1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ADPL (AD Plastik d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:06 PM
  • Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • February 18, 2021 at 2:20 PM
    Quote from Zvjezdani

Kao ponosni dioničar ADPL koji će uživati u plodovima dividende, mogu samo reći:
    Upravo, jeba*a vas dividenda zbog koje morate iz firme državi vratiti 12,5 M kuna! Skupa je to dividenda. I sasvim nepotrebna.

Zvjezdani, ADPL je obvezan isplatiti dividendu svake godine ako je godinu u plusu. Ne znam šta ti tu nije jasno? Da je bilo pametnije ostaviti potporu i ne isplatit dividendu, pa na ravno da je, neće ju pojest miševi do sljedeće godine ali dužni su isplatiti dividendu!

Zvjezdani
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    498
    • February 18, 2021 at 2:35 PM
    Quote from Roki
    Quote from Zvjezdani

Kao ponosni dioničar ADPL koji će uživati u plodovima dividende, mogu samo reći:
    Upravo, jeba*a vas dividenda zbog koje morate iz firme državi vratiti 12,5 M kuna! Skupa je to dividenda. I sasvim nepotrebna.

Zvjezdani, ADPL je obvezan isplatiti dividendu svake godine ako je godinu u plusu. Ne znam šta ti tu nije jasno? Da je bilo pametnije ostaviti potporu i ne isplatit dividendu, pa na ravno da je, neće ju pojest miševi do sljedeće godine ali dužni su isplatiti dividendu!

Roki, nisi u pravu.
    Ponovno pročitaj Statut. Naročito članke 17 i 44.

U statutu nigdje ne postoji OBAVEZA isplate dividende, ako postoji ostvarena dobit.

Prema slovu statuta, Uprava ima ovlast (ali ne i obavezu!) isplatiti predujam dividende.

Nadalje, statut daje Upravi i Nadzornom odboru pravo da PREDLOŽI Glavnoj skupštini da izglasa dividendu. Kao što ti je vjerojatno jasno, to GS može, a i ne mora napraviti!

Dakle, obaveze nema!

I dalje smatram da je siljenje ovogodišnje dividende sasvim nepotrebno i financijski štetno za ADPL.

Zvijezda je rođena!

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 3:19 PM

Da ne promatramo sve kroz ruzicaste naocale treba posteno reci i priznati par negativnih stvari.

Prva negativna stvar mi je dobit koja je zamaskirana i nerealna.

Najvise mi bode oci to sto je u dobit grupe ukljucena prodaja neoperativne imovine od 11.4 mil, ali i drzavni poticaji za ocuvanje radnih mjesta od 33.8 mil kuna koji su utroseni na smanjenje troskova osoblja.

To je ukupno 45.2 miliona kuna cistog kesa koji utjece na svu ostalu dobit i marze koje su pono vece nego je realno (EBITDA, EBIT, NETO DOBIT).

To je one time event koji nece biti 2021.

Takoder povecanje kesa im je najvecim djelom dosao radi smanjenja CAPEXA, 2019 godine je CAPEX na razini grupe bio 161 mil kuna, a 2020 godine 68 miliona kuna (skoro 100 mil kuna razlike).

Sad je pitanje koliko im je prosle godine od tih 161 mil kuna postotno bio growth CAPEX a koliko maintainment CAPEX (ako je netko to racunao, ili mozda zna volio bih znati taj podatak), i dali ce smanjenje ulaganja morati nadoknadivati iducih godina sto bi moglo iscrpiti FCF.

Ako gledamo ugrubo maintainment CAPEX kao amortizaciju, onda im je maintainment CAPEX ovogodisnja amortizacija, to jest oko 100 mil kuna, a to bi znacilo da ce kad tad morati nadoknaditi 40 mil kuna ovogoisnjeg smanjenja CAPEX-a.

Sto se tice dividende tu sam podjeljenog misljeja, s jedne strane je mozda bilo pametnije preskociti dividendu ove godine, ali sa druge strane je fino viditi firmu koja uvijek radi da svojim dionicarima uradi neki povrat.

Inace jako mi je zao sto nisam kupio ADPL kad je bila na 130, 140 kuna.

Uvijek mislis sad nize i onda za cas prode vlak i promasis priliku.

Ali dobro, sta je tu je, mozda bude opet prilika ako se ovaj pad prodaje auta nastavi duze nego svi ocekuju.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • February 18, 2021 at 4:48 PM

globalno postoji problem sa nestašicom čipova i to usporava proizvodnju

bez ocjena molim

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 18, 2021 at 4:49 PM

<<Prva negativna stvar mi je dobit koja je zamaskirana i nerealna.

Najvise mi bode oci to sto je u dobit grupe ukljucena prodaja neoperativne imovine od 11.4 mil, ali i drzavni poticaji za ocuvanje radnih mjesta od 33.8 mil kuna koji su utroseni na smanjenje troskova osoblja.

To je ukupno 45.2 miliona kuna cistog kesa koji utjece na svu ostalu dobit i marze koje su pono vece nego je realno (EBITDA, EBIT, NETO DOBIT).

To je one time event koji nece biti 2021.>>

Ovo Vam baš i ne stoji, kolega. Odnosno od svega stoji da je na dobit utjecala prodaja neoperativne imovine u iznosu od 11.4 mil. kn i to je jednokratna stavka koja se više neće ponoviti. Što se tiče primljenih potpora, one su sa stanovišta dobiti potpuno neutralne, jer koliko je bilo potpora (knjižene su kao prihod), toliko je bilo i troškova (rashoda), pa je tu saldo u RDiG jednak nuli, ako nisu i u gubitku (neznamo da li su za period potpora isplaćivali plaće veće od onoga što je država pokrivala). Tako da dobit je nerealna samo za iznos prodane nekretnine od 11,4 mil. kn

Mene u cijelom ovom izvještaju više brine što je kad pogledamo dobit grupe i dobit matice, ispada da je grupa poslovala sa gubitkom, a obzirom da nemamo RDiG po sastavnicama grupe, mogu samo pretpostaviti da se opet radi o tečajnim razlikama a to mi se ne sviđa nimalo ...

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 5:14 PM
    Quote from mjanko

<<Prva negativna stvar mi je dobit koja je zamaskirana i nerealna.

To je one time event koji nece biti 2021.>>

Ovo Vam baš i ne stoji, kolega. Odnosno od svega stoji da je na dobit utjecala prodaja neoperativne imovine u iznosu od 11.4 mil. kn i to je jednokratna stavka koja se više neće ponoviti. Što se tiče primljenih potpora, one su sa stanovišta dobiti potpuno neutralne, jer koliko je bilo potpora (knjižene su kao prihod), toliko je bilo i troškova (rashoda), pa je tu saldo u RDiG jednak nuli, ako nisu i u gubitku (neznamo da li su za period potpora isplaćivali plaće veće od onoga što je država pokrivala). Tako da dobit je nerealna samo za iznos prodane nekretnine od 11,4 mil. kn

Mene u cijelom ovom izvještaju više brine što je kad pogledamo dobit grupe i dobit matice, ispada da je grupa poslovala sa gubitkom, a obzirom da nemamo RDiG po sastavnicama grupe, mogu samo pretpostaviti da se opet radi o tečajnim razlikama a to mi se ne sviđa nimalo ...

Display More

U izvjecu za 3Q na stranici 6 pise sljedece:

"Pozitivan utjecaj na EBITDA-u u ovom razdoblju imaju prodaja neoperativne imovine društva u iznosu od 11,4 milijuna kuna i državni poticaji korišteni za očuvanje radnih mjesta. Oni su umanjili troškove osoblja za oko 33,8 milijuna kuna na razini Grupe, odnosno 31,2 milijuna kuna u matičnom društvu."

Takoderi u izvjescu za 4Q na stranici 6 pise:

"Pozitivan utjecaj na EBITDA-u, uz serijske proizvodnje novih projekata započete u 2019. godini, ima prodaja neoperativne imovine društva u neto iznosu od 11,4 milijuna kuna, kao i korištene državne potpore za očuvanje radnih mjesta"

Mozda grijesim, ali meni tako to izgleda jer su sami u 3Q napisali da su im drzavni poticaji smanjili troskove osoblja za 33.8 mil kuna, a u 4Q su ponovili da su im poticaji drzave smanjili troskove osobljla, iako ovaj put nisu rekli koliko, medjutim da na osnovu izvjesca iz 3Q mislim da je rijec o 33.8 mil kuna .

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 18, 2021 at 5:36 PM

... plaće su isplaćene, troškovi su postojali i kao takvi su knjiženi u troškove osoblja. tako da prihod od države za očuvanje radnih mjesta je apsolutno neutralan, 100 ušlo, 100 izašlo ... opet ponavljam, možda su u gubitku za taj period, ali sigurno nisu isplatili manje od primljenog .... a ovo što piše, vjerojatno je samo nespretna formulacija, valjda su htjeli reći da su im troškovi osoblja manji za taj iznos koji je platila država (nije platila plastika iz svoje zarade) ... a možda su isplaćivali plaće samo do visine potpora pa su faktički za taj period i 'uštedili' .... (ako je recimo plaća bila 5.000 kn a oni isplatili 4.000 kn, onda je ušteda 1.000 kn po radnik/mjesec ... primjer, nisam detaljno čitao izvještaj ni proučavao stavke) ....

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 5:47 PM
    Quote from mjanko

... plaće su isplaćene, troškovi su postojali i kao takvi su knjiženi u troškove osoblja. tako da prihod od države za očuvanje radnih mjesta je apsolutno neutralan, 100 ušlo, 100 izašlo ... opet ponavljam, možda su u gubitku za taj period, ali sigurno nisu isplatili manje od primljenog .... a ovo što piše, vjerojatno je samo nespretna formulacija, valjda su htjeli reći da su im troškovi osoblja manji za taj iznos koji je platila država (nije platila plastika iz svoje zarade) ... a možda su isplaćivali plaće samo do visine potpora pa su faktički za taj period i 'uštedili' .... (ako je recimo plaća bila 5.000 kn a oni isplatili 4.000 kn, onda je ušteda 1.000 kn po radnik/mjesec ... primjer, nisam detaljno čitao izvještaj ni proučavao stavke) ....

Razumijem sta zelis reci, mislim da smo na istom tragu.

Po meni su knjizili tih 33 mil kuna kao prihode, i onda sa tim novcima isplacivali place radnicima.

Medjutim, radi tih prihoda od drzave im je i dobit veca, jer da nema tih prihoda onda bi im i EBITDA, EBIT, NETO DOBIT bila manja.

Ove godine su imali 1.23 milijarde kuna prihoda u koje su valjda uracunati i tih 30-tak mil kuna od drzave, ali da nije bilo toga onda bi prihodi bili 1.20 milijarde kuna samim time i EBITDA i EBIT i NETO DOBIT manja

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 18, 2021 at 5:53 PM

<<Ove godine su imali 1.23 milijarde kuna prihoda u koje su valjda uracunati i tih 30-tak mil kuna od drzave, ali da nije bilo toga onda bi prihodi bili 1.20 milijarde kuna samim time i EBITDA i EBIT i NETO DOBIT manja>>

Naravno da je uračunato u prihode, ali isto tako i u rashode, tako da je sa stanovišta dobiti neutralno .... opet ponavljam, 100 ušlo, 100 izašlo ...

Ja sam se samo referirao na prvu Vašu tvrdnju da je dobit nerealna ... je, ali samo za iznos od 11,4 mil. kn na ime prodaje nekretnine. za ovaj iznos od 33,8 mil. kn bilo bi samo u slučaju da su tu lovu dobili, a nisu isplatili. obzirom da su je isplatili, onda je zero sum, iliti neutralno. eto, nadam se da smo to razjasnili ....

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 18, 2021 at 6:12 PM
    Quote from mjanko

<<Ove godine su imali 1.23 milijarde kuna prihoda u koje su valjda uracunati i tih 30-tak mil kuna od drzave, ali da nije bilo toga onda bi prihodi bili 1.20 milijarde kuna samim time i EBITDA i EBIT i NETO DOBIT manja>>

Naravno da je uračunato u prihode, ali isto tako i u rashode, tako da je sa stanovišta dobiti neutralno .... opet ponavljam, 100 ušlo, 100 izašlo ...

Ja sam se samo referirao na prvu Vašu tvrdnju da je dobit nerealna ... je, ali samo za iznos od 11,4 mil. kn na ime prodaje nekretnine. za ovaj iznos od 33,8 mil. kn bilo bi samo u slučaju da su tu lovu dobili, a nisu isplatili. obzirom da su je isplatili, onda je zero sum, iliti neutralno. eto, nadam se da smo to razjasnili ....

Neman vremena niti procitat izvjestaj pa zasad samo citam komentare ali recimo da nisu dobili tih 33,8 mil, svejedno bi trebali isplatit tih 33,8 zaposlenicima (iako realno zbog onakvog lockdowna taj trosak bi se na drugaciji nacin onda smanjio da nisu dobili potpore pa ni ovakvo jednostavno sagledavanje ne daje pravu sliku), ali znaci bez potpore imali bi manji prihod, a isti rashod, ovako s potporom ona je neutralizirala taj rashod sta znaci po tome da je onda utjecala na dobit ?

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 6:13 PM

Ja ipak mislim da treba oduzeti tih 33.8 miliona kuna:

Njihova racunica za EBITDA je:

EBITDA = Ukupni prihodi - poslovni rashodi + amortizacija

EBITDA = 1.230.431.537 - 1160.983.950 +97.070.603

EBITDA = 166.5 mil kuna

Moja racunica za EBITDA uz oduzimanje drzavnih poticaja od 33.8 mil kuna je:

EBITDA = Ukupni prihodi - drzavni poticaji - poslovni rashodi + amortizacija

EBITDA = 1.230.431.537 - 1160.983.950 +97.070.603

EBITDA = 133.7 mil kuna

Ako nastavimo racunati EBIT i Neto dobiti, i one biti umanjene.

Jos kad uz to dodamo prodaju neoperativne imovine od 11.4 mil kuna onda im je EBITDA jos manja, odnosno 122.3 miliona kuna.

Edited once, last by ohladi: Merged a post created by ohladi into this post. (February 18, 2021 at 6:17 PM).

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 6:23 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from mjanko

Neman vremena niti procitat izvjestaj pa zasad samo citam komentare ali recimo da nisu dobili tih 33,8 mil, svejedno bi trebali isplatit tih 33,8 zaposlenicima (iako realno zbog onakvog lockdowna taj trosak bi se na drugaciji nacin onda smanjio da nisu dobili potpore pa ni ovakvo jednostavno sagledavanje ne daje pravu sliku), ali znaci bez potpore imali bi manji prihod, a isti rashod, ovako s potporom ona je neutralizirala taj rashod sta znaci po tome da je onda utjecala na dobit ?

Istina, da nije bilo poticaja vjerojatno bi se rezali troskovi na druge nacine, a najvjerojatnije rezanje zaposlenih.

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 18, 2021 at 6:25 PM

Evo, kolega Ohladi, vrag mi nije dao mira pa sam na brzinu skinuo Q1/2020 i H1/2020 i izvukao par podataka, jer su ožujak, travanj i svibanj problematični mjeseci u kojima se nije radilo i za koje su korištene potpore. Da bi dobili podatke za Q2 treba malo računati jer u H1 su zbirni podaci (Q1+Q2) ali pošto imamo Q1, malo oduzimanja i to je to ... Gledam samo AD Plastik d.d. , jer nas ostatak grupe ovdje ne zanima ...

Dakle, prihodi Q1 su 258,88, dobit 31,54 mil.kn ... prihodi H1 su 392,17 a dobit 38,68 mil. kn .... ispada da su prihodi Q2 133,29 a dobit svega 7,14 mil. kn ....

U H1 navode da su korištene potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 28,5 mil. kn za mjesece ožujak, travanj i svibanj 2020 godine. Znači, vidljivo je da potpore ne utječu na dobit jer bi onda dobit bila višestruko veća ....

Troškovi osoblja: nisam detaljno tražio podatak o broju zaposlenih 2019 i 2020 nego sam uzeo ukupan iznos troškova osoblja iz kojeg je vidljivo da je u Q1 2019/2020 iznos plaća bio 39,04/38,79 mil. kn ... e sad ono interesantno,u H1 2019/2020 iznosi su 80,83/56,33 mil. kn što znači da je samo Q2 2019/2020 iznos plaća 41,79/17,54 ... iz ovoga je vidljivo da je iznos Q2/2019 gotovo isti kao i Q1/2019 (mala razlika, ali to može biti razlika broja radnika, koji radni dan više ...) dok je razlika Q2/2020 i Q2/2019 golema (17,54/38,79mil. kn) ... to po meni može samo značiti da su plaće u Q2 bile manje nego kada tvornica radi obzirom da nismo čitali neke informacije o otpuštanjima, zaključujem da su isplaćivali samo potpore u periodu kad nisu radili, tj. kad su bili zatvoreni ...

E sad, ono što tu na brzinu nisam ukapirao jer mi se nije dalo detaljno proučavati, jer to što su za plaće isplatili 17,54 mil. kn a dobili potpora u iznosu 28,5 mil. kn ... tako da mi nije jasno gdje je ostatak, ili su dobili potpore za još nešto a ne samo za plaće, a oni to stavili u đuture (dakle, hoću reći da ne znam strukturu potpora niti je igdje navedeno kako su utrošene) ... eto, nadam se da je sad jasnije .... dakle, od dobiti FI/2020 oduzmimo onih 11,4 mil. kn i to je realna dobit plastike, nema tu nikakvog maskiranja ....

• ohladi
    Student
    Reakcija primljeno
    81
    • February 18, 2021 at 6:39 PM

Mislim da komplicirate racunicu.

Mozda se varam, ali misljenja sam da ne treba previse komplicirati.

Mislim da treba:

1. viditi kolike su prihode imali do poticaja i prodaje imovine

2. oduzeti ih od ukupnih prihodada da dobijemo ajmo reci normalizirane prihode

3. to oduzeti od poslovnih rashoda i dodati amortizaciju da dobijemo normaliziranu EBITDA

4. dalje samo nastaviti racunati za EBIT i NETO DOBIT za dobivanje normaliziranih podataka.

I onda nam je to ajmo reci prava slika dobiti, s time da nije bilo tih poticaja Plastika bi sigurno odmah otpustila dio radnika.

I ne drukam na Ad Plastik, meni je zao sto nisam usao po 130, 140 kuna.

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 18, 2021 at 6:48 PM

To je jednostavno nemoguće izračunati jer su već krajem marta išli u lockdown a otvorili su tek sredinom maja, nešto malo, a full početkom lipnja, koliko se sjećam piskaranja ovdje po forumu ... od upućenijih u poslovanje plastike ...

naravno da bi i ne samo plastika, i ostale fime otpuštale da nije bilo potpora .. ne možete očeivati od nekoga kome ste zabranili raditi da plaća radnike .... država je to vrlo lukavo izvela, manji su joj trošak potpore nego što bi bile naknade na zavodu, a još se može i hvaliti da 'čuva' radna mjesta ....

Prava slika dobiti vam je +- nešto sitno ono što sam Vam napisao ....

Ne mislim da drukate, niti ja ne drukam, ja sam u plastici već 10 godina, samo mi je malo smetalo ono zamaskiranje jer nema osnova .... od kada ja pratim plastiku (januar 2011), uvijek su izvještaji bili transparentni i korektni ...

Tolliko do mene, pozzz

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • February 18, 2021 at 6:52 PM

Primljene potpore su povecale dobit jer da ih nema troskovi osoblja bi bili veci za taj iznos.

Potpore se nisu knjizile u prihod vec su se automatski netirale (oduzimali su se troskovi osoblja za iznos potpora; vec je bila rasprava na ovom topicu).

Obzirom da su u q4 rezervirali 12 mil potpora koje ce vratit njihov utjecaj na dobit nije 33,8 mil kn vec 20 mil kn.

Umjesto da se anizira q4 ovdje se raspravlja o informacijama koje su poznate vec 9 mjeseci i stvarno ne kuzim cemu sad rasprava o tome...

Ono sto je meni u ovom trenutku bitno je da su u q4 imali vecu dobit nego lani uz dosta nize prihode..zanimljivo mi je i da je ta dobit posljedica povecanja ostalih poslovnih prihoda i dosta manjih ostalih poslovnih rashoda sto mi govori da drustvo, po potrebi, ima "rezervi" pri knjizenju i da jos bolje posluje nego sto knjizi..i da se ne zaboravi, u q4 su rezervirali 12mil kn za potpore, a da to nisu napravili imali bi neto dobit skoro 50mil kn😲😲😲😲 sto bi bio najbolji kvartal u povijesti i to u vrijeme lockdowna...a nekima nije dobro izvjesce😬😬😬

Quote from Zvjezdani

I dalje smatram da je siljenje ovogodišnje dividende sasvim nepotrebno i financijski štetno za ADPL.

Smatram da je Uprava u posljednjem desetljecu dovoljno puta pokazala da zna sto i kako se radi i da je isplata dividende razumna. Ipak oni znaju sto je najbolje za drustvo i dionike...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • February 18, 2021 at 8:00 PM
    Quote from Parica
    Quote from Milo

Koje se sve gluposti pišu, nije mi jasno kako nije Adp na 100kn🙃. Jel vi išta razumite? Pala je prodaja automobila, ali oni su dobili Suzuki koji nisu do sada radili, znači šire marke automobila....ova godina će bit možda i bolja od 2019, to ćemo vidit po prvom kvartalu.Opet kažem, vratit će državi 5-6 Mk, šta ima veze ako imaju od čega.Zar mislite da nemaju priliv novca, da bi išta isplatili...nemojte pisat gluposti to nikome ne koriste

Nemojte se ljutit, ali ništa manje gluposti ni sami ne pišete kad predviđate dobit u q4 od cca. 50 mil kn ili ovu najavu da će 2021. biti bolja od 2019...pa već sad je to nemoguće kad su svi u lockdownu, a i sam PU je negdje rekao (ili u članku SD ili u Otvorenom kad je gostovao) da očekuje desetak posto bolju godinu od 2020...

Kolega Milo, ispricavam se..bili ste u pravu za q4...bumo vidjeli za 2021. godinu...vodite 1:0👏👏🙌🙌

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • February 19, 2021 at 12:52 AM
    Quote from mjanko

Evo, kolega Ohladi, vrag mi nije dao mira pa sam na brzinu skinuo Q1/2020 i H1/2020 i izvukao par podataka, jer su ožujak, travanj i svibanj problematični mjeseci u kojima se nije radilo i za koje su korištene potpore. Da bi dobili podatke za Q2 treba malo računati jer u H1 su zbirni podaci (Q1+Q2) ali pošto imamo Q1, malo oduzimanja i to je to ... Gledam samo AD Plastik d.d. , jer nas ostatak grupe ovdje ne zanima ...

Dakle, prihodi Q1 su 258,88, dobit 31,54 mil.kn ... prihodi H1 su 392,17 a dobit 38,68 mil. kn .... ispada da su prihodi Q2 133,29 a dobit svega 7,14 mil. kn ....

U H1 navode da su korištene potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 28,5 mil. kn za mjesece ožujak, travanj i svibanj 2020 godine. Znači, vidljivo je da potpore ne utječu na dobit jer bi onda dobit bila višestruko veća ....

Troškovi osoblja: nisam detaljno tražio podatak o broju zaposlenih 2019 i 2020 nego sam uzeo ukupan iznos troškova osoblja iz kojeg je vidljivo da je u Q1 2019/2020 iznos plaća bio 39,04/38,79 mil. kn ... e sad ono interesantno,u H1 2019/2020 iznosi su 80,83/56,33 mil. kn što znači da je samo Q2 2019/2020 iznos plaća 41,79/17,54 ... iz ovoga je vidljivo da je iznos Q2/2019 gotovo isti kao i Q1/2019 (mala razlika, ali to može biti razlika broja radnika, koji radni dan više ...) dok je razlika Q2/2020 i Q2/2019 golema (17,54/38,79mil. kn) ... to po meni može samo značiti da su plaće u Q2 bile manje nego kada tvornica radi obzirom da nismo čitali neke informacije o otpuštanjima, zaključujem da su isplaćivali samo potpore u periodu kad nisu radili, tj. kad su bili zatvoreni ...

E sad, ono što tu na brzinu nisam ukapirao jer mi se nije dalo detaljno proučavati, jer to što su za plaće isplatili 17,54 mil. kn a dobili potpora u iznosu 28,5 mil. kn ... tako da mi nije jasno gdje je ostatak, ili su dobili potpore za još nešto a ne samo za plaće, a oni to stavili u đuture (dakle, hoću reći da ne znam strukturu potpora niti je igdje navedeno kako su utrošene) ... eto, nadam se da je sad jasnije .... dakle, od dobiti FI/2020 oduzmimo onih 11,4 mil. kn i to je realna dobit plastike, nema tu nikakvog maskiranja ....

jedan mjesec ne rada se ne računa jer je korišten kolektivni godišnji koji bi se inače koristio u kolovozu, a radnici nisu dobivale pune plaće dok nisu radili mislim da u proizvonji 90% u administraciji 80% mislim

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • February 19, 2021 at 6:49 AM
    Quote from Parica

Primljene potpore su povecale dobit jer da ih nema troskovi osoblja bi bili veci za taj iznos.

Potpore se nisu knjizile u prihod vec su se automatski netirale (oduzimali su se troskovi osoblja za iznos potpora; vec je bila rasprava na ovom topicu).

Obzirom da su u q4 rezervirali 12 mil potpora koje ce vratit njihov utjecaj na dobit nije 33,8 mil kn vec 20 mil kn.

Umjesto da se anizira q4 ovdje se raspravlja o informacijama koje su poznate vec 9 mjeseci i stvarno ne kuzim cemu sad rasprava o tome...

Ono sto je meni u ovom trenutku bitno je da su u q4 imali vecu dobit nego lani uz dosta nize prihode..zanimljivo mi je i da je ta dobit posljedica povecanja ostalih poslovnih prihoda i dosta manjih ostalih poslovnih rashoda sto mi govori da drustvo, po potrebi, ima "rezervi" pri knjizenju i da jos bolje posluje nego sto knjizi..i da se ne zaboravi, u q4 su rezervirali 12mil kn za potpore, a da to nisu napravili imali bi neto dobit skoro 50mil kn😲😲😲😲 sto bi bio najbolji kvartal u povijesti i to u vrijeme lockdowna...a nekima nije dobro izvjesce😬😬😬

Quote from Zvjezdani

Smatram da je Uprava u posljednjem desetljecu dovoljno puta pokazala da zna sto i kako se radi i da je isplata dividende razumna. Ipak oni znaju sto je najbolje za drustvo i dionike...

Display More

Ma kako da ne, potpore su ostali poslovni prihodi. Nelogično je da firma vraća potpore da bi isplatila dobit, al to ukazuje na činjenicu da je moguće da uprava i neki investitori vezuju otplatu svojih dionica iz dividende. Jer ako nema dividende oni nemaju ni nagradu za uspjeh odnosno ako su im dionice pod nekom vrstom zaloga, gube vlasnistvo nad njima.

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • February 19, 2021 at 7:16 AM
    Quote from Flight
    Quote from Parica

Display More

Ma kako da ne, potpore su ostali poslovni prihodi. Nelogično je da firma vraća potpore da bi isplatila dobit, al to ukazuje na činjenicu da je moguće da uprava i neki investitori vezuju otplatu svojih dionica iz dividende. Jer ako nema dividende oni nemaju ni nagradu za uspjeh odnosno ako su im dionice pod nekom vrstom zaloga, gube vlasnistvo nad njima.

Display More

Ajde da pokušamo još jednom, kolega Parica, možda će biti jasnije i drugima, vidim da puno njih ovdje ne razumije jednostavnu stvar: primljene potpore su strogo namjenske i knjiže se u prihode. Da, povećale bi dobit kada za njih nebi bilo rashoda, ali obzirom kao što sam napisao, su strogo namjenske, primljene su za točn određenu količinu radnika i točno određen iznos, a povećavaju rashode, onda je rashod jednak prihodu i kao takve ne utječu na dobit. Odnosno dobit po pitanju potpora je nula. Sto ušlo, sto izašlo. Jednostavno, čista matematika. Što nije slučaj kada se plaće isplaćuju iz zarade na tržištu, jer onda zaradimo recimo 150, isplatimo 100 i i mamo dobit 50. Ovdje dobiti nema, i to sam Vam jasno pokazao na primjeru dobiti iz Q2. Jedino što sam pogrešno gore zaključio, a čisto iz razloga što sam to potpuno smetnuo sa uma, je prevelika razlika u plaćama za Q1 i Q2, a to je iz razloga što se u lockdownu nisu plaćali doprinosi, a u trošak osoblja se prikazuje sve u đuture, neto plaće + svi porezi i doprinosi .... eto, nadam se da je sad jasnije što se tiče tih potpora ...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago