1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

INGR (INGRA d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:06 PM
  • Lavrentije
    Student
    Reakcija primljeno
    125
    • February 12, 2021 at 11:02 PM
    Quote from Flight
    Quote from Lavrentije

Pitnje za znalce, ako je Ingra sada na book value per stock 14,63 kn (kada se pomnozi sa svim dionicamap ispada oko 55 milijuna kuna Book Value firme), koliko bi se cca dizao book value za ovih novougovorenih 30 mil kuna poslova ili nedaj boze za 100 milijuna kn novougovorenih s naplatom svega kroz 18 mjeseci? Znam da je to jako tesko odrediti, ali cca, ima li netko neki estimate? Hvala unaprijed.

Mislim da bi za početak trebao ponoviti tablicu množenja i ubaciti ispravne podatke u izračun. Al taj njihov ‘Book’ ti je k’o zvakaca guma. Rasteže se po potrebi.

Isprike, moj bed, dionica je 13.55 Milijuna, a ne 3,76. Samo sam kratko bacio oko na mojedionice pod dioničari, a tamo pod dioničarima "ukupno" se odnosi samo na top 10, a to je 3,76 mil dionica.

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • February 13, 2021 at 11:22 AM

Po meni ovdje jos nije gotova prica.Smanjenje dugova, novi poslovi, koji tek dolaze ili su u zavrsnoj fazi sklapanja. Vidim da su se mali dionicari sada razbudil. Pojacani interes.

• juraj
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    232
    • February 13, 2021 at 7:33 PM
    Quote from Lukasenko

Vrag mi nije dao mira, pa sam na kontakt Index, Net.hr i N1 poslao priču kako Bandinjo preko Ingre želi dignuti lovu na obnovi Zagreba. Ako ovdje ima još nekoga tko ne voli tu bandu lopovsku bez obzira što može zaraditi na tome, moli Vas da napravite to isto.

LP

Diktatura proletarijata,a da malo pogledate reference Ingre koja je po cijelom svijetu izvodila radove,pa kako je je to izvodila ako nema znanja.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 13, 2021 at 9:02 PM
    Quote from tollway

flight

znaš i sam da gotovo nemoguće postići konsenzus da li neke brojke opravdavaju cijenu neke dionice. obje tvrtke u svojevrsnom preokretu u prilično nezgodnom trenutku. ako budući poslovi i profitabilnost budu na nivou, svi ćemo se smijati sadašnjim cijenama. ako ne....

za dalekovod ćemo nešto novo saznati za nekoliko dana i to će odrediti smjer cijene.

Nisam siguran da ćemo tako brzo saznati bilo sto konkretno i do kraja jasno iz Dalekovoda. A sto se tiče Ingre obzirom na ono sto piše u njihovim izvjescima, temeljem dosadašnjih mišljenja revizora (isticanje pitanja) kao i sve nakon toga sto smo vidjeli od “ekipe” skoro pa sam siguran da se radi o muljavini koja sigurno nema veze sa dosadasnjim rezultatima, a za budućnost ćemo tek vidjeti. A i prema njoj sam gledjaici dosadašnja postupanja uprave i odabrane “ekipe” vrlo sumnjičav. Al tko voli, nek izvoli.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • February 14, 2021 at 9:02 AM

sve to stoji . uskoro ćemo vidjeti što piše u godišnjem FI, i što deloite misli o tome.

kad smo već kod toga, što reči za divljanje cijena na američkim burzama? pogotovo nasdaqu. u nekoliko navrata pročitao sam da se očekuju izvrsni rezultati koji bi "opravdali" vrlo visoke P/E omjere. u protivnom.... bunar!!??

ingra u situaciji o kojoj govorimo je mala beba za jako puno sastavnica nasdaqa. kakvih tek tamo kemijanja ima!! probao sam to poloviti, ali sam brzo odustao jer nisam dovoljno potkovan sa njihovim zakonima.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 14, 2021 at 9:30 AM

Ima, al tamo te firme razvijaju nešto novo ili barem se tako promiču, vezano je uz tehnologiju, usluge, biotehnologiju, nove ideje i njihovu primjenu, a Ingra je "stara raga" koja se pokušava pridići s ceste. U tradicionalnom biznisu u kojem ne može ostvariti novu dodanu vrijednost višu od prosjeka sličnih firmi na tržištu. A ako je istina da igraju na kartu Bandića i njegovih pulena onda je to sve skupa još tragičnije. Jer ruku na srce, što to Ingra ima ili "zna", a što netko drugi ne bi mogao odraditi? Pa i ovaj posao koji su podugovorili, u neku ruku pokazuje, da su druga ruka glavnom izvođaču za neke specifične poslove.

Nemam ja ništa protiv da Ingra i njezina uprava napravi posao života, al činjenica da oni prebacuju papire amo-tamo i da se stalno bave dodavanjem "navodne" vrijednosti na knjigovodstvenu vrijednost dionice, meni i dalje ukazuje da je mnogo važniji celofan nego sadržaj i da njega (sadržaja), barem u značajnijoj mjeri, i dalje nema.

Za kraj, pitanje.... a što bi bilo da nije bilo potresa u Zg? I zašto tamo neki Radnik, Kamgrad i slični koji imaju i operativu rade i "bez potresa"? Što to oni imaju ili znaju. a Ingra ima ili nema? Dakle, na stranu sada knjigovodstveni marifetluci i utjecaj otpisa obveza na poslovni i konačan rezultat. Što je to što Ingra može natprosječno i izdašno naplatiti i na tome zaraditi?

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • February 14, 2021 at 10:27 AM
    Quote from Flight

Ima, al tamo te firme razvijaju nešto novo ili barem se tako promiču, vezano je uz tehnologiju, usluge, biotehnologiju, nove ideje i njihovu primjenu, a Ingra je "stara raga" koja se pokušava pridići s ceste. U tradicionalnom biznisu u kojem ne može ostvariti novu dodanu vrijednost višu od prosjeka sličnih firmi na tržištu. A ako je istina da igraju na kartu Bandića i njegovih pulena onda je to sve skupa još tragičnije. Jer ruku na srce, što to Ingra ima ili "zna", a što netko drugi ne bi mogao odraditi? Pa i ovaj posao koji su podugovorili, u neku ruku pokazuje, da su druga ruka glavnom izvođaču za neke specifične poslove.

Nemam ja ništa protiv da Ingra i njezina uprava napravi posao života, al činjenica da oni prebacuju papire amo-tamo i da se stalno bave dodavanjem "navodne" vrijednosti na knjigovodstvenu vrijednost dionice, meni i dalje ukazuje da je mnogo važniji celofan nego sadržaj i da njega (sadržaja), barem u značajnijoj mjeri, i dalje nema.

Za kraj, pitanje.... a što bi bilo da nije bilo potresa u Zg? I zašto tamo neki Radnik, Kamgrad i slični koji imaju i operativu rade i "bez potresa"? Što to oni imaju ili znaju. a Ingra ima ili nema? Dakle, na stranu sada knjigovodstveni marifetluci i utjecaj otpisa obveza na poslovni i konačan rezultat. Što je to što Ingra može natprosječno i izdašno naplatiti i na tome zaraditi?

Mene ovo nazalost podsjeca na Viro prije godinu dana. Tako su i oni prodajom imovine HISu, zapravo prelijevanjem supljeg u prazno, prikazali netto dobit i pokazivali knjigovodstvenu vrijednost. A profita iz redovnog poslovanja niti dalje nema.

Ne znam puno o Ingri i necu puno pametovati. Moguce da jos postoji prostor za rast cijene u iducim danima. Tko zna.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,513
    • February 14, 2021 at 11:37 AM

Ma može cijena otići i na 50 kuna, ali to je nekretninski fondić, a ne građevinska kompanija. Neka se onda registriraju kao REIT pa da smo svi na čisto s time što i kako Ingra radi.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 14, 2021 at 11:48 AM

Par stvari koje primjećujem da nedostaje u ovoj zanimljivoj raspravi pa evo da malo dodam začina.

Prva stvar, analitička sposobnost koju imamo (kakva god bila) nam svima služi samo jednom cilju - ući jeftino, izaći skupo, a tu je dobar tajming - sve. A to da li je firma dobra, loša, vrijedi, ne vrijedi je - irelevantno. Ne kupujemo dionice zato što "volimo" firmu nego da - zaradimo. Dovoljno smo iskusni da znamo kako funkcionira ovaj svijet i da znamo zašto nas Ingra zanima ili ne.

Druga stvar ova "stara raga" osim imena i Arene nema nikakve veze s onim što je bila. Boreći se da preživi ono što mnogi "pastusi" nisu, evoluirala je u skladu s okolnostima i uspjela. Konstruktor, Vijadukt i njima slični nisu. Dinosauri koji se nisu prilagodili, a Ingra je jedno vrijeme to bila - jednostavno su nestali.

Treća stvar Ingra ima novu upravu koja je "dobila" firmu na lošim temeljima (osim Arene) s hrpom problema koju bivša uprava nije mogla ili znala riješiti. U kratkom roku su nešto novo napravili i bez obzira na knjigovodstveni karakter tih promjena otvorili prvi novi ugovor kojih nije bilo 12 godina. Osim toga nisu (još) stvorili nikakvu novu vrijednost nego (kroz financijsko restrukturiranje) raspoloživa sredstva presložili na djelotvorniji način. To da li ona sada knjigovodstveno vrijedi više ili ne je irelevantno, bitno je hoće li time stvoriti uvjete da krenu dalje ili ne. To ćemo vidjeti.

Četvrta stvar - obnova je potencijalna prilika da se iskoristi za novi zamah, ali može biti dvosjekli mač. Uprava nije baš tako tupava da to ne zna i to su vrlo jasno naglasili - obnova je samo dio priče budućih planova. Veze s sadašnjim rukovodstvom ZG mogle bi se pokazati većim utegom nego prednosti u tome, stoga znaju da tu pogrešan korak može biti i onaj zadnji. A i ovaj zasad jedini (i mršavi) novi ugovor na to ukazuje. Stoga nemojmo podcjenjivati ono što rade jer još nisu pokazali sve što znaju ili misle da znaju.

Što god mi mislili - biti će onako kako će biti, a na nama je da odaberemo gdje se u toj priči nalazimo.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 14, 2021 at 11:58 AM
    Quote from toluen

Par stvari koje primjećujem da nedostaje u ovoj zanimljivoj raspravi pa evo da malo dodam začina.

Prva stvar, analitička sposobnost koju imamo (kakva god bila) nam svima služi samo jednom cilju - ući jeftino, izaći skupo, a tu je dobar tajming - sve. A to da li je firma dobra, loša, vrijedi, ne vrijedi je - irelevantno. Ne kupujemo dionice zato što "volimo" firmu nego da - zaradimo. Dovoljno smo iskusni da znamo kako funkcionira ovaj svijet i da znamo zašto nas Ingra zanima ili ne.

Druga stvar ova "stara raga" osim imena i Arene nema nikakve veze s onim što je bila. Boreći se da preživi ono što mnogi "pastusi" nisu, evoluirala je u skladu s okolnostima i uspjela. Konstruktor, Vijadukt i njima slični nisu. Dinosauri koji se nisu prilagodili, a Ingra je jedno vrijeme to bila - jednostavno su nestali.

Treća stvar Ingra ima novu upravu koja je "dobila" firmu na lošim temeljima (osim Arene) s hrpom problema koju bivša uprava nije mogla ili znala riješiti. U kratkom roku su nešto novo napravili i bez obzira na knjigovodstveni karakter tih promjena otvorili prvi novi ugovor kojih nije bilo 12 godina. Osim toga nisu (još) stvorili nikakvu novu vrijednost nego (kroz financijsko restrukturiranje) raspoloživa sredstva presložili na djelotvorniji način. To da li ona sada knjigovodstveno vrijedi više ili ne je irelevantno, bitno je hoće li time stvoriti uvjete da krenu dalje ili ne. To ćemo vidjeti.

Četvrta stvar - obnova je potencijalna prilika da se iskoristi za novi zamah, ali može biti dvosjekli mač. Uprava nije baš tako tupava da to ne zna i to su vrlo jasno naglasili - obnova je samo dio priče budućih planova. Veze s sadašnjim rukovodstvom ZG mogle bi se pokazati većim utegom nego prednosti u tome, stoga znaju da tu pogrešan korak može biti i onaj zadnji. A i ovaj zasad jedini (i mršavi) novi ugovor na to ukazuje. Stoga nemojmo podcjenjivati ono što rade jer još nisu pokazali sve što znaju ili misle da znaju.

Što god mi mislili - biti će onako kako će biti, a na nama je da odaberemo gdje se u toj priči nalazimo.

Display More

Nemoj se ljutiti al zvučiš kao zaljubljenik i tražiš opravdanja koja ne postoje. To je sve priča, a ne materija. Naravno da je bitno što i kako firma radi, a ne percepcija kako radi. Jel kad percepcija "prdne u rosu" dim se brzo raznese i nestane. Ja se dam okladiti da je kozmetika tako daleko išla da čak ni Oppi moguće još nije izašao. Prvo je petljao nešto s kćerima, pa onda kad je bilo jasno da je to pretanka priča, prebacio na ekipu "iznutra".

A tu su se još nakalemili drugi starci tipa Buljo, Herceg i ekipa. Sve je to sjajno, al ne možeš na lošem i slabom temelju "graditi kuću", jer svi smo nedavno vidjeli što se dogodi kad dođe "potres". Ne živi se od priče nego od rada i rezultata, revolucionarnih i kvalitetnih ideja pretočenih u djela i materiju i dobrog upravljanja. Jasno je da će ovi "iznutra" kako ti blagoglagoljivo zboriš pokušati i pokušavati gurati priču guranjem cijene i nastojanjem da se "snowball" zakotrlja, no svima treba biti jasno da ako i kada gruda nema dovoljno energije i kad upeče sunce, od nje obično ostane tek lokva vode.... i sjećanja na lijepa i zabavna vremena.

Pa mislim firma je ako isključimo otpise išla na skoro 10x2019' sales? Na čemu? Na optimizmu? Ako u Ingri zaista žele da ih tržište prihvati, kao i njihovu valuaciju onda moraju jako brzo povećati 'Sales' barem 5x i naravno Ebitdu shodno tome. Bez toga, koliko god gurali priču i cijenu, cijela stvar se neće razviti tamo kamo su naumili.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 14, 2021 at 1:42 PM
    Quote from mikromakrto

Ma može cijena otići i na 50 kuna, ali to je nekretninski fondić, a ne građevinska kompanija. Neka se onda registriraju kao REIT pa da smo svi na čisto s time što i kako Ingra radi.

upravo to.

nešto kao STJD i FMPS.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • February 14, 2021 at 1:48 PM

Previse price, svima interesanto, "ali" odluka teži dio.

Možemo se svi složit da je špekulatitvna dionica, uz upravu i poneki mali ulagac kupuje. I cijena je trenutno gdje je.

Opet "ali" i "kad" ne bude špekulatitvna ulaze veci igraci i mozda fondovi, tada dionica ce biti "daleko" veca.

Trenutno Ingra krece od nule, pa cemo vidjeti sa novom upravom kojim je limit i dokle mogu dosegnuti.

Sad tko voli neka izvoli. Uvijek je trebalo znati uci i jos teže izaci kad treba.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 14, 2021 at 2:39 PM
    Quote from Flight

Nemoj se ljutiti al zvučiš kao zaljubljenik i tražiš opravdanja koja ne postoje.

Nemam se za što ljutiti. :thumbup: Napisao si i jednu ključnu stvar za bolje razumjevanje svega. "Zvučim kao zaljubljenik" nije realno točno nego stvar percepcije kako ti to doživljavaš i u što vjerojatno vjeruješ da je istina. Realno je da imam Ingru i stalo mi je da naraste, a ono što pišem je moja percepcija Ingre i ono u što trenutno vjerujem. Dakle percepcija nije stvarna realnost, ali ljudski imamo tendenciju vjerovati da je. Problem je što na temelju percepcije često donosimo ključne odluke i ako ona nije u skladu s realnosti - zna biti zeznuto. Zato uvijek upozoravam - oprez i sretno.

Slažemo se da Ingra štošta morati dokazati da se ova cijena opravda, no ovakvi "bljeskovi" su normalni i mnogi ih koriste kao praćke da svoje portfelje na brzinu povećaju i ako imaju sreće da ne popuše - prebace ih na sigurnije lokacije. Prirodna stvar. Recimo da tako promatram Ingru u svojem portfelju jer je to moja "stečajuša" koja savršeno za sada služi svojoj svrsi. Trenutno puno bolje od DLKV , IGH ili OPTE što ne znači da se to vrlo brzo neće preokrenuti.

Dakle sve što kažeš - apsolutno može biti istina, ali s moje točke gledišta to izgleda upravo tako kako i pišem i da u to ne vjerujem ne bi ni pisao. A što je realno - vidjeti ćemo. Inače što se mene tiče intuicija je dominantna sve dok nema čvrstih podataka o nečemu, a kada oni jednom uđu u igru onda je svakako znanje i iskustvo u nemjerljivoj prednosti. Za sada mi je intuicija na Ingri dala vrlo dobre rezultate, a dalje ćemo vidjeti.

O Ingri realno znamo sigurno samo to da je još uvijek vrlo trusno područje, ali da zbog te činjenice i postoji šansa da se dobro zaradi (ili izgubi).

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 14, 2021 at 2:56 PM

toluen

Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Meni ova rasprava, o ničemu, ne znaci ništa. Možemo raspravljati o projekciji rezultata. Prihoda, rashoda, operativne dobiti, stanja i otplate duga i generalno o smjeru kojim kompanija ide. O tome ništa ne znamo. Imamo samo tanku priču i precijenjenu dionicu na kojoj je većina dugorocnih dionicara izgubila. Zato i nema značajnije trgovine jer su oni zalockirali svoje pozicije u očekivanju da će vratiti barem djelić izgubljenog novca. No, ako u skorije vrijeme ne bude snažnog rasta prihoda i operativnih zarada, sve ovo skupa će pasti u vodu i bit će pila naopako. Ingra nije bolja od kompanija koje navodis, ali ima daleko bolji marketing i promidžbu. Ponovit ću još jednom, samo od promidžbe se ne živi. Osim ako ti to nije osnovni posao. Dapače, sve kompanije koje navodis (iako su iz razl. sektora i izravno nisu usporedive) imaju daleko vece prihode iz osnovne djelatnosti, operativne zarade i vrlo vjerojatno potencijal da stvore, daleko značajniju vrijednost od Ingre u dugome roku. Al pod uvjetom novih ulaganja i smanjenja zaduženosti. Da su vjerovnici vjerovali u to da Ingra može otplatiti sve dugove ne bi joj ih nikad prodali uz duboki diskont.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 14, 2021 at 5:25 PM

Flight

Rezultata nema kad nisu 12 godina ništa radili nego se samo sudili, muntali papire i slagali Solitaire ili Tetris. Jednom su iz čiste dosade kupili kosilicu da ošišaju neko brdo i to je bilo to. E a sad za dalje ćemo vidjeti. Dimi se, a oće li planuti - vidjeti ćemo.

Kako god dobro je čuti sve argumente i pozitivne i negativne jer vrag je uvijek u detaljima. Iskustveno dokazano. Tako da samo šamarajte što više toga ovdje izađe biti će jasnija slika tko tu koga i zašto... :)

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 14, 2021 at 6:45 PM

Vrag je u poslu i rezultatima, a ne u nikakvim detaljima. Gotovo190 milijuna kuna kapitalizacije (na 14 kuna za dionicu), firmi, kojoj poslovni prihodi u 2019. godini iznosili jedva 19 milijuna kuna. Meni je sve to jasno i onome tko želi gledati i vidjeti. A za one koji ne vide, savjetujem ponajprije posjet oftalmologu. 🥸

• juraj
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    232
    • February 14, 2021 at 8:05 PM

ma jasno je da ne miriši sve kod Ingre ali oni su izašli iz Psn,valuacije dobre,Bv15 kn dok kod Dlkv i Optime na ovim cijenama smrdi,optima sa 1 kn na 6 kn pa to je 600%, Dlkv Bv 2,57 na burzi 6,5kn dugovi i jedne i druge visoki tako kaže struka..

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 14, 2021 at 9:10 PM

Kolega Flight možemo mi misliti o cijenama što god hoćemo, ali na našoj burzi je jasno samo da ništa nije jasno i da tu nikakva pravila ne drže vodu odnosno cijene mnogih dionica nemaju uporište u fundamentima bez obzira jesu li trenutno "podcjenjene" ili "precjenjene".

Što kolega juraj kaže ima tu puno "ribica" u našoj maloj barici koje ne mirišu dobro, ali sasvim lijepo plivaju i to je kao OK. A baš svaka ima svoju priču i svaka je toliko zapetljana da je ni inspektor Jacques Clouseau ne može raspetljati. Tako da se nastojim time što manje zamarati i naći neki svoj put u svemu tome uz puno opreza jer - minska polja i urušne vrtače vrebaju na svakom koraku. Tako da oprez i sretno - svima.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 14, 2021 at 9:25 PM

Dalekovod i Optima su “avioni” za Ingru. Optima ima cca 130-150 milijuna kuna operativne dobiti (ovisno o tome kako se kategorizira lizing prema MSFI 16) godišnje, Dalekovod 80-tak. A poslovne prihode da i ne spominjem cca 450 mil. kn odnsono 1,3 mlrd kuna.

Koliko ono ima Ingra iste pokazatelje? Do dvadesetak milijuna kuna poslovnih prihoda, a Ebitda? Pa nje zapravo i nema. Naime, jedna od muljavina koje su u Ingri napravili je to da su prihode od otpisa obveza uvrstili u poslovne prihode, a oni to u suštini nisu. To je računovodstveno raskusuravanje bez stvarnog toka novca. Tako su defacto falsificirali operativnu dobit u protekloj godini i prilično je jasno da su je korektno iskazali ne bi premašila iznos od cca 2-3 milijuna kuna. Provjerite sami u računu dobiti i gubitka kako su prihodi od otpisa obveza klasificirani pod ostale poslovne prihode (izvan grupe). https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…1e0b6cdf60.xlsx

A to se jasno vidi i iz toka novca od poslovnih aktivnosti u sheetu NT_I gore priloženog linka. Pod h) Ostala usklađenja za nenovčane transakcije i nerealizirane dobitke i gubitke

U revidiranom godišnjem financijskom izvjescu to neće tako ići i tamo će morati to pokazati tako da ne utječe na Ebitdu na takav način. A i taj događaj ima knjigovodstveno gledano jednokratan utjecaj i nije nikakav dokaz poboljšanja tekuceg poslovnog rezultata.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 14, 2021 at 10:39 PM

Malo igre riječi - nadam se da mi neće nitko zamjeriti nije u lošoj namjeri.

Dakle kolega Flight apsolutno se slažem sa svime na što ukazuješ u smislu financijskih pokazatelja iako je meni tu jako puno toga još nerazumljivo i nelogično jer mi još fale određena znanja i logika da to pravilno povežem. Ako ti to što znači jako puno toga učim upravo iz tvojih postova - OK. Također se slažem da su i Dalekovod i Optima sasvim sigurno "avioni" za Ingru po tim parametrima. No question.

Ali po cijeni dionice je Ingra trenutno za njih - "raketa".

S te osnove tko je htio mogao je sasvim lijep profit ostvariti prošlih dana na Ingri i mirno bez problema kupiti ove "avione" jer oni još uvijek "rulaju po pisti" dok se kod njih ne riješe neke specifične situacije. I to je jedan vražiji "sitan" detalj koji mi je kao ulagaču s malim portfeljem (od 1 do 1 mil. kn po nekoj mojoj internoj logici) dosta bitan kod izbora koju dionicu kojim redom želim imati u portfelju. Samo to - ništa drugo nemam za dodati.

A što će dalje biti s cijenama svih navedenih dionica - vidjeti ćemo.

Inače što se tiče mojeg trenutnog razumijevanja financijskih detalja on je nažalost još uvijek dosta daleko ispod osnovnih kriterija koji su potrebni za iole sigurniji hod po investicijskom minskom polju, ali to nekako nadoknađujem na druge načine i za sada to funkcionira dok se taj "mali" nedostatak nekako ne riješi. Nažalost trenutno imam malo drugačije preokupacije pa ne stignem toliko to popratiti, ali nadam se da će se naći vremena i za to. Definitino je bitno ako želiš na tom planu preživjeti.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 1:52 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. child

May 23, 2025 at 1:52 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. All

May 23, 2025 at 1:39 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 1:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 23, 2025 at 1:36 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:01 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. kukurijek

May 23, 2025 at 12:01 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. bluelionZG

May 23, 2025 at 11:53 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

child May 23, 2025 at 1:52 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 23, 2025 at 1:39 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG May 23, 2025 at 11:53 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,806 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago