1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:11 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 22, 2023 at 1:18 PM
    • #1,081

Ugovaranje po 200-injak milijuna EUR kvartalno je pravo ludilo koje ne može dugo trajati. Mora se to prvo spustiti na neke normalnije održive razine, prije nego se kroz par godina rasta dođe ponovno na ove kao našu novu (pomičnu naravno) normalu. Sad je pojačana potražnja usljed svjetske nestašice. Ovo nisu normalna vremena. Jedino što ne znam kad će nestašica proći. Elon Musk misli da još niti nije za pravo počela. Ali što on zna o našoj industriji.

Kad ovo od 200-injak milijuna kvartalno ne bi stalo to bi značilo utrostručenje prihoda već u kratkom roku, a mislim da nitko od nas ovdje ne računa s time kroz manje od 5 godina, možda 7-8 godina, tj. možda već od sljedećeg kvartala vidimo neke malo normalnije brojke za ovu varijablu. To nikoga ne treba iznenaditi. Ponavljanje 200 milijuna bi bilo veliko pozitivno iznenađenje.

• Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • August 22, 2023 at 1:42 PM
    • #1,082

Da li se može odraditi sve to sa postojećim kapacitetima kad bi se nastavilo s tim ritmom ugovaranja novih poslova?

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 22, 2023 at 3:07 PM
    • #1,083

Navukli ste me pa sam ponovno malo pogledao povijesne podatke...i svašta nešto...

1. KAPACITETI

Da, ovo je trenutno glavno pitanje...ima li prostora za dodatni rast fizičke proizvodnje i posljedično prihoda...ono što je jako zanimljivo vezano uz ovu temu je što su prihodi od 2005. do 2023. narasli za oko 7 puta (od 37 mil EUR na 263 mil EUR) dok je dobit u tom razdoblju narasla 21x (sa 1,1 mil EUR na 23 mil EUR), međutim to sam po sebi nije toliko nevjerojatno koliko podatak da je od 2005. ukupni (kumulirani) CAPEX iznosio samo 70 mil EUR (bez akvizicije PET Poljska). Znači, ukupno proveden CAPEX u posljednjih 18g je manji od ukupnih prihoda u zadnjem kvartalu, odnosno avg godišnji CAPEX u posljednjih 18 godina je samo 3,8 mil EUR. To nije normalno, ostvarit ovoliki rast u tom razdoblju, a bez značajnijeg CAPEX-a....kako je to moguće? Po meni postoje samo 2 moguća scenarija..ili je iskorištenost kapaciteta u 2005. bila minimalno (cca ispod 20%) ili se radi o biznisu gdje se prodaje "pamet" i CAPEX nije toliko bitan...stvarno ne znam ništa o samom biznisu, uopće ne kužim je li ovo radno intenzivna ili kapitalno intenzivna djelatnost...da stvar bude luđa od 2005. su povećali broj zaposlenih za samo 2,9x (sa 257 na 744; nekonsolidirano izvješće)...s tim da je u posljednje dvije godine zabilježen nešto veći rast tokom kojih je zaposleno 93 dodatna radnika...

Prilažem slike kretanja prihoda i CAPEX-a; broj zaposleni sam samo uzeo iz izvješća...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

2. PET POLJSKA

Koliko shvaćam konsolidirane i nekonsolidirana izvješća PET Poljska je u Q2 ugovorila 24 mil EUR novih poslova i backlog joj je trenutno na 26 mil EUR. Prihodi u prvom polugodištu 2023. su im iznosili oko 9 mil EUR. Podatke sam dobio na način da sam oduzeo podatke iz konsolidiranog izvješća sa podacima iz nekonsolidiranog. Nemam pojma je li metodologija točna...koliko znam njihove međusobne transakcije se ne konsolidiraju (ili tako nešto), ali okvirno bi trebalo bit točno...ako zna netko nešto više oko ovog neka slobodno komentira, možda pišem i gluposti...a možda je i ovo razlog zašto su tek od ovog kvartala počeli navoditi Ugovorene poslove u konsolidiranom izvješću obzirom da se tek sad imaju s čim pohvaliti vezno uz PET Poljsku...

3. CROBEX

Moja draga prijateljica, kolegica Kvark (pozdrav Kvark!!) mi je poslala točan izračun novih sastavnica CROBEX-a...razlika u odnosu na moj izračun se javila kod blok transakcija koje ne ulaze u izračun prometa po pojedinoj dionici i na ograničenje vezano uz težinski faktor (10%; kolega Lynx je bio u pravu)...rang lista na današnji dan...

4. SVAŠTA

Znači u ovoj godini sve se posložilo, rast prihoda, dobiti, profitabilnosti, likvidnosti i ulazak u CROBEX i sve navedeno je i marketinški (na forumu) dobro popraćeno...a obzirom na povećanje zaliha, zaposlenih i ugovorenih poslova realno je očekivati nastavak rasta psolovanja...pa posljedično i cijene i dividende...nedostaje nam samo "veliki kupac"...ali doći će i to na red...tamo na 1k EUR :P :P :P

P.s. KODT ne zadvoljava broj trgovinskih dana za ulazak u CROBEX

Sretno imaocima (i ostalim)...uživajte u pogledu na gledalicu...

• smrznuti
    Početnik
    Reakcija primljeno
    35
    • August 22, 2023 at 7:15 PM
    • #1,084

prije neki dan sam napisao da me "strah" vanrednih poreza kao onog prošlogodišnjeg...

a sad bih rekao nešto pozitivno što mislim da vrijedi za KODT i što mislim da će biti bitno u narednom periodu i zbog čega sam dodatno optimističan za cijenu dionice pored već navedenih fundamenata.

A to je... inflacija... za koju mislim da će imati još ciklusa i da nije gotova. Porasle su plaće zbog prvog vala inflacije , a time rastu i troškovi a i kupovna moć što će pokrenuti još jedan krug inflacije. I zato , kao što Warren Buffett kaže , u tim vremenima je bitno naći firmu koja lako može povećanu cijenu prebaciti na krajnjeg kupca, a mislim da je KODT u branši i firma koja to može. I to mi se čini bitno za profitabilnost.

Čak se sjećam da je netko stavio da za isporuku nekog trafoa postoje neke klauzule u ugovorima za slučaj inflacije od narudžbe do isporuke.

Uglavnom ... mislim da će inflacija jos problema stvarati ...a čini mi se da KODT dobro stoji sa tim... tako da i taj faktor uključujem u target cijenu dionice

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • August 22, 2023 at 8:32 PM
    • #1,085
    Quote from Parica

Navukli ste me pa sam ponovno malo pogledao povijesne podatke...i svašta nešto...

1. KAPACITETI

Da, ovo je trenutno glavno pitanje...ima li prostora za dodatni rast fizičke proizvodnje i posljedično prihoda...ono što je jako zanimljivo vezano uz ovu temu je što su prihodi od 2005. do 2023. narasli za oko 7 puta (od 37 mil EUR na 263 mil EUR) dok je dobit u tom razdoblju narasla 21x (sa 1,1 mil EUR na 23 mil EUR), međutim to sam po sebi nije toliko nevjerojatno koliko podatak da je od 2005. ukupni (kumulirani) CAPEX iznosio samo 70 mil EUR (bez akvizicije PET Poljska). Znači, ukupno proveden CAPEX u posljednjih 18g je manji od ukupnih prihoda u zadnjem kvartalu, odnosno avg godišnji CAPEX u posljednjih 18 godina je samo 3,8 mil EUR. To nije normalno, ostvarit ovoliki rast u tom razdoblju, a bez značajnijeg CAPEX-a....kako je to moguće? Po meni postoje samo 2 moguća scenarija..ili je iskorištenost kapaciteta u 2005. bila minimalno (cca ispod 20%) ili se radi o biznisu gdje se prodaje "pamet" i CAPEX nije toliko bitan...stvarno ne znam ništa o samom biznisu, uopće ne kužim je li ovo radno intenzivna ili kapitalno intenzivna djelatnost...da stvar bude luđa od 2005. su povećali broj zaposlenih za samo 2,9x (sa 257 na 744; nekonsolidirano izvješće)...s tim da je u posljednje dvije godine zabilježen nešto veći rast tokom kojih je zaposleno 93 dodatna radnika...

Prilažem slike kretanja prihoda i CAPEX-a; broj zaposleni sam samo uzeo iz izvješća...

2. PET POLJSKA

Koliko shvaćam konsolidirane i nekonsolidirana izvješća PET Poljska je u Q2 ugovorila 24 mil EUR novih poslova i backlog joj je trenutno na 26 mil EUR. Prihodi u prvom polugodištu 2023. su im iznosili oko 9 mil EUR. Podatke sam dobio na način da sam oduzeo podatke iz konsolidiranog izvješća sa podacima iz nekonsolidiranog. Nemam pojma je li metodologija točna...koliko znam njihove međusobne transakcije se ne konsolidiraju (ili tako nešto), ali okvirno bi trebalo bit točno...ako zna netko nešto više oko ovog neka slobodno komentira, možda pišem i gluposti...a možda je i ovo razlog zašto su tek od ovog kvartala počeli navoditi Ugovorene poslove u konsolidiranom izvješću obzirom da se tek sad imaju s čim pohvaliti vezno uz PET Poljsku...

3. CROBEX

Moja draga prijateljica, kolegica Kvark (pozdrav Kvark!!) mi je poslala točan izračun novih sastavnica CROBEX-a...razlika u odnosu na moj izračun se javila kod blok transakcija koje ne ulaze u izračun prometa po pojedinoj dionici i na ograničenje vezano uz težinski faktor (10%; kolega Lynx je bio u pravu)...rang lista na današnji dan...

4. SVAŠTA

Znači u ovoj godini sve se posložilo, rast prihoda, dobiti, profitabilnosti, likvidnosti i ulazak u CROBEX i sve navedeno je i marketinški (na forumu) dobro popraćeno...a obzirom na povećanje zaliha, zaposlenih i ugovorenih poslova realno je očekivati nastavak rasta psolovanja...pa posljedično i cijene i dividende...nedostaje nam samo "veliki kupac"...ali doći će i to na red...tamo na 1k EUR :P :P :P

Display More

Kvark vrati se

bez ocjena molim

• Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • August 22, 2023 at 8:39 PM
    • #1,086

Dokupio sam KODT danas, i nadam se da nisam pogrijesio... svi relevantni pokazatelji vele samo upup!

Quote from harpun
    Quote from Parica

1. KAPACITETI

2. PET POLJSKA

3. CROBEX

4. SVAŠTA

Display More

Kvark vrati se

Display More

Stvarno?

Kak ne zadovoljava, ajmo malko pricekati da budemo sigurni.

Edited once, last by Damir1952: Merged a post created by Damir1952 into this post. (August 22, 2023 at 8:41 PM).

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • August 22, 2023 at 9:52 PM
    • #1,087

Ne znam koliko fali KODTu za tih 75% al vjerojatno nije puno i ako fali. Ako se nastavi trgovati ovakvim tempom onda bi KODT mogao u onu sljedecu reviziju indexa. Nemamo bas takvu situaciju ni jednoj drugoj dionici jer bi po meni onda KODT mogao izbaciti KODT2 iz indexa (!!). To su slatke brige.

Al ono sto veseli je danas milijunski promet (u kunama) na KODT a zbirno sa KODT2 skoro 200k€ i preko 250 protrgovanih dionica (evidentno ne u trejdu). I to sve na ATH cijeni sve preko 700€. Mislim da je dionica definitivno usla u fokus mnogim novim investitorima. Po knjizi dionicara nemaju bas puno ni fondovi "municije" da se igraju sa kontrolom cijene smjer je tu vrlo jasan i dalje prema gore! Ako q3 bude bombastican kakvom se nadamo zaista cemo probiti 1000€ puuno brze nego sam ocekivao. Slicno smo probili i 500€ puno brze od ocekivanja i tko se misli ukrcavati krajnje je vrijeme jer vlak vec juri jako brzo. Nadam se da kao i magnetski vlak uskoro krece zona levitacije i da ce cijena nakon 1000 eksplodirati jos. To bi bio vatromet!

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    903
    • August 22, 2023 at 11:32 PM
    • #1,088
    Quote from Sokolic

Da li se može odraditi sve to sa postojećim kapacitetima kad bi se nastavilo s tim ritmom ugovaranja novih poslova?

Dobro, sada mi je malo lakše, jer sam se brinuo da sam ja jedini koji se plaši ovog problema! Problemi: 1. Dali zaposleni mogu odradit toliko posla u određenom roku? 2. Dali dobavljači mogu dostavit sve sirovine i potrebne dijelove u određenom roku? 3. Kapacitet proizvodnih pogona?

Najbolje je što do sada nisu imali problema s ta 3 "problema" i uspješno su ih rješavali i nadam se da će tako i nastavit.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 23, 2023 at 6:37 AM
    • #1,089
    Quote from darac11
    Quote from Sokolic

Dobro, sada mi je malo lakše, jer sam se brinuo da sam ja jedini koji se plaši ovog problema! Problemi: 1. Dali zaposleni mogu odradit toliko posla u određenom roku? 2. Dali dobavljači mogu dostavit sve sirovine i potrebne dijelove u određenom roku? 3. Kapacitet proizvodnih pogona?

Najbolje je što do sada nisu imali problema s ta 3 "problema" i uspješno su ih rješavali i nadam se da će tako i nastavit.

Mislim da oni (Uprava) to znaju puno bolje od nas.

Sami su rekli rekli da KODT igra u "Ligi prvaka" na trzistu transformatora, a tamo se takve greske ne dogadjaju. Zbog takvih stvari (konkurentna cijena, pravovremena isporuka i kvaliteta proizvoda) i jesu tu gdje jesu.

A osim toga, u Izvjescu KOEI kaze PU da se Knjiga narudzbi za 2025 vec dobro puni sto znaci da se pazi na dogovoreno vrijeme isporuke. Posto KODT drzi najveci udio u KOEI-ovom backlogu smatram da se ta recenica ponajvise odnosi na njegov backlog.

Upravo tradicija od preko 100 godina (osnovani 1921.) i pozitivno poslovanje od kad znam za njih (od 1998.) jamce da ne trebamo razbijat glavu oko toga i da tocbo znaju sto, kako i kad rade...

Quote from Damir1952

Dokupio sam KODT danas, i nadam se da nisam pogrijesio... svi relevantni pokazatelji vele samo upup!

Stvarno?

Kak ne zadovoljava, ajmo malko pricekati da budemo sigurni.

Sigurno ne zadovoljava...trgovao se samo 75 dana, a do kraja kolovoza jos ima 7 radnih dana. Obzirom da ce do 31.08. biti ukupno 126 trgovinskh dana znaci da ce se trzit max 65% trgovinskih dana...

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • August 23, 2023 at 6:59 AM
    • #1,090
    Quote from Parica
    Quote from darac11

Mislim da oni (Uprava) to znaju puno bolje od nas.

Sami su rekli rekli da KODT igra u "Ligi prvaka" na trzistu transformatora, a tamo se takve greske ne dogadjaju. Zbog takvih stvari (konkurentna cijena, pravovremena isporuka i kvaliteta proizvoda) i jesu tu gdje jesu.

A osim toga, u Izvjescu KOEI kaze PU da se Knjiga narudzbi za 2025 vec dobro puni sto znaci da se pazi na dogovoreno vrijeme isporuke. Posto KODT drzi najveci udio u KOEI-ovom backlogu smatram da se ta recenica ponajvise odnosi na njegov backlog.

Upravo tradicija od preko 100 godina (osnovani 1921.) i pozitivno poslovanje od kad znam za njih (od 1998.) jamce da ne trebamo razbijat glavu oko toga i da tocbo znaju sto, kako i kad rade...

Display More

Slazem se i dodatno osvrt na prethodni post u vezi capexa. I sam sam primijetio da je godisnji capex neuobicajeno mali ali nisam isao toliko unatrag da analiziram. Znam samo da za ovu godinu imaju upravo u q3 tu rezacicu lima i da se nedavno hala dodatna dovrsila.

Vezano za vrstu industrije po meni se svakako radi o kapitalno intenzivnoj proizvodnji jer moraju imati velike i skupe zalihe bakra, aluminija, ulja, ostaloga a onda i kad krenu proizvoditi proizvod se radi u puno faza i dugo ostaje nedovrsen i zato i imamo taj back log toliki. Iz njega na zalost ne vidimo koliko jos treba da se back log rijesi jer se vjerojatno radi o work in progress. I u izvjestaju navode da se financiraju od avansa kupaca u velikoj mjeri jer im ocito treba puno kapitala. Sto se tice fizickog prostora ni ovdje im mozda fizicki prostor nije neka najslabija karika jer moguce je da imaju narudzbe za snaznije ili specijalne traface koji mogu biti visestruko skuplji ali ne traze proporcionalno vise mjesta. To bi moglo utjecati i na rast marze jer imaju proizvod sa vecom dodanom vrijednoscu i prodaju svoj know how. Zaposljavanje dodatnih zaposlenika su odradili ocito na pozicijama gdje im nedostaju. Buduci da igraju u ligi prvaka sigurno bi vec pokrenuli dodatni capex da im treba ali zanimljivo ce biti pratiti to u narednim izvjestajima.

Slijedom navedenog ponovno dolazimo do PET Poljska i pitanja sto njih koci. Da li su to ljudi, oprema ili prostor? Jer ako nije nista od navedenog a usvojili su u prethodnih vise godina know how i standarde kvalitete od maticne firme ne vidim razloga da PET ne odradi eksponencijalni rast profita i prihoda kroz kakav je recimo vec prosao KODT u zadnjih desetak godina. I to je ono sto smatram da sada prolazi ispod radara i razvija se u tisini. A ako su ljudi morali bi vidjeti da dodatno zaposljavaju u PETu. Ako je prostor morali bi vidjeti dodatni capex tamo jer kapitala za to imaju.

• Sokolic
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    513
    • August 23, 2023 at 3:17 PM
    • #1,091

Lijepo se akumulira na obadva Končara

• SOUR
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    368
    • August 23, 2023 at 3:50 PM
    • #1,092
    Quote from Brunos

Jedno pitanje: ako u crobex ulazi samo kodt2 da li ce doci do razlike u cijeni izmedu kodt i kodt2 u puno vecoj mjeri nego sada kada se prate? Jer zasto bi fondovi dalje kupovali kodt ako nije u indexu? Da li je to razlog sto sada fondovi prodaju kodt pa namjeravaju kupovati kodt2 jer moraju??

Izgleda nam evo odgovora u ovoj današnjoj kupnji KODT.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 23, 2023 at 10:32 PM
    • #1,093
    Quote from Parica

Znači, ukupno proveden CAPEX u posljednjih 18g je manji od ukupnih prihoda u zadnjem kvartalu, odnosno avg godišnji CAPEX u posljednjih 18 godina je samo 3,8 mil EUR. To nije normalno, ostvarit ovoliki rast u tom razdoblju, a bez značajnijeg CAPEX-a....kako je to moguće? Po meni postoje samo 2 moguća scenarija..ili je iskorištenost kapaciteta u 2005. bila minimalno (cca ispod 20%) ili se radi o biznisu gdje se prodaje "pamet" i CAPEX nije toliko bitan...

I pri čemu je većina tog CAPEX tzv. growth CAPEX. To je važno za normaliziranje novčanog toka, valuaciju.

Haha, ma sigurno da iskorištenost nije bila puno manja od 100 %... Da, rekao bih pamet, pametan CAPEX, posebnost industrije. Niti majstor draguljar nema neke previše skupe strojeve ali radi sa skupim materijalima i po svojim cijenjenim nacrtima, umjetnost. Proizvod mu dosta ovisi o cijeni materijala, ali nešto vrijede i njegove “ruke” i ponekad može imati solidne profitne marže.

Nije tipičan primjer s tipičnim metodama postizanja tog modela ali po meni ovo je u naravi “asset light” biznis, a znamo da je to najbolja kategorija biznisa, gdje tipično nalazimo te “quality compounders”.

To je rijetko za proizvodnu kompaniju, ali nije nečuveno. Čak se i jedan Texas Instruments (poluvodička industrija, sa svojim tvornicama!) smatra “asset light“. Još doduše nismo došli do njihovih profitnih marži 😀

Mislim da su naše “niske” profitne marže u povijesti bile “strateške”, a kako rastemo počinju utjecati i efekti operativne poluge i ekonomije obujma.

Radi se o tome da ovo nije neka brzo mijenjajuća visoka tehnologija (kao npr. leading edge poluvodiči, TSMC) nego je ovo sporomijenjajuća klasična (ali esencijalna, nema supsitut, nema disrupcije) tehnologija (kao oni analogni i starijih proizvodnih procesa poluvodiči, TXN).

Sporomijenjajuća i klasična ipak ne znači da to može svatko, dapače, akumulirane “inkrimentalne inovacije” čine know-how koji se ne može lagano prekopirati (nalazi se kako u proizvodima tako i u proizvodnim i organizacijskim procesima) niti se može zamijeniti nekom slučajnom/sretnom skokovitom inovacijom konkurencije.

Primjer kako to može biti teško u tobože “jednostavnoj” proizvodnji (nadam se da ipak nismo imali sličan problem u Poljskoj, naime ovaj “moat” je dvosjekli mač) https://x.com/giuliano_mana/…DsqBJKTubziv1xg

Sporomijenjajuća i klasična prije svega znači da naše postrojenje i strojevi nisu nešto jako kompleksni i skupi i mogu se dugo amortizirati.

Ti ne previše skupi strojevi proizvode skupi proizvod (koji se radi od skupih materijala npr., to je velik udio cijene a ne amortizacija postrojenja) pa zato naš CAPEX može biti skroman u odnosu na prihode. Pomalo sliči na primjer majstora draguljara.

Mi jesmo donekle kapitalno intenzivna industrija ali samo u smislu obrtnog kapitala (za materijal, proizvodnju u tijeku), pri čemu postrojenja nam nisu (pre)skupa (asset-light u tom smislu).

Naši “nacrti” akumulirani desetljećima (kao recept za čokoladu, dizajn za nakit) i naša sposobnost njihove prilagodbe i daljnjeg razvoja (dakle naši ljudski resursi, u dizajnu, R&D, proizvodnji) kako su zahtjevi kupaca različiti i evoluiraju su naši glavni assets, dakle nematerijalna (niti naše knjigovodstvo to uspijeva iskazati u bilanci) imovina je naša glavna imovina, baš kako to i bude kod “quality compounders”, da je CAPEX tu samo mali djelić priče vezano za proizvodnju.

A proizvodnja (sa svojim “intangible assets” moat) je tek pola priče u cijeloj operaciji (i “moat” priče). Prodaja je druga (možda i “veća”) polovica. Desteljećima akumulirani parterski odnosi s distributerima, krajnjim kupcima, kao i instalirana baza postojećih transformatora kod kupaca, su ono što proizvodnji daje posao, rast potražnje, što ima “network effects” i “switching costs” moat.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • August 24, 2023 at 12:36 PM
    • #1,094

U prilogu moje projekcije rasta poslovanja i cijene dionice po pesimistic i optimistic modelu za naredne 3 godine poslovanja. Svaki komentar je dobro dosao.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 24, 2023 at 1:41 PM
    • #1,095
    Quote from Brunos

U prilogu moje projekcije rasta poslovanja i cijene dionice po pesimistic i optimistic modelu za naredne 3 godine poslovanja. Svaki komentar je dobro dosao.

Kolega zahvaljujem i podržavam, osobno sam bliži optimističnoj varijanti... samo sve relativne promjene umanjite za 100 baznih poena jer npr. rast sa 350 na 700 nije rast od 200% već 100%...jer ovako sve relativne promjene izgledaju "nabrijano" za 2x (100%)...

A sad evo i mene...znači nakon 2 dana i 10h sati kopanja uspio sam nekako doći do podataka o poslovanju PET POLJSKA...naravno na Poljskom :)

Obzirom da mi "normalan" GFI ne želi otvoriti (ili ja ne znam) podatke sam vukao iz 3-4 različita dokumenta (priloženi u privitku) i uspio sam objedinit sve informacije u ovih par, ali meni bitnih, informacija...

Aktiva im iznosi 10,3 mil EUR (47 mil ZLOT)

Prihodi u 2022. iznosili su 16,9 mil EUR (76,8 mil ZLOT) i bilježe rast od 96%

Neto dobit iznosila je: 0,7 mil EUR (3,1 mil ZLOT); neto profitna marža cca 4%

DI: 1,8 mil EUR (ovo nisam baš siguran :S :S )

Tko želi podatke može dobiti na

Portal Finansowy

KRS broj PET Poljske: 0000617399

p.s. taj dokument za koji mislim da je GFI je dokument poda nazivom e-SF_PET_2022_2023-03-02-sig.xml i nalazi se u posljednjoj objavi na linku koji sam poslao...ne želi mi ga niti upload-at u ovom postu...pa ako slučajno netko uspije otvorit dokument bio bih mu zahvalan da mi ga pošalje na privat ili javno objavi na forumu...tnx

Files

PET_2022_dodatne informacije.pdf 388.67 kB – 10 Downloads Pokazetelji aktivnosti rantabilnsoti i likivdnosti.pdf 478.33 kB – 7 Downloads Revizor.pdf 349.87 kB – 9 Downloads
  • Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • August 24, 2023 at 2:25 PM
    • #1,096

Super za trud. Jos jedan zanimljiv podatak za PET. Ako analiziramo zadnje kvartalno izvjesce metodom oduzimanja konsolidirano minus nekonsolidiramo dolazimo do podatka da je PET ostvario skoro 10mil€ prihoda uz EBITDA od 2.34mil€ sto daje EBITDA marzu od ogromnih 25% odnosno duplo vise nego KODT. To bi se moglo objasniti na 2 nacina: dio rashoda dolazi "besplatno" od matice npr.mozda razradu dokumentacije i slican inzenjerski rad za sve narudzbe u grupi rade u ZG pa se taj trosak knjizi u ZG ili slicni primjeri i drugo kao sto je vec kolega statusquo napisao zbog potraznje se generalno sve vise dize marza za buduce narudzbe.

Kako bilo od PETa se u pesimisticnoj varijanti moze ocekivati cca 4mil€ EBITDa do kraja godine a u optimisticnoj i vise. Biti ce izuzetno zanimljivo analizirati q3 izvjestaj da vidimo da li smo na dobrom tragu sa PETom i da li se tu krije skriveni potencijal koji se sad krenuo otkljucavati.

To bi bila akvizicija u rangu kad je VW kupio Skodu pa je skoda profitirala od njihovih internih procedura i know howa kao i besplatnog R&D za motore i ostale kljucne komponente.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 24, 2023 at 2:54 PM
    • #1,097
    Quote from Brunos

Jedine “službene” procjene koje imamo (onaj jedan jedini/Erste analitičar koji prati Koncar D&ST, ovaj TIKR Terminal to piše u kunama još) su nešto između ova tvoja dva tvoja scenarija. I malo na kraju se on zeza s nekim padom (bit će da djelomično pokušava pogoditi “ciklus“, djelomično konzervativnost, oni se nikad ne usude dati hrabre procjene, rizik im je to, više vole biti u krivo na drugu stranu).

I moje viđenje je nešto između, između ovog Erste analitičara i tvojeg optimističnog.

P.S. Moja glavna primjedba je da ne treba govoriti o cijenama. Cijene su nepredvidljive. Ali možemo govoriti o procjeni intrinzične vrijednosti po dionici (dakle “što bi bila fer cijena” u datom trenutku ali nikako ne možemo znati koliko će stvarna cijena odstupati od toga u nekom trenutku, pa termin cijena ne bih ni koristio, znamo samo da u vrlo dugom roku ona mora “plesati” negdje oko nje pa ako vidimo veliku i dovoljno brzo rastuću vrijednost to je sve što nas zanima, cijene će tržišnim mehanizmima same po sebi već doći na svoje).

Files

IMG_1417.jpg 204.91 kB – 0 Downloads
  • Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • August 24, 2023 at 3:09 PM
    • #1,098
    Quote from Lynx
    Quote from Brunos

Jedine “službene” procjene koje imamo (onaj jedan jedini/Erste analitičar koji prati Koncar D&ST, ovaj TIKR Terminal to piše u kunama još) su nešto između ova tvoja dva tvoja scenarija. I malo na kraju se on zeza s nekim padom (bit će da djelomično pokušava pogoditi “ciklus“, djelomično konzervativnost, oni se nikad ne usude dati hrabre procjene, rizik im je to, više vole biti u krivo na drugu stranu).

I moje viđenje je nešto između, između ovog Erste analitičara i tvojeg optimističnog.

P.S. Moja glavna primjedba je da ne treba govoriti o cijenama. Cijene su nepredvidljive. Ali možemo govoriti o procjeni intrinzične vrijednosti po dionici (dakle “što bi bila fer cijena” u datom trenutku ali nikako ne možemo znati koliko će stvarna cijena odstupati od toga u nekom trenutku, pa termin cijena ne bih ni koristio, znamo samo da u vrlo dugom roku ona mora “plesati” negdje oko nje pa ako vidimo veliku i dovoljno brzo rastuću vrijednost to je sve što nas zanima, cijene će tržišnim mehanizmima same po sebi već doći na svoje).

Slazem se sa navedenom promjedbom i tako sam i dozivio tu svoju "cijenu" kao orijentacijska vrijednost za dionicare odnosno vise kao neki moguci peak kroz godinu. Cijenu ce driveati puno drugih faktora ukljucovo globalni sentiment, ZSE sentiment, nepredvideni dogadaji i slicno. Isto tako citao sam neke postove na temi KODT od prije 5 i vise godina gdje se pokazalo da su neki forumasi jasno najavljivali sto ce se dogoditi kroz par godina i bili su u pravu sa KODT a bilo je i dosta pesimista koji su tvrdili da ne moze to vise puno rasti i da je skupo. Pa nek imamo sluzbenu sliku moje projekcije na koju se mozemo osvrnuti kroz 2-3 godine cisto za usporedbu. Naravno ako se pojavi neka globalna neocekivana prijetnja ovo se nece ostvariti ali to nitko ne zna.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 24, 2023 at 4:34 PM
    • #1,099
    Quote from Parica
    Quote from Brunos

Kolega zahvaljujem i podržavam, osobno sam bliži optimističnoj varijanti... samo sve relativne promjene umanjite za 100 baznih poena jer npr. rast sa 350 na 700 nije rast od 200% već 100%...jer ovako sve relativne promjene izgledaju "nabrijano" za 2x (100%)...

A sad evo i mene...znači nakon 2 dana i 10h sati kopanja uspio sam nekako doći do podataka o poslovanju PET POLJSKA...naravno na Poljskom :)

Obzirom da mi "normalan" GFI ne želi otvoriti (ili ja ne znam) podatke sam vukao iz 3-4 različita dokumenta (priloženi u privitku) i uspio sam objedinit sve informacije u ovih par, ali meni bitnih, informacija...

https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df

p.s. taj dokument za koji mislim da je GFI je dokument poda nazivom e-SF_PET_2022_2023-03-02-sig.xml i nalazi se u posljednjoj objavi na linku koji sam poslao...ne želi mi ga niti upload-at u ovom postu...pa ako slučajno netko uspije otvorit dokument bio bih mu zahvalan da mi ga pošalje na privat ili javno objavi na forumu...tnx

Display More

To je ovaj dokument jos nisam naucio kako citat te xml dokumente sve je vise fajlova u tome morat cu i to nauciti kada to otovrim s ovim sta iman to ne razumis nista, evo stavio sam u zip jer nece prihvatiti tu ekstenziju vjerovatno radi virusne zastite pa ako netko zna kako se najbolje taj dokument cita neka nas poduci da ne googlamo

Ps. simpaticno mi je kako se Parica dao u postene analize zadnje vrijeme upgrejda se pomalo, ko zna mozda na kraju i smanji godisnji turnover i postane malko vise dugorocniji nego do sada 8o

Files

e-SF_PET_2022_2023-03-02-sig.xml.zip 683.51 kB – 20 Downloads
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 24, 2023 at 8:49 PM
    • #1,100
    Quote from StatusQuo
    Quote from Parica

https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df

Display More

To je ovaj dokument jos nisam naucio kako citat te xml dokumente sve je vise fajlova u tome morat cu i to nauciti kada to otovrim s ovim sta iman to ne razumis nista, evo stavio sam u zip jer nece prihvatiti tu ekstenziju vjerovatno radi virusne zastite pa ako netko zna kako se najbolje taj dokument cita neka nas poduci da ne googlamo

Ps. simpaticno mi je kako se Parica dao u postene analize zadnje vrijeme upgrejda se pomalo, ko zna mozda na kraju i smanji godisnji turnover i postane malko vise dugorocniji nego do sada 8o

Display More

Pomoću ovog online alata se lagano pročita, može exportati i u xlsx. https://mojeanalizy.pl/en/

Files

PET 2022.xlsx 19.48 kB – 24 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 462

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 8:06 AM
    2. Odgovora
      462
      Pregleda
      201k
      462
    3. Marty McFly

May 20, 2025 at 8:06 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 8:49 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. dionicar

May 19, 2025 at 8:49 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:53 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      909k
      2.1k
    3. darac11

May 19, 2025 at 4:53 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 19, 2025 at 4:32 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. vitoo

May 19, 2025 at 4:32 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 19, 2025 at 11:19 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. stipe_Cro

May 19, 2025 at 11:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Marty McFly May 20, 2025 at 8:06 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 19, 2025 at 8:49 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

darac11 May 19, 2025 at 4:53 PM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago