ZSE - ZATVORENA
15:37:23
nema nikakve obavijesti
ovo je izgleda do mojih,nešto interno
ZSE - ZATVORENA
15:37:23
nema nikakve obavijesti
ovo je izgleda do mojih,nešto interno
ZSE normalno radi.
od kada
Kolega Moller ( bez uvrede za ikoga)ja bi rekao da puno investitora nisu za ovaj posao, ako nemaš nekakav višegodišnji prosjek u plus i to dvoznamenkastom plusu, onda nešto konstantno krivo radiš, jebiga...jednostavno ne mogu razumijeti da aktivni trejder (koji kombinira sve vrste trejdanja), da onaj tko je na dnevnoj bazi za ekranom da je na gubitku, to ne kužim nikako.
ima još Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl, .............ma ima ih još podosta iz kojih se neki moraju izvući, a da se ne vraćamo na pokojni Agrokor koji je mnogima ostavio gorak okus u ustima i prazne računa na platformi za trgovanje
Muljanik plovidba dobitnik dana.
pa se ti misli.
čekamo da mu Jadnoplov, na krilima rastućih vozarina, preotme titulu
Pa za ne vjerovat, dobitnik dana sa 7kkn prometa.
To je isto kak sam i ja dobitnik dana kad nadjem 2 kune na cesti.
Biti "investitor" na ZSE je izvor frustracija jedino. I to ne za mene koja sam tu tek 1 godinu. Kako je tek onima koji su kupovali gradjevinare po 4 znamenke, sudjelovali u "dokapitalizacijama" istih itd. Oportunitetni trosak drzanja novaca ovdje je ogroman. Cekas 2 mjeseca da pokupis 10 posto, a ako sam negdje bila "dugorocni" tim veci minus.
Jedino kakve sam ja srece da pokupim prnje i odem van trgovati, konacno bi se i ZSE pokrenula😂
pa se ti misli.
baš se oko takvih stvari kolega Marin83 i ja nešto spominjemo na Tpng, to ne traje od jučer na Zse
Biti "investitor" na ZSE je izvor frustracija jedino. I to ne za mene koja sam tu tek 1 godinu. Kako je tek onima koji su kupovali gradjevinare po 4 znamenke, sudjelovali u "dokapitalizacijama" istih itd. Oportunitetni trosak drzanja novaca ovdje je ogroman. Cekas 2 mjeseca da pokupis 10 posto, a ako sam negdje bila "dugorocni" tim veci minus.
Jedino kakve sam ja srece da pokupim prnje i odem van trgovati, konacno bi se i ZSE pokrenula😂
mladi ljudi u širokom luku izbjegavaju Zse i experimentiraju vani, cijeli svijet im je tržište, ovdje treba razmišljati da se Zse lagano pretvori u Dom za starije i nemoćne s naplatom iz preostalog portfelja
Tpng je dobra firma, ali trenutno nisu idealni uvjeti za tankere.
Kupovati Tpng na cijenama od 40-42 kune je za mene dobra prilika i svatko tko moze kupiti pa cuvati 2 godine dionice ce po meni dobro zaraditi.
Kolega Moller ( bez uvrede za ikoga)ja bi rekao da puno investitora nisu za ovaj posao, ako nemaš nekakav višegodišnji prosjek u plus i to dvoznamenkastom plusu, onda nešto konstantno krivo radiš, jebiga...jednostavno ne mogu razumijeti da aktivni trejder (koji kombinira sve vrste trejdanja), da onaj tko je na dnevnoj bazi za ekranom da je na gubitku, to ne kužim nikako.
Ne bih ja nikoga omalovazavala. Najveci trejderi u povijesti u USA su ucili i na svojim greskama i prvo gubili.
Gubitnici su najvise oni koji su se nakon prvog gubitka maknuli sa burze.
Pa za ne vjerovat, dobitnik dana sa 7kkn prometa.
To je isto kak sam i ja dobitnik dana kad nadjem 2 kune na cesti.
Ma ne, dobitnici dana su razno razne mafijaško političke ekipe po hrvatskoj koje svakog dana na "cesti" nađu 22 mil. kuna pa spreme u džep za sreću........
ima još Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl, .............ma ima ih još podosta iz kojih se neki moraju izvući, a da se ne vraćamo na pokojni Agrokor koji je mnogima ostavio gorak okus u ustima i prazne računa na platformi za trgovanje
Zato treba imati nekakav plan i program kojeg se treba držati, kombinirati stilove trgovanja, radit kontra stada, imat nekakva pravila koliko portfelja može ići u jednu dionicu, koliko minimalno keša mora biti na računu, kada kupiti ,kada prodati, koje ključne pokazatelje dionica mora zadovoljiti da bi u nju ušao ili izašao itd...
EDIT: nikad mi nisu bili jasni ti bag holderi. dok čekaju Godota, propuste stotine prilika da vrate izgubljeni novac.
meni je jedino zaeb što na ZSE nema VIX indeksa.
onda se moglo zaraditi i nakon Ćaće i nakon Ivice, a i lani u ovo vrijeme.
mislim da bi mi bili jedina burza di se više isplati uložit u VIX nego u dionice
Zato treba imati nekakav plan i program kojeg se treba držati, kombinirati stilove trgovanja, radit kontra stada, imat nekakva pravila koliko portfelja može ići u jednu dionicu, koliko minimalno keša mora biti na računu, kada kupiti ,kada prodati, koje ključne pokazatelje dionica mora zadovoljiti da bi u nju ušao ili izašao itd...
ja sam se svoga plana kod Gazde držao bolje nego svi njegovi menadžeri, ostalo mi 2000 Belja kupljene po 2 kn i njih sam spreman pokloniti ako nekome treba da zaokruži portfelj, ostalo sve stoji, treba nekada i zakockati pored svega navedenog, jer i takvih prilika ne manjka i tu se najbolje pokazuje ona strategija kontra krda, a ako te pregaze, onda više sreće drugi puta
ovdje nije baš kontra ali su posljedice slične
Pa to trčanje sa bikovima je poput ulaganja u Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl,,sigurno ćeš dobrano stradat, samo je pitanje jel odma prvi put ili drugi, treći...a vidim da se neki vraćaju i po repete, zato i kažem sadomazo odnos
Slažem se da ponekad treba riskirati, ali bez proljevanja žući i krivljenja Ive, Ante, Mate poslije...ako smo za dobitak zaslužni sami, onda smo i za gubitak.
Pa to trčanje sa bikovima je poput ulaganja u Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl,,sigurno ćeš dobrano stradat, samo je pitanje jel odma prvi put ili drugi, treći...a vidim da se neki vraćaju i po repete, zato i kažem sadomazo odnos
Slažem se da ponekad treba riskirati, ali bez proljevanja žući i krivljenja Ive, Ante, Mate poslije...ako smo za dobitak zaslužni sami, onda smo i za gubitak.
nije baš sve od navedenog, ima tu još kandidata.
problem je što kod nas nema nijedan value fond koji bi davao dodatnu likvidnost i dizao cijenu fundamentalno podcijenjenim dionicama.
čak ti ni ne treba neka silna lova.
sa parsto milja kuna, čuda bi se ovdje mogla činiti.
pogotovo kad mirovnici bacaju papire da mogu državne obveznice parkirati na bilancu.
baš to vam se desilo lani u veljači/ožujku dok Vujo nije uveo QE da im oslobodi bilance.
ovo zadnje zaduženje se uspjelo parkirati, a živo me zanima šta će bit kod svakog idućeg, jer su i naši mirovnici full izloženi (imaju samo 5% cash-a), a nije da ni kod nas nema finih value prilika.
Otvaranje tankera vanka, 5 postotni rast. Dosadilo mi je vise govoriti da mi trazimo razlog da nesto padne i cudimo se rastu, a svi vanka traze razlog da se nesto digne i cude se kad pada. Ocigledan je smjer tankera kroz sljedecih 5 godina, mi mozda to shvatimo nakon trece godine.
To ti je zato jer kod nas imaš nekakav sadomazo odnos investitora prema svom novcu...pa tako firme sa dobrom bilancom se podcijenjuje( te se izvlače nekakve malverzacije prije 10-15-20godina), a firme sa ajme bilancom se uzdiže u nebesa, jer su dobro poslovale nekada davno u prošlom stoljeću i to im je povod za precijenjivanje.
Ekipa zapela u prostoru i vremenu., pa tako donosi i investicijske odluke koje su zapele u vremenu i prostoru. Hrvatski investitori su glavni krivac što je ZSE propala, prvo su uništili sebe(financijski) pa potom i ZSE. Drugi krivac su mirovinski fondovi koji su tokom godina svu likvidnost dionica posaugali, jer ne znaju di bi sa novcem.
Iskreno puna mi je kapa ojađenih i frustriranih ljudi koji samo šire crnilo...
Nikako se ne bih slozila da su za propast ZSE krivi mali investitori. Ovakvo stanje je nastalo nakon Agrokora. Odgovornost sigurno nije na malim dionicarima.
Pa raspitajte se kako su prosli dionicari u Tpnl. Vlasnik Tpng je isti. Pa se vi cudite nelikvidnosti.
Naravno da ima dobrih podcijenjenih dionica na ZSE. Samo imaju dnevni promet par tisuća kuna. Tu trejdati nemate sto. Glavni uzrok propasti je nelikvidnost. Kakva burza to ima 3 milijuna kuna dnevnog prometa.
Display MoreMuljanik plovidba dobitnik dana.
pa se ti misli.
baš se oko takvih stvari kolega Marin83 i ja nešto spominjemo na Tpng, to ne traje od jučer na Zse
mladi ljudi u širokom luku izbjegavaju Zse i experimentiraju vani, cijeli svijet im je tržište, ovdje treba razmišljati da se Zse lagano pretvori u Dom za starije i nemoćne s naplatom iz preostalog portfelja
BTC je ubio nadu u nase trziste...volatilan je, zanimljiv i samo raste pa su svi zaradili...cijela moja generacija (83. godiste) trguje (i zaradjuje) sa BTC, a ako nisu u kriptu onda trguju na ino trzistu gdje opet zaradjuju jer dionice samo rastu...nito od njih nikad nece ulozit ni kunu ovdje jer su navikli na dinamicnost, likvidnost i ludilo...ovo im je presporo i dosadno...
Cijela generacija, koja je u najboljim godinama, koja ima dobre place i stednju je zauvijek izgubljena...a bas ona je trebala dizat nase trziste...pa koliko ima forumasa izmedju 30-40??? Mislim da nas nema vise od 10...
Moze nas izvuc samo spajanje sa regijom ili neki ETF-ovi (kripto/zlato/nafta/indeksi)...
Cak sam i ja, vjecni optimist, sve zabrinutiji...
Display MoreTo ti je zato jer kod nas imaš nekakav sadomazo odnos investitora prema svom novcu...pa tako firme sa dobrom bilancom se podcijenjuje( te se izvlače nekakve malverzacije prije 10-15-20godina), a firme sa ajme bilancom se uzdiže u nebesa, jer su dobro poslovale nekada davno u prošlom stoljeću i to im je povod za precijenjivanje.
Ekipa zapela u prostoru i vremenu., pa tako donosi i investicijske odluke koje su zapele u vremenu i prostoru. Hrvatski investitori su glavni krivac što je ZSE propala, prvo su uništili sebe(financijski) pa potom i ZSE. Drugi krivac su mirovinski fondovi koji su tokom godina svu likvidnost dionica posaugali, jer ne znaju di bi sa novcem.
Iskreno puna mi je kapa ojađenih i frustriranih ljudi koji samo šire crnilo...
Nikako se ne bih slozila da su za propast ZSE krivi mali investitori. Ovakvo stanje je nastalo nakon Agrokora. Odgovornost sigurno nije na malim dionicarima.
Pa raspitajte se kako su prosli dionicari u Tpnl. Vlasnik Tpng je isti. Pa se vi cudite nelikvidnosti.
Naravno da ima dobrih podcijenjenih dionica na ZSE. Samo imaju dnevni promet par tisuća kuna. Tu trejdati nemate sto. Glavni uzrok propasti je nelikvidnost. Kakva burza to ima 3 milijuna kuna dnevnog prometa.
Problem su i velike brokerske provizije, ja bi bez beda dnevno okrenio 50k kuna,dosta mi 0.5 do 1% profita bio bi zadovoljan(čisto da ne blesim u ekran džabe), samo jebiga treba dat brokeru sve od toga...i onda ti se još naprče market makeri koji drže spread ispod 1%, tako da tu nema kruha za nikog osim za njih...
BTC je ubio nadu u nase trziste...volatilan je, zanimljiv i samo raste pa su svi zaradili...cijela moja generacija (83. godiste) trguje (i zaradjuje) sa BTC, a ako nisu u kriptu onda trguju na ino trzistu gdje opet zaradjuju jer dionice samo rastu...nito od njih nikad nece ulozit ni kunu ovdje jer su navikli na dinamicnost, likvidnost i ludilo...ovo im je presporo i dosadno...
Cijela generacija, koja je u najboljim godinama, koja ima dobre place i stednju je zauvijek izgubljena...a bas ona je trebala dizat nase trziste...pa koliko ima forumasa izmedju 30-40??? Mislim da nas nema vise od 10...
Moze nas izvuc samo spajanje sa regijom ili neki ETF-ovi (kripto/zlato/nafta/indeksi)...
ma nikakav regijon.
ima i ovdi dovoljno firmi koje se uklapaju u računicu.
mali bi se osokolili kad bi znali da im barem kod value dionica netko drži leđa.
i kod nas se uvik nešto događa (upada i ispada se s indeksa, fondovi balansiraju, ulazi i izlazi se s burze, itd.), a i stara garda bi parkirala nešto para kad bi znali da mogu dobit neki prinos veći nego u banci i imaju sigurnu isplatu kad se umore.
sad kad imamo 7CRO ETF, OTP indeksni i mirovince koji su relativno pasivni instrumenti, treba biti i neki value fond čisto da imamo price discovery.
a naravno da ako mali hoće nešto prepucavati, onda bi imali i Ameriku.
al imali bi "robu" za svakog kupca 🤷
i, naravno, ovo šta Marin83 govori za provizije.
Display MoreBTC je ubio nadu u nase trziste...volatilan je, zanimljiv i samo raste pa su svi zaradili...cijela moja generacija (83. godiste) trguje (i zaradjuje) sa BTC, a ako nisu u kriptu onda trguju na ino trzistu gdje opet zaradjuju jer dionice samo rastu...nito od njih nikad nece ulozit ni kunu ovdje jer su navikli na dinamicnost, likvidnost i ludilo...ovo im je presporo i dosadno...
ma nikakav regijon.
ima i ovdi dovoljno firmi koje se uklapaju u računicu.
mali bi se osokolili kad bi znali da im barem kod value dionica netko drži leđa.
i kod nas se uvik nešto događa (upada i ispada se s indeksa, fondovi balansiraju, ulazi i izlazi se s burze, itd.), a i stara garda bi parkirala nešto para kad bi znali da mogu dobit neki prinos veći nego u banci i imaju sigurnu isplatu kad se umore.
sad kad imamo 7CRO ETF, OTP indeksni i mirovince koji su relativno pasivni instrumenti, treba biti i neki value fond čisto da imamo price discovery.
a naravno da ako mali hoće nešto prepucavati, onda bi imali i Ameriku.
al imali bi "robu" za svakog kupca 🤷
i, naravno, ovo šta Marin83 govori za provizije.
Brokeraji isto masu guše promet na ZSE-u, te su jedan od glavnih krivaca za mali promet...trenutno mi je mjesečni promet 150-200k kuna, brokeru dajem 0.35% ili nekih cca 700kn, da mi je provizija nekih 0.15%, bio bi mi mjesečni promet bar milju kuna(a ja bi mogao živit isključivo od ovoga), a broker bio dobio duplo više nego sada, jer bi aktivno daytrejda...
Ovdje ti zapravo nakon sloma 2008 nikad i nisi imao organski rast trzista. Samo povremeno fondovsko napucavanje nekih dionica koje bi onda popratio stampedo malih. I tko zadnji magarac.