1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 9, 2020 at 9:02 AM
    Quote from tovarish

Taj ETF ima izuzetno malu likvidnost, a i trend je bio jasan posljednjih mjeseci.

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=BDRY

Jučer su bulkeri uglavnom posustali u odnosu n dan ranije.

https://finance.yahoo.com/quotes/DSX,SB,…?.tsrc=fin-srch

BDRY u zadnja dva mjeseca ima prosječni volumen trgovanja cca 10 puta veći od prosječnog volumena od svog osnivanja.

Druga stvar je da je BDRY kompilacija FFA ugovora i dizajniran je tako da što bolje oponaša kretanje BDI-a. Kako je kretanje BDRY-a vezano za kretanje FFA ugovora, postoji prirodna arbitraža koja onemogućuje veće odstupanje indeksa u odnosu na stvarne ugovore.

Evo citat koji ovo pojašnjava:

"The value of these FFAs, recalculated daily, is the fund’s NAV. The value at which BDRY trades on the NYSE is at a small discount or premium to the NAV, but unlike with bulk shipping stocks, it cannot diverge significantly from NAV for an extended period."

“Any ETF has to follow the performance of the underlying asset. It is a fund that holds something,” explained Kartsonas. “If any ETF trades well above or below NAV, there is a natural arbitrage between buying the ETF and selling the underlying assets, or the other way around. In the case of BDRY, if it was trading below NAV, you’d buy the ETF and sell the FFAs. If it was above NAV, you’d buy the FFAs and sell the ETF. There are trading houses that do this and arbitrage [the spreads away] because it’s free money. That’s why an ETF will never diverge significantly from NAV.”"

BDRY is not designed to exactly replicate the moves of the BDI, but it does mimic the trends. “You can’t invest in the BDI, but what you can do is use freight futures that settle against the rates the BDI tracks, so it’s one step removed,” said Kartsonas, who claimed that BDRY “is the closest you can get to trading the BDI – the correlations are pretty high. Not 100 percent, but close enough.”

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • April 9, 2020 at 10:57 AM

To je za ETF jako malen volumen. Cca 83 tisuća komada dnevno.

Ja sam se vise referirao na nastavljajući downtrend koji još uvijek ne sugerira dugorocan oporavak. Ovaj omanji rast posljednjih dana je jos uvijek infleksija u primarnom padajućem trendu. Možda je dno blizu, a možda i nije. Vidjet ćemo.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 9, 2020 at 11:11 AM
    Quote from tovarish

To je za ETF jako malen volumen. Cca 83 tisuća komada dnevno.

Ja sam se vise referirao na nastavljajući downtrend koji još uvijek ne sugerira dugorocan oporavak. Ovaj omanji rast posljednjih dana je jos uvijek infleksija u primarnom padajućem trendu. Možda je dno blizu, a možda i nije. Vidjet ćemo.

Ja sam se referirao na to da volumen ne iskrivljuje sliku indeksa zbog ove arbitraže, ni sada kao što nije ni u prošlosti kada su bili bitno manji volumeni.

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • April 9, 2020 at 11:18 AM

Pa da ali indeks ne replicira ni BDI. Trebalo bi becktestriati povijesne podatke i utvrditi koreliranost tog indeksa s BDI-em. Tu se iznosi neka tvrdnja o visokoj koreliranosti, al sve se to da provjeriti. Uz raspoložive podatke.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 9, 2020 at 11:22 AM

U Kini danas značajan porast Cape-ova i Panamaxa

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 9, 2020 at 1:59 PM

Freight futures

Capesize up ~2%
    Panamax up ~3%

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 9, 2020 at 2:19 PM

BDI +4.6% 635

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • April 9, 2020 at 8:09 PM

Baltic Dry Index Rises 4.61% to 635 in London
    Capesize +12.64% to $6,762
    Panamax +1.2% to $5,979
    Supramax 58k tons -2.9% to $4,852
    Handysize -4.35% to $3,543

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 9, 2020 at 9:11 PM
    Quote from Bartolomeo

Odobren paket pomoci tvrtkama koje vise od 20% prihoda ostvaruju na inozemnom trzistu.Pomoc se odnosi na povoljno kreditiranje sto bi znacilo da AP moze zamijeniti stare kredite sa povoljnijima.

ATPL bi preko HBOR-a mogla refinancirati dio skupih kredita i zamijeniti ih sa ovim povoljnijima:

"Prvim programom HBOR-a, koji je Europska komisija odobrila prije nekoliko dana, za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od cca 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna."

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…tnika/10192435/

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • April 9, 2020 at 9:32 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Bartolomeo

Odobren paket pomoci tvrtkama koje vise od 20% prihoda ostvaruju na inozemnom trzistu.Pomoc se odnosi na povoljno kreditiranje sto bi znacilo da AP moze zamijeniti stare kredite sa povoljnijima.

ATPL bi preko HBOR-a mogla refinancirati dio skupih kredita i zamijeniti ih sa ovim povoljnijima:

"Prvim programom HBOR-a, koji je Europska komisija odobrila prije nekoliko dana, za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od cca 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna."

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…tnika/10192435/

Tesko. Ti krediti nisu namijenjeni refinanciranju postojećih obveza nego pomoći izvoznicima koji zapadnu ili da ne zapadnu u likvidnosne probleme.

Edited once, last by tovarish (April 9, 2020 at 9:38 PM).

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • April 10, 2020 at 12:41 AM

Danas vani opet lijepo zelenilo na većini brodara

https://www.finviz.com/screener.ashx?…pping&o=-change

Također Breakwave Dry Bulk Shipping ETF raste +6.99%

https://finviz.com/quote.ashx?t=BDRY

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 11, 2020 at 1:30 PM

Cleaves securities

"These are surely extraordinary times as the global economy shuts down. Constituting ~40% of all seaborne dry bulk imports, the Chinese economy is however normalizing, with added potential from economic stimuli. Our Base Case looks very promising, we reiterate our BUY & believe dry bulk equities currently has the highest upside within shipping."

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • April 11, 2020 at 4:34 PM

Koliki je dnevni trošak u $ jednog broda tipa Panamax.

- zahvaljujući vašem pisanju dosta toga sam naučila o brodarima.

- svakodnevno pišete kolike su trenutne dnevne zarade za određene tipove brodova.

- a mene zanima koliki je dnevni trošak u $ jednog broda tipa Panamax.

- sigurna sam da ste o tome trošku pisali puno puta, ali ja to jednostavno ne mogu naći.

- zarada minus trošak, jednostavna seljačka računica da znam vrijedi li to ili ne vrijedi.

- i je li ovo točno??? unajmitelj broda plaća dnevni najam koji može biti na putovanje ili na određeno vrijeme plus trošak goriva i maziva.

- trošak brodara je: plaća posadi, smjene posade, vjerovatno plaća nešto i ove pomorce koji su doma, pa onda uprava, režijski troškovi plus direktor njegova sekretarica i službeni auto.

- sav taj trošak koliki je ??? koliko je svaki brod opterećen s tim troškom ???

- a još kada bi u tu računicu ukalkulirali kredite, kojih su puni ti brodari plus porezi...

- na koliko $ mora biti BDI indeks da bi brodar bio na nuli ???

- od brodara trenutno imam samo dionice TPNG a ATPL trenutno samo pratim.

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • April 11, 2020 at 5:07 PM

Kolika bi bila vrijednost flote ???

- na jednoj stranici čitam kako je brod "Nova Gorica" (brod za suhi teret dosta sličan brodovima koje posjeduje AP, a i godište je tu negdje kao i flota AP, izgrađen je 2008.) prodan za 7.2 M$.

- gledam na stranici AP ima 12 brodova za suhe terete, ako su svi u njihovom vlasništvu to bi bilo 12 x 7.2 = 86.4 M$. (seljačka računica ali drži vodu).

- sada od tih 86.4 M$ moramo oduzeti dugoročno i kratkoročno zaduženje i znati ćemo vrijedi ili ne vrijedi ta ATPL, (koliko je ATPL zadužena nemam pojma).

- možemo izračunati koliko ATPL vrijedi na burzi: 1.395.520 (broj dionica) x 7 (tečaj $) = 38.077.760 $.

- evo sada su svi parametri jedne priproste seljačke računice tu: koliko vrijedi flota (86.4 M$ minus krediti) + cijena firme na burzi 38 M$.

- vaši komentari....... kolika bi bila vrijednost flote..... i pravična cijena dionice na burzi ???????

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 12, 2020 at 10:13 AM

China still implementing trade deal with US - report

https://www.teletrader.com/china-still-im…1499?internal=1

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 12, 2020 at 11:15 AM

Preporucam procitati.

Coronavirus may hide opportunities

https://www.linkedin.com/pulse/coronavi…s-thanos-sofios

• amerikanec
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • April 12, 2020 at 12:34 PM

U Kini je pocelo i zavrsilo a s obzirom na sve navedeno u clanku od kolege Mitkka nakon povijesno niskih vozarina slijedi oporavak a kako to biva u ovom ciklicnom sektoru brodarstva i cestim ekstremima na trzistu kapitala globalno a osjetno vidljivo i na cijeni dionice Atpl od 100 do 700kn pa ponor do sadasnjih 135kn te oporavak....Tajming je na strani oporavka s obzirom da ulazimo u razdoblje sve vece ekspanzije prijevoza roba tako da....

• tovarish
    Student
    Reakcija primljeno
    172
    • April 12, 2020 at 1:23 PM
    Quote from Ivana7

- na jednoj stranici čitam kako je brod "Nova Gorica" (brod za suhi teret dosta sličan brodovima koje posjeduje AP, a i godište je tu negdje kao i flota AP, izgrađen je 2008.) prodan za 7.2 M$.

- gledam na stranici AP ima 12 brodova za suhe terete, ako su svi u njihovom vlasništvu to bi bilo 12 x 7.2 = 86.4 M$. (seljačka računica ali drži vodu).

- sada od tih 86.4 M$ moramo oduzeti dugoročno i kratkoročno zaduženje i znati ćemo vrijedi ili ne vrijedi ta ATPL, (koliko je ATPL zadužena nemam pojma).

- možemo izračunati koliko ATPL vrijedi na burzi: 1.395.520 (broj dionica) x 7 (tečaj $) = 38.077.760 $.

- evo sada su svi parametri jedne priproste seljačke računice tu: koliko vrijedi flota (86.4 M$ minus krediti) + cijena firme na burzi 38 M$.

- vaši komentari....... kolika bi bila vrijednost flote..... i pravična cijena dionice na burzi ???????

Display More

AP nema dvanaest brodova u vlasništvu. Vlasnistvo i charter nije isto. Procjeni vrijednosti brodova IMHO treba dodati i ostalu imovinu i onda oduzeti obveze. Takodjer bi trebalo kalkulirati i sadašnju vrijednost charter ugovora (za brodove koji nisu u vlasništvu) ukoliko je vremenski gledano pozitivna. Takodjer, svi brodovi ne vrijede isto. Godište, podtip broda i zemlja porijekla mogu značajno utjecati na vrijednost odnsono postignutu cijenu.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 12, 2020 at 1:51 PM
    Quote from mitkko

Trenutne valuacije:

P/NAV = 0,45

EV/EBITDA = 4,66

Prosječni P/NAV peer grupe je 0,56, EV/EBITDA 11,4.

Trenutno imovinu firmu kupujemo sa popustom 55%.

U prilogu je peer grupa za usporedbu, a možete vidjeti i preporuke analitičara i projekcije rasta dionica za ovu godinu. Projicirani prosječni rast je 88%, unatoč svim ovim stvarima sa pandemijom.

Display More

Evo samo za Ivanu7. Ovo su pokazatelji od 30.03.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • April 12, 2020 at 4:06 PM
    Quote from Ivana7

Display More

U prilogu imaš odgovore na pitanja. NAV sam ja sam računao pa su moguće neke greške, ali ovo daje dosta dobru aproksimaciju vrijednosti.

Uzmi u obzir da je zbog MSFI 16 u 2019 nešto povećana imovina, amortizacija, kamate i dug zbog drugačijeg knjiženja ova dva broda što imaju u bareboat charteru. Napamet pričam, računao sam to prošle godine, mislim da su amortizacija i kamate zbog toga povećane za ukupno cca 38 mil. kn.

Files

NAV.png 283.86 kB – 0 Downloads

Edited once, last by mitkko (April 12, 2020 at 4:12 PM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 767

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 3:08 PM
    2. Odgovora
      767
      Pregleda
      419k
      767
    3. bjane

June 6, 2025 at 3:08 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

bjane June 6, 2025 at 3:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,574 Replies, 4 years ago