1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 1, 2023 at 12:04 PM
    Quote from SOUR
    Quote from Lynx

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

U konsolidiranim financijskim rezultatima za '22. Grupe Končar su napomenuli između ostalog;

"• ulaganja u fotonaponske elektrane u nekoliko tvornica doprinijeti
    će znatnim financijskih uštedama u režijskim troškovima"

OK, ali ti cijeli “režijski troškovi” nisu veliki (u ukupnim rashodim, nama su glavni “sirovine i materijal”, pa niti u odnosu na dobit prije poreza) i dobar dio smanjena tih troškova će biti zamijenjen amortizacijom koja je također “trošak” (fotonaponska elektrana nije besplatna) pa zato kažem da to nema neko bitan utjecaj na račun dobiti i gubitka (ajd, malo bolje na novčani tok, jer amortizacija je nenovčani rashod).

Kad smo kod tih raznih “malih stvari” u RDG jedna mislim nešto većeg utjecaja od te elektrane je švedska kruna koja upada u oko u zadnje vrijeme (imam par švedskih firmi na watch listi). Ne znam kako točno funkcionira to naše štićenje forward ugovorima, je li to samo za malu optimizaciju novčanog toka… ali mogli bismo imati određene negativne tečajne razlike kako SEK slabi. To nam je jedno od glavnih tržišta.

No bez obzira na te male pozitive i negative kao solarna, švedska… ovo je prije svega kvartal velikih brojeva. Kvartal koji je često najjači u godini. I koji sad ima zamah iz prvog i ovih novijih veliki ugovaranja koje će biti zanimljivo vidjeit kojom se dinamikom realiziraju.

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 1, 2023 at 12:48 PM
    Quote from Lynx
    Quote from SOUR

U konsolidiranim financijskim rezultatima za '22. Grupe Končar su napomenuli između ostalog;

"• ulaganja u fotonaponske elektrane u nekoliko tvornica doprinijeti
    će znatnim financijskih uštedama u režijskim troškovima"

OK, ali ti cijeli “režijski troškovi” nisu veliki (u ukupnim rashodim, nama su glavni “sirovine i materijal”, pa niti u odnosu na dobit prije poreza) i dobar dio smanjena tih troškova će biti zamijenjen amortizacijom koja je također “trošak” (fotonaponska elektrana nije besplatna) pa zato kažem da to nema neko bitan utjecaj na račun dobiti i gubitka (ajd, malo bolje na novčani tok, jer amortizacija je nenovčani rashod).

Kad smo kod tih raznih “malih stvari” u RDG jedna mislim nešto većeg utjecaja od te elektrane je švedska kruna koja upada u oko u zadnje vrijeme (imam par švedskih firmi na watch listi). Ne znam kako točno funkcionira to naše štićenje forward ugovorima, je li to samo za malu optimizaciju novčanog toka… ali mogli bismo imati određene negativne tečajne razlike kako SEK slabi. To nam je jedno od glavnih tržišta.

No bez obzira na te male pozitive i negative kao solarna, švedska… ovo je prije svega kvartal velikih brojeva. Kvartal koji je često najjači u godini. I koji sad ima zamah iz prvog i ovih novijih veliki ugovaranja koje će biti zanimljivo vidjeit kojom se dinamikom realiziraju.

Čeka se izvješće za drugi kvartal. Za većinu poduzeća je Q2 najbolji u godini ako se ne broje turističke djelatnosti kojima je Q3 najbolji. Niže je prikaz KODT neto dobiti kroz nekoliko kvartala ali treba uzeti u obzir da su ostvarene u uvjetima i korona krize i stanja u Ukrajini pa je moguće da će ovaj kvartal biti bitno u višem plusu. Malo zapažanje da je i dioničar Dražen zadnjih dana nastavio sa kupnjom.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 1, 2023 at 1:13 PM

Ako se dobro sjećam Q2 nam bude najjači po prihodima vrlo često (ponekad Q4), dok je dobit bitno volatilnija po kvartalima no ima tendenciju biti jača u drugom dijelu godine, tako da ovdje iz kvartala u kvartal sad možemo očekivati rekorde, nekad u prihodima, nekad u dobiti, nije to sad potrebno nam previše predviđati - vidjet ćemo kad dođe vrijeme 😊

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • July 1, 2023 at 2:11 PM
    Quote from Lynx

Ako se dobro sjećam Q2 nam bude najjači po prihodima vrlo često (ponekad Q4), dok je dobit bitno volatilnija po kvartalima no ima tendenciju biti jača u drugom dijelu godine, tako da ovdje iz kvartala u kvartal sad možemo očekivati rekorde, nekad u prihodima, nekad u dobiti, nije to sad potrebno nam previše predviđati - vidjet ćemo kad dođe vrijeme 😊

Kad već govorimo o budućnosti, može li netko procjieniti kolika bi mogla biti dobit u razdoblju od sljedeće tri ili pet godina.Znam da je ovo pitanje za milijun dolara.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 1, 2023 at 6:05 PM
    Quote from Lynx

SOUR Ta fotonaponska elektrana je lijepa stvar u smislu ekologije, ali niti je to besplatna struja (treba amortizirati tu elektranu), niti je ovdje potrošnja električne energije značajna stavka u troškovima. To neće imati materijalan utjecaj na dobit.

a dovoljno da ti ta investicija se vraca sljedecih 20-25 godina po 15tak % i sasvim dovoljno 😉.. a na gospodarski cijenu struje to je daleko vise od 15% godisnjeg povrata 😎

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 1, 2023 at 10:27 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Lynx

a dovoljno da ti ta investicija se vraca sljedecih 20-25 godina po 15tak % i sasvim dovoljno 😉.. a na gospodarski cijenu struje to je daleko vise od 15% godisnjeg povrata 😎

Ne znam točne brojeve, ali ni ne sumnjam da IRR investicije dobar (porezne olakšice itd.). Samo kažem mala stvar obzirom na veličinu firme (utjecaj na godišnji profit kompanije). Mi pričamo ovdje o kompaniji tekuće godine moguće 350+ milijun EUR prihoda, 30+ milijuna EUR dobiti. Što jedna 1,1 MW elektranica tu može puno dodati. Trebala bi nam jedna prava HEP-ova elektrana da se može mjeriti s našim financijskim dimenzijama 😀

• Buafff
    Početnik
    Reakcija primljeno
    58
    • July 1, 2023 at 11:54 PM

Imate u izvjestaju o održivom poslovanju sve informacije, dakle u 2022 smo potrosili 4823.35 MWh električne energije, sunčana elektrana ce ustedjet 35%.

U 2022, kad je bila energetska kriza cijena MWh je bila prosječno 230€, sad je mislin 50-70€, dakle nisu to astronomske cifre, vise mi je super ta nasa prilagodljivost, briga za svaki detalj, ok, imamo poremecaj na trzistu, cijena struje nam je isla 4 puta gore, mozda ce ic jos 4, kako cemo se obranit od toga, pa ajmo napravit jednu solarku i poprilicno anulirat taj "problem".

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • July 5, 2023 at 3:33 PM

Ovaj golemi peak na 600+ kao da vristi i jedva ceka da krene u ponor prema dolje. Po svim logicnim analizama cijena bi morala krenuti prema dolje jer naprosto je porast bio prenagli a volumeni nisu to pratili. Ja se nadam da ce biti prilike za dokupiti u zoni ispod 500€.

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • July 5, 2023 at 3:49 PM
    Quote from Brunos

Ovaj golemi peak na 600+ kao da vristi i jedva ceka da krene u ponor prema dolje. Po svim logicnim analizama cijena bi morala krenuti prema dolje jer naprosto je porast bio prenagli a volumeni nisu to pratili. Ja se nadam da ce biti prilike za dokupiti u zoni ispod 500€.

Dobro Vi zborite, i Ja ću se pozicionirat oko €520, pa šta bude.Možda Beroš i comp. objave približavanje neke novu pandemiju.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 5, 2023 at 4:00 PM

Pa baš izlgeda kao stepenice. Stajalo je na oko 480 i nikome previše zanimljvo dok nije iznenada skočilo 25 %, pa sad već tjednima stoji na oko 600…, a da nakon izvješća recimo opet skoči 25 % kladim se da bi se opet svi nešto zainteresirali…

Ljudima je zanimljivo kad se kreće. Ovaj vodoravni dio stepenice manje interesantan 😀

Ne treba se previše zamarati cijenama dionice, niti ovo kratkoročno kak oscilira, niti s onim mojim dugoročnijim o “re-ratingu”. Doći će to sve na svoje s vremenom.

Sad je glavno da biznis radi sjajno, i da vidimo u kvartalnim izvještajima te zanimljive rasplete oko dinamike realizacije postojećeg i ugovaranja novog backloga u ovoj trenutnoj velikoj konjunkturi.

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 5, 2023 at 4:07 PM
    Quote from Lynx

Pa baš izlgeda kao stepenice. Stajalo je na oko 480 i nikome previše zanimljvo dok nije iznenada skočilo 25 %, pa sad već tjednima stoji na oko 600…, a da nakon izvješća recimo opet skoči 25 % kladim se da bi se opet svi nešto zainteresirali…

Ljudima je zanimljivo kad se kreće. Ovaj vodoravni dio stepenice manje interesantan 😀

Ne treba se previše zamarati cijenama dionice, niti ovo kratkoročno kak oscilira, niti s onim mojim dugoročnijim o “re-ratingu”. Doći će to sve na svoje s vremenom.

Sad je glavno da biznis radi sjajno, i da vidimo u kvartalnim izvještajima te zanimljive rasplete oko dinamike realizacije postojećeg i ugovaranja novog backloga u ovoj trenutnoj velikoj konjunkturi.

Ipak je gosp. Dražen dokupio 33 dionice KODT2 +12 KODT.

KODT-P-A: Promjene dioničara - MojeDionice

KODT-R-A: Promjene dioničara - MojeDionice

• kristofer
    Student
    Reakcija primljeno
    121
    • July 5, 2023 at 4:17 PM
    Quote from SOUR
    Quote from Lynx

Display More

Pa valjda bivši direktor HEP-a zna što valja.

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 5, 2023 at 4:35 PM
    Quote from kristofer
    Quote from SOUR

Pa valjda bivši direktor HEP-a zna što valja.

Nakon prošlih njegovih kupnji slijedio je stalni rast pa bi trebao imati neke spoznaje za ovaj dokup.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 5, 2023 at 11:53 PM

Svaka čast Plivi! Ali ove 2023. se moramo potruditi preoteti joj naslov https://www.poslovni.hr/hrvatska/nagra…-godini-4397297

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • July 6, 2023 at 4:35 PM

Izgleda mi ovaj pad cijene dionice čisto tehničke naravi. Neki su vjerojatno primjetili, mnogi izgleda i nisu da je trgovanje KODT i KODT2 bilo usmjereno na nalog na KODT2 istog dioničara koji je danima postavljan na prodaju i obnavljan na 28 dionica (tako nekako) po 605€, nakon prodaje neke količine. Dok je taj dioničar bio sam očekivao sam da će prodati to što ima čak sam malo i dokupio. Jučer dok mu je netko dodao svoj nalog na tu njegovu količinu pa više nije bio jedini, otprilike za manje jednog sata počela je prodaja ispod 605€. Baš bi rado da sam mu i ja stavio nekoliko dionica na prodaju prije nego sam dokupio, pa spustio cijenu. Tko će kupiti knjige dioničara da za sebe znade da li je nastavio prodavati po nižoj cijeni ili i dalje čeka na 605€. Iako sve to i nema neke bitne veze, dalje se pouzdati u dobro Q2 izvješće.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 10, 2023 at 12:57 PM

Spomenuti smo u ovom ekonomskom osvrtu kao primjer! https://m.facebook.com/story.php?stor…100010903961139

Polako ćemo se mi sve više spominjati na sve više mjesta. Jednog dana ćemo za Hrvatsku biti ono što je ASML za Nizozemsku, TSMC za Tajvan, Novo Nordisk za Dansku - glavna kompanija za koju svi znaju.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • July 11, 2023 at 12:51 AM
    Quote from Lynx

Spomenuti smo u ovom ekonomskom osvrtu kao primjer! https://m.facebook.com/story.php?stor…100010903961139

Polako ćemo se mi sve više spominjati na sve više mjesta. Jednog dana ćemo za Hrvatsku biti ono što je ASML za Nizozemsku, TSMC za Tajvan, Novo Nordisk za Dansku - glavna kompanija za koju svi znaju.

Ako cemo iskreno, za ASML apsolutno nitko ne zna, za TSMC isto tako nitko ne zna (pa niti mnogi iz IT sektora), za Novo Nordisk cuo jesam, ali pojma nemam sta rade...

Ako cemo o kompanijama za koje ljudi znaju, onda pricamo o Philips (Nizozemska), Asus (Taiwan) i recimo LEGO (Danska). To svi znaju.

Kakogod, IMHO, KODT ima vrlo svijetlu buducnost s obzirom na sve vecu ovisnost svijeta o elektricnoj energiji. Jedna stvar je proizvesti elektricnu energiju, no distribuirati ju na odrediste je skroz drugi par rukava.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 11, 2023 at 10:32 AM
    Quote from calypso
    Quote from Lynx

Ako cemo iskreno, za ASML apsolutno nitko ne zna, za TSMC isto tako nitko ne zna (pa niti mnogi iz IT sektora), za Novo Nordisk cuo jesam, ali pojma nemam sta rade...

Ako cemo o kompanijama za koje ljudi znaju, onda pricamo o Philips (Nizozemska), Asus (Taiwan) i recimo LEGO (Danska). To svi znaju.

Kakogod, IMHO, KODT ima vrlo svijetlu buducnost s obzirom na sve vecu ovisnost svijeta o elektricnoj energiji. Jedna stvar je proizvesti elektricnu energiju, no distribuirati ju na odrediste je skroz drugi par rukava.

Display More

Govorim za gore spomenute države, kakav nacionalni ponos njihovi građani osjećaju vezano za te firme.

Svatko u Nizozemskoj zna za ASML kao vrlo profitabilnog svjetskog monopolista o čijim strojevima ovisi poluvodička industrija bez koje nema modernog svijeta i koji je preko 15 % njihovog indeksa (njihovih mirovina….) u kojem rade njihovi najbolji inženjeri i znanstvenici , i u Tajvanu za TSMC koji je (također preko 15 % indeksa, i već iznjedrio mnoge milijunaše od običnih malih ljudi, radničkog i drugog dioničarstva, skoro kao Apple i Microsoft nekad u USA) njihova kako oni kažu “sacred silicon mountain” ili zapadnog porijeka epitet “silicon shield” (koji ih čuva od izbijanja rata - “jer cijeli svijet bi u slučaju invazije stao na njihovu u stranu samo da TSMC nastavi neometano raditi - jer da stane TSMC, staje svjetsko gospodarstvo” ).

Novo Nordisk (također preko 15 % indeksa) je pak ogromna izuzetno kvalitetna (po svim metrikama, dakle vječno stabilan do rastući jaki FCF margin, ROCE, zbog jakih kompetetivnih prednosti) multinacionalna kompanija specijalizirana za proizvodnju primarno lijekova za kontroliranje dijabetesa i pretilosti, najviše za tržište USA, Europe, China, i tu je isto jak sekularni rast kao i kod transformatora, i sekundarno (za diverzifikaciju u dugom roku) razvoj lijekova za rijetke bolesti. To je prevelika i predobra multinacionalna kompanija za tako malu državu da je logično da su građani ponosni na činjenicu da takvo što postoji u njihovoj državi, mnogi tamo rade, mnogi studenti njihovi su stipendisti, i vrlo su društveno odgovorna kompanija koja se dobro uklapa u njihov mentalitet i vrijednosti pa su svi iskreno ponosni na nju. Oni su čista suprotnost od “ugleda” koji npr. u Americi ima njihova “big pharma”

Istina da neće Končar D&ST nikad imati svjetski monopol na ništa a kamo li tako ključno (ASML), niti biti svjetski igrač broj jedan u oligopolnoj lukrativnoj industriji (Novo Nordisk), niti svijet na neki način držati u šaci i čuvati nas od neke invazije (TSMC), ali mogao bi postati broj 1 tehnološko-proizvodna (izuzev nafte i plina) i izvozna firma kao što su ove u svojim državama, najveća komponenta indeksa, firma za koju svi znaju poimence a ne samo po krovnom holding društvu.

• Clicker
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • July 11, 2023 at 3:00 PM
    Quote from calypso
    Quote from Lynx

Display More

Za ASML zna cijeli tehnološki svijet - kompanija koja ima monopol u proizvodnji EUV strojeva, koje jedan Intel danas mora vući za rukav kako bi postali konkurentniji u oligopolnoj situaciji u kojoj se nalaze sa Samsungom i gore spomenutim TSMC-em.

TSMC proizvodi poluvodiče za Nvidiju, Apple i ostale gigante iz industrije. Broj 1 su u svom području i bit će broj 1 idućih 3-4 godine, gotovo sigurno.

Svijet je čudesan, to je glavno...kompanije koje su ponosi nacija vani su za proučavanje, pa tako preporučam pročitati priču o TSMC-u i njegovom osnivaču - kako je radio u Texas Instrumentsu, gdje ga 'nisu htjeli' i kako je nakon toga na Tajvanu pokrenuo ovako jednu moćnu kompaniju.

Znaju oni koji trebaju znati...

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • July 12, 2023 at 4:26 PM

Jedna dugoročna sličica.

I Charlie Munger kaže: “Over the long term, it is hard for a stock to earn a much better return than the business which underlies it earns…If a business earns 18 percent on capital over 20 or 30 years, even if you pay an expensive-looking price, you'll end up with a good result.”

Vrijedi i obrat, ne može niti puno manje. Zato pravi dugoročni buy-and-hold investitori (quality, GARP) prije svega promatraju ovu metriku. I bitan je nekakav “moat” da ne dođe do revert to mean, jer onda ništa od toga. Ovo je bitno da se održi kao visok broj.

Meni ovo izgleda kao još uvijek uzlazni trend, jasnije zadnjih 10, a posebice zadnjih 5 godina. Mada, imali smo određeni peak 2007., kojeg bi bilo lijepo preteći i održavati na tako nekim 20+ razinama!

Files

IMG_1272.jpg 85.43 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago