Ovo je jače nego III. mirovinski stup. Ostavljam ovo djeci...
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Evo i fini rast jutros napustamo luku 2000 polako ali sigurno!
-
Netko je vec prije dobro rekao kad god sam prodavao nikad nisam uspio kupit jeftinije uvjek skuplje, ovdje je najpametnije udrit se po prstima ako pomisle kliknit sell
-
KultLicnosti
Točno je da dionica ne prati odnosno stalno kaska za odličnim rezultatima i perspektivnom. Jer da prati, već sada u ovom trenutku ju ne bismo vidjeli ispod 3.000 kn. O još višim cijenama ne želim špekulirati, ali ni to ne bi bilo isključeno. U svakom slučaju, pitanje je vremena i okolnosti kada će nadoknaditi cjenovni zaostatak, a onda će se svi čuditi gdje su bili kada je trebalo.
P.S. Trenutačno na prodaji na redovnoj KODT - ukupno 21 dionica. -
Netko je vec prije dobro rekao kad god sam prodavao nikad nisam uspio kupit jeftinije uvijek skuplje, ovdje je najpametnije udrit se po prstima ako pomisle kliknit sell
Naravno, dokle god dionica bude ovako duboko podcijenjena, špakulacije tipa "prodat ću sada pa ću kasnije kupiti jeftinije" u načelu neće biti uspješne.
-
Ipak pokraćeno za 6 komada obzirom da mi je dionice prešla 30% portfelja. Čestitke kupcima.
-
Malo sam pokusao simulirati divku. Na kraju godine vidljivo je da mozemo ocekivati 20-30% bolji rezultat po pitanju prihoda i profita. Prosle godine imali smo jednokratnih 17mil kuna dodatnog prihoda na ime ukidanja rezervacija. Unatoc tome ocekujem na kraju 2021 profit prije oporezivanja oko 105milja. Ovisno o tome kakvu ce raspodjelu dobiti napraviti (rezerve, zadrzana dobit, divka) minimalna divka po dionici trebala bi biti oko 60kn. Ak se odluce veci dio dobiti staviti u dovku ili barem uzeti dio zadrzane dobiti od lani (nemalih 18 milijuna je tamo) divka bi mogla biti i do 100kn. To predstavlja dodatni rast postotka dividendnog prinosa u odnosu na proslu godinu i mogao bi iznositi 3-5% u odnosu na sadasnju cijenu.
-
Malo sam pokusao simulirati divku. Na kraju godine vidljivo je da mozemo ocekivati 20-30% bolji rezultat po pitanju prihoda i profita. Prosle godine imali smo jednokratnih 17mil kuna dodatnog prihoda na ime ukidanja rezervacija. Unatoc tome ocekujem na kraju 2021 profit prije oporezivanja oko 105milja. Ovisno o tome kakvu ce raspodjelu dobiti napraviti (rezerve, zadrzana dobit, divka) minimalna divka po dionici trebala bi biti oko 60kn. Ak se odluce veci dio dobiti staviti u dovku ili barem uzeti dio zadrzane dobiti od lani (nemalih 18 milijuna je tamo) divka bi mogla biti i do 100kn. To predstavlja dodatni rast postotka dividendnog prinosa u odnosu na proslu godinu i mogao bi iznositi 3-5% u odnosu na sadasnju cijenu.
Dobit prije oporezivanja u q4 u odnosu na ukupnu godisnju ostvarenu dobit prije oporezivanja kretala se u sljedecim omjerima:
2015. - 20% (dobit prije opor. je cinila 20% ukupne godisnje dobiti prije opor)
2016. - 27%
2017. - 38%
2018. - 40%
2019. - 35%
2020. - 38% (normalizirana dobit bez jednokratnih stavki 17mil kn)
P.s. uzeta je dobit prije oporezivanja jer drustvo stalno koristi porezne olaksice pa dobit nakon opor. nije usporediva
Ako bi u q42021 dobit nakon oporezivanja bila na razini 30% ukupne godisnje dobiti nakon opor. to znaci da u q4 mozemo ocekivati oko 35 mil kn dobiti (nakon opor), odnosno oko 117 mil kn prije oporezivanja.
Zbog poreznih olaksica dobit nakon oporezivanja bi mogla bit oko 105 mil kn, odnosno oko EPS 205kn.
P.s. obzirom na stanje ugovorenih poslova (+38%) i strukturu zaliha smatram da ce dobit u q4 biti i veca...ovo je konzervativna procjena
U prethodnim godinama udio dobiti za isplatu divke u ukupnoj dobiti izgledao je ovako:
2015. - 40%
2016. - 40%
2017. - 40%
2018. - 50% (provedeno povecanje TK, animalija)
2019. - 34% (dio dobiti se rasporedio na pokrice negativne zadrzane dobiti; da nije bilo toga bilo bi oko 40%)
2020 - 39%
2021. - 38% (kad se oduzmu jednokratne stavke, porezne olaksice i ukidanje rezervacija)
Gledajuci brojke, realno mozemo ocekivati da ce oko 40% dobiti ici za dividendu, sto znaci oko 82kn/per share...odnosno oko 3,7% d.y. na cijenu 2200kn...a s uracunatim q4 P/E je oko 10 a EV/EBITDA oko 7
Svake godine cijena dionice i divka sve veca...a dionica sve jeftinija...san snova...
-
Ipak pokraćeno za 6 komada obzirom da mi je dionice prešla 30% portfelja. Čestitke kupcima.
S obzirom na danasnje cijene i perspektivu opisanu u ostalim postovima djeluje kao nemudar potez kolega. Makar se radilo samo o 6komada. Ja sam nedavno dokupio dok se jos moglo ispod 2000 iako ih vec imam od ranije podosta (100+)
-
S aspekta balansiranja portfelja je opravdan....s aspekta očekivane buduće izvedbe možda i ne, ali mogu s time živjeti . I dalje mi je KODT više od 25% portfelja zato i čestitke kupcima.
Inače KODT imam od listopada 2009.
-
-
Ovdje je rizik bio da li će popuniti kapacitete u novom pogonu, da li će zadržati marže, kako će se odraziti dolazak g. Kolaka na čelo Končara, kako će se kovid kriza odraziti na poslovanje, te rast cijena sirovina, kako će i kada u tvornici u Poljskoj postići profitabilnost. Sve navedeno je savršeno odrađeno, a danas se baš BMW žali na manjak punionica za el. Vozila u EU, slijedi realizacija posla za mađarsku tvornicu baterija. Na ZSE se trguje po P/E 8. Molim Vas prosvijetlite me jer ne vidim rizik da bi se trgovalo po ovakvo niskoj cijeni, narudžbe +30%
-
svaka čast 5+
-
Ovdje je rizik bio da li će popuniti kapacitete u novom pogonu, da li će zadržati marže, kako će se odraziti dolazak g. Kolaka na čelo Končara, kako će se kovid kriza odraziti na poslovanje, te rast cijena sirovina, kako će i kada u tvornici u Poljskoj postići profitabilnost. Sve navedeno je savršeno odrađeno, a danas se baš BMW žali na manjak punionica za el. Vozila u EU, slijedi realizacija posla za mađarsku tvornicu baterija. Na ZSE se trguje po P/E 8. Molim Vas prosvijetlite me jer ne vidim rizik da bi se trgovalo po ovakvo niskoj cijeni, narudžbe +30%
Na temelju cega ste izracunali P/E=8?
-
Podatak hr. investiramo ttm P/E 8,16 na zadnju cijenu
-
kaj se mučite sa nevažnim brojkama? ako do sada niste shvatil..... kodt je dionica za isključiti je iz portfelja da ju ne gledaš stalno! i zaboraviti je! jer ona kontinuirano raste desetak g i na dobrom je putu da i slijedećih deset bude tako! a dividenda redovito stiže!
a i likvidnost se dobrano popravlja.
-
Pa samo sam pitao jer nisam ni sam siguran kako tocno izracunati. Problem mi je sto imamo i kodt2 dionice i drugi problem sto njihovi profiti budu kombinirani sa poticajima odnosno poreznim olaksicama, pa dio toga stavljaju u zadrzanu dobit itd. Ako netko zna kako to sve uzeti u obzir neka napise. Sam rezultat i nije toliko bitan slazem se jer je svima jasno da je ovo top kompanija ali ipak nevi bilo lose znati tocan omjer.
-
Porezne olakšice su bitne dok je faza ulaganja, ovdje je sada faza umnožavanja prihoda, dobiti i kapitala, ovo je lavina koja je krenula i teško je zaustaviti smjer širenja i uvećavanja,
-
Pa samo sam pitao jer nisam ni sam siguran kako tocno izracunati. Problem mi je sto imamo i kodt2 dionice i drugi problem sto njihovi profiti budu kombinirani sa poticajima odnosno poreznim olaksicama, pa dio toga stavljaju u zadrzanu dobit itd. Ako netko zna kako to sve uzeti u obzir neka napise. Sam rezultat i nije toliko bitan slazem se jer je svima jasno da je ovo top kompanija ali ipak nevi bilo lose znati tocan omjer.
kolega
nemoj se time zamarati. u GI će napisati onako kako njima odgovara, a MSFI omogučava puno mogućih računovodstvenih akrobacija. vrlo često se od puno stabala ne vidi šuma! sinergija sa poljacima je zlatna koka! i zato mirno spavaj slijedećih min 5-6 g!
-
(...) kako će i kada u tvornici u Poljskoj postići profitabilnost. (...)
Nekonsolidirano izvješće (3Q 2021):
U prva tri kvartala 2021.g. ostvarena je dobit prije oporezivanja od 66,5 mil. kn što je rast od54% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad je iznosila 43,1 mil. kn. Dobit nakon
oporezivanja iznosi 54,5 mil. kn i veća je za 54% od dobiti nakon oporezivanja iz prva tri
kvartala 2020.g. koja je bila 35,3 mil. kn.Konsolidirano izvješće (3Q 2021):
U prva tri kvartala 2021.g. ostvarena je konsolidirana dobit prije oporezivanja od 82,4 mil. kn
što je rast od 95% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad je iznosila 42,3 mil. kn.
Konsolidirana dobit nakon oporezivanja iznosi 70,4 mil. kn i veća je za 104% od dobiti nakon
oporezivanja iz prva tri kvartala 2020.g. koja je bila 34,6 mil. kn. -
Ovdje je rizik bio hoće li će popuniti kapacitete u novom pogonu (...)
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun