MAIS (MAISTRA d.d.)

 • Jel' netko istraživao od kud volumen zadnjih dana?


  Bilo bi fora znat tko je utopio 18.2.2020. Da li je to moguće zatražiti od SKDD ili negdje?

  18.02.20304,00312,00311,903,31%2,94%24.873
 • To je i meni palo na pamet. Ali 18.2. (spike volumena) se još nije raspadalo, barem ne za javnost. Pogledaj DOW! Taj tjedan se još držao. A slijedeći je krenulo rokanje na sve strane.


  Onda sam vidio forumski post da je to možda CERP, pa mi je ideja o vidovitosti naglo splasnula. Zaboravio sam to obrisat.

 • Upravi i većinskom vlasniku dividenda i sama vrijednost dionice ne znači ništa. Dionica bez značajnog prometa osim ako ne dokupljuje većinski. Čitavu vječnost bez dividende. Otužna slika hrvatskog dioničarstva.

 • Upravi i većinskom vlasniku dividenda i sama vrijednost dionice ne znači ništa. Dionica bez značajnog prometa osim ako ne dokupljuje većinski. Čitavu vječnost bez dividende. Otužna slika hrvatskog dioničarstva.

  A zašto bi netko tko ulaže u ovisno društvo i kreditira ga još i iz njega povlačio dividendu? Kao ulagač imaš dividendu na matici, ne vidim razlog da se ista isplaćuje na "kćerci". Barem ne dok se ne ovlada sa 100% kapitala kćerke, a novčani tok i profitabilnost budu dostatni da se servisiraju i kreditne i "dividendne obveze".

  Tekst izgleda dosta tendeciozan. Sheraton i ostali HUP-ovi smještajni kapaciteti vape za obnovom, al sad da se u Esplanadi organiziraju bakanalije i da se stoji u redu za prespavati, ne vjerujem... osim što djeluje reketarski, napisan od nekog uvrijeđenog plačljivca... k tome je i prepun pravopisnih pogrešaka, pa je jasno da bi mogao biti iz kuhinje nekog usputnog nezadovoljnika, tipa ovih tzv. digitalnih nomada ili influencera koji je moguće nešto htio, pa je mjesto zahvalnice dobio ili dobila srednji prst.


  Vis a vis te obnove, ona sigurno neće biti jeftina i pitanje je općenito ulaganja u zagrebačku turističku scenu, i što će se s njome ubuduće događati. Nekako mi se čini da će citiybreak najsporije se baš u našim krajevima oporavljati (što zbog covida, što zbog potresa, a što zbog zapuštenosti glavnoga grada) i da je zapravo upitno koliko 4* i 5* hotela treba Zagrebu? Trebaju mu možda više kongresni kapaciteti... i neki drugi, specifični. A i pitanje je ima li Adris "kupina" da obnavlja hotele jer koliko sam shvatio, njegova je keš pozicija od Agrokora naovamo dosta stradala i zahvaljujući Covidu i padu potrošnje, danas je tek sjena negdašnjeg obilja. Ispravite me ako griješim...

 • Upravi i većinskom vlasniku dividenda i sama vrijednost dionice ne znači ništa. Dionica bez značajnog prometa osim ako ne dokupljuje većinski. Čitavu vječnost bez dividende. Otužna slika hrvatskog dioničarstva.

  A zašto bi netko tko ulaže u ovisno društvo i kreditira ga još i iz njega povlačio dividendu? Kao ulagač imaš dividendu na matici, ne vidim razlog da se ista isplaćuje na "kćerci". Barem ne dok se ne ovlada sa 100% kapitala kćerke, a novčani tok i profitabilnost budu dostatni da se servisiraju i kreditne i "dividendne obveze"


  To je problem da većinski može nadglasavati male kad ima interes a ne postoji zaštita. Ja bi postavio red flag _ društvo koje 10 godina ima istu vrijednost i bez dividende _ nema razrješnica i pod nadzor. Ovako je put jasan. Koristim položaj a Ustavni sud je glas politike i istiskivanje s 5% je normalno. Iako nije jer bi to trebalo upisati u ustav RH. Tako da dioničarstvo u RH nije samo percepcija već i matematička realnost.

 • Zaštita od čega konkretno?


  Pa ne možeš ti upravljati društvom ako nemaš većinu nego onaj koji je ima. Da ti imaš ista ili veća prava od većinskog vlasnika onda bi njegova većina bila besmislena i općenito ulaganje kapitala i upravljanje jer bi se ti uvijek mogao pozvati na neko izuzeće jer si kao manjinac, navodno ugrožen?! Moš si misliti.


  Ako ti hoćeš predlagati i izglasavati dividendu sjedni na bicikl ili u auto i odvezi se do Rovinja, ugovori sastanak sa vlasnicima Maistre pa im daj ponudu za preuzimanje. Kad preuzmeš kompaniju onda ćeš moći predlagati dividendu od strane svoje uprave, izglasavati je na skupštini i kasnije uživati u brojanju love.


  Očito Adris ne primjenjuje istu politiku upravljanja i odnosa prema dioničarima za ovisna društva sustava, i u tom smislu, jasno daje doznanja dioničarima ovisnih društava da tamo neće biti isplate dividendi nego isključivo na matici. On to nije ni dužan prema Zakonu dokle god poštuje one zakonske odredbe koje mora ispuniti, a to da isplaćuje dividendu nije nikakva obveza, kao ni da čini sve što je u njegovoj moći da cijena dionice raste na burzi.... Na svakome je osobno da procijeni isplati li mu se u takvoj situaciji biti dioničar ovisnog društva, matice ili uopće ne biti dioničar bilo kojeg društva iz spomenute Grupe povezanih društava.


  Doduše, mislim da isplaćuje dividendu na CROS-u (na povlaštenoj samo, jer tamo je mora isplatiti), pa ako te zanima zašto negdje to čini, a negdje ne, lijepo odeš na skupštinu društva i postaviš tamo to pitanje. U ovisnosti od odgovora donijet ćeš odluku što i kako dalje.