Kolega havi se malo zapetljao u svojim teorijama. Inicijativa je super. Protuprijedlog je odličan. Istomišljenici koji podržavaju prijedlog poslat će kolegi punomoći i ako protuprijedlog prođe, super. A ako ne, Bože moj... više sreće idući put. Pozicija protuprijedloga može mirisati na možebitno iznenađenje ako kolega Vergilije dobije punomoći za 5-10% ukupnih dionica tvrtke. To je već impresivna brojka...
ATPL (Atlantska plovidba d.d.)
-
-
-
Vidim ja da ne razumijete da manjinski dionicari nisu zastupljeni u UO niti ih itko pita za misljenje.
Dakle, ATPL je vlasnički donekle otvorena kompanija i u tom smislu i manjinski bi mogli imati utjecaj. No, netko je odlucio da će taj utjecaj iscrpiti na ustrb dugoročne mogućnosti suradnje i participacije u upravljanju, jednokratnim prijedlogom za dividendu koja trenutno van realnih okvira za isplatu diojicarima. Zato kažem da se ponašate kao špekulanti bez stvarnog uporišta da ista postignete ovakvim prijedlogom. Da bi uopće uspjeli u ičemu, trebate otovoriti dijalog sa UO i ključnim dioničarima u kompaniji, a ne samo podržati projedlog za dividendom. Prilično sam siguran da bi drugačijim pristupom ishodili povećanje dividende. Možda ne u predloženom iznosu, al u višem od ponude UO.
-
Legitimitet za ev. razgovor sa UO je velik, jako velik broj ruku na Skupštini. Ako nemaš osnovni alat, možeš samo negdje u kutu kopat nos. Ako Vergilije dođe sa preko 100.000 komada dionica, tko zna kak se sve može odigrati.
Ne gradiš kuću od krova. Najprije temelji, a onda ideš dalje...
-
Vidim ja da ne razumijete da manjinski dionicari nisu zastupljeni u UO niti ih itko pita za misljenje.
Dakle, ATPL je vlasnički donekle otvorena kompanija i u tom smislu i manjinski bi mogli imati utjecaj. No, netko je odlucio da će taj utjecaj iscrpiti na ustrb dugoročne mogućnosti suradnje i participacije u upravljanju, jednokratnim prijedlogom za dividendu koja trenutno van realnih okvira za isplatu diojicarima. Zato kažem da se ponašate kao špekulanti bez stvarnog uporišta da ista postignete ovakvim prijedlogom. Da bi uopće uspjeli u ičemu, trebate otovoriti dijalog sa UO i ključnim dioničarima u kompaniji, a ne samo podržati projedlog za dividendom. Prilično sam siguran da bi drugačijim pristupom ishodili povećanje dividende. Možda ne u predloženom iznosu, al u višem od ponude UO.
Ajde objasni korak po korak tko onda inicira takvu suradnju i s kim i kako taj međuodnos dovodi do toga da se poveća dividenda?
-
Za početak ja ne bih puno blebetao po forumu jer jasno je da vas iz kompanije prate sto radite.
Trebalo je valjda najprije okupiti dioničare i sakupiti glasove, najaviti se i zatim najprije neformalno pokusati razgovarati. I tamo se upoznati i vidjeti kakvi su interesi s jedne, a kakve mogućnosti s druge strane.
Pretpostavka je da u UO Atpl sjede razumni ljudi, al ima vjerojatno i onih koji manjinske “sa strane” uopće ne dozivlajavaju i ne zele s njima komunicirati. No, IB je nekoć takodjer bio manjinski i mislim ili pretpostavljam da bi on, zajedno sa izvrsnim direktorima bio raspoložen za razgovor i ispitivanje interesa s jedne i mogućnosti s druge strane.
A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.
Ovako, mislim da je napravljena greška u koracima. Krenulo se odmah u glavu, i odmah sa prijedlogom koji tesko da je izvediv. I sad ako opunomoćenik dobije košaricu, propustile su se neke mogućnosti. Naprosto, kad primiš gol u prvih 5 min. utakmice, puno je teze doći u situaciju da kasnije remiziras utakmicu odnosno postigneš dobre rezultate i visoku poziciju u prvenstvu. Toliko od mene.
-
Za razliku od vecine izlistanih drustava manjinski dionicari su vecinski vlasnici ATPL i kao takvi mogu ne imat samo predstavnika u NO nego sami imenovat cijeli NO (pa posljedicno i Upravu)...naravno ovo je samo teoretski jer skoro je nemoguce da ce se mali udruzit i prikupit +50% glasova...ali teoretski je moguce...zasto bi "ekipa" sa 30% glasova uopce upravljala kompanijom kao da je samo njihova...zato jer su navikli na to?? Nek "ekipa" da ponudu za preuzimanje, dodju na +50% vlasnistva i onda se ne trebaju brinut oko nikakvih protuprijedloga...ali nece oni to jer, koliko pratim, nikad nisu ni ulozili kune kapitala u drustvo...to su sve dodijeljene dionice bivsim direktorima i zasluznim...naravno I.B. ne spada u tu kategoriju i njemu skidam kapu do poda i istinski ga postujem...s njim bi jedinim popricao...ostali? tko ih šiša, nije ATPL njihova...ATPL je naša!!!!
I jos samo nesto...dok su ino brodari provodili tisuce dokapitalizacija u posljednjih 10g "ekipa" nije htjela ni pomislit na to jer bi ili morali ulozit kapital ili bi izgubili utjecaj u kompaniji...bili su spremni pokopat kompaniju samo zbog svojih interesa/ ocuvanja utjecaja u poslovanju kompanije...samo je cudo u 2021. spasilo ATPL...oni sigurno nisu...i ne vidim da su ista bolji od malih koji sad traze da se dio zarade podijeli i njima...
-
Za početak ja ne bih puno blebetao po forumu jer jasno je da vas iz kompanije prate sto radite.
Trebalo je valjda najprije okupiti dioničare i sakupiti glasove, najaviti se i zatim najprije neformalno pokusati razgovarati. I tamo se upoznati i vidjeti kakvi su interesi s jedne, a kakve mogućnosti s druge strane.
Pretpostavka je da u UO Atpl sjede razumni ljudi, al ima vjerojatno i onih koji manjinske “sa strane” uopće ne dozivlajavaju i ne zele s njima komunicirati. No, IB je nekoć takodjer bio manjinski i mislim ili pretpostavljam da bi on, zajedno sa izvrsnim direktorima bio raspoložen za razgovor i ispitivanje interesa s jedne i mogućnosti s druge strane.
A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.
Ovako, mislim da je napravljena greška u koracima. Krenulo se odmah u glavu, i odmah sa prijedlogom koji tesko da je izvediv. I sad ako opunomoćenik dobije košaricu, propustile su se neke mogućnosti. Naprosto, kad primiš gol u prvih 5 min. utakmice, puno je teze doći u situaciju da kasnije remiziras utakmicu odnosno postigneš dobre rezultate i visoku poziciju u prvenstvu. Toliko od mene.
Čisto da malo dedramatiziramo situaciju,ciljeve i postignuća. Ovdje nije prijedlog da se upravi ne da razrješnica, da se nekog drugog stavi/ubaci u NO, da se petlja u strategiju, ciljeve...
Ovdje je protuprijedlog povećanje dividende.
Ne vidim ništa loše u tom prijedlogu, ništa neprijateljski, a i ništa revolucionarno.
Dapače, mislim da ni i uprava htjela davati veću dividendu, ali će obrazložiti zašto nije ili zašto će se povećati sljedeće godine.
I upravo zato ne trebaju neke zakulisne igre, partizanska okupljanja, logorske vatre. I neće se ništa dramatično dogoditi ako prijedlog ne prođe.
Kad ćemo rušiti upravu, onda ćemo partizansku taktiku.
-
Za razliku od vecine izlistanih drustava manjinski dionicari su vecinski vlasnici ATPL i kao takvi mogu ne imat samo predstavnika u NO nego sami imenovat cijeli NO (pa posljedicno i Upravu)...naravno ovo je samo teoretski jer skoro je nemoguce da ce se mali udruzit i prikupit +50% glasova...ali teoretski je moguce...zasto bi "ekipa" sa 30% glasova uopce upravljala kompanijom kao da je samo njihova...zato jer su navikli na to?? Nek "ekipa" da ponudu za preuzimanje, dodju na +50% vlasnistva i onda se ne trebaju brinut oko nikakvih protuprijedloga...ali nece oni to jer, koliko pratim, nikad nisu ni ulozili kune kapitala u drustvo...to su sve dodijeljene dionice bivsim direktorima i zasluznim...naravno I.B. ne spada u tu kategoriju i njemu skidam kapu do poda i istinski ga postujem...s njim bi jedinim popricao...ostali? tko ih šiša, nije ATPL njihova...ATPL je naša!!!!
I jos samo nesto...dok su ino brodari provodili tisuce dokapitalizacija u posljednjih 10g "ekipa" nije htjela ni pomislit na to jer bi ili morali ulozit kapital ili bi izgubili utjecaj u kompaniji...bili su spremni pokopat kompaniju samo zbog svojih interesa/ ocuvanja utjecaja u poslovanju kompanije...samo je cudo u 2021. spasilo ATPL...oni sigurno nisu...i ne vidim da su ista bolji od malih koji sad traze da se dio zarade podijeli i njima...
Da “ekipa” da ponudu?
Pa nisu valjda ludi! 😁 Imaju kontrolu sa manjinskim udjelom. A ti stvarno misliš da bi se oni uopće doveli u situaciju da daju javnu ponudu? Glasanjem na skupštini? Pa otac jednog od naših najboljih odvjetnika za trgovačko pravo i pravo vlasništva je u 10 dionicara kompanije.
IB je očito s tom ekipom sklopio određeni pakt i ubacio se u upravljanje kompanijom. Da manjinski skupe 10-15% imali bi mogućnost ulaska s jednim članom u UO. I to bi bio veliki uspjeh koji bi bolje uravnotežio vlasnistvo i upravljanje kompanijom. Naravno pod pretpostavkom da isti ne bi bio ili postao “kukavičje jaje”.
Bolji, nebolji, to su rasprave na razini tko je bolji Sandokan ili Zagor…. Možda Blek stena ili Kapetan Miki? 😁
Nije tu cilj dobiti zlatnu medalju i popeti se na pijedestal pobjede nego sjediti za stolom za kojim se mjesaju karte i dovesti se u poziciju da pobjeđujes. Ili barem ne gubis. Ovako, stojis ko panj sa strane i gledaš kako veliki decki vrte (tvoju) lovu i zabavljaju se.
-
Čisto da malo dedramatiziramo situaciju,ciljeve i postignuća. Ovdje nije prijedlog da se upravi ne da razrješnica, da se nekog drugog stavi/ubaci u NO, da se petlja u strategiju, ciljeve...
Ovdje je protuprijedlog povećanje dividende.
Ne vidim ništa loše u tom prijedlogu, ništa neprijateljski, a i ništa revolucionarno.
Dapače, mislim da ni i uprava htjela davati veću dividendu, ali će obrazložiti zašto nije ili zašto će se povećati sljedeće godine.
I upravo zato ne trebaju neke zakulisne igre, partizanska okupljanja, logorske vatre. I neće se ništa dramatično dogoditi ako prijedlog ne prođe.
Kad ćemo rušiti upravu, onda ćemo partizansku taktiku.
Ja se potpuno slazem s ovim komentarom. Vidim da se i na drugim dionicama pojavljuju protuprijedlozi i to je sasvim normalno. Ne znam zasto kolega Havi apriori osuduje tu inicijativu na propast.
Ako se i ne prihvati protuprijedlog super je da se cuje glas malih. A to da bi trebali ne pisati po forumu jer netko iz uprave to cita, dapace neka cita svaki post pa ce bolje razumijeti zasto je doslo do protuprijedloga a ne da se jos skrivamo. Uostalom kroz 20 dana cemo biti pametniji pa cemo vidjeti efekte svega ovoga. Do tada mislim da ne trebamo vise potencirati raspravu jer sve je receno i svi bismo mi htjeli dio kolaca da nesto vise zaradimo pa zato smo i kupili dionice.
-
A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.Iz moga iskustva ljudi iz Atpl su pristupacni i normalni, u svakom slucaju je bolje ici i pokusati naci zajednicki jezik i zajednicki cilj jer bi to svim dionicarima trebalo biti u interesu jer se radi o zajednickoj imovini nije da ratujemo jedni protiv drugih osim ako neki dionicar ima ne casne radnje ili ako imamo drugacije vidjenje upravljanja kompanijom, s zajednickim jezikom bi onda puno lakse bilo i ostvarivati ciljeve, ne zaboravimo da je ovo ipak manjinska kompanija i da manjinski dionicar kao I.B treba saveznika, a ne suprotnu stranu, pogotovo kada jedna od strana je drzava za koju znamo sta mislimo, pa je bolje izgradit kvalitetni odnos i pokusati neki veci cilj izgradit, nego zarad dividende odma udrit kontru, naravno za takav odnos potrebna je i druga strana, ali vrijedi pokusati nego apriori zakljucivati o ishodu i razlozima za i protiv.
Sta se tice dividende od 60kn ja osobno smatram da neman dovoljno informacija za donit odluku o tome unatoc trenutno jako dobroj bilanci, jer ne nastojim se zavodit lukrativnosti ljepe dividende od 60kn jer ipak je to jednokratna naknada, a ako bi s time otezao poziciju kompanije u buducem razdoblju u principu bi izgubio vise na samoj vrijednosti kompanije i zato ne treba tako olako donosit zakkljucke sta bi bilo ljepo i posto potom zahtijevat tu dividendu, informacije koje mi fale su preostala ugovorenost spot brodova i vozarine da bi mogli procijenit buduci cash flow i trosak batale (jer s tim namjeravaju kranit tek na jesen pa vjerovatno ni oni jos ne znaju izlozenost tog poduhvata) te odluka o dvije opcije za novogradnje ne zaboravite na to, ciljevi uprave o razvoju flote i dugova, jer recimo smanjenje dugova i kamata bi mi imalo prednost u odnosu na visoku dividendu, jer sam siguran da bi mi se to poslje visestruko isplatilo kroz vrijednost i stabilnost kompanije, za sve to bitna je i transparentnost kompanije kao sta rade to vanjske kompanije, jer ako se zeli postici na dizanju vrijednosti jedini cilj dugorocno je transparentnost i vjerodostojnost koja se nagradjuje, naravno sve oni to znaju samo puno lakse je to raditi kada sve stima.
Jos nesto ovisno o ovim gore pitanjima, odgovorima i razgovorima moglo bi se zakljucit recimo da je jos prerano za takvu isplatu dividende, pa bi se mozda moglo dogovorit recimo da se isplati dodatnih recimo 20-30-40kn dividende na kraju godine kada bude bolja vidljivost kompanije na buduci cash flow u odnosu na novougovorene vozarine za koje sada ne znamo kakve ce biti i ovisno o razvoju prodaje batale koja isto znatno utjece na CF , drugo ne zaboravite da sa dvadesetinom kapitala mozete i sami sazvati glavnu skupstini s prijedlogom izvandredne dividende naknadno ukoliko se zakljuci da je bolje pricekat razvoj trzista u 2H, i za kraj ne zaboravite da sve sta radite radite sami sebi na kraju.
-
-
Ja stvarno nemam ništa protiv bilo koje inicijative. Al za razliku očito od većine ovdje gledam malo sire i malo dublje.
Dapače, želim uspjeh i svako dobro opunomoceniku i davateljima punomoći. No, ako se ukaze druga prilika, nadam se da će barem nešto od navedenog uvažiti i primijeniti u praksi.
-
Mislim da ste u velikom dijelu svi na istom tragu kao i havi.
Netko je prije par stranica spominjao osnivanje udruge malih dionicara, a ako sam dobro shvatio clanstvo foruma ima 10-15% AP, sto je samo po sebi pandan IB… sami izvucite zakljucke, al vecinu ste vec svi napisali
-
Puno ste toga napisali, u teoriji ok, ali u praksi će se odlučivati na skupštini prema broju dionica.
Protuprijedlog je otvoreno pitanje svim dioničarima, uključujući IB, zašto se ne ugledamo na najbolje?
Zašto ATPL ne bi isplaćivala visoke dividende i imala aktivan program otkupa dionica?
I tu dolazimo do činjenice da je u rekordnoj godini predložena minimalna dividenda u odnosu na zaradu, pogotovo kada se pogleda konkurencija.
Stalno se ljude plaši recesijom, no izbjegava se spomenuti da brodari u takvom okruženju i dalje jako pozitivno posluju.
Odnos ponude i potražnje za brodskim prostorom sugerira da će takvo stanje trajati još nekoliko godina.
Mišljenja sam da se povoljni vjetrovi na tržištu mogu još bolje iskoristiti na korist svih dioničara.
Doista bih volio čuti od IB i menadžmenta konkretan plan kako će to napraviti.
Zapravo, vjerojatno ću ih direktno pitati na skupštini.
-
Puno ste toga napisali, u teoriji ok, ali u praksi će se odlučivati na skupštini prema broju dionica.
Protuprijedlog je otvoreno pitanje svim dioničarima, uključujući IB, zašto se ne ugledamo na najbolje?
Zašto ATPL ne bi isplaćivala visoke dividende i imala aktivan program otkupa dionica?
I tu dolazimo do činjenice da je u rekordnoj godini predložena minimalna dividenda u odnosu na zaradu, pogotovo kada se pogleda konkurencija.
Stalno se ljude plaši recesijom, no izbjegava se spomenuti da brodari u takvom okruženju i dalje jako pozitivno posluju.
Odnos ponude i potražnje za brodskim prostorom sugerira da će takvo stanje trajati još nekoliko godina.
Mišljenja sam da se povoljni vjetrovi na tržištu mogu još bolje iskoristiti na korist svih dioničara.
"Odnos ponude i potražnje za brodskim prostorom sugerira da će takvo stanje trajati još nekoliko godina."
Uz duzno postovanje nemamo pojma kakvo ce biti stanje iduci tjedan a ne iducih godina
-
Djelomično se slažem jer doista nemamo pojma kada i kuda će potražnja, ali za ponudu imamo.
Da citiram našeg glavnog izvršnog MD:
"Ugovoren je i značajno veći broj brodova za prijevoz rasutog tereta u odnosu na 2020., ali je brzina ugovaranja u skladu s uobičajenom prije 2020. te se knjiga narudžbi zadržala na niskih 7% postojeće flote. Stoga se u sljedećim godinama očekuje usporen rast flote, pa je u 2022.godini predviđen rast između 1.6 i 2.3%."
-
Djelomično se slažem jer doista nemamo pojma kada i kuda će potražnja, ali za ponudu imamo.
Da citiram našeg glavnog izvršnog MD:
"Ugovoren je i značajno veći broj brodova za prijevoz rasutog tereta u odnosu na 2020., ali je brzina ugovaranja u skladu s uobičajenom prije 2020. te se knjiga narudžbi zadržala na niskih 7% postojeće flote. Stoga se u sljedećim godinama očekuje usporen rast flote, pa je u 2022.godini predviđen rast između 1.6 i 2.3%."
I to je (supply) nazalost (ili na nasu srecu) jedino sta znamo. Ostalih 100 varijabli su nepoznanica
-
Svi koji nisu sigurni kako bi se trebali ili ne bi trebali ponašati mali, srednji ili veliki dioničari na godišnjim skupštinama, ali i tijekom ostatka godine, neka pročitaju 19. poglavlje Inteligentnog investitora. Sve moguće situacije su pojašnjene u tančine.
Ne odnosi se to naravno samo na Atlantsku, već općenito
-
isplata divke polugodisnje ili kvartalno bi bilo isto super rjesenje, polako kapa, i djelujes sa trenutnim pogledom u daljnje poslovanje 😀
-
@mirkomakrto
Nisam čitao inteligentnog investitora pa ne mogu suditi o sadržaju, al ovdje, u RH vrijede neka pravila na skupštinama koja su uglavnom propisana ZTD-om i u diskrecijskoj zoni odnosno procjeni predsjedavajućeg skupštine. Želim samo naznačiti da skupština nije skup želja nego onog sto piše u ZTD-u. Tamo su pobrojana neka prava i obveze dionicara. Tako da pitanja dajte vi nama pojasnite ovo i ovo i zašto ono, u pravilu se o tome na skupštinama ne raspravlja (osobito ne, ako se radi o forward looking statements).Može se raspravljati ako je uprava raspoložena naravno, ali i ne mora, gledajuci striktno ono sto piše u Zakonu. Cisto da ljudi ne pomisle da se upravu može sve i svašta ispitivati i propitkivati. Skupština je organ upravljanja drustvom i to najviši organ društva, ali se tamo ponavljam ne raspravalja na dugo i na široko o ugovorima, poslovima i svim specifičnim stvarima koje dioničare naravno zanimaju, al oni uglavnom nemaju posebnih informacija o istima. Zato sam i pisao da sa upravom treba (pokusati) njegovati dugorocan korektan odnos upravo radi te informiranosti i transparentnosti prema svim suvlasnicima. Dionicari imaju pravo na obaviještenost o poslovima društva, no to ne uključuje odgovore na sva pitanja koja bi nekome mogla pasti napamet.
-
Inicijativa od Bojana je hvalevrijedna i svakako je treba podržati.
U protivnom nemate se šta buniti ako dobijete 20 kn.
Dakle treba se malo angažirati, ne vidim u čemu je problem, svi bi da netko za njih odradi sve, pošalje punomoć ili da ode na skupštinu...e pa nejde...morate sami.
Ukoliko netko može kroz neke druge kanale doći do "većih" dioničara ili UO...dapače neka to svakako i učini.
Uostalom onome tko glasa za 20 kn trebalo bi isplatiti 20kn, ostalima 60... .
Moramo "napasti" sa svih strana, potruditi se pa što bude, ali šanse postoje...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2k
- harpun