nevjerovatno al na zse su ostali 90% uhljebi i nas nekih 10% -tak koji vjerujemo u bolje sutra al teško
samo uhljebima je dobro kao i u cjeloj državi
država uhljebistan
nevjerovatno al na zse su ostali 90% uhljebi i nas nekih 10% -tak koji vjerujemo u bolje sutra al teško
samo uhljebima je dobro kao i u cjeloj državi
država uhljebistan
dobro je evo svi vrište da će i kraš biti il je već prodan
super još malo i ništa nećemo imat osim mora i uhljeba 90% HDZ ovih i 10% svih ostalih sekti
bravo samo požurite sa tom prodajom IZDAJOM
Kad bi nasa Vlada, Drzava stimulirala investiranje gradana pa da se oslobodi ionako katastrofalna stednja sa nikakvim prinosima i novac prelije na trziste sa manjim porezima itd, onda bi i bilo spasa ali oni ocito ne zele pomoci gospodarstvu, interes im je prezivljavanje, kukanje i prelivanje iz supljeg u prazno.
Sa svim silnim zakonima koji se stalno mijenjaju, (korupcija) parafiskalnim davanjima, raznim agencijama, povjerenstvima, komorama, korumpirano pravosude, visoki porezi itd.. moras biti lud da i krenes nesto investirati ili pokrenuti biznis.
Jednostavno, katastrofalna klima koja te tjera da trcis u krug za raznim papirima i dozvolama dok ti se lova pomalo cjedi..
Pa malo su smanjili porez na dividende i kapitalna ulaganja. S 12 na 10 %. Ne može se reći da nisu.
što se mene tiče da je porez na dividendu 0 na isto mi dođe. zadnja mi je bila ako se dobro sjećam na atln.
Porez na dividendu može biti i 50% što se mene tiče, i takva zarada bi bila bolja od kamata na štednju.
Problem je porez na kapitalnu dobit; i iznos, i način prijave i 2 godine koje obuhvaća... Apsolutno preskup porez za onaj iznos koji se s njime skupi.
Jutros na radiju slušam Aladrovića (HUB) i Žigmana (HANFA) kako je budućnost na tržištu kapitala, kako se poduzetnici moraju maknuti od banaka u traženju novca, kako to izgleda u SADu... Voditeljica naravno lupa kontru sa socijalističkim razmišljanjima kako se to tako možda radi u Americi, ali da ne treba ovdje, što će to nama...
Što se Vas tiće možda Vam je i svejedno ako je porez na divku 50%, ali koja bi to strana firma uložila u zemlju u kojoj se dividenda oporezuje 50%. To bi bilo suludo. Oporezivanje kapitalne dobiti sa stanovišta regulatora odnosno države bi donekle bilo opravdano da smo razvijeno tržište, a ne ovo gdje je dnevni promet na razini jačeg supermarketa. Ideja je bila da se ljude potakne da investiraju, a ne špekuliraju samo je to u ovom trenutku bezveze jer nema ni investitora ni špekulanata. Prihodi u prračun od tog poreza su ionako simbolični.
Porez na dividendu može biti i 50% što se mene tiče, i takva zarada bi bila bolja od kamata na štednju.
Problem je porez na kapitalnu dobit; i iznos, i način prijave i 2 godine koje obuhvaća... Apsolutno preskup porez za onaj iznos koji se s njime skupi.
Jutros na radiju slušam Aladrovića (HUB) i Žigmana (HANFA) kako je budućnost na tržištu kapitala, kako se poduzetnici moraju maknuti od banaka u traženju novca, kako to izgleda u SADu... Voditeljica naravno lupa kontru sa socijalističkim razmišljanjima kako se to tako možda radi u Americi, ali da ne treba ovdje, što će to nama...
Ja bi kontra! Porez na dividendu nula. A porez na kapitalnu dobit 50%.
Ja bi kontra! Porez na dividendu nula. A porez na kapitalnu dobit 50%.
Ne znam što onda radiš na temi koja se bavi tržištem kapitala i komentarima trgovanja na burzi ?
Ako se zalažeš da se kapitalna dobit oporezuje po stopi od 50%, onda si tu pretpostavljam zalutao ili si došao da provociraš, trolaš i spamaš?
A sad vidim da su i prethodni postovi biserni. Vi bi veći porez na dividendu i veći porez na kapitalnu dobit?
Inače, to je jedan te isti porez, Porez na dohodak.
Nevjerojatno.
A vidis da zeza
Što se Vas tiće možda Vam je i svejedno ako je porez na divku 50%, ali koja bi to strana firma uložila u zemlju u kojoj se dividenda oporezuje 50%. To bi bilo suludo. Oporezivanje kapitalne dobiti sa stanovišta regulatora odnosno države bi donekle bilo opravdano da smo razvijeno tržište, a ne ovo gdje je dnevni promet na razini jačeg supermarketa. Ideja je bila da se ljude potakne da investiraju, a ne špekuliraju samo je to u ovom trenutku bezveze jer nema ni investitora ni špekulanata. Prihodi u prračun od tog poreza su ionako simbolični.
Haha stvarno? Prije je ideja bila da ljudi ništa ne investiraju, da se novac zaključa u (strane) banke koliko god moguće i da iste banke kupuju junk obveznice ove tužne banana republic.
I ja sam čuo da u stvari ljudi gušteri vladaju svijetom. Samo ne znam koja to hrvatska banka kupuje hrvatske obveznice. Prosvjetlite nas.
Špekulantu odgovara da je porez na kapitalnu dobit mali jer špekulant zarađuje trejdanjem i uvaljivanjem bezvrijednih papiriča naivcima!
Investitoru odgovara da je porez na dividendu mali jer on glavninu zarade ostvaruje od dividende (buy and hold).
Ispričavam se ako sam nekoga razljutio ili uvrijedio, nije mi to bila namjera.
Kako bi bilo da se dogovorimo da oba poreza trebaju biti što manji, po mogućnosti 0.
Špekulantu odgovara da je porez na kapitalnu dobit mali jer špekulant zarađuje trejdanjem i uvaljivanjem bezvrijednih papiriča naivcima!
Investitoru odgovara da je porez na dividendu mali jer on glavninu zarade ostvaruje od dividende (buy and hold).
bez špekulanata nemaš price discovery, jer fondovi svojim pasivnim prepucavanjem mogu sve prepucati na razine da ti i ta dividenda bude nedovoljna za pokriti inflaciju, pa neka na nju i ne plaćaš porez.
istu stvar sad radi i APN s nekretninama, pa je "dividenda" od najma/zakupa sve manja.
tržište mora imati i investitore i fondove i špekulante, jer, u protivnom, nije slobodno tržište.
socijalizam, kontrola cijena i ulaganje ne idu zajedno.
sorry 🤷
Tako je to u teoriji.
U praksi imaš burzu s pola milijuna eura dnevnog prometa, kad je dobar dan, gdje nema sreće ni za "špekulante" ni za "investitore" ni za državu ni za gospodarstvo. Kad se promet vrati na razine od nekoliko desetaka milijuna kuna dnevno, onda možemo ljude koji trguju na ZSE bacati u ovu ili onu kategoriju.
Do tada smo svi nepopravljivi optimisti koji vjeruju da će se stvar napokon pokrenuti
svi smo mi špekulanti bez iznimke, razlika je samo u modelu a i long i short investitori bi voljeli da ima više dividendnih dionica ali ježišga, prilagodba uvjetima na terenu, štojetuje...i također, niti jedan "papir" nije bezvrijedan, evo ti kripto koji ima nula fundamentalnu vrijednost...
ovaj kapitalni porez treba suspendirati jer radi samo štetu ili ako mora biti, obračunavati po isplati/kapitalizaciji sa brokerskog jer ovo fifo sa obračunskim razdobljem od-do 01.01. i bez prenošenja kapitalnih gubitaka je glupost a i u neravnopravnom smo položaju jer se isti smatra konačnim i kao takav, ne ulazi u obračun neoporezivog dijela poreza na dohodak
da li je čovjek investitor ili špekulant ako kupi dionice stabilne firme tipa atln ili slrs i ovi ga iz čistog mira povuku sa burze? po meni sve je tu ruski rulet bez ikakvih normalnih pravila. to je kao da staviš porez na sretan prolazak kroz minsko polje.
Iz IGH ulaze u Atpl. 😎
Iz IGH ulaze u Atpl. 😎
pa nije li i ona na putu građevinara, vidjeli su gdje je lova, fali more drž se građevine