1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

TPNG (tankerska plovidba next generation)

• tin
  • February 13, 2020 at 1:28 PM
  • Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • April 30, 2022 at 10:45 PM
    • #2,921
    Quote from brajakica

Bilo je i vrijeme da se uzari na tpng threadu.

Dionica je u usporedbi sa stranim tankerasima/produktasima (u 2022. +40% do +60%) podcijenjena a doslo je do inflection pointa u smislu da bcti vozarine u zadnjih 60 dana rastu na avg razine koje nisu videne 13 godina.

Bcti je avg 1010 u zadnjih 60 dana.

UP Trend frend-spika potvrdena🐰

I za manje od toga je tpng bila na 59 kn.

Ako i ne vrijedi kako neki pisu ali sa preostalim cashom ja cu udariti po asku bez obzira na koliko se postavi u pon odmah na otvaranju pa cemo vidjeti tko je bolje prognozirao.

Display More

A po asku JDPL? :)

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • May 1, 2022 at 3:02 PM
    • #2,922
    Quote from Milijarder
    Quote from brajakica

Dionica je u usporedbi sa stranim tankerasima/produktasima (u 2022. +40% do +60%) podcijenjena a doslo je do inflection pointa u smislu da bcti vozarine u zadnjih 60 dana rastu na avg razine koje nisu videne 13 godina.

Ako i ne vrijedi kako neki pisu ali sa preostalim cashom ja cu udariti po asku bez obzira na koliko se postavi u pon odmah na otvaranju pa cemo vidjeti tko je bolje prognozirao.

Display More

A po asku JDPL? :)

Display More

I tamo ce netko udariti jer shipping je the best place to be. ;)

Prvo udaraju smartovci a poslije ce i svi ostali. :/ 😅

Ne mogu slucajno na period 60 kal. dana avg bcti vozarine doci na 13g. vrh :?:

To je posljedica fundamentalnih promjena pojacanih ratom.

Rast demanda, Low OB, visokog scrapa i ostalog + jos kada eexi i cII doliju ulje na vatru🔥🌪️🌛

Na tanker flotu koja je najstarija u zadnjih 30g, slotova nema jer su ih zauzeli lng i kontejneri?

Kratkorocno izlaze neki ugovori, spot i TC rastu sa podignutih razina.

STNG u 2020. +90%(24$)

2Q ce biti bolji rezultati za produktasice, u 3Q jos bolji.

Na toj prognozi se sada za STNG povrh ostvarenih +90%

I sada na dosta losijI FI 1Q od tpng sestri STNG analiticari jos dizu target na 40$ dodatnih +70% = ukupno +210%8| =O

Koji je realan target za sestru tpng :?:

Promatrajmo "tko je tu lud ?" :/ :saint:

Files

IMG_20220501_123649.jpg 62.35 kB – 0 Downloads IMG_20220501_144307.jpg 36.32 kB – 0 Downloads
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2022 at 4:07 PM
    • #2,923

Jedna zanimljivost...Vrijednost brodova iz flote TPNG se može dosta dobro pratiti iz izvješća Xclusiv Shipbrokers-a, Cleaves nije dobar.

Ovdje je usporedba ovog mog izračuna NAV-a, ista tablica koju koristim i za bulkeraše... vrijednost flote je gotovo u decimalu jednaka. :) NAV dobijem 3 kn veći zato što TPNG u svom izvješću ne uzima u obzir sve stavke imovine, ali to i je dalje unutar odličnih 4% razlike.

Sada ne trebamo čekati FI svaka 3 mjeseca, može se dovoljno dobro pratiti promjena NAV-a i iz ovih tablica.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2022 at 4:27 PM
    • #2,924

Po mom mišljenju , mislim da su to naveli u izvješću a i dosad su radili tako ići će se tu na bar 5 ako ne i svih 6 dugoročnih ugovora od 16 000 + usd čim budu u mogućnosti da ih potpišu.Do sada im je politika bila takva....ni zadnji puta kad je BCTI skočio i preko 2000 bodova nisu imali koristi od toga...kako god....sa prosjekom od 16000 usd ostvaruju dobit između 17 do 20 mil.kn po kvartalu....to bi se po mome moglo desiti u Q3 ako situacija na tržištu ostane povoljna.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2022 at 5:34 PM
    • #2,925

Iskopao sam prosjeke za Atlantic i Pacific košaricu za cijelu godinu do danas. Usporedio sam prosjeke te dvije košarice ruta sa postignutim vozarinama TPNG-a u Q1 i dobio sam dosta dobro podudaranje. Ovo su za sada sve dosta paušalne usporedbe, samo da za početak dobijem nekakav osjećaj. Da vidim kako promjena spot vozarina utječe na poslovanje, obzirom da im je pola flote na dugoročnim ugovorima.

O tim Atlantic i Pacific košaricama ruta sam pisao svojevremeno na temi Tankeraši... vidim sada da ih i TPNG spominje kao relevantne u svom FI-u, daje čak i graf kretanja istih. To su prosjeci ruta TC11 i TC12, odnosno TC2 i TC14. TC2 i TC14 su one vozarine koje prenosimo, MR_37 i MR_38.

Prosjeci za Q2 do sada su izuzetno dobri. Išao sam onda vidjeti kako bi prihodi i dobit izgledali kada bi se prosjek vozarina do kraja kvartala održao na oko 25.000 USD, a kada bi troškovi poslovanja ostali na razini prošlog kvartala. Dobit u Q2 bi u tom slučaju iznosila oko 25M kn, "all else equal".

Ovo naravno nije nešto što treba uzeti kao relevantno, više za dobiti "osjećaj za feeling". Nisam tu uzeo u obzir fazni pomak implementacije vozarina u FI, što je posebno važno kod ovako naglih skokova u vozarinama.

Super stvar je što sve tablice već imam jer sam ih radio za ATPL i JDPL... sada je manje-više bilo dovoljno samo učitati podatke iz bilance i RDG-a za TPNG. :) Najveći problem je doći do relevantnih podataka o vozarinama.

Tablice u nastavku.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • May 1, 2022 at 5:42 PM
    • #2,926

Jako dobra i po meni vrlo realna situacija. Nebi bilo lose vidjeti da rastegnete do kraja godine stavljajuci od srpnja ta dva broda na fiksnih 18000. Naime ako vozarine krenu divljati TPNG ce sigurno pokusati zakljuciti dobar dugorocni ugovor.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2022 at 5:45 PM
    • #2,927
    Quote from Brunos

Jako dobra i po meni vrlo realna situacija. Nebi bilo lose vidjeti da rastegnete do kraja godine stavljajuci od srpnja ta dva broda na fiksnih 18000. Naime ako vozarine krenu divljati TPNG ce sigurno pokusati zakljuciti dobar dugorocni ugovor.

Evo i razvučeno. Dobit na kraju godine je u tom slučaju 47M kn. Sve prosjeke vozarina sam u svrhu izračuna dobiti umanjio za tih 4% kao u Q1.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • May 1, 2022 at 5:46 PM
    • #2,928
    Quote from tin

Po mom mišljenju , mislim da su to naveli u izvješću a i dosad su radili tako ići će se tu na bar 5 ako ne i svih 6 dugoročnih ugovora od 16 000 + usd čim budu u mogućnosti da ih potpišu.Do sada im je politika bila takva....ni zadnji puta kad je BCTI skočio i preko 2000 bodova nisu imali koristi od toga...kako god....sa prosjekom od 16000 usd ostvaruju dobit između 17 do 20 mil.kn po kvartalu....to bi se po mome moglo desiti u Q3 ako situacija na tržištu ostane povoljna.

Nije isto kao prosli put kada je poremecaj dignuo bcti u spajku.

sada ide zdravi i odrzivi rast vozarina.

Dokaz je trajanje od 60 kal. dana sa avg 1010.

Rast ne slabi nego pojacava u zadnje vrijeme.

Sada se je lakse odluciti za vise spota.

Files

IMG_20220501_175007.jpg 79.98 kB – 0 Downloads
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2022 at 6:01 PM
    • #2,929
    Quote from mitkko
    Quote from Brunos

Evo i razvučeno. Dobit na kraju godine je u tom slučaju 47M kn. Sve prosjeke vozarina sam u svrhu izračuna dobiti umanjio za tih 4% kao u Q1.

Evo još i ovi osnovni pokazatelji uz tu projekciju:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2022 at 6:18 PM
    • #2,930
    Quote from tin

Nisam nigdje vidio da pise da planiraju cijelu flotu staviti na ugovor, a vjerujem da sam sve detaljno iscitao. Zadnje dvije godine od kada pratim su imali uvijek manje-vise pola-pola.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 1, 2022 at 6:48 PM
    • #2,931
    Quote from mitkko
    Quote from tin

Nisam nigdje vidio da pise da planiraju cijelu flotu staviti na ugovor, a vjerujem da sam sve detaljno iscitao. Zadnje dvije godine od kada pratim su imali uvijek manje-vise pola-pola.

Uglavnom su imali 4 + 2 s tim da mi se čini da su godinu ili dvije imali sve na dugoročnom...inače im je tendencija da radije budu stabilni duže vrijeme nego da idu na rizičnije kratkoročne ugovore...u najboljim godinama im je prosjek bio oko 15 do 16 000 usd po brodu na razini godine...najbolji rezultat su ostvarili 2015 godine 60 milja neto dobiti...prosjek im je bio oko 16 700 usd po brodu.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • May 2, 2022 at 9:57 AM
    • #2,932
    Quote from brajakica

Display More

Najavljeno-provedeno 46,5 224kom.

Sada sam puna kao🚢 brod.😅

Promatrajmo do kada samo ova dionica od svih sestara produktasica u svijetu "ne vrijedi" :S🤭 :saint:

MR tankeri danas sigurno vrijede vise od ovih 10$/share NAVa Iz FI 1Q.

Do FI2Q ce to biti dosta vise.

trazite da vam..... Ako nece.....

To je dodatna UP trend-frend spika na vozarine ;) 🐰

Tankers: MR Tanker values have firmed

Files

IMG_20220502_095255.jpg 42.74 kB – 0 Downloads IMG_20220502_095057.jpg 103.44 kB – 0 Downloads
  • brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • May 2, 2022 at 12:10 PM
    • #2,933

Upss krivi thread🤪

• Lukasenko
    Student
    Reakcija primljeno
    171
    • May 4, 2022 at 10:54 AM
    • #2,934

Netko upravo prodaje Atlansku i kupuje Tankersku?

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 4, 2022 at 10:58 AM
    • #2,935
    Quote from Lukasenko

Netko upravo prodaje Atlansku i kupuje Tankersku?

brzi gonzales mislio da ga neće nitko primjetiti :)

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 4, 2022 at 11:08 AM
    • #2,936

Neka je i tu krenulo napokon, to je odlično za cijelu burzu.

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • May 4, 2022 at 12:58 PM
    • #2,937
    Quote from tin

embargo na uvoz za EU iz Rusije dodatni vjetar.

:|

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • May 4, 2022 at 6:40 PM
    • #2,938
    Quote from bjane
    Quote from tin

I meni baca na taj zaključak.

Ja sam se nedavno riješio ove dionice i sad samo ljubomorno promatram. Mislim da je situacija napokon zrela za rast, ali ne želim opet ulaziti.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • May 4, 2022 at 7:36 PM
    • #2,939
    Quote from sonda
    Quote from bjane

Ja sam se nedavno riješio ove dionice i sad samo ljubomorno promatram. Mislim da je situacija napokon zrela za rast, ali ne želim opet ulaziti.

RE: Tankerasi strani i domaci

https://oilprice.com/

Meni kvalitetan link za pratiti vijesti vezano uz naftu i energiju.

Danas sestra produktasica ASC objavljuje FI1Q

Sutra sastanak opec+ i novo povecanje za 400k?
    brajakica
    May 4, 2022 at 9:12 AM

Na ovom sestrinskom threadu mogli ste mjesecima citati ponavljanje 20 dokazanih razloga zasto ne treba prodati sada pred ovaj pocetak bulla na tankerasima.

Ovo je pocetak i ima jos dosta prostora za rast.

Stranci su u 2022. +50% neki i preko +100%.

Ovo nije nagovor jer dionica ce rasti svakako ako ce biti i malo kupaca a biti ce ih. "trazite da vam... ako nece".

Nije vise dno ali je sada prilika za kupnju sa odlicnim omjerom rizika i zarade.

Stopaju mjesecima i nezna se koliko jos ce black magic i uroci stopati rast.

Ako zaradite vise na drugim dionicama pohvalite se.

Ne morate unaprijed pisati koje su to i nuditi svoju glavu na pladnju ako bas.... 🤪 :saint:

Od sljedeceg kvartalnog izvjestaja krece pozitiva i ubrzavanje otkrivanja od ulagaca.

Isplati se uci prije drugih i malo pricekati za dobru zaradu sa malo rizika.

"Trazite da.....

Moja subjektivna procjena je da je trenutna fer cijena 55-60kn

Promatrajmo :saint:

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • May 4, 2022 at 10:13 PM
    • #2,940
    Quote from sonda
    Quote from bjane

Ma ne razumijem zašto ne želiš opet ulaziti. Nema u trgovanju dionicama želja i pozdrava ako misliš da će uslijediti rast treba kupiti pogotovo kada svi indikatori ukazuju na pozitivan smjer. Jedini je problem šta se ne može kupiti veća količina bez osjetnog dizanja cijene.

Rekao bi kolega promatramo.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 7:10 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      913k
      2k
    3. umalo

June 5, 2025 at 7:10 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 4:34 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 4, 2025 at 1:50 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 4, 2025 at 1:50 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 5, 2025 at 7:10 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,570 Replies, 4 years ago