Dobro su to izveli. U uvjetima pada tržišta malima to vrijedi dvostruko.
P.S.
Kad se samo sjetim koliko je bilo dežurnih mračnjaka na forumu koji su tvrdili da to nikad neće napraviti.
Dobro su to izveli. U uvjetima pada tržišta malima to vrijedi dvostruko.
P.S.
Kad se samo sjetim koliko je bilo dežurnih mračnjaka na forumu koji su tvrdili da to nikad neće napraviti.
Nekako sumnjam da su oni to tako htjeli. Već ih je očito netko prisilio. Jer ne vidim razlog da bi mirovinci najprije izašli van, a onda se dala javna ponuda. Očito je sve bilo unaprijed s njima dogovoreno sto sugerira žešći “insajd” i igrokaz za javnost. Nešto se dogodilo prije 3-4 dana kad su se pojavili bidovi za ostatak ekipe (jatake i sve ostale). Prije toga zatvorili su se paketi značajno iznad trzisne cijene, a onda je netko očito reagirao. Ovo je sad čupanje, a ne planirana aktivnost. Osim ako im je intencija da zadovolje bivše male dioničare TNPL kojima su mijenjali dionice TNPL za TPNG na IPO-u. Al pitanje koliko je takvih ostalo sve ove godine….
Dobrovoljnom ponudom se omogucava insajderima da izadju u tišini jer je kao ona prema svima “egal”. IMHO
91,41 % su skupili do sada
Ne znam odakle ta ideja da oni idu pouzdano na squeez out. Oni će ići na delistanje dionice vjerojatnije a za to im ne treba 95% glasova. Za to imaju dovoljno s time da se pravična naknada računa kao tromsjecni prosjek cijena na uređenom trzistu (ali mislim, dakle nisam siguran, da taj prosjek ne uključuje blok transakcije) sto koincidira da se oni neće bas isprsiti u javnoj ponudi. Osim ako će pokusati fer obeštetiti nekdasnje manjinske iz TNPL.
Zato, radi tog tromjesečnog prosjeka, vjerojatno i je trgovano u blokovima, a ne uobičajeno u redovnom režimu trgovanja.
Sa kime smo tikve sadili, dobro smo i prošli
Kruži urbana legenda da se mali dioničari u Tankerkoj nisu dobro proveli ?
Alternativa je bila u uvjetima prekupljenog papira, jer natrpali smo se papira u padu na 40 kn, čekati izvješče i ev. otključavanje cijene
Ma ovo je super ispalo
I još u Bear marketu
A nije nikome palo na pamet da većinskom ovo vrijedi više od cijene na burzi, da ima love i želi steći čim veći udio?
Naravno da je palo na pamet. Zapravo će sad oni ispasti mecena i dobrotvor jer je tržište toliko neučinkovito i nema aktera koji bi fer vrednovao dionicu. Zato će većinski po 70-80 kn preuzeti neto imovinu vrijednu barem 120 kn. Da ovdje postoje pravi igrači, ne bi se mirovinci postrojili i bez ispaljenog metka sutke pali nego bi kupovali i rekli, gle hoćeš 90 ili 100%, E to te košta 100 ili 110 kn. A ne ovako…. nisu ni jedne dionice kupili osim indeksnog koji je ionako poznat da ima dobre veze “na prostoru Zadra” i sire.
Mislim, neće se to loše završiti, ali zorno pokazuje da su nam gotovo sve kompanije daleko od fer vrijendosti, kada se krene valuirati biznis i perspektive. Pogotovo ove brodarske…. kada zanemarimo periodičnu volatilnost i trenutno ne bas najbolje makro okruženje (a to nažalost ne možemo samo tako zanemariti).
Sve mi se čini da su mirovinci imali dvi opcije i izabrali bolju za sebe.Druga bi bila dokap TPNL brodima, razrjeđivanje i daljnje maltretiranje mršavim ili bez dividende na duže staze…
Mirovinci su komotno mogli blokirati odluku o dokapu na ovogodisnjoj skupštini u stvarima i pravima odnosno izmjene statuta kojima se to omogucuje. Al kukavičje jaje medju njima je prljavo, ispod stola, opet izbjeglo dolazak na skupštinu. Imate na njihovim strancima (mirovinaca) objave o prisustvovanjima i glasanjima na skupštinama. Taj koji nije dolazio voli tako odigrati, sve kontra interesa ostalih. Napumpati svoje nelikvidnuse i prosuti likvidne po tečajnici burze da bi “razveselio konkurenciju”, i sebi napravio kakti prinos.
To sa skupštinom i izmjenama statuta je očito u tom trneutku bio spin da bi se moglo opravdati izostanak zajedničke reakcije mirovinaca i da se iskrcaju po ovim cijenama. Jer da su blokirali većinskog ne bi bilo prostora za kombinacije. Mislim, TNPL ne želi mirovince. Oni su ih defacto jeftino kreditirali zadnjih 5-6 godina skoro pa besplatno i sad kad je Grupa ušla u lovu, izbacili su ih van, da mogu u miru zarađivati i dijeliti plijen.
Mirovinci su komotno mogli blokirati odluku o dokapu na ovogodisnjoj skupštini u stvarima i pravima odnosno izmjene statuta kojima se to omogucuje. Al kukavičje jaje medju njima je prljavo, ispod stola, opet izbjeglo dolazak na skupštinu. Imate na njihovim strancima (mirovinaca) objave o prisustvovanjima i glasanjima na skupštinama. Taj koji nije dolazio voli tako odigrati, sve kontra interesa ostalih. Napumpati svoje nelikvidnuse i prosuti likvidne po tečajnici burze da bi “razveselio konkurenciju”, i sebi napravio kakti prinos.
To sa skupštinom i izmjenama statuta je očito u tom trneutku bio spin da bi se moglo opravdati izostanak zajedničke reakcije mirovinaca i da se iskrcaju po ovim cijenama. Jer da su blokirali većinskog ne bi bilo prostora za kombinacije. Mislim, TNPL ne želi mirovince. Oni su ih defacto jeftino kreditirali zadnjih 5-6 godina skoro pa besplatno i sad kad je Grupa ušla u lovu, izbacili su ih van, da mogu u miru zarađivati i dijeliti plijen.
tocno to vidi svako ko ima mozga.. kad nije bilo para prodavale su se dionice svima (drzite pa sta bude) a sad kad treba isplatit dobit i dolazi berba sljedecih par godina evo vam šipak..
Ja sam bio na toj skupštini. Problem je što mirovinci i oni koji ih predstavljaju nemaju pojma. Nažalost. Mijenjao se statut da ne bude isključivanja manjinskih. Znači, ako bi Tankerska napravila dokap brodom, onda bi mi mogli novcima. I jasno je objašnjeno zašto se ide na to, uprava je baš bila otvorena po tom pitanju. I logična. Tankerska je imala lovu i mogla bi kupiti brod za TPNG.
Zapravo, takvi neznalice ko mirovinski fondovi i nisu neki partneri... Al nažalost imaju našu lovu. Za kompaniju još bolje da nema mirovinaca, i zelim im svu sreću. Ako mi dopuste, bit cu s njima udjelničar, ako ne, nema veze. Krivi su sramotni mirovinski fondovi Niko ih nije izbacio nego oni sami sebe.
Oni su se danas sa 78,00 kn povukli na 75,00 kn a ja sam danas svoje dionice sa 80,00 kn povisio na cijenu od 90,00 kn. I to polovicu dionica, druga polovica mi i nije na prodaji. Sad razmišljam da i te dionice maknem sa prodaje i kažem im da će me morat vilama izbacivat od ovuda . I ja bi želio kupit vrhnje u godinama koje dolaze.
Ja sam bio na toj skupštini. Problem je što mirovinci i oni koji ih predstavljaju nemaju pojma. Nažalost. Mijenjao se statut da ne bude isključivanja manjinskih. Znači, ako bi Tankerska napravila dokap brodom, onda bi mi mogli novcima. I jasno je objašnjeno zašto se ide na to, uprava je baš bila otvorena po tom pitanju. I logična. Tankerska je imala lovu i mogla bi kupiti brod za TPNG.
Zapravo, takvi neznalice ko mirovinski fondovi i nisu neki partneri... Al nažalost imaju našu lovu. Za kompaniju još bolje da nema mirovinaca, i zelim im svu sreću. Ako mi dopuste, bit cu s njima udjelničar, ako ne, nema veze. Krivi su sramotni mirovinski fondovi Niko ih nije izbacio nego oni sami sebe.
Točno tako, al kad kažemo fondovi ispada apstraktno pa nitko nije kriv. Znači tu rade neki ljudi imenom i prezimenom, tako da...već sam rekao, otvaraj Goli otok i tjeraj te managere na robiju...a oni bonusi, plaće..nitko za ništa ne odgovara i to je problem.
Točno tako, al kad kažemo fondovi ispada apstraktno pa nitko nije kriv. Znači tu rade neki ljudi imenom i prezimenom, tako da...već sam rekao, otvaraj Goli otok i tjeraj te managere na robiju...a oni bonusi, plaće..nitko za ništa ne odgovara i to je problem.
Slažem se. Sedam godina su držali dionice gotovo za nulu i sada kada bi firma trebala početi zarađivati prodali su dionice za 60 posto NAVa.
Nitko ih nije natjerao niti je to mogao.
Slažem se. Sedam godina su držali dionice gotovo za nulu i sada kada bi firma trebala početi zarađivati prodali su dionice za 60 posto NAVa.
Što reći... Ciklički biznis prodati u ovom trenutku, nakon što si čekao 7 godina... Zbilja ne znam što reći... Hoće li ih itko prozvati za odgovornost? Neće. A osnovnoškolska matematika bit će dovoljna da pokaže koliko štete su si napravili prodajući u ovom trenutku.
Što reći... Ciklički biznis prodati u ovom trenutku, nakon što si čekao 7 godina... Zbilja ne znam što reći... Hoće li ih itko prozvati za odgovornost? Neće. A osnovnoškolska matematika bit će dovoljna da pokaže koliko štete su si napravili prodajući u ovom trenutku.
Čitam vaš komentar i zapne mi oko na jednoj riječi koju ste napisali i ovome što vi vidite a ove konkretne osobe s imenom i prezimenom koje rade u sinekurama i troše novce građana RH kao tuđe novce ne vide, nalazi se cijela suština problema. Napisali ste da su SI (sebi) napravili štetu. Stari Grk Hesiod rekao je da smo mi ljudi trbusi i to vam je do dan danas opis ovakvog skučenog gledanja na stvari. Ne možete te osobe natjerati da vide šire od svojih trbuha. Oni su s tim poistovjećeni i sve ostalo je drugo i tuđe, pa čak i neprijateljsko. Oni ne vide da su time sebi napravili štetu. Za to je potrebna šira slika, korištenje humanih potencijala, a ne životinjski nagon. Može se dogoditi da ih netko kazni ili im razbije nedaj bože glavu pa osvijeste da osim trbuha imaju i glavu i da je i to dio njih, al je i to nedovoljno za širu sliku. Ovdje već dolazimo do izražavanja ljudskih kvaliteta, al ovdje nije mjesto da se govori o tome. Zato nakon svake ovakve situacije ostaje gorčina i razočaranje...Preko 50% portfelja mi je bilo u TPNG-u i dobro sam zaradio, ali bi mi draže bilo da sam sa sigurnošću mogao ostati dugoročno među dioničarima koji se bore zajedno s upravom za boljitak kompanije...
nema tu više ni gologa ni obučenog otoka to je kapitalizam!
Nakon ovoliko godina, može se zaključiti da je sve dogovoreno još 2015 ,mirov će pomoći za kupnju brodova,a mi ćemo vas isplatiti kada dođe neki vrhunski ciklus u periodu od 10g tu su tankeraši iskusni (iskustvo)naši riskirali i pogodili.
A da nije šteta TPNG-a JE JE
ali šta je tu je idemo dalje i bez gledanja preko ramena.
Ima prilika vrhunskih ali na zagrebačkoj teško više za sada
zaboravio sam napisati jedino šteta što nije bilo nekolicina gosp. BIBLIJA da malo više zakuhaju ali šta je tu je!
Od prvih velikih prodaja po 52 bilo je jasno koji je smjer, sa 40k kom po 66kn smo dobili potvrdu, sada je kasno plakati jer su mirovinci prodali(poklonili) trenutno najproduktivniju imovina na svj trzistima kapitala sa diskontom od min 30% umjesto da su trazili premiju.Trebali smo biti glasniji na vrijeme. Da su samo uzeli 1,0 NAV na racunima umirovljenic bi imali 100 mkn vise. I nase su glave servirali kupcu na tacni pa smo i mi mali na gubitku 25 mkn do 1,0 NAV. Na tih u startu poklonjenih125mkn treba dodati i buduci profit koji ce se mjeriti u 100tinama mkn,dividende.imate ovdje jednu anketu gdje mozete izraziti svoje misljenje o kvaliteti poteza mirovinskih fondova da prodaju TPNG po 75-78kn.
Nevjerojatna je brzina i nacin na koji bjeze i "spasavaju glavu" kako bi izbjegli ono sto slijedi:
TRMD Q3 TCE update just released and their rates are:
- MR: 96% at 41,351$
TRMD reporting a $300M increase in the market value of its vessels
from 6/30/22 to mid September 2022
TRMD je sestra produktasica koja ce ostvariti u 3Q astronomsku zaradu od vozarina i porasta vrijednosti NAVa.
Da su samo mjesec dana pricekali sa prodajom ALI tada bi morali uzeti dodatnih 100 milja a to se "moralo" izbjeci.
Od studenog 2021 ukazujem da su nafta tankerasi "odlican izbor" za 2022.
Tko je sam prepoznao ili uvazio moje argumente ostvario je najbolje prinose koji je svj market ponudio u 2022.
Ovdje je moj target za TPNG ("najkasnije za 12 mj 80") iz 11/2021.
Cestitam svima koji su zaradili. Da ne zatrpavam koga zanima ima dosta toga s moje strane ispisanog na gornjem linku za anketu, ne samo za TPNG vec i za strane tankerase koje vrijedi i dalje pratiti,dolazi veliki rast NAVa, profitabilnosti i dividendi.
Naravno da su menageri u mirovinskim fondovima morali pod svaku cijenu pobjeci glavom bez obzira sa imovinom umirovljenika iz TPNG jer sta bi umirovljenici sa vecim mirovinama?
Dali ti menageri na ovakav nacin raspolazu i sa svojom vlastitom imovinom?
Prodali su TPNG do zadnje dionice, nitko od njih nije bas nista ostavio???
Da nebi bili u poziciji da mogu sprijeciti potencijalno istiskivanje da i mali dionicari moraju prodati za kikiriki. Sve to su ucinili u isto vrijeme dok ta imovina AVG ostvaruje profit >$40k/day po tankeru i
dok tom tankeru raste vrijednost >10% kvartalno.
ALI sto je to za avg prinose mirovinaca? Promatrajmo koliko stotina mkn ce biti ucinjena steta. Za sada je mjereno diskontom na NAV (objavljenom u FI2Q +rast NAVa u 3Q ) iznosi 100 mkn samo na njihovom dijelu prodanog.
Extra profitabilna (najprofitabilnija) imovina po - 30%.
di jos toga ima na svijetu?
U prilogu MR vozarine za prosli tjedan: