Slažem se sa svim što pišete i zapravo je to sad ona prava škola i komunikacija koja nedostaje na ovom forumu - bilo bi jako dobro da je sistematizirana da oni koji ovdje prvi puta dolaze u dodir s time mogu to polako apsolvirati. A materija je ogromna i vrlo kompleksna tko stvarno to želi dobro savladati. Nama jako nedostaju takvi sadržaji - da ljudi kojima to nije primarno zanimanje i struka mogu pohvatati osnovne principe kako to funkcionira.
Kao što vidimo na forumu - ima puno pristupa i uspjeha, ali i grešaka u njima. No sve su to dobra iskustava koja bi se mogla sistematizirati i na jedan dobar način prezentirati onima koje bi to eventualno zanimalo. A zanimalo bi ih kada bi shvatili kakvu moć imaju - moć da upravljaju vlastitim financijama i vlastitim životima. A nema tu nikakvih tajni - to su kao recepti za kuhinju, oni nikome ne garantiraju da će biti vrhunski kuhar jer to se postaje samo s puno rada i iskustava. Dakle nema straha da će vam netko nešto "ukrasti",
Evo reći ću vam vlastiti primjer. Od 2005 financijski progledao, od 2006 na burzi, ali od 2008 samo prisutan, preživio financijsku krizu, ali onda su došle druge krize tako da nisam bio previše aktivan sve do ove godine. Sada sam konačno došao u situaciju to utemeljiti koliko god bude moguće.
Ali znam što želim i znam kako to izgleda iz perspektive onih koji tu gotovo ništa ne kuže, a realno nemaju koga pitati. Kada već govorim o tome - moj primarni cilj sada je stvoriti praktično iskustvo i znanje kojim ću svoj trenutno dosta rizičan portfelj pomaknuti sa sadašnje razine na nešto što mi može garantirati potpunu financijsku slobodu. Sada je ona djelomična znači da imam slobodu od nekoliko godina, a to nije dovoljno - cilj je doživotno riješiti taj problem što nije nemoguće, ali nije lako. To znači i različite rizike koji kako portfelj raste idu ka sigurnijim ulaganjima. Sve je to lijepo u teoriji, ali uzjahati ovog divljeg bika kakav je ZSE - nije baš jednostavna priča. No što je škola žešća više se i nauči.
Druge burze za sad ne gledam - neće pobjeći. Ali jednu stvar sam dobro svladao - samog sebe. Ne dozvolim da me emocije ponesu. Jer trgovina je zapravo uvijek ista priča - jedan vlak ode - dođe drugi uvijek bilo i biti će dok je burze. A druga stvar ako želiš nekamo stići i ne kasniti - kreni na vrijeme - no za to moraš znati čitati vozni red i kamo koji vlak ide.
Hoće li to što sada ovdje pišem imati pozitivan razvoj i epilog - vidjeti ćemo. Idem redom a dalje ćemo vidjeti. Što nam život nosi nitko ne zna - valja nam sve to prihvatiti i riješavati redom kako dolazi. A vama svima još jednom hvala na svemu što ovdje na forumu ostavljate. Ima tu svega i svačega, ali to je posve normalno pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo - nikada ništa nije bez veze niti izvan onih okvira koji to određuju i to treba moći razumjeti.