Izjava poslovodstva o stanju Grupe i Društva Ericsson Nikola Tesla te bilješke uz financijska
izvješća za 1. polugodište 2020. godine
Osnovne značajke:
• Prihodi od prodaje: 966,3 milijuna kuna
• Bruto marža: 7,7%
• Operativna dobit: 42,7 milijuna kuna
• Dobit prije oporezivanja: 43,7 milijuna kuna
• Neto dobit: 35,0 milijuna kuna
• Novčani tok od poslovnih aktivnosti: 157,6 milijuna kuna
ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)
-
-
-
lose... neto dobit duplo manje od prosle godine.....
-
lose... neto dobit duplo manje od prosle godine.....
sama matica ERNT i nije tako loše prošla, potopila ju je Grupa.
-
tvrtka iz visoko tehnološkog sktora u kojemu su marže boli glava na prihod milijardu kuna ostvari neto dobit od tek 3,5%...koma
-
Moja teorija je da je ERNT, u smislu dobiti, daleko uspješnija firma nego što to financijska izvješća prema van prikazuju. Postoji firma Ericsson services d.o.o. na istoj adresi kao i ERNT ali u 100% vlasništvu matice i fakturiranjem preko nje može smanjiti dobit i povećati rashode ERNT-a po želji. Navedena firma prema sudskom registru je objavila zadnje izvješće za 2017. - cca 530 mil kn prihoda i neto dobit 20 mil kn. Tko zna kako posluje u 2018. i 2019. iako je po zakonu dužna bila to objaviti.
Zašto bi matica pumpala dobit ERNT koju mora povući putem dividende kad ovako to može izbjeći?
Kakvo god izvješće ERNT objavi u korporativnoj frazeologiji, nema nikakve reakcije u medijima niti na tržištu ili na skupštini. Fotelje su zacementirane i očito je većinskom vlasniku super, kao i ekipi u managementu.
Stagnacija rezultata ERNT može biti cilj vlasniku koji nije niti većinski, a velika fragmentacija dioničara mu ide na ruku + pasivnost fondova iz top 10.
-
Postoji pojam Transferne Cijene koji je prikladan za ovu sumnju i mnogi primjeri ogromnih kazni koje su zadnjih godina platile velike svjetske korporacije ali naravno ne kod nas jer naše institucije rade samo “svoj posao“.
Više o temi Transferne Cijene ovdje.
-
sharelord
imaš na FINA-i besplatan servis za građane gdje možeš temeljem oib-a ili točnog naziva poduzeća vidjeti financijska izvješća svih pravnih osoba uključujući obrte, jdoo, doo... registriraš se, dobiješ povratan link ili pin i to je to. ako te zanima....
-
tollway
niti u sudskom registru niti na FINA servisu nema podataka za firmu Ericsson services d.o.o. za 2018. i 2019. godinu, OIB 72378725110, registriranu na adresi Krapinska 45, kao i ERNT. Zadnja objava je za 2017. godinu. Tek toliko o transparentnosti.
Slažem se s @barbosa da im je neto dobit smiješna, kao da imaju satnicu kopača kanala za klijente. Rade sve više i marže su im sve manje. Kao da se ne radi o industriji s visokom dodanom vrijednošću.
Iz komenata rezultata: "Čak 1500 od 3200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji značajno doprinosi razvoju funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice.“
Po kojoj satnici rade inženjeri u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru?
Ili je management neuspješan pa ne može adekvatno naplatiti navedeni rad?
-
ili nisu još konkretno ništa dovoljno dobro razvili! pa malim dioničarima uzimaju pare!
-
Koliko ja vidim jak pad dobiti je zbog smanjenja vrijednosti zaliha. Zna mozda netko koji je razlog tog smanjenja? Sve drugo izgleda mi ok
-
-
ne treba se ovome iščuđavati, dovoljno je samo znati kakva im je politika zapošljavanja.
konkretno, Ericsson u ST kupi sve što izlazi s FESB-ovih 5-godišnjih studija, neovisno o tome kolika je kvaliteta navedenog kadra.
obzirom na količinu takvih ljudi, u pravilu se nađe jedan sa malo većim sposobnostima koju u pravilu bude team leader, a ostatak ekipe "brainstorma".
s druge strane, u startu eliminiraju sve što dolazi sa 3-godišnjih stručnih studija, iako tu ima inovativnog kadra koji ne želi bubati teoriju, već raditi nešto konkretno, i još u fazi studiranja se bave programiranjem kao freelanceri (znam nekoliko ljudi koji su tako odbijeni za posao, jer nemaju tih 5 godina faksa, a sada odavde rade za strance kao programeri).
na kraju, u pravilu dosta ovih team leadera, kad im dosadi vuči ovu lokomotivu "brainstormera", isto na kraju ode iz firme (ili pokrenu nešto svoje ili odu raditi za strance).
pribrojite tome i dosta starih inženjera koje je vrijeme pregazilo, a koji isto "brainstormaju", onda Vam računica izađe ovako kako je izašla.
-
Problem je, iz moje perspektive, da su puno toga dobroga razvili i dobro rade, a mali i veliki dioničari nemaju ništa od toga. Prema projekcijama banaka, niti u 2021. a ni u 2022. neće se dioničari nagledati većeg rasta cijene od sadašnjih nivoa i solidnih dividendi osim ako se ne dogodi crni labud u pozitivnom smislu.
st-brajo - hvala na par detalja oko zapošljavanja. Znam neke ljude koji rade u ERNT i čuo sam za slična iskustva koje ste naveli, poput zlatnih kaveza za iskusne inženjere koji imaju sve manje entuzijazma a uvjeti su im odlični.
Volio bi vidjeti management ERNT kao vlasnike puno jačeg broja dionica u knjizi dioničara od aktualne situacije. Ovako kao da slušam pjesnike koji ne vjeruju u svoje stihove, a imaju dobre uvjete i uvaljeni su u fotelje.
-
Problem je, iz moje perspektive, da su puno toga dobroga razvili i dobro rade, a mali i veliki dioničari nemaju ništa od toga.
Kako nemaju, pa Ericsson matica ima. Dionica stoji izvrsno, 99 novih 5G ugovora. Krive papire gledate.
Meni to izgleda ovako. Recimo da imate kompaniju A koja prodaje lokomotive. Nađe tamo u trecoj zemlji sw developere koji rade 'lokomotivu', to je kompanija B. Za to ih 'solidno plati' (vidi trošak ljudi), i ali prava lova je prodaja lokomotivi. Vrhnje pobere kompanija A, a kompanija B sluzi samo za developement.
Kompaniji A ide jako dobro i zadovoljna je sa kompanijom B, i nalozi kompaniji B da naraste jos vise jer radi dobar 'developement lokomotive'. Kompanija B, zadovoljna, u krizna vremena raste, zaposljava nove ljude, postaje sve veci razvojni oslonac kompaniji A jer se udio ljudi koji rade na toj lokomotivi drasticno povecava.
I kompanija A i kompanija B imaju svoju misiju. Vlasnici od A su indirekno i vlasnici od B, ne zanima ih koji milioncek ili poslovanje od B dok B ostvaruje svoju ulogu za sto je namijenjen, developement.
Da je kompanija A htjela da B radi i prodaju veceg djela kolaca onda bi to i nalozila i B bi prodavao lokomotive po svijetu ali ne prodaje, nalozila je povecanje r&d-a.
-
Sheriff Moj post se odnosi na onih 50,93% dioničara ove firme, malih i velikih, ali ne i većinskog. Mislim da je svima sa zrnom pameti jasan stav većinskog dioničara i njegovo vođenje firme i ne treba ga pojašnjavati.
-
Sheriff Moj post se odnosi na onih 50,93% dioničara ove firme, malih i velikih, ali ne i većinskog. Mislim da je svima sa zrnom pameti jasan stav većinskog dioničara i njegovo vođenje firme i ne treba ga pojašnjavati.
Pa zašto ga ne treba pojašnjavati? Vidim da masa ekipe posta linkove na Ericsson poslove i 5G tendere koje dobija u nadi da ce to danas sutra poceti ERNT raditi. Hoce, ali u iznimno malom obimu u lokalnoj regiji, evo gradit ce 5G infrastrukturu za HT.
Kad se ERNT promatra kroz svoju namjenu i misiju puno su janije stvari i očekivanja.
Ispravite me ako grijesim, ali ERNT je od 2003 poceo isplacivati dividende i skoro svu svoju dobit je dao kroz dividende pa je bilo i izvanrednih dividendi i svakakva čudesa. Na racunu ima za 3 mjeseca place isplatiti. Rade R&D, nude servisne usluge i oatvaruju nesto prodaje koja im je dana. Ne čuvaju lovu za kapitalne investicije niti ih je bilo - ponavljam, upravo zbog misije koju ima.
Zato ne vjerujem u nikakva skrivanja dobiti itd..., pa upravo kroz tu prizmu mgmt radi dobar posao, R&D raste u 5G jel im je dano povjerenje matice.
Ericsson servisi d.o.o je zapravo HT ekipa koju je ERNT uzeo na 5 godina. Ne znam jel isteklo pa se vracaju u HT ili je produljeno, nisam pratio.
-
Jel ima negdje detaljno opisan odnos tih “servisa”, Ericssona i HT-a?
-
ERNT isplaćuje dividende od 2001. godine u rasponu od 1.11% do 25.4%. Bilo je zbilja enormnih dividendi u prošlosti.
Na adresi Krapinska 45 postoje 3 firme i često ljudi brkaju posljednje dvije, a to nisu iste firme:
1. Ericsson Nikola Tesla d.d., Oib 84214771175
2. Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., Oib 47445593925 - U uvodu revizorskog izvješća stoji:
"Profil Drustva
Povijest i nastanak
Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (Drustvo) je ovisno drustvo u potpunosti u vlasnistvu drustva Ericsson Nikola Tesla d.d.
Drustvo je osnovano u 2014. godini kao rezultat prijenosa segmenta poslovanja u podruc:ju upravljanih usluga od kompanije Hrvatski Telekom (HT).
Osnovne djelatnosti
Osnovne djelatnosti Drustva su: aktivnosti isporuke usluga za ICT segment, ukljuc:ujuci i upravljanje projektima, projektiranja, nabavu lokacije, inzenjering, dokumentacija, usluge odrzavanja polja i usluge funkcioniranja mreze, prvenstveno u Republici Hrvatskoj."
3. Ericsson Services d.o.o., Oib 72378725110 - za ovu firmu nema podataka nakon 2017., a tada su bili na pola milijarde kuna prihoda. U uvodu revizorskog izvješća za 2017., objavljenog 4.12.2019. stoji:
"Profil Drustva
Povijest i osnutak
Ericsson Services d.o.o. (Drustvo) je ovisno drustvo u 100%-tnom vlasnistvu drustva LM Ericsson AB Stockholm.
Drustvo je osnovano u 2014. godini nakon dogovora oko suradnje s Hrvatskim Telekomom (HT) u podrucju upravljanih usluga.
Osnovne djelatnosti
Osnovne djelatnosti Drustva su sljedece: pruzanje usluga za segment ICT-ja, ukljucujuci upravljanje projektima, projektiranje, stjecanje zemljista, inzenjering, pribavljanje dokumentacije, usluge odrzavanja terena i usluge mreznih operacija, prvenstveno u Republici Hrvatskoj."
Ono što me zanima su podaci za ovu 3. firmu što ću probati dobiti od odjela za odnose s investitorima u ERNT. Interesiraju me rezultati za 3. firmu koja je osnovana isto kao i 2. za pružanje usluga u RH, ali u 100% vlasništvu matice.
-
prihodi veci a netto dobit skoro pa 50% manja...loše.loše...jel mozda zbog tog sta u ERNT ima ljudi koji su na placi a bas ne doprinose kompaniji?ili?ima li neko razumno objasnjenje?
-
3. Ericsson Services d.o.o., Oib 72378725110 - za ovu firmu nema podataka nakon 2017., a tada su bili na pola milijarde kuna prihoda. U uvodu revizorskog izvješća za 2017., objavljenog 4.12.2019. stoji:
"Profil Drustva
Povijest i osnutak
Ericsson Services d.o.o. (Drustvo) je ovisno drustvo u 100%-tnom vlasnistvu drustva LM Ericsson AB Stockholm.
Drustvo je osnovano u 2014. godini nakon dogovora oko suradnje s Hrvatskim Telekomom (HT) u podrucju upravljanih usluga.
Osnovne djelatnosti
Osnovne djelatnosti Drustva su sljedece: pruzanje usluga za segment ICT-ja, ukljucujuci upravljanje projektima, projektiranje, stjecanje zemljista, inzenjering, pribavljanje dokumentacije, usluge odrzavanja terena i usluge mreznih operacija, prvenstveno u Republici Hrvatskoj."
Ono što me zanima su podaci za ovu 3. firmu što ću probati dobiti od odjela za odnose s investitorima u ERNT. Interesiraju me rezultati za 3. firmu koja je osnovana isto kao i 2. za pružanje usluga u RH, ali u 100% vlasništvu matice.
Ericsson Services d.o.o. je 2019. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 492.316.931,00 kn što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 20.512.282,00 kn u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 471.804.649,00 kn.
Poslovni subjekt je tekuće godine poslovao s gubitkom, dok je prethodne godine poslovao s neto dobiti. Ericsson Services d.o.o. je u 2019. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od -38.038.532,00 kn dok je ostvarena neto marža iznosila -7,73%.Poslovni subjekt Ericsson Services d.o.o. u 2019. povećavao je broj zaposlenih, a imao je 11 zaposlenika.
Izvor: https://www.poslovna.hr/lite/ericsson-…8/subjekti.aspx
-
Dobio sam podatke za Ericsson services d.o.o. u nadi da će mi malo razjasniti cijelu sliku poslovanja Ericsson korporacije u Hrvatskoj, no to je ipak interna kombinatorika koja se ne može shvatiti gledanjem financijskih izvještaja. Teško mi je razlučiti kakav utjecaj imaju rezultati Ericsson services d.o.o. prema ERNT.
Brojke su velike poput npr. u 2019. potraživanja od kupaca od 110 mil kn i potraživanja od države i drugih institucija od 52 mil kn. Isto za 2019. obveze za zajmove, depozite i slično poduzetnika unutar grupe od 196 mil kn.
Inače prihodi su im u posljednjih par godina u rasponu od 477-539 mil kn, a neto dobit varira od gubitka od 38 mil kn pa do dobiti od 43 mil kn.
To je pitanje za sljedeću skupštinu dioničara ako će biti dobre volje da objasne.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun