Nisam neki stručnjak i svjestan sam da ima stvari pro et contra u vezi uvođenja eura. Činjenice stoje da izvoznici puše zbog "jake" kune i da smo visokoeurizirana zemlja (krediti, štednja, sve prodaje i kupnje osim u maloprodaji i špeceraj ) prikazuju se u eurima. E sad, kakve konotacije će biti kad se uvede, možemo samo raspravljati...tad sam slušao taj intervju i Vujčić se vrlo benevolentno izražavao u vezi budućeg ulaska u eurozonu...
ADPL (AD Plastik d.d.)
-
-
-
Situacija sa ADPL-om je poprilicno jasna. Sama uprava je vec najavila da ce pad prihoda biti izmedju 20-25% za cijelu godinu sto uopce nije toliko lose i to signalizira da je najgore iza nas (https://www.lider.media/poslovna-scena…-planove-133022 također vidi https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…prihoda-1045522).
Na Simply Wall St. analitičari Erste Grupe i Intercapitala predviđaju rast prihoda od cca 38% u naredne dvije godine (vidi sliku u privitku).
Ono zasto je dionica dosta podcjenjena je struktura ulagaca koju je privukla, a to su oni koji su ovdje zbog dividende. Prema istim analiticarima ADPL nece isplatiti dividendu do 2022 sto normalno odbija ulagace koji su zbog toga i bili u ovoj dionici. Mene osobne ne interesira dividenda trenutno tako da je meni osobno ADPL best buy. Sumnjam da cemo ga vise vidjeti na ispod 130 kn - ali zivi bili pa vidjeli. Ne volim prognozirati cijenu dionice, ali kad bih morao rekao bi da je realno da zavrsimo godinu na izmedju 150-160 kn, i to mi je konzervativni estimate.
-
Situacija sa ADPL-om je poprilicno jasna. Sama uprava je vec najavila da ce pad prihoda biti izmedju 20-25% za cijelu godinu sto uopce nije toliko lose i to signalizira da je najgore iza nas (https://www.lider.media/poslovna-scena…-planove-133022 također vidi https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…prihoda-1045522).
Na Simply Wall St. analitičari Erste Grupe i Intercapitala predviđaju rast prihoda od cca 38% u naredne dvije godine (vidi sliku u privitku).
Ono zasto je dionica dosta podcjenjena je struktura ulagaca koju je privukla, a to su oni koji su ovdje zbog dividende. Prema istim analiticarima ADPL nece isplatiti dividendu do 2022 sto normalno odbija ulagace koji su zbog toga i bili u ovoj dionici. Mene osobne ne interesira dividenda trenutno tako da je meni osobno ADPL best buy. Sumnjam da cemo ga vise vidjeti na ispod 130 kn - ali zivi bili pa vidjeli. Ne volim prognozirati cijenu dionice, ali kad bih morao rekao bi da je realno da zavrsimo godinu na izmedju 150-160 kn, i to mi je konzervativni estimate.
Citam članke pa si malo pišem...
1. Očekuju se godišnji pad prihoda za oko 25%, što znači da možemo očekivati oko 1.156 tis kn prihoda, odnosno ukupno oko 610 tis kunau 3q i 4q što je pad od oko 26% u odnosu na drugu polovicu 2019. godine.
2. Slične prihode grupa je ostvarila 2017. godine kad su iznosili 1.090 tis kn. Iste godine ostvarena je neto dobit od oko 70 mil kn (NPM je bila 6,4%) i EBITDA maržu od 14,5%. U prvoj polovini ove godine EBITDA marža iznosi 13,75% dok je NPM 3,15%. Ako se marže zadrže na istoj razini do kraja godine možemo očekivati EBITDA-u od 159 mil kn odnosno neto dobit od 36 mil kn. Budući je u prvih 6 mjeseci ove godine ostvareno 17 mil kn neto dobiti u ostatku ove godine bi trebala biti oko 19 mil kuna. P/E na ovu cijenu bi bio oko 15.
Prilikom računanja sam koristio pad prihoda od cca.25% iako PU u članku od SD navodi pad od "nešto više od 20%", ako bi pad bio 21%, onda bi prihodi bili 1.217 tis kn, EBITDA 167 mil kn, a neto dobit oko 38 mil kn.
Nisam uključio pridruženo Rumunjsko društvo jer u članku PU navodi prihode grupe bez istog...
-
Kad god pomislis da se apsorbiralo istresanje pojavi se novi pritisak na ask to vec traje neko vrijeme.
Sta se tice ovih prognoza tesko je ista prognozirat u ova vremena definitivno ocekivani pad potrosnje djeluje na preuzimanje rizika s tim i placanje necega po nekim valuacijama koje su bile prije.
Sta se tice adpl recimo trenutno tecaj Eur RUb je slabiji 15% ovi kvartal to ce sigurno utjecat negativno na rezultat i brine me dosta losa prodaja Dacije u 8 mjesec, 7 je bio dobar, dacija dosta utjece na dobit grupe, a u 8 mjesec pad je sa 57 tis na 39 tis,, 2018 je bila oko 52 tisuce, clio je dobar
-
možda im treba za platit struju
ADP-ESOP D.O.O.-1,800 -0.04% 43,350 -
Kad god pomislis da se apsorbiralo istresanje pojavi se novi pritisak na ask to vec traje neko vrijeme.
Sta se tice ovih prognoza tesko je ista prognozirat u ova vremena definitivno ocekivani pad potrosnje djeluje na preuzimanje rizika s tim i placanje necega po nekim valuacijama koje su bile prije.
Sta se tice adpl recimo trenutno tecaj Eur RUb je slabiji 15% ovi kvartal to ce sigurno utjecat negativno na rezultat i brine me dosta losa prodaja Dacije u 8 mjesec, 7 je bio dobar, dacija dosta utjece na dobit grupe, a u 8 mjesec pad je sa 57 tis na 39 tis,, 2018 je bila oko 52 tisuce, clio je dobar
Nadam se da ovih dana prodaje PBZ skrbnički i da je on prodao blok po 128kn...ako je, ostalo mu je manje od 18k komada...
Slažem se da je jako teško predvidjet neto dobit u ovim vremenima, jer kod ADPL veliki utjecaj na neto dobit ima neto financijski rezultat (koji nije baš obećavajući zbog rublje) i pridruženo rumunjsko društvo (gdje isto ne očekujem čuda)...zato sam i uzeo NPM od 3,15% iako je zadnje tri godine bila preko 6%...
Međutim EBITDA marža je u posljednjih 5 godina više-manje konstantna (unutar 3 p.p.) i kreće se od 11,2% (2015.) do 12,6% (2019.). Iako u prvoj polovini godine iznosi 13,75% nek na kraju godine bude 11,2% što znači da će EBITDA biti oko 130 mil kn...
Sa stanjem bilance na q2 bi imali:
Net debt/EBITDA 2,45
EV/EBITDA 6,6
P/S 0,47
P/BV 0,64
Obzirom da je izračun konzervativan (uzeta je najniža EBITDA marža u posljednjih 5 godina), nije loše...samo da se riješimo prodavača...
-
Nadam se da ovih dana prodaje PBZ skrbnički i da je on prodao blok po 128kn...ako je, ostalo mu je manje od 18k komada...
Slažem se da je jako teško predvidjet neto dobit u ovim vremenima, jer kod ADPL veliki utjecaj na neto dobit ima neto financijski rezultat (koji nije baš obećavajući zbog rublje) i pridruženo rumunjsko društvo (gdje isto ne očekujem čuda)...zato sam i uzeo NPM od 3,15% iako je zadnje tri godine bila preko 6%...
Međutim EBITDA marža je u posljednjih 5 godina više-manje konstantna (unutar 3 p.p.) i kreće se od 11,2% (2015.) do 12,6% (2019.). Iako u prvoj polovini godine iznosi 13,75% nek na kraju godine bude 11,2% što znači da će EBITDA biti oko 130 mil kn...
Net debt/EBITDA 2,45
EV/EBITDA 6,6
P/S 0,47
P/BV 0,64
Obzirom da je izračun konzervativan (uzeta je najniža EBITDA marža u posljednjih 5 godina), nije loše...samo da se riješimo prodavača...
Prodavači su super, drže cijenu niskom, samo nek prodaju i spuštaju cijenu. Proljetos sam dio kupio po ispod 100 kn, gdje ćeš bolje. Pa valjda nam je svima u interesu da je ADPLu što niža cijena a dobit na kraju godine što veća!!
-
Net debt/EBITDA 2,45
EV/EBITDA 6,6
P/S 0,47
P/BV 0,64
Prodavači su super, drže cijenu niskom, samo nek prodaju i spuštaju cijenu. Proljetos sam dio kupio po ispod 100 kn, gdje ćeš bolje. Pa valjda nam je svima u interesu da je ADPLu što niža cijena a dobit na kraju godine što veća!!
Vrijedi kad si u fazi akumulacije i kad želiš kupiti još...ali što kad si već poprilično izložen i dionice ti izlaze na uši :), tada samo rast smanjuje napetost
-
Ma onda YOLO i ulazi još više
Moj je komentar bio ipak malo ironičan i pristran, jer istina, netko tko ima unutra npr milju eura sigurno ne spava mirno ako mu je trenutna cijena npr 20% manja od prosječnog ulaza...
Ali generalno gledano, ADPL je po meni ipak jedna od najperspektivnijih firmi na našoj burzi, imaju dobar biznis, dosta ulažu a isplaćuju jako primamljivu dividendu...
-
Da li netko moze razjasniti na koji nacin je prosao blok promet 21.9 od cca 38000kom uz to je protrgovano sa cca 2600kom u redovnom prometu, a danas se vidi preko skdda da pbz otpusta 16152dionice?
Zahvljujem
-
-
Da li netko moze razjasniti na koji nacin je prosao blok promet 21.9 od cca 38000kom uz to je protrgovano sa cca 2600kom u redovnom prometu, a danas se vidi preko skdda da pbz otpusta 16152dionice?
Zahvljujem
Mislim da se ovdje radi o drugom pbz računu. PBZ zbirni skrbnički je i prije imao 42753 dionica (nije bio u top 10), a drugi račun na PBZ-u je imao tih >58k
-
https://www.adplastik.hr/novosti/korporativne/dan-velikih-planova#
Izjava PU:
Broj vozila na montažama veći je od predviđanja u svibnju i lipnju što je jako dobro. Mislim kako je najgore razdoblje iza nas. Automobili su se i u ovoj krizi pokazali kao jedna od najsigurnijih prijevoznih sredstava tako da nema razloga za bojazan.
-
AD Plastik Hold
Initiation of coverage
Price: HRK 130 Price target: HRK 147
Ready for the rebound, when it comes
-
Sklopljeno 14,1 mil. EUR novih poslova
-
Nisam u toku. Tko sad prodaje a sve je lijepo i bajno. Hvala!
-
PBZ i ADP-ESOP već tjednima.
-
A tko kupuje?
-
A tko kupuje?
Pretpostavljam oni koji imaju vremena čekati ako ili kada cijena padne i oni koji misle kako kriza neče potrajati (pre)dugo i da će Adpl u toj krizi iči prema gore ili bar stagnirati dok autoindustrijska proizvodnja i prodaja padaju......ako ste mislili na imena moram Vas razočarati jel neznam ali sigurno oni koji vjeruju u gore navedeno tako da mislim kako su onda i imena manje bitna.....možda i neki jači igrači koji imaju i vremena i novaca a nemogu baš u jednom danu uči u poziciju pa im paše kupovati i sad i kad cijena bude i veča ali i manja (po mogučnosti što više da je manja, haha).......
-
A ko je pak iza tog PBZ d.d. računa?
-
A ko je pak iza tog PBZ d.d. računa?
Koliko se sjećam, negdje u Srpnju je prodao Erste skrbnički, to je kupio Raiffeisen OMF
Ovaj mjesec je prodavao PBZ / STATE STREET CLIENT ACCOUNT, i to nije uzeo nitko iz top10
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun