnosti nabavljenih brodova prosječna emisija
    brodova u floti po prijeđenoj NM iznosila 0,31 tona CO2, ovisno i o operativnim parametrima kao što su
    ostvarena brzina, vrijeme provedeno u lučkim operacijama i čekanju i slično.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • September 20, 2023 at 4:53 PM
    • #13,947

Ne sjećam se da su ovo objavili. To bi trebalo biti dan prije prodaje Libertasa. A taj "sitni" detalj mijenja puno toga.

Ugovori o povratnom najmu za financiranje dva Kamsarmaxa koja su u izgradnji i čija primopredaja se
    očekuje u 4Q 2023. godine potpisani su u srpnju 2022. godine. Obveza kupnje za iznos USD 13.274.000
    dopijeva u roku od 8 godina nakon primopredaje broda od strane brodogradilišta kada započinje i period
    otplate u mjesečnim ratama. Pružatelj leasinga je osiguran vlasništvom na brodovima do trenutka
    prijenosa vlasništva na dospijeću. Izdavatelj je 06. rujna 2023. godine raskinuo ugovor sa CMB Financial
    Leasing Co LTD i predmetni ugovor od tog dana ne proizvodi nikakve pravne učinke.

• Blister
    Student
    Reakcija primljeno
    190
    • September 20, 2023 at 5:58 PM
    • #13,948

Dakle novac prikupljaju za poslovanje. Batala, brodovi, divka, bonusi..........

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 20, 2023 at 6:35 PM
    • #13,949

Mene i dalje zanima kud ce cijena... :)

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Robbie
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    468
    • September 20, 2023 at 7:35 PM
    • #13,950

Navedeni raspon cijene dokapitalizacije u prospektu je od 53,5 - 60€, dok je cijena na Zse 50€, tako da će cijena rasti prema vrhu tog raspona kako se bude bližila dokapitalizacija.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 20, 2023 at 7:54 PM
    • #13,951
    Quote from Robbie

Navedeni raspon cijene dokapitalizacije u prospektu je od 53,5 - 60€, dok je cijena na Zse 50€, tako da će cijena rasti prema vrhu tog raspona kako se bude bližila dokapitalizacija.

A kad dokapitalizacija bude uspješno provedena? Cijena će se zadržati na tim razinama ili će još rasti? Hoće li pasti?

• Robbie
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    468
    • September 20, 2023 at 8:21 PM
    • #13,952
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Robbie

A kad dokapitalizacija bude uspješno provedena? Cijena će se zadržati na tim razinama ili će još rasti? Hoće li pasti?

Nakon svake uspješne dokapitalizacije cijena obično nastavlja rasti, jer je kompanija osnažena sa novim kapitalom i spremna na nova ulaganja u modernizaciju flote ili nekretninske projekte, te će možda ovim putem dobiti i novog jakog dioničara.

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • September 20, 2023 at 8:32 PM
    • #13,953

https://juginfo.hr/aktualno/2023/09/20/zadarska-tvrtka-preuzima-dubrovackog-brodara/

Ode se nešto kuha!

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 20, 2023 at 8:34 PM
    • #13,954
    Quote from Robbie
    Quote from Yieldchaser

Nakon svake uspješne dokapitalizacije cijena obično nastavlja rasti, jer je kompanija osnažena sa novim kapitalom i spremna na nova ulaganja u modernizaciju flote ili nekretninske projekte, te će možda ovim putem dobiti i novog jakog dioničara.

To nikako ne bi trebalo biti tako u pogledu cijene dionice jer se pri njezinoj valuaciji sve gleda "po dionici" pa ako je ukupna dobit ista ili nešto veća i dijeli se na upola više dionica nego ih je bilo ranije, onda mi na moj aktualni broj dionica pripada manje te dobiti. Budem razvodnjen, kak bi rekli. Ne znam...obično dokape svugdje prikazuju kao negativnu vijest za male dioničare.

Cijena na svakom tržištu se formira prema tome koliko su kupci spremni platiti, ali ZSE je prepuna paradoksa, kao i druge burze pa tko zna? Možda i naraste burzovna cijena, iako mi to nema smisla.

• Robbie
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    468
    • September 20, 2023 at 8:46 PM
    • #13,955
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Robbie

To nikako ne bi trebalo biti tako u pogledu cijene dionice jer se pri njezinoj valuaciji sve gleda "po dionici" pa ako je ukupna dobit ista ili nešto veća i dijeli se na upola više dionica nego ih je bilo ranije, onda mi na moj aktualni broj dionica pripada manje te dobiti. Budem razvodnjen, kak bi rekli. Ne znam...obično dokape svugdje prikazuju kao negativnu vijest za male dioničare.

Cijena na svakom tržištu se formira prema tome koliko su kupci spremni platiti, ali ZSE je prepuna paradoksa, kao i druge burze pa tko zna? Možda i naraste burzovna cijena, iako mi to nema smisla.

Prilikom uspješno provedene dokapitalizacije se gleda sveukupan potencijal daljnjeg razvoja kompanije, koji nije zanemariv, bez obzira na razvodnjavanje postojećih malih i velikih dioničara, ali svi postojeći dioničari mogu sudjelovati u dokapitalizaciji ako vjeruju u kompaniju. Kompanija je nakon dokapitalizacije snažnija i sa većim potencijalom zarade u budućem razdoblju, te sa smanjenim zaduženjima. Ovo sa Tankerskom plovidbom bi bila dobra sinergija znanja i iskustva, jer oni osim brodova za prijevoz rasutog tereta kao Atlantska plovidba imaju i tankere na kojima je bila ogromna zarada prošle i ove godine.

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 20, 2023 at 9:02 PM
    • #13,956

Vrlo je zanimljivo kako nikada ne valja. Ako je kompanija možda u mogućnost prikupiti kapital, da li to učiniti ili NE?

Za koju svrhu bi se mogao koristiti prikupljeni kapital? Pa kako se može isčitati za financiranje Capexa, naravno i za sve ostale potrebe, ukljućivo optimizaciju D/E, poboljšanje likvidnosti itd.

Da li je to srazmjerno formalnom razvodnjavanju?

Koliko će pomlađivanje i modernizacija flote utjecati na povećanje prihoda i smanjrnje rashoda? Koliko cće završetak projekta Batala utjecati na P&L u nastupajućem razdoblju i naravno na kraju koliko će se promjeniti financijsko rashod obzirom na znaćajno promijenjene izvore financiranja?

Dioničari će ubrzo sami moći to projicirati :) <3 :thumbup:

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 20, 2023 at 9:04 PM
    • #13,957
    Quote from Robbie
    Quote from Yieldchaser

Prilikom uspješno provedene dokapitalizacije se gleda sveukupan potencijal daljnjeg razvoja kompanije, koji nije zanemariv, bez obzira na razvodnjavanje postojećih malih i velikih dioničara, ali svi postojeći dioničari mogu sudjelovati u dokapitalizaciji ako vjeruju u kompaniju. Kompanija je nakon dokapitalizacije snažnija i sa većim potencijalom zarade u budućem razdoblju, te sa smanjenim zaduženjima. Ovo sa Tankerskom plovidbom bi bila dobra sinergija znanja i iskustva, jer oni osim brodova za prijevoz rasutog tereta kao Atlantska plovidba imaju i tankere na kojima je bila ogromna zarada prošle i ove godine.

Ne negiram da postoje izvjesni povoljni potencijali i da time kompanija dobiva golemi priljev gotovine i priliku za smanjenje zaduženja i sve to.

Ja vidim razliku između cijene u dokapu, koja je dogovorena i cijene na ZSE, koja nije dogovorena, tj. barem ne bi trebala biti. Zašto? Zato jer nije isti cilj, barem ne na neki kraći i srednji rok, onima koji sudjeluju u dokapu i aktualnim malim dioničarima. Ovi koji sudjeluju u dokapu en masse, njima je cilj povećati kontrolu nad društvom. Njima nije toliko bitno koliko će toga biti "po dionici" nakon dokapa. A ionako će imati brdo dionica. Malima je to bitno, tj. trebalo bi im biti bitno. Ne vidim zašto bih ja plaćao 60 za nešto što će mi davati pravo na manje dobiti nego na što sam imao kad je to koštalo 50 ili 45 ili 40? Zašto bi to itko radio? Budući potencijali mogu biti takvi da se dobit poveća 15 ili 20 posto, a ja razvodnjen za 33%?

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • September 20, 2023 at 10:19 PM
    • #13,958

Neke stvari je teško za shvatiti, još teže interpretirati, a pogotovo je teško na njih odgovoriti.

Možda je najjednostavniji odgovor ne kupiti dionice toga društva, i/ili prodati dionice toga društva i/ili na kraju ne gubiti vrijeme na analizu dionica toga društva.

Drugačije je to ipak nešto drugo 🙃.

U konačnici rasprave je, da li veći i veliki dioničari moraju voditi računa o dobrobiti društva jer im drugo ne preostaje, a "mali" dioničari trebaju voditi računa samo o vrijednosti dionice toga društva ili.... ?

Rekao bi da je u konkretnom slučaju ulaganje grupe u Capex za ovu i sijedeću godinu impresivno za hrvatske pojmove i da ga je poželjno financirati na priblžno jednake dijelove iz sredstava društva, zaduženjem i dokapitalizacijom.

Kamo sreće da je takvih primjera na ZSE što više.

Inače čini mi se da je ovo 1. dokapitalizacija AP od kada je izlistana 2003 godine. Možda bi se taj podatak mogao usporediti sa peer grupom.

:) :saint: <3 :thumbup:

Evo mali podsjetnik na to doba.

Adobe Acrobat - info_document_HRATPLRA0008_hr.pdf
    Click or tap to view this file.
    acrobat.adobe.com
  • Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • September 21, 2023 at 9:35 AM
    • #13,959

Citam i ne kuzim.

Jel se nesto mjenjalo u vezi dokapitalizacije?

Ako se sjecam raspon cijene za dokap je od 53,5€ do 60€, i to uz uvijet da se za svake dvije postojece moze dokupiti jedna nova dionica.

Tko vise zna molio bih da napiše, ako ovo nije točno.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 21, 2023 at 9:56 AM
    • #13,960

Pa nije koliko vidim samo je izašao službeno prospekt, datum i rokove će objaviti kad se odluče to provesti.

Prije +/- 15 godina cijene su letjele na sam spomen dokapitalizacije i širenje firme i poslovanja samo tako.

Ali sad su neka vremena gdje ono što je normalno, više nije normalno ^^ . Iako bolje ovako, ja mislio divku vratit u dokapitalizaciji, a ono to uspio i ispod 50e 8) , cca 10e manje od nekakvog prosjeka dokapitalizacije...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 7:10 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      913k
      2k
    3. umalo

June 5, 2025 at 7:10 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 4:34 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 4, 2025 at 1:50 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 4, 2025 at 1:50 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 5, 2025 at 7:10 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,570 Replies, 4 years ago