KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
24.02.2022. 12:38
24.02.2022. 12:37
KONČAR, d.d. - Financijski izvještaj - 2021, Četvrti kvartal, Nerevidirano, Konsolidirano
-
Lijepo, no postoji i uteg:
(...)
U 2021.g. došlo je do značajnog porasta cijena glavnih sirovina i materijala (bakar, aluminij,
transformatorski lim, transformatorsko ulje, čelik) što se odrazilo na rast troškova u 2021.g. te
će se odraziti i na rast troškova u 2022.g.
Također, u 2021.g. došlo je do značajnog poremećaja u logistici, transportu i produženju rokova isporuke većine navedenih glavnih
sirovina i materijala, kao i do nestašice te otežane dobave pojedinih materijala, što može negativno utjecati na izvršenje ugovorenih poslova.
-
(...)
U 2021.g. došlo je do značajnog porasta cijena glavnih sirovina i materijala (bakar, aluminij,
transformatorski lim, transformatorsko ulje, čelik) što se odrazilo na rast troškova u 2021.g. te
Također, u 2021.g. došlo je do značajnog poremećaja u logistici, transportu i produženju rokova isporuke većine navedenih glavnih
sirovina i materijala, kao i do nestašice te otežane dobave pojedinih materijala, što može negativno utjecati na izvršenje ugovorenih poslova.
Postoji uteg, ali postoji i prednost, a to je da porast cijene sirovina se preljeva na cijenu finalnog proizvoda sta u prijevodu znaci rast prihoda, zbog utega marza i prihod moze past ali s druge strane se i nadomjesta s vecom cijenom koji prije nije bio toliko izrazen jer su cijene sirovina bile stabilne
-
U valu inflacije marže nisu stradale, blagajna je puna novaca, transformatori su vruća roba u vrijeme energetske krize.
-
(...)
Brojke Vas demantiraju...
Bruto marža ((prihod od prodaje-materijalni troškovi)/prihod od prodaje) je, po meni, najbolji parametar za promatrat kako trošak sirovina utječe na profitabilnost jer uključuje samo prihod od prodaje i materijalne troškove (+promjenu vrijednosti zaliha)
Kretanje bruto marže u posljednje 2 godine pokazuje da rast sirovina skoro pa nema utjecaja na profitabilnost budući se bruto marža po kvartalima kretala ovako:
Q12020: 28% Q12021: 24%
Q22020: 21% Q22021: 21%
Q32020: 26% Q32021: 30%
Q42020: 30% Q42021: 26%
Vidim i da ste iz izvješća podcrtali i boldali dio koji govori o riziku rasta cijene sirovina i materijala i značajnih poremećaja u logistici koji može negativno utjecat na poslovanje...međutim, to je samo poslovična opreznost jer se ista rečenica u izvješću ponavlja već 4 kvartala zaredom (vidi sliku).
Međutim, priznajem da je izraziti rast cijena sirovina krenuo tek u 1. kvartalu 2022. godine pa treba bit oprezan, ali dosadašnje kretanje profitabilnosti mi pokazuje da utjecaj ne bi trebao (možda ga uopće neće ni bit) značajan...brzo će Q1 pa ćemo bit pametniji...
-
Dodajmo na to da imamo i konstantni rast ugovorenih poslova odnosno prihoda tako da cak i uz smanjenje marze mozemo ocekivati povecanje profita, posljedicno i dividende i dionice.
-
Je li ovo reakcija na nešto lošije izvješće za 4.kvartal od očekivanog uz naravno rat u Ukrajni i inflaciju u SAD-u ? Kolikoje meni poznato kodt nije bitno izložen na ruskom/ukrajinskom tržištu.Međutim ,izbrisan je rast koji se dogodio u zadnjih par mjeseci i nema značajne podrške na kupnji. Ugovoreni poslovi za tekuću godinu su viši za 50 % ,ali to vrijedi samo za dugoročne.
-
Nema podrške na kupnji dok ne krenu fondovi a mikro ulagači su ili u brodarima ili su napunili gaće.
-
Nema podrške na kupnji dok ne krenu fondovi a mikro ulagači su ili u brodarima ili su napunili gaće.
Mikro (čitaj ja) su kupovali po 2400
-
-
Slazem se i mislim da bi mnogi dokupili na ovoj cijeni ali su zaglavili u ostalim pozicijama. Ja danas rijesio svoj HPB pa cu sutra krenuti u dokup mislim da ce najkasnije nakon najave iznosa divke opet na 2500+.
Tako da po meni nema govora da ovo ima veze sa izvjestajem koji je bio sasvim dobar nego jednostavno efekt rata u Ukrajini i nelagode pojedinaca koji su mozda kupovali nedavno na cijenama 2300+ a bilo je dosta kupnje. Moj prosjek ulaska je daleko ispod 2000 pa se ne brinem.
-
Moram priznati da nisam ocekivao da ce se kodt/kodt2 moci ove godine kupovati ispod 2000 vise i to uoci isplate dividende. Ali dobro ja sam dokupio jos 20ak komada pa neka bude.
-
Kolika je dividenda ?
2%
To ne opravdava rizik izloženosti na marketu. Sorry
Tek 7-8% dividendnog prinosa izgleda prihvatljivo u bilo kojem dividendnom papiru, a i to ako ovo, ako ono
-
Kolika je dividenda ?
2%
Tek 7-8% dividendnog prinosa izgleda prihvatljivo u bilo kojem dividendnom papiru, a i to ako ovo, ako ono
Mogu se sloziti da dividenda nece biti ogromna- ja ocekujem 3-4% netto u odnosu na 2000kn cijenu. Ali ova dionica ima odlican potencijal u narednom periodu, puno zadrzane dobiti i osigurane dugorocne ugovore koji u principu ne ovise o ovom ratu. Primjerice ne mozemo ju staviti ni u istu recenicu sa ADPL koja je izravno pogodena situacijom. Naravno da u slucaju eskalacije rata i ovdje mogu nastupiti problemi ali mislim da je na ovim razinama cijena odlicna prilika za kupnju ili dokup a divka ce samo biti mali bonus za one koji odluce sada kupiti. Opcenito imamo na zse nekoliko dionica koje su naprosto taoci ovih okolnosti a jedna od njih je KODT.
-
Kolika je dividenda ?
2%
Mogu se sloziti da dividenda nece biti ogromna- ja ocekujem 3-4% netto u odnosu na 2000kn cijenu. Ali ova dionica ima odlican potencijal u narednom periodu, puno zadrzane dobiti i osigurane dugorocne ugovore koji u principu ne ovise o ovom ratu. Primjerice ne mozemo ju staviti ni u istu recenicu sa ADPL koja je izravno pogodena situacijom. Naravno da u slucaju eskalacije rata i ovdje mogu nastupiti problemi ali mislim da je na ovim razinama cijena odlicna prilika za kupnju ili dokup a divka ce samo biti mali bonus za one koji odluce sada kupiti. Opcenito imamo na zse nekoliko dionica koje su naprosto taoci ovih okolnosti a jedna od njih je KODT.
Koje su druge? Možda ERNT i ADRS?
-
Mislio sam na primjerice ERNT i ATPL. ADRS nemam i ne pratim ali moguce da i ta.
-
Od 1.2.2022 do 4.3.2022 protrgovano je 531 diona Kodt-r-a. U 75 transakcija.
Da se zabrinemo zbog toga?
-
Kolika je dividenda ?
2%
Ovom logikom dionice bez dividende bi bile u vrijeme krize bez ikakve tržišne vrijednosti.Mene kod ove dionice uopće ne zanima dividenda,nego samo i isključivo budući rast prihoda i dobiti. Prema starom dobrom savjetu P.Lyncha u ovakim situacijama jednostavno treba dokupiti dionicu ili ne činiti ništa.Kada je krenula kriza oko pandemije pali smo sa cca.1.500,00 kn na 950,00 kn i vratili se za oko godinu dana na 1.500,00 kn,a nakon toga otišli na cca.2500,00 kn.
-
Kolika je dividenda ?
2%
Ovom logikom dionice bez dividende bi bile u vrijeme krize bez ikakve tržišne vrijednosti.Mene kod ove dionice uopće ne zanima dividenda,nego samo i isključivo budući rast prihoda i dobiti. Prema starom dobrom savjetu P.Lyncha u ovakim situacijama jednostavno treba dokupiti dionicu ili ne činiti ništa.Kada je krenula kriza oko pandemije pali smo sa cca.1.500,00 kn na 950,00 kn i vratili se za oko godinu dana na 1.500,00 kn,a nakon toga otišli na cca.2500,00 kn.
Potpisujem i upravo to je moja poanta. Ovdje je divka samo dodatni bonus. I svakako koristim priliku za dokup.
-
Za mene odlicna firma, i u koroni sam kupovao koliko sam mogao, tako da sad imam dobro zaleđe, a ako kojom nesrecom ode ispod 1800 pocinjem opet .
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner