TPNG (tankerska plovidba next generation)

 • Da, znam, ali ovo je puno stabilniji biznis od Dry bulka, što pokazuje i dobit u zadnjih 5 godina sa samo 4 broda.

  Idealno bi bilo da sada kada su cijene brodova niske, kupe još 2 broda, jer nisu previše zaduženi, ali to ovisi o

  njihovoj odluci i raspoloživom kapitalu.


  Zadrž. dobit i rez.= 141,83 M

  Dug/kapital = 85,50%


  U svoja 4 broda su koliko vidim ugradili filtere za balastne vode što je kapitalna investicija:


  Društvo je i dalje intenzivno usredotočeno na

  provođenje obveznih petogodišnjih remonta. Prema
  planu, u 2020. godini planirana su četiri remonta,
  a tri su dovršena zajedno s ugradnjom sustava za
  pročišćenje balastnih voda (2x), dok je četvrti remont
  započeo pred kraj četvrtog kvartala i okončan je u
  prvim danima prvog kvartala 2021.

  A što dijete zna što je 100 kilograma. Uzme i nosi :thumbup:


 • Kao prvo flota im je šest brodova. Kao drugo zbog te knjigovodstvene vrijednosti brodova, koja je samo knjigovodstvena, su nam uzeli 32 miliona iz zadrzane dobiti koja je planirana za dividendu. Sad kad se vrati prava vrijednost brodova ce sto, dignuti se bv, ali ova dionica je zamisljena kao dividendna i valjda ce se vise dozvati pameti i isplacivati tu dividendu.

 • Kao prvo flota im je šest brodova. Kao drugo zbog te knjigovodstvene vrijednosti brodova, koja je samo knjigovodstvena, su nam uzeli 32 miliona iz zadrzane dobiti koja je planirana za dividendu. Sad kad se vrati prava vrijednost brodova ce sto, dignuti se bv, ali ova dionica je zamisljena kao dividendna i valjda ce se vise dozvati pameti ,sto zbog ocekivanja nizih vozarina sto zbog nuznih ulaganja.

  Mislim da je bila razumna odluka o zadrzavanju dobiti,sto zbog ocekivanja niskih vozarina sto zbog velikih ulaganja. Likvidnost je sacuvana ,pa ako se sitvacija promijeni dividenda ce se sigurno isplatit

 • Mogu li kupiti brodove da se dokapitalizira?vi koji imate dionice dali bi učestvovali? Po kojoj cijeni?

 • Naravno da mogu. A mogu napraviti dokap po procjeni. Lako za manjinske, nego je pitanje imaju li većinski dovoljno kapitala za dokap ili žele smanjiti vlasnički i uprasvljački utjecaj u kompaniji? Dokap radi povećanja/obnavaljanja flote sam po sebi nije loš ukoliko Uprava ima "ispravnu" procjenu da slijedi oporavak tog poslovanja i rast potreba za brodskim prostorom/rezervoarima. Na kraju, brod je operativna imovina i uvijek (ili gotovo uvijek) se može kupiti ili prodati.

 • Uprava nema hrabrosti postaviti debeli nalog na bidu da pokusa zaustaviti propadanje dionice o ostalom da ne govorimo.IEA prognozira godišnji pad potražnje za naftom 4,5%.kratkotrajno ce doci neki slabi oporavak ali kako dalje sa takvim padom potraznje? Koja je buducnost za ovaj biznis prijevoza. Tankeri se i dalje narucuju a ima ih previse. Na dry bulku potraznja raste a ovdje ce padati.

 • Koje su ovo fore pojavi se na BID-u na desetak sekunda nalog od 1000 dionica na 40,20 te nestane...

  trezor dokazuje da ima hrabrosti postaviti neki nalog na bid?  Koja je buducnost za ovaj biznis? Ako se potvdi prognoza IEA za godisnji pad od 4,5% do 2050 kada ce ukupno pasti 75%?

  Hoce li se broj tankera smanjiti 75%?

  sto ce biti sa vozarinama? Koliko jos vrijede tc ugovori?


  Joakim@


  Most significant #oil #tanker #shipping spot movements:

  #VLCC -31% to -$4k/d
  #MR -48% to $2k/d

 • Koje su ovo fore pojavi se na BID-u na desetak sekunda nalog od 1000 dionica na 40,20 te nestane...

  - ma to sam ja pogriješila, kupujem 1000 dionica MDKA i umjesto MDKA ja napišem TPNG.

  - srećom sam na vrijeme prodala moje tisućice TPNG mojem prijatelju Splići koji sada trguje karamboliranim olupinama umjesto dionicama.

  - dobra je ta TPNG i mislim da će tu cijena rasti, kako se smanjuje korona tako će rasti potrošnja goriva a netko to mora prevesti.

  - samo strpljenja i sve će biti o.k.

 • Treba uzeti u obzir i dioničare ATPL koji će unovčiti svoju dobit i uči ovde jer im je jeftino...tko zna što nose naredni mjeseci... Samo jutros je iz ATPL izašlo 1.3 milijuna kuna kapitala, pa da trećina toga kapitala završi u TPNG, imat će veliki utjecaj na cijenu dionice.

 • Ja bi prije rekao da netko prodaje svoj TPNG portfelj nasilu. Okrugle cifre se prodaju, znači neki malo veći dioničar. Briga me, dokupio na 39kn.

  Kolega ici ce to i nize, moja procjena je 36 kuna. Racunao sam Q2 i nece biti dobro, po mojim procjenama gori nego Q1. Pozitivna stvar je sto je preokret iza ugla pa to mozda zaustavi pad.