Stvar je vrlo jednostavna: mali su se uka.ili od straha, a veliki kupuju. Najvise fondovi. To je visestruko dobro. Smanjit ce se free float na dobrim dionicama, bit ce nam bolje mirovine, i kad udju vise u dionice bit ce vise zainteresirani da tako i ostane, da pritiscu za povecanje udjela aktivnih ulaganja i sto vece smanjenje udjela obveznica.
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
Pošto hrvatski narod do sada nije uspio napraviti velike reforme u državi, smanjiti državni aparat na normalnu mjeru, učinit će to korona virus. Tako da je to jedina dobra stvar koja nam se desila zadnjih 10 godina.
Već sada je očito da će zbog pada prihoda od turizma i smanjene ekonomske aktivnosti, te stoga i smanjenog dotoka novca u državnu blagajnu država biti primorana posegnuti i za nepopularnim mjerama. Na prihodovnoj strani se nema više kome što uzeti jer ljudi već sada teško žive i bježe iz države ali na rashodovnoj strani se itekako ima načina da se uštedi.
Nema više zavaravanja, problem neće sam od sebe nestati za mjesec, dva. Padat će i vlade, velik tektonski poremećaj nas čeka i napokon slijedi reset sustava, ne zato što tako hoće ovi na vlasti, nego zato što moraju. Korona je naš "spasitelj" koliko god to ironično zvučalo.
Mi živimo na dnu već godinama a zavaravamo se kako nam "cvjeta cvjeće". E pa sada će svi napokon progledati i postati svjesniji gdje se nalazimo. A ovi na moru što već sada kukaju za neostvarenim profitom znat će u budućnosti više cijeniti svakog gosta i kune koje su im ostavljali.
Nikakve mi nećemo reforme provest zbog koronavirusa. Do recesije u Hrvatskoj ako i dođe, ona neće biti toliko intenzivna i dugotrajna kao 2008, a kad onda nismo ništa reformirali, teško da ćemo to i sada napravit. Još će reći da nije pravo vrijeme za reforme jer će otpuštanja samo pojačat nezaposlenost i recesiju. Što se tiće dionica, one kod nas nisu napuhane već su relativno jeftine povijesno i globalno gledano. Naravno da mogu postat i jeftinije i to značajno, ali treba prvo vidjet što će se dešavati s ovom virozom. U ovom trenutku to nitko pouzdano ne zna.
-
Pošto hrvatski narod do sada nije uspio napraviti velike reforme u državi, smanjiti državni aparat na normalnu mjeru, učinit će to korona virus. Tako da je to jedina dobra stvar koja nam se desila zadnjih 10 godina.
Već sada je očito da će zbog pada prihoda od turizma i smanjene ekonomske aktivnosti, te stoga i smanjenog dotoka novca u državnu blagajnu država biti primorana posegnuti i za nepopularnim mjerama. Na prihodovnoj strani se nema više kome što uzeti jer ljudi već sada teško žive i bježe iz države ali na rashodovnoj strani se itekako ima načina da se uštedi.
Nema više zavaravanja, problem neće sam od sebe nestati za mjesec, dva. Padat će i vlade, velik tektonski poremećaj nas čeka i napokon slijedi reset sustava, ne zato što tako hoće ovi na vlasti, nego zato što moraju. Korona je naš "spasitelj" koliko god to ironično zvučalo.
Mi živimo na dnu već godinama a zavaravamo se kako nam "cvjeta cvjeće". E pa sada će svi napokon progledati i postati svjesniji gdje se nalazimo. A ovi na moru što već sada kukaju za neostvarenim profitom znat će u budućnosti više cijeniti svakog gosta i kune koje su im ostavljali.
ovo mi izgleda isto kao i ono razmišljanje da će nam biti bolje ako se promjeni vlast ili ono, izađite na izbore jel to je vaša građanska dužnost a ako ne izađete ne možete ni prigovarati........nema te sile, virusa, rata, prirodne katostrofe, armagedona koji nas može pogoditi ili neznam ni ja više čega što nas može zadesiti a da nakon toga hrv. građanima zbog nekih reformi bude bolje......spasiti nas može jedino vrijeme (ne u smislu vremenske prognoze) a do tada će proći desetlječa i generacije i generacije a ni u to nisam uvjeren da će se ikada dogoditi, ali dajem toj mogučnosti (malu) šansu.....
-
moram priznati da me situacija u Italiji jako iznenadila.
Bit ce ovo puno losije od ocekivanog.
Sutra drzimo gace svi zajedno. Bit ce gadno
-
Kada je forum zašutio, znači da je gadno.
Svih nas je ovo zateklo , desilo se naprečac, u par trgovinskih dana.
Što je, tu je.
Zatvoriti sve pozicije, ili ostati u papiru, pitanje je sada koje muči većinu
-
Zavisi sto imas. Ako su dividendne onda je zaron izvjestan, ne predubok, ali i oporavak uskoro. Ako nisu... Brrrrrr...
-
Nafta 30$ barel.? Ne sluti na dobro....
-
Cijena pada jer se Saudijci osvecuju Rusima povecanjem proizvodnje cime svjesno ruse cijenu nafte zato sto Rusi nisu prihvatili dogovor od neki dan. Ovim mjerama ih zele vratiti za stol na ponovne pregovore. Hocu reci, ovaj pad cijene nije rezultat nagle smanjene potraznje.
Saudis Plan Big Oil Output Hike, Beginning All-Out Price War
-
auuuuu. Sutra potop!
-
Cijena pada jer se Saudijci osvecuju Rusima povecanjem proizvodnje cime svjesno ruse cijenu nafte zato sto Rusi nisu prihvatili dogovor od neki dan. Ovim mjerama ih zele vratiti za stol na ponovne pregovore. Hocu reci, ovaj pad cijene nije rezultat nagle smanjene potraznje.
Saudis Plan Big Oil Output Hike, Beginning All-Out Price War
I to je cijena koja bi trebala ic tek u 4 misec tako da do tada mogu se jos i dogovorit i sad vidi kako veliki postaju bogatiji iskoriste problem u svijetu i sa svojim ponasanjem izazazovu jos veci problem onda pokupe onda sta je jeftino palo i onda nakon par mjeseci ponovo kako je bilo ahhh
-
-
Izgleda da su teški dani pred nama.
Sutra duboko udahnite i držite dah jer zaron će biti dubok.
Njemačka polako postaje nova Italija pa ako u slijedeća dva , tri dana ne ode cijela Europa u karantenu bit će gore nego u Kini.
Sjever Italije u karanteni , a sa dva milanska aerodroma svake dvije minute polete avioni u sve veće europske gradove. Jel to Talijani brišu van ...pa tko je tu lud.?
-
Iako jeftina nafta bi trebala bit pozitivna za eu jer smo mi ovisni o uvozu nafte za razliku od amera, a i niza potrosnja na naftu djeluje na vecu potrosnju drugih stvari, mislim da bi s ovim mogla tpng profitirat najvise na nasoj burzi jer ce narast potraznja za skladistenjem ovako jeftine nafte, a ina najveci gubitnik ?
-
Iako jeftina nafta bi trebala bit pozitivna za eu jer smo mi ovisni o uvozu nafte za razliku od amera, a i niza potrosnja na naftu djeluje na vecu potrosnju drugih stvari, mislim da bi s ovim mogla tpng profitirat najvise na nasoj burzi jer ce narast potraznja za skladistenjem ovako jeftine nafte, a ina najveci gubitnik ?
Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.
Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...
-
Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.
Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...
kad smo već kod terminskih ugovora, pad cijena nafte ide u prilog i kemijskoj industriji.
plastika, deterdženti, umjetna gnojiva, itd. koriste naftu kao sirovinu.
p.s. ja ne očekujem neki drastičan pad cijena goriva.
najvjerojatnije ćemo gledat klasičnu priču hrvatskog seljaka i cijena u dućanu (otkupna cijena sirovine pada, maloprodajna cijena baš i ne).
znači, marža +
-
Kakvo ludilo!
Europa na -10%
Mi cemo bar -15%.
U 12 god 2 puta prizivljavat ovo.
Da mi je netko pricao.....
-
pa ovo je stvarno histerija. Ne mogu vjerovati koja odlična prilika za nas u kešu. Samo pomalo bez zalijetavanja, tek kad se u Italiji počne smanjivati broj oboljelih lagano krcanje.
-
Kada je forum zašutio, znači da je gadno.
Svih nas je ovo zateklo , desilo se naprečac, u par trgovinskih dana.
Što je, tu je.
Zatvoriti sve pozicije, ili ostati u papiru, pitanje je sada koje muči većinu
Najbolje napraviti karantenu na ZSE , zatvoriti trgovanje dok ne prođe histerija, aposlje tko ziv, tko mrtav... ovako ce se samo navlaciti jedan dan ovako, drugi onako ovisno o poziciji keš/dionica 😂🤣🤣 ono, nestalo struje, pao sustav na mjesec, dva.. i svi fino u prirodu ili na more, uz casu vina
-
Kakvo ludilo!
Europa na -10%
Mi cemo bar -15%.
Ja sam pričao, al đabe.
-
Kakvo ludilo!
Europa na -10%
Mi cemo bar -15%.
Ja sam pričao, al đabe.
Daj molim te.
Lupio si nekakve targete bez ikakvog objasnjenja.
Rasplet ovoga ionako znaju samo oni koji kuhaju ovo
-
Vani su razine mnogo vece od nasih.
Pad od 5% ovdje bi bio neopravdan.
A sve preko toga cista histerija. Jos manje opravdana. Mada me nista ne bi cudilo.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner