Prema Mojedionice od 14.7. do 14.8. je protrgovano P+R 2.630 dionica od čega je DB povećao poziciju za ukupno 263 dionice tj. 10% prometa. Ja sam kupovao i vjerojatno dosta malih, a da li ima većih igrača koji skupljaju....pretpostavljam. Kolko dionica indeksni mora kupiti kad uđemo u indeks, jel zna netko?
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Prema Mojedionice od 14.7. do 14.8. je protrgovano P+R 2.630 dionica od čega je DB povećao poziciju za ukupno 263 dionice tj. 10% prometa. Ja sam kupovao i vjerojatno dosta malih, a da li ima većih igrača koji skupljaju....pretpostavljam. Kolko dionica indeksni mora kupiti kad uđemo u indeks, jel zna netko?
Pa to ovisi o velicini fonda i udjelu koji ce kodt dobiti ako kada ude u crobex 10. Znaci ne moze se jos to reci, al moguce je da je pocelo kupovanje unaprijed.
-
Kolko dionica indeksni mora kupiti kad uđemo u indeks, jel zna netko?
Pa to ovisi o velicini fonda i udjelu koji ce kodt dobiti ako kada ude u crobex 10. Znaci ne moze se jos to reci, al moguce je da je pocelo kupovanje unaprijed.
Još se ništa ne zna dok ne bude službeno. Možda se iznenada prestanemo trgovati i ne uđemo haha
I mislim da još ne možemo ući baš u CROBEX 10 kojeg si spomenuo. Ne mora sad i to, nego bitan je glavni CROBEX. Nama se free float dijeli otprlike na dva jednaka dijela zbog ta dva roda, pa neće naša težina jedne dionice koja bi nadajmo se ušla (KODT2) u indeksu moći biti veća od cca. 5 % ako dobro računam (ni ne može se baš precino procijeniti, ovisi i o free floatu i kako ga računaju i o dnevnom prometu, formula gleda 50 % jedno, 50 % drugo), tako da bi se ispred nas mogle ugurati čak i PLAG i HPB pa da nismo dovoljno veliki za taj drugi indeks od samo deset dionica.
U glavnom CROBEX indeksu bismo mogli biti negdje pored Spana po veličini (iako nam pravi ukupni free float duplo veći, ali kad je tako kod nas, dijeli se na dva dijela).
Bilo bi baš lijepo da kao jedna od rijetkih doguramo do 10 % sami! Tipično su te maksimalne ove povijesno najveće (iako više ne previše brzo rastuće) i koje se srežu pravilom na 10 %, a mi bismo u teoriji mogli krenuti od recimo oko 5 % i sami svojom snagom kroz par godina povećati udio skroz do maksimalne težine!
A onaj OTP indeksni ima nekih 30 milijuna EUR zar ne, pa bi njima trebalo ako je 5 % nekih oko 2000 dionica po današnjim cijenama. Vidjet ćemo. Strpljenja malo!
-
Slazem se znat cemo za tocno mjesec dana od sada kada slijedi revizija indexa...
-
Slazem se znat cemo za tocno mjesec dana od sada kada slijedi revizija indexa...
Ne slažem se...
Išao sam malo detaljnije proučavat situaciju oko ulaska u CROBEX i zaključio sam...DOBRODOŠLI U CROBEX !!!!!
Podaci za izračun trgovinskih dana se računaju od 01.03. do 31.08., a revizija se obavlja treći petak u mjesecu i nakon nje kreće izračun CROBEX-a sa novim sastavnicama.
Prilažem sliku od prethodne revizije
A u sljedećoj slici prilažem broj trgovnskih dana, udjela free float pojedine sastavnice CROBEX-a i ostvarenog prometa pojedine dionice te težinski faktor i druga razna čudesa...naravno prvi put sam ovo radio, moguće da sam nešto zaje.bao, ali broj trgovinskih dana nisam , a to je najvažnije...
Koliko ja shvaća, težinksi faktor KODT2 u CROBEX-u će bit oko 1,9%, a obzirom da je imovina indeksnog fonda oko 30 mil EUR znači da će indeksni trebati kupiti količinu oko 830 dionica (580 tis EUR)...ali i ne moraju, to je njihovo pravo
p.s. kolega Brunos imate privatnu poruku... u privitku dsotavljam i exelicu ovog čuda za izračun CROBEX-a pa tko voli nek se igra
-
Odlično Parica! I čestitke Končar D&ST d.d. na izglednom ulasku u CROBEX!
Iz ove analize jasno vidimo da se oko ulaska ništa neočekivano ne može dogoditi, dani su nam na broju 😀. Jedino to kolika točna težina, vidjet ćemo, tu treba uzeti u obzir i da se oni najveći ograničavaju na 10 %. Bit će nam dosta i tih oko 2 % za početak.
I super mi je što je i za PLAG i HPB sigurno. Indeks će baš dobro izgledati.
-
Odlicno za Crobex i hvala za knjigu jos jednom. Analizom knjige ispada da uglavnom prodaju fondovi i nesto malo pojedinci. Mislim da je to dodatni vjetar u leda buducem rastu cijene. Sto se tice ulaska u crobex kupovina 800 dionica na ovim prometima i ponasanju cijene bi sigurno uzrokovala dodatni rast cijene. Tim vise mi nije jasno zasto mirovinski fondovi sad izlaze a ne cekaju jos mjesec dana.
Vezano za izracun udjela KODT u crobexu samo opaska da ce po podacima koje imate u tablici izgledno JDPL i KTJV ispasti iz igre pa bi trebalo korigirati sumarnu formulu sto bi povecalo udio KODT?
-
Da da, KTJV ispada...ali mu je udjeli ionako mizeran pa nece znacajno utjecat na tezinu ostalih sastavnica...
JDPL najvjerojatnije ostaje jer sam kod ukupnog broja dana koristio dane do 01.09., sto znaci da ima jos 9 radnih dana i JDPL se mora trgovat jos 5 dana da ostane unutra..
Ipak sve treba uzeti s dozom opreza jer je upitna tocnost ovih izracuna buduci mi neke stvari nisu bile najjasnije, a i pitanje je je li se trgovinski dani gledaju u razdoblju 01.03.-31.08. ili od trećeg petka u ozujku do treceg petka u rujnu...stoga ljudi, stavite neke sitne kupovne/prodajne naloge da odradimo tu trgovinu i sigirno udjemo u CROBEX (kad smo vec tako blizu)...ja sam jucer na KODT2, zadnjih pola sata trgovanja, imao i kupovni i prodajni nalog (2 kom) u iscekivanju da netko odradi transakciju sa mnom...ali ćorak, svi hodlaju...
Postoji i to ogranicenje tezine/pondera pojedine sastavnice na 10% (kolega Lynx je vec spomenuo), ali koje se ne implementira u praksi jer trenutno i PODR i KOEI imaju preko 12% tezine u indeksu (vidi na ZSE CROBEX, sastavnice)...a moguce je da sam i nesto pogresno interpretirao iz njihovih šturih definicija....
-
Nebitno ako i jeste imamo jako dobru bazu za usporedbu kada se desi sluzbeni izracun novog CROBEXa.
Mislim da ce se trgovati svakodnevno do 1.9. sa KODT tako da nema brige a i ja cu se isto ukljuciti. Steta je da nemogu i kodt i kodt2 zbirno uci jer bi to bilo realno za free float kapitalizaciju a ovako se "borimo" sa pola snage.
Cak i tako oslabljeni po tablici nismo daleko ni od Crobex10 i mogli bi kroz samo godinu dana uci u njega ako bude sve po planu. To bi privuklo dodatne investicijske fondove koji repliciraju taj index. Zalosno je da ERNT ispada jaci od KODT ali to je samo zbog P+R price
-
Jedno pitanje: ako u crobex ulazi samo kodt2 da li ce doci do razlike u cijeni izmedu kodt i kodt2 u puno vecoj mjeri nego sada kada se prate? Jer zasto bi fondovi dalje kupovali kodt ako nije u indexu? Da li je to razlog sto sada fondovi prodaju kodt pa namjeravaju kupovati kodt2 jer moraju??
-
-
Ne moraju oni ništa. Svojedobno je lrhc ušao u crobex pa nisu kupili nijednu dionicu. Imaju neka diskreciona prava da na portfelj doslovce ne preslikaju taj sastav crobexa
-
Ne moraju oni ništa. Svojedobno je lrhc ušao u crobex pa nisu kupili nijednu dionicu. Imaju neka diskreciona prava da na portfelj doslovce ne preslikaju taj sastav crobexa
Ok nisam to znao
-
Postoji i to ogranicenje tezine/pondera pojedine sastavnice na 10% (kolega Lynx je vec spomenuo), ali koje se ne implementira u praksi jer trenutno i PODR i KOEI imaju preko 12% tezine u indeksu (vidi na ZSE CROBEX, sastavnice)...a moguce je da sam i nesto pogresno interpretirao iz njihovih šturih definicija....
Koliko ja to shvaćam, pravilo od max 10 % se provodi pri rebalansiranju (dan revizije indeksa) a onda dalje kako se trguje dionice mogu u nekoj mjeri (koliko imaju jaku relativnu izvedbu cijene u odnosu na ostale) odstupati od toga dok ponovno ne dođe rebalansiranje i opet ih sreže na 10 %.
-
Jedno pitanje: ako u crobex ulazi samo kodt2 da li ce doci do razlike u cijeni izmedu kodt i kodt2 u puno vecoj mjeri nego sada kada se prate? Jer zasto bi fondovi dalje kupovali kodt ako nije u indexu? Da li je to razlog sto sada fondovi prodaju kodt pa namjeravaju kupovati kodt2 jer moraju??
Previše priče o cijenama i trgovanju 😀 To ništa nije bitno, nek kupuje/prodaje tko što hoće i kako hoće, no cijene su u konačnici refleksija fundamenta, i ove dvije po naravi stvari vrijede slično pa onda moraju i koštati slično u prosjeku kroz vrijeme.
Treba se fokusirati na biznis, vrijednost. Cijene idu svojim tokom, u kratkom roku skroz nepredvidljive. O njima se nema što puno pričati.
-
Moze li netko pojasniti razliku izmedu ugovoreni poslovi i backlog u KODT izvjestajima? Naime i jedno i drugo znacajno raste osobito u zadnjem polugodisnjem izvjestaju.
Da li je backlog= postojeci nedovrseni proizvodi (VIP) + buduce narudzbe?
Jer po ovome ispada da imaju ogromno usko grlo sa proizvodnim kapacitetima. Na zalost ne vidimo podatak koliki su rokovi potrebni za isporuku ugovorenih poslova ali ocito se i oni produljuju (lead time za kupca).
-
Moze li netko pojasniti razliku izmedu ugovoreni poslovi i backlog u KODT izvjestajima? Naime i jedno i drugo znacajno raste osobito u zadnjem polugodisnjem izvjestaju.
Jer po ovome ispada da imaju ogromno usko grlo sa proizvodnim kapacitetima. Na zalost ne vidimo podatak koliki su rokovi potrebni za isporuku ugovorenih poslova ali ocito se i oni produljuju (lead time za kupca).
Ja sam to interpretirao na način da backlog pokazuje ukupno stanje ugovorenih poslova, a "ugovoreni poslovi" se odnose samo na ugovorene poslovne u promatranom razdoblju (npr. prvo polugodište 2023. godine).
U tom smjeru se navode i podaci o ugovorenim poslovima u izvješću KOEI-a...
-
Ja sam to interpretirao na način da backlog pokazuje ukupno stanje ugovorenih poslova, a "ugovoreni poslovi" se odnose samo na ugovorene poslovne u promatranom razdoblju (npr. prvo polugodište 2023. godine).
U tom smjeru se navode i podaci o ugovorenim poslovima u izvješću KOEI-a...
Da tako slicno i ja mislim ali na zalost oni taj podatak samo navode u polugodisnjem i godisnjem izvjestaju.
Kako bilo vrlo je brutalni porast jer npr. Na kraju 2022. imali su oko 288mil€ ugovorenih, a sada vidimo do kraja 6.mjeseca preko 400mil€. Istovremeno backlog je preko 500mil€. To bi znacilo da su dobili 400mil€ novih poslova a onih cca 150mil€ od prije im vec zaostaje. Ako se nastavi ovim tempon ugovarati i u 3.i 4.kvartalu ispada da ce sigurno na kraju godine imati preko 650mil€ ugovoreno. Nemamo podatak o volumenu prodaje ali indikativno je da smo vec u proslom izvjestaju imali ogroman skok marze na 13.4%. Znaci da vjerojatno prodaja dize cijenu usred ogromne potraznje i unatoc tomu ne uspijevaju dovoljno proizvesti.
Sve upucuje da ce q3 izvjestaj biti povijesno najbolji kvartal i da bismo na kraju godine ponovno mogli nadmasiti i najoptimisticnija ocekivanja.
Istovremeno ovo sve vapi za povecanjem proizvodnih kapaciteta (PET Poljska??) jer iz izvjestaja ispada da su samo kupili dodatnu halu i novi stroj za rezanje lima u Zg i da ce to optimirati proizvodnju ali sumnjam da moze pratiti tempo povecanja prodaje. U q3 cemo takoder saznati da li se udio PETa u profitu pocinje povecavati ili stagnira.
Moja projekcija je 50mil€ EBITDA na kraju godine minimalno a onda nije ni cudo da i na 700€ cijene dionica nastavlja rast. Po meni trenutno ne vidim bolje prilike na ZSE koja je ovako egzaktna (na temelju vec poznatih UGOVORENIH poslova) i i dalje podcijenjena.
Dodatno pitanje Parica: jeste li radili analizu broja trgovinskih dana i za KODT ili samo za KODT2? Ako oba imaju vise od 75% zar ne ulazi KODT u crobex zbog vece FFK?
-
Da tako slicno i ja mislim ali na zalost oni taj podatak samo navode u polugodisnjem i godisnjem izvjestaju.
U svakom izvješću (i kvartalnima) jasno piše koliko je točno ugovoreno u tom razdoblju (i usporedba s istim razdobljem prošle godine), i kakvo je finalno stanje neto ugovorenosti na zadnji dan razdoblja (“backlog”).
Ono što te može zbuniti da možda nisi našao tu informaciju za neki kvartal je to što su nekad pisali o tome samo u nekonsolidiranim izvješćima pa samo gledaj pravu verziju izvješća i moraš to vidjeti svuda koliko god daleko u prošlost gledaš.
-
Ono što te može zbuniti da možda nisi našao tu informac
iju za neki kvartal je to što su nekad pisali o tome samo u nekonsolidiranim izvješćima pa samo gledaj pravu verziju izvješća i moraš to vidjeti svuda koliko god daleko u prošlost gledaš.
Hvala na opaski zaista sam usporedivao samo konsolidirana a sad vidim da ste u pravu. Bas ce biti zanimljivo usporediti da li ce i u q3 nastaviti ugovarati tempom 200mil€ mjesecno sto bi bilo odlicno. I ostajem pri svim prognozama navedenima gore.
-
Mene najvise zanima kako ce se marza kretati nadalje s obzirom da je jasno da stariji ugovoreni poslovi s losijom marzom nestaju, a noviji s boljom marzom dolaze na naplatu pa je pitanje kakav je mix trenutno starih i novih i koliko jos ima prostora za povecanje marze, iako treci kvartal zbog utjecaja godisnjih moze biti nezgodnji za to ocijeniti jer je u principu do sada bio losiji od predhodnog kvartala iako zalihe gotovih proizvoda i proizvodnje stoje na vrhuncu pa mozda govore i drugaciju pricu, a sta se tice ugovaranja ne ocekujem tu vise neke znacajnije pomake u narednom periodu na ovoj razini ugovorenosti vise neku normalno kretanje i odrzavanje backloga s nekom manjom brzinom rasta negdje to mora usporiti, a sada je to vec neka brojka oko koje je to realnije za ocekivati neko usporavanje, ali necu se buniti da to raste na mjesec , samo usporavanje ako se desi ne bi trebalo znaciti nesto lose jer se moze raditi iz razloga da su podigli marzu na racun rasta kolicine jer s obzirom na trenutni backlog imaju prostora se postaviti bolje prema investitorima s cijenom, a ko zna mozda mogu jos marzu i kolicinu zajedno povecati pa bi to bilo top o tom potom.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun