SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.
U konsolidiranim financijskim rezultatima za '22. Grupe Končar su napomenuli između ostalog;
"• ulaganja u fotonaponske elektrane u nekoliko tvornica doprinijeti
će znatnim financijskih uštedama u režijskim troškovima"
OK, ali ti cijeli “režijski troškovi” nisu veliki (u ukupnim rashodim, nama su glavni “sirovine i materijal”, pa niti u odnosu na dobit prije poreza) i dobar dio smanjena tih troškova će biti zamijenjen amortizacijom koja je također “trošak” (fotonaponska elektrana nije besplatna) pa zato kažem da to nema neko bitan utjecaj na račun dobiti i gubitka (ajd, malo bolje na novčani tok, jer amortizacija je nenovčani rashod).
Kad smo kod tih raznih “malih stvari” u RDG jedna mislim nešto većeg utjecaja od te elektrane je švedska kruna koja upada u oko u zadnje vrijeme (imam par švedskih firmi na watch listi). Ne znam kako točno funkcionira to naše štićenje forward ugovorima, je li to samo za malu optimizaciju novčanog toka… ali mogli bismo imati određene negativne tečajne razlike kako SEK slabi. To nam je jedno od glavnih tržišta.
No bez obzira na te male pozitive i negative kao solarna, švedska… ovo je prije svega kvartal velikih brojeva. Kvartal koji je često najjači u godini. I koji sad ima zamah iz prvog i ovih novijih veliki ugovaranja koje će biti zanimljivo vidjeit kojom se dinamikom realiziraju.