1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 104
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 14, 2022 at 12:49 AM

Prošlost - sadašnjost - budućnost! :thumbup: 8)

Isporučeni transformatori za vjetroelektrane u Finskoj

Društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori

(D&ST) završilo je još jedan projekt za tržište Finske. Naime,
    nakon uspješnog završnog ispitivanja i preuzimanja kupcu su
    sredinom rujna 2022. godine isporučeni ugovoreni transformatori.

Riječ je o tri transformatora nazivne snage 85 MVA namijenjena
    za dvije vjetroelektrane
    koje se grade u istočnom dijelu Alajärvija, u
    regiji Južne Ostrobothnije. Njihova izgradnja počela je krajem 2021.
    godine i obuhvaća postavljanje 36 vjetroagregata ukupne nominalne
    snage 216 MW. Prvi kilovatsati iz vjetroelektrana poteći će krajem
    2023. godine.

Krajnji korisnik i investitor je finska tvrtka za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koja je za manje od dvije godine pokrenula više od 500 MW investicijskih projekata u nove vjetroelektrane. Za istog kupca D&ST je već sredinom 2020. godine isporučio četiri transformatora nazivne snage 63 MVA za još jednu vjetroelektranu na području općine Pyhäntä i grada Kajaani u regiji Sjeverne Ostrobothnije. Elektrana, puštena u rad početkom 2022. godine, ima 41 vjetroagregat ukupne nazivne snage 211 MW i proizvodit će na godinu oko 700 GWh električne energije, što je dostatno za potrebe oko 36.000 obiteljskih kuća.

Uspješna suradnja D&ST-a s finskim partnerom potvrđuje i novi
    projekt ugovoren ove godine za proizvodnju triju transformatora 50
    MVA, s rokom isporuke sredinom 2023. godine.

Iako je više od polovine finske proizvodnje električne energije
    iz obnovljivih izvora, stalnim rastom potreba za njom nametnula
    se ključnom izgradnja dodatnih vjetroelektrana
    kako bi se ostvarili
    zadani ciljevi za smanjenje posljedica klimatskih promjena te dostizanje ugljične neutralnosti.

https://www.koncar.hr/wp-content/uploads/2022/10/Koncarevac_1480.pdf

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 19, 2022 at 7:57 PM

Na MojPosao su promijenili image. Prešli su na oslovaljavanje s TI, naglašavaju tim i izazov. Zvuče jednostavno, poletno i ambiciozno. Good job! 8)
    Ali ono što mi se posebno sviđa je dio u kojem se kaže: "Planiramo rasti i dalje.". Nice. :thumbup: Živi bili pa vidjeli...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 19, 2022 at 11:50 PM
    Quote from Milijarder

Tko su oni da se posve nepoznatoj osobi obraćaju sa "TI".

To je današnji trend. U inozemstvu također. Valjda zbog engleskog "you".

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 21, 2022 at 11:03 AM

U Hrvatskoj certificirani Lean model koriste tvrtke iz sustava Končar grupe te Podravka.

Kada je krajem ’80.-ih japanska autoindustrija svojom učinkovitošću i kvalitetom uvelike nadmašila američku i europsku konkurenciju, započela su istraživanja, primarno na prestižnim američkim institucijama poput Harvarda i MIT-a kako bi se otkrilo kako je to moguće. Višegodišnja analiza američkih stručnjaka Jamesa P. Womacka i Daniela Roosa rezultirala je 1990. knjigom “Strojevi koji su promijenili svijet” (The machine that changed the world), gdje su autori prvi put opisali razlike između japanske i zapadne automobilske industrije i predstavili izraz “Lean” za Toyotin način proizvodnje. Lean menadžment je postao najutjecajnija paradigma menadžmenta u 21. stoljeću, a gotovo sve poznatije svjetske kompanije ugradile su ga u svoj sustav upravljanja. (...)

(...) Lean metodologija primjenjuju i u društvu Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) već osam godina te se prakticirala prilikom projektiranja i razmještaja opreme u novim halama, ali i prilikom adaptacije starih proizvodnih hala. Tijekom 2023. D&ST očekuje prve korake i izazove sustavne primjene Leana, a time i prve pokazatelje uspješnosti. (...)

https://www.poslovni.hr/domace/foto-j-…tivnost-4359597

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • October 21, 2022 at 11:26 AM

nisam pratio duže vrijeme, ali mi je dionica zanimljivija od ostalih...Dosta je veliki raspon između kupnje i prodaje. Može l' netko upućeniji komentirati oko KODT

1. Poslovanje tj. kako im ide

2. Trgovanje ( je li moguće čišćenje prema gore ili prema dolje)

3. Predviđanja oko 1 i 2

Hvala

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 21, 2022 at 2:58 PM
    Quote from Barikb

nisam pratio duže vrijeme, ali mi je dionica zanimljivija od ostalih...

S obzirom da se na temi detaljno piše i prenosi sve što je dostupno u javnosti, predlažem da si uzmete vremena i pročitate što više stranica unazad.

Ukratko, poslovanje plus, prihodi plus, dobit plus, dugoročno zapošljavanje (sve veći broj djelatnika) i širenje poslovanja plus, dugoročno razmišljanje i uvođenje pozitivnih organizacijskih postupaka plus, image, pouzdanost i društvena odgovornost i ekološka svijest plus, tržište transformatora u Europi, pogotovo za distribucione transformatore, plus, uslijed ratnih šteta će vjerojatno ubuduće biti posla za poljski PET (u 100% vlasništvu KODT-a), likvidnost poduzeća tijekom ove godine uslijed globalnih okolnosti i rastućih cijene određenih inputa (koje se sada, ako se ne varam, opet smiruju) - zadovoljavajuće, osrednje.

Dakle, za sada društvo, gledajući godinu-dvije (da ne idem predaleko s prognozom) i gledajući ga kao pojedinačno poduzeće ima vrlo dobru perspektivu, ponajbolju na ZSE.

Što se tiče cijene, po mojem mišljenju cijena će dugoročno imati uzlazni trend, a hoće li biti nekog kratkoročnog čišćenja prema gore ili prema dolje, to je pitanje koje nadilazi objektivni komentar. Možda da se svi sudionici tržišta kojima je KODT na pameti ovdje izjasne što kane učiniti pa da svi znamo postupiti? Ili da možda pitamo gđu. Radu za komentar?

Sljedeći četvrtak je predviđena objava rezultata za Q3 2022. pa ćemo znati detaljnije. Očekujem(o) kao i do sada - pozitivu.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • October 21, 2022 at 3:03 PM
    Quote from Barikb

KODT tko prodaje, kako posluje, kupnjq prodaju udaljene, kakva je situacija i/ili očekivanja. Upitao sam na temi KODT, ali odgovora čuti nije. Meni izgleda zanimljiv papir od mnogih na ZSE

iz neobaveznog razgovora sa jednim ing iz kodt navodno posluju nikada bolje, kaže da norvežani i danci niti ne pitaju za cijenu, puni su narudžbi ali da su to posebni zahtjevi koju npr siemens koji ima serijsku proizvodnju neće raditi i da se onda svaki trafo mora projektirati zasebno što traje vremena i resursa, također vrlo bitno za nas na tk, da planiraju neke veće investicije u proizvodnju što bi moglo utjecati na buduće isplate dividende...

ponavljam, ovo nisu relevantne info, samo razgovor, rekla-kazala...

StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 21, 2022 at 4:13 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from Barikb

KODT tko prodaje, kako posluje, kupnjq prodaju udaljene, kakva je situacija i/ili očekivanja. Upitao sam na temi KODT, ali odgovora čuti nije. Meni izgleda zanimljiv papir od mnogih na ZSE

iz neobaveznog razgovora sa jednim ing iz kodt navodno posluju nikada bolje, kaže da norvežani i danci niti ne pitaju za cijenu, puni su narudžbi ali da su to posebni zahtjevi koju npr siemens koji ima serijsku proizvodnju neće raditi i da se onda svaki trafo mora projektirati zasebno što traje vremena i resursa, također vrlo bitno za nas na tk, da planiraju neke veće investicije u proizvodnju što bi moglo utjecati na buduće isplate dividende...

ponavljam, ovo nisu relevantne info, samo razgovor, rekla-kazala...

Vece investicije su bile konstantne kod kodt-a i do sada, radnici uglavnom nemaju pojma o knjigovodstvu i poslovanju drustva svi zakljucuju onako iz nekog svog kutka gledanja rekla kazala unutar svog okruzenja bez obzira na titulu, cast izuzecima, ne isplata dividende bi imala smisla ukoliko se radi bas o posebno velikoj investiciji recimo kad bi kodt vise iskoracio u segment energetskih transformatora 100-1000 MVA, sli i to je upitno s obzirom da nema neto zduzenosti.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • October 21, 2022 at 4:28 PM

Hvala na friškim informacijama.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 21, 2022 at 5:41 PM

Prenosim zanimljiv neslužbeni komentar i neslužbeno mišljenje (!) nicka Barbosa2.0 sa teme "Komentari trgovanja" ako ste ga možda propustili. Mislim da bi dolje napisano moglo držati vodu. Inače, to da se planira neka nova investicija, to je bio najavio prije 2-3 kvartala u nekom od izvješća predsjednik Uprave, ali nekako se o tome više nije govorilo pa nitko nije više mislio na to, valjda još nije bio pravi trenutak zbog stanja s covidom? U svakom slučaju, možete potražiti gdje je to bio izjavio tj. najavio. Nije bilo rečeno konkretno o čemu se radi, samo to da se kuju planovi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barbosa2.0 (citat): "Iz neobaveznog razgovora s jednim inženjerom iz KODT-a navodno posluju nikada bolje, kaže da Norvežani i Danci niti ne pitaju za cijenu, puni su narudžbi, ali da su to posebni zahtjevi koju npr. Siemens koji ima serijsku proizvodnju neće raditi i da se onda svaki transformator mora projektirati zasebno što traje vremena i resursa, također vrlo bitno za nas na TK, da planiraju neke veće investicije u proizvodnju što bi moglo utjecati na buduće isplate dividende... Ponavljam, ovo nisu relevantne informacije, samo razgovor, rekla-kazala..."

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 24, 2022 at 8:42 AM

Lean metodologija primjenjuju i u društvu Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) već osam godina te se prakticirala prilikom projektiranja i razmještaja opreme u novim halama, ali i prilikom adaptacije starih proizvodnih hala. Tijekom 2023. D&ST očekuje prve korake i izazove sustavne primjene Leana, a time i prve pokazatelje uspješnosti.

FOTO: Najveći globalni autoritet James P. Womack posjetio hrvatske tvornice, evo zašto planira ‘skočiti’ i do Rimca
    www.poslovni.hr
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 25, 2022 at 11:31 AM

KONČAR – D&ST na sajmu WETEX u Dubaiju

U Svjetskom trgovačkom centru Dubai (UAE) od 27. do 29.

rujna 2022. održana je 24. izložba tehnologije održivosti i čiste
    energije WETEX 2022. (Water, Energy, Technology and
    Environment Exhibition) (...)

U sklopu WETEX-a održan je i Dubai Solar Show, izložba
    najnovijih tehnoloških dostignuća i trendova vezanih uz obnovljivu
    energiju, očuvanje vode i prirodnih resursa te održivog okoliša
    .

Na ovogodišnjoj izložbi u 20 paviljona, na površini od 62.513 četvornih metara, sudjelovalo je 1750 tvrtki iz 55 zemalja, uz 64 sponzora. Tvrtke iz cijelog svijeta predstavile su najnovije tehnologije, inovacije i nove proizvode u energetici, desalinizaciji vode, zelenim tehnologijama, čistim i obnovljivim energetskim rješenjima, ekološkoj održivosti, nafti i plinu, tehnologijama industrije 4.0, digitalnoj transformaciji, umjetnoj inteligenciji i drugom.

KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) na tržištu UAE-a dugi niz godina isporučuje srednje energetske i distributivne transformatore, a zapažene rezultate u posljednjih nekoliko godina postiže na programu specijalnih transformatora. 

Ove godine D&ST je bio u ulozi posjetitelja, ponajprije s ciljem susreta i sastanaka sa sadašnjim kupcima, EPC tvrtkama, konzultantima i drugim poslovnim partnerima. Izložba je pružila potrebne informacije o budućim projektima i trendovima, glavnim 'igračima' i planovima što uvelike pomaže u definiranju poslovne politike nastupa na tom tržištu. Kao važan dobavljač tijekom dužeg razdoblja D&ST je ostvario prepoznatljivost brenda po kvaliteti i pouzdanosti. (...)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

https://www.koncar.hr/wp-content/uploads/2022/10/Koncarevac_1480.pdf

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • October 26, 2022 at 3:51 PM

Ne zna koliko je tko primijetio kao je onih 55 dionica jučer bilo 50, a danas 19 kom po 2300 kn i netko je ispraznio tog što je kočio. Sada vjerojatno dionica ide uz dobro izvješće brzo na više.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 26, 2022 at 4:01 PM
    Quote from SOUR

Sada vjerojatno dionica ide uz dobro izvješće brzo na više.

Vas je, vidim, dugo mučilo onih 55 komada.

U zadnje vrijeme su počeli dolaziti ljudi s pitanjima tipa "hoće li cijena rasti ili neće...". Kupite pa ćete vidjeti. Javite nam što je bilo. ^^

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • October 26, 2022 at 4:16 PM
    Quote from Normani
    Quote from SOUR

Sada vjerojatno dionica ide uz dobro izvješće brzo na više.

Vas je, vidim, dugo mučilo onih 55 komada.

U zadnje vrijeme su počeli dolaziti ljudi s pitanjima tipa "hoće li cijena rasti ili neće...". Kupite pa ćete vidjeti. Javite nam što je bilo. ^^

Ja trenutno KODT kupiti neće jer sam se prethodnih dana nakupovao ADPL, VLEN I KTJV. Samo sam primijetio razvoj situacije sa KODT pa kako tko sam za sebe odluči.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 26, 2022 at 4:25 PM
    Quote from SOUR

Ja trenutno KODT kupiti neću jer sam se prethodnih dana nakupovao ADPL, VLEN I KTJV.

Ako ste kupovali gore spomenute dionice, očito ste procijenili da ćete bolje proći s njima. (Ne znam o kojem vremenskom horizontu se radi.)

Mala znatiželja. Što je presudilo da ste novac preusmjerili u te tri dionice, dok ste od KODT-a odustali iako Vam je na pameti? Koji čimbenici? Npr., očekujete da će ADPL u nastavku bolje poslovati od KODT-a?

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • October 26, 2022 at 4:54 PM
    Quote from Normani
    Quote from SOUR

Ja trenutno KODT kupiti neću jer sam se prethodnih dana nakupovao ADPL, VLEN I KTJV.

Ako ste kupovali gore spomenute dionice, očito ste procijenili da ćete bolje proći s njima. (Ne znam o kojem vremenskom horizontu se radi.)

Mala znatiželja. Što je presudilo da ste novac preusmjerili u te tri dionice, dok ste od KODT-a odustali iako Vam je na pameti? Koji čimbenici? Npr., očekujete da će ADPL u nastavku bolje poslovati od KODT-a?

KODT je imao vrlo mali utjecaj krize na cijenu dionice. ADPL je prošao rizično vrijeme poslovanja i za očekivati je oporavak. Fi za Q3 samo što nije. Iako brojke iz Izvješća i ne moraju biti pokazatelj budućeg poslovanja.

• Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • October 26, 2022 at 11:05 PM

Čini mi se da je ADPL daleko još od oporavka iako je cijena već dosta pala. U Rusiji proizvođači automobila poklanjaju tvornice samo da izađu iz Rusije. U Europi prodaja pada i još uvijek je problem sa dobavnim lancima i čipovima. Mislim da je još rano za ulazak.

KODT je trenutno puno sigurnija i bolja priča, a to se traži u ovim nesigurnim vremenima.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 27, 2022 at 1:47 AM
    Quote from Marsovac

Čini mi se da je ADPL daleko još od oporavka iako je cijena već dosta pala. (...)

KODT je trenutno puno sigurnija i bolja priča (...).

Ako sam dobro shvatio, kolega SOUR donosi odluku o kupnji neke dionice tako što prednost daje onoj koja je "više pala" ne ulazeći previše u razmišljanja o fundamentalnim razlikama. Nadalje, ruska je kriza po njegovom mišljenju prošla i navodno je započeo oporavak pripadajuće autoindustrije povezane s Rusijom. Tko zna, možda mu nešto i upali na kratki rok, no ostajem pri stavu da se ADPL dugoročno ne može mjeriti s KODT-om.

Kako bilo, u nastavku prilažem neke osnovne pokazatelje ADPL-a i KODT-a na kraju prvog polugodišta 2022. godine u svrhu općeg dojma.
    Čitatelji mogu pogađati kome pripadaju jedni, a kome drugi pokazatelji. :) Današnja Q3 izvješća će nam pokazati daljnji razvoj događaja...

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • October 27, 2022 at 9:26 AM
    Quote from Normani
    Quote from Marsovac

Čini mi se da je ADPL daleko još od oporavka iako je cijena već dosta pala. (...)

KODT je trenutno puno sigurnija i bolja priča (...).

Ako sam dobro shvatio, kolega SOUR donosi odluku o kupnji neke dionice tako što prednost daje onoj koja je "više pala" ne ulazeći previše u razmišljanja o fundamentalnim razlikama. Nadalje, ruska je kriza po njegovom mišljenju prošla i navodno je započeo oporavak pripadajuće autoindustrije povezane s Rusijom. Tko zna, možda mu nešto i upali na kratki rok, no ostajem pri stavu da se ADPL dugoročno ne može mjeriti s KODT-om.

Kako bilo, u nastavku prilažem neke osnovne pokazatelje ADPL-a i KODT-a na kraju prvog polugodišta 2022. godine u svrhu općeg dojma.
    Čitatelji mogu pogađati kome pripadaju jedni, a kome drugi pokazatelji. :) Današnja Q3 izvješća će nam pokazati daljnji razvoj događaja...

Display More

Mislim da niste dobro shvatili kolegu. Ako se smijem nadovezati, mislim da sam ga ja dobro shvatio jer sam se vodio takvom logikom tijekom korone. Karikiram, KODT je ove godine pao 10ak% (ne od kratkog ATH peaka nego od one neke razine od ~2500 kn gdje se stabilizirao) dok je ADPL po mnogima nerealno pao sa 180 na 80 zbog rasprodaje jednog fonda. I da, čini se da ADPL prolazi kroz najgori dio krize s pozitivnim poslovanjem i sa smanjenjem dugova. Čim se njegovo poslovanje stabilizira može se očekivati velik skok, karikiram na razine od 120 kn što bi bilo 50%. Vjerujem da po koleginoj procjeni (a i po mojoj) KODT u tom periodu neće otići 50% gore što bi bilo ~3500 kn. Znači računica je jednostavna. Ja sam to radio u padu korone kupuvši ADPL koji je na kraju porastao sa 93 na 185 dok je zaba porasla sa 45 na 65. Tada sam povlačio paralelu između te dvije dionice ali mislim da me razumijete. Razlika je u stilu investiranja. Ne kažem da je to ispravna logika već samo objašnjavam takvo razmišljanje.

A zašto ja sad kupujem KODT a ne ADPL? Zato što ADPLa imam previše i čekam oporavak a pojačavam poziciju u KODTu koja je mala.

• 1
    • 32
    • 33
    • 34
    • 104

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      198k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 10:37 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      828k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 15, 2025 at 10:37 AM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 14, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. Goran

May 14, 2025 at 1:39 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 13, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      886k
      1.9k
    3. vitoo

May 13, 2025 at 4:46 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago