1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 169
  • 170
  • 171
  • 840
  • Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • June 5, 2020 at 5:18 PM
    • #3,381

Prije samo dva mjeseca sam imao sve osim pameti.

Danas nemam ništa osim skoro bezvrijedne kartušine.

I gledam Trumpa kako se cereka na tv.

Ova kvazikriza me dotukla. I šta sad raditi, najradije bi ležao i ne radio ništa. A i za šta raditi. Da zaradim bezvrijednu kartušinu

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,310
    • June 5, 2020 at 6:03 PM
    • #3,382

Dow 27 200 bodova i trči ..

Trljam oči i ne vjerujem.

ATH 29 000

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • June 5, 2020 at 6:48 PM
    • #3,383
    Quote from zlocesti

ATH 29 000

Bogatasi su ocito jako dobre volje... ;)

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • June 5, 2020 at 6:53 PM
    • #3,384
    Quote from rambo_5
    Quote from zlocesti

ATH 29 000

Bogatasi su ocito jako dobre volje... ;)

Kako i nebi bili kad sirotinji prodaju "jeftine" dionice da i oni postanu bogati😇😅😂😃

• VoraX
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    178
    • June 5, 2020 at 7:06 PM
    • #3,385
    Quote from rambo_5

Najbolji citat koji sam čuo ovih dana, a odnosi se na ovu situaciju u kojoj burze rastu, a hrpa ljudi je nezaposleno, BDP pada itd:

"Burze su indikator trenutnog raspoloženja bogataša."

Svi mi koji trgujemo na burzi moramo imati bar jednog ultrabogatog prijatelja i svako malo ga pitati "jesi li optimističan ili pesimističan u zadnje vrijeme?" ;)

Svi ultra bogati koje znam su iznimno pozitivni i optimistični ljudi, za razliku od srednje klase koja je većinom puna gorčine i ljutnje. Milina je biti u društvu s njima, tako da ih se ne treba uzimati kao mjerilo 😁

• amerikanec
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • June 5, 2020 at 9:36 PM
    • #3,386

Bogatasi imaju poslovicu "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" tako oni funkcioniraju.🙂

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • June 5, 2020 at 9:50 PM
    • #3,387
    Quote from Sokolic

Na ovakvih par dana vani mi ovako padnemo, ovo je za iznenadit i pesimista

A kad imamo takvu ekipu koja ne cijeni svoju imovinu u dionicama i spremna ju je jeftino prodati, malo zatrejdati za neki burek i to je to, vani su ipak puno pametniji.

Osobno sam prosle godine umjesto podebljavao vani pozicijije, pojacao fino ovdje jer se mislim.. pa vani su stalno na ATH,,, a ovdje uglavnom ATL na dosta pozicija i to nerealno nisko... ali jbga, vani mi je i dalje pozicija super, ovdje osim optime, sve li-la u tih zadnjih godinu... ali dobro, vrag odnia i prešu, naplatit cemo to strpljenje, za godinu ili 5

• tepra
    Guest
    • June 5, 2020 at 9:56 PM
    • #3,388
    Quote from D'artagnan
    Quote from Sokolic

Na ovakvih par dana vani mi ovako padnemo, ovo je za iznenadit i pesimista

A kad imamo takvu ekipu koja ne cijeni svoju imovinu u dionicama i spremna ju je jeftino prodati, malo zatrejdati za neki burek i to je to, vani su ipak puno pametniji.

Osobno sam prosle godine umjesto podebljavao vani pozicijije, pojacao fino ovdje jer se mislim.. pa vani su stalno na ATH,,, a ovdje uglavnom ATL na dosta pozicija i to nerealno nisko... ali jbga, vani mi je i dalje pozicija super, ovdje osim optime, sve li-la u tih zadnjih godinu... ali dobro, vrag odnia i prešu, naplatit cemo to strpljenje, za godinu ili 5

Mišljenja sam da u hrvatskoj ljudi rade ono što vide od susjeda... U slučaju da susjed zaradi na dionicama 20% jedne godine, vjerujem da će iduće godine povuć bar još tri susjeda za sobom... Samo treba dočekat jarana koji zaradi 20%...

U svakom slučaju trebalo bi prestati pričati o dionicama kao o kockanju već kao ulaganju... No to je već drugi par postola...

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • June 6, 2020 at 9:52 AM
    • #3,389
    Quote from tepra
    Quote from D'artagnan

Mišljenja sam da u hrvatskoj ljudi rade ono što vide od susjeda... U slučaju da susjed zaradi na dionicama 20% jedne godine, vjerujem da će iduće godine povuć bar još tri susjeda za sobom... Samo treba dočekat jarana koji zaradi 20%...

U svakom slučaju trebalo bi prestati pričati o dionicama kao o kockanju već kao ulaganju... No to je već drugi par postola...

Nazalost nisam bas siguran u vase misljenje, znam desetak ljudi koji se bave ulaganjima u dionice i razmjenjujemo iskustva, nekad dobro nekad lose, uglavnom razumijemo o cemu pricamo.

Znam sigurno pedesetak ljudi kojima sam probao objasnit ulaganje u dionice, ali jednostavno ne slusaju.

Zadnji primjer opte na cca 2 kune, pricam , objasnjavam , skoro svi odgovori su bili joj super , ali kaj ako nesto bude, rizik je to, i onda kupe auto za xxx kuna koji im nakon mjesec dana vrijedi 10 posto manje .

Drugi primjer prije xx godina, sestricna iz Svedske , imala mozda 20 godina, vise je znala o dionicama i ulaganjima za starost nego kod nas ljudi koji imaju 40-50 godina, ali u Svedskoj ih uce o ulaganjima, rizicima, da je sve to normalno.

Jbg, zivimo tu gdje zivimo, bilo bi super da se ljudi pocnu brinut o svojim financijama i da probaju nesto zaradit, ali nazalost jednostavno nejde, mislim da bi se tu drzava trebala ukljucit od malih nogu ucit djecu o ulaganjima.

Druga stvar percepcija drustva je da ako netko ima da je taj lopov i da zato ima.

• tepra
    Guest
    • June 6, 2020 at 10:13 AM
    • #3,390
    Quote from havi
    Quote from tepra

Nazalost nisam bas siguran u vase misljenje, znam desetak ljudi koji se bave ulaganjima u dionice i razmjenjujemo iskustva, nekad dobro nekad lose, uglavnom razumijemo o cemu pricamo.

Znam sigurno pedesetak ljudi kojima sam probao objasnit ulaganje u dionice, ali jednostavno ne slusaju.

Zadnji primjer opte na cca 2 kune, pricam , objasnjavam , skoro svi odgovori su bili joj super , ali kaj ako nesto bude, rizik je to, i onda kupe auto za xxx kuna koji im nakon mjesec dana vrijedi 10 posto manje .

Drugi primjer prije xx godina, sestricna iz Svedske , imala mozda 20 godina, vise je znala o dionicama i ulaganjima za starost nego kod nas ljudi koji imaju 40-50 godina, ali u Svedskoj ih uce o ulaganjima, rizicima, da je sve to normalno.

Jbg, zivimo tu gdje zivimo, bilo bi super da se ljudi pocnu brinut o svojim financijama i da probaju nesto zaradit, ali nazalost jednostavno nejde, mislim da bi se tu drzava trebala ukljucit od malih nogu ucit djecu o ulaganjima.

Druga stvar percepcija drustva je da ako netko ima da je taj lopov i da zato ima.

Display More

Ne poznam kojoj generacijskoj skupini ljudi pripadas. Primjetio sam da mlađi puno lakše prisvajaju ideju dionica kao investicije... dok se starija čeljad vjerovatno zbog ostavštine Jugaslavije a i brojnih kriza nakon rata okreće samo nekretninama.

No vidim što govoriš i potpuno si upravu. Praktično, prođe čovjek 17 godina školovanja a ni jednom ne spomene kako otvoriti firmu ili što su dionice... No vjerujem da onaj koga zanima može i sam naučiti uz internet i slične stvari.

Čak ako pogledamo i ovu krizu (koja još nije završila), kao da su mali dioničari mnogo pametnije odigrali ovaj put nego 2008 godine.

Pošto i sam još uvijek učim tajne zanata mogu reći da forumi i internet uvelike pomažu. Ovdje ima baš kolega koje sam pitao za savjet i velika većina me uputila u pravom smjeru.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,567
    • June 6, 2020 at 10:17 AM
    • #3,391

pogledajte gdje je DJ bio pedesetih,šezdesetih,sedamdeset i osamdesetih

ulagače se odgaja i kroz javne nastupe

bez ocjena molim

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,567
    • June 6, 2020 at 10:23 AM
    • #3,392

Buf­fett je uspio sti­snu­ti ispra­vne ti­pke, pa se na ekra­nu po­ja­vi­lo:

Dow Jo­nes

31. pro­sin­ca 1964. go­di­ne  874,12 bo­do­va

31 pro­sin­ca 1981. go­di­ne  875 bo­do­va

Buf­fett se okre­nuo pre­ma pu­bli­ci i po­čeo objašnja­va­ti: “Ti­je­kom ovih se­da­mna­est go­di­na naše se go­spo­dar­stvo upe­­te­ro­stru­či­lo. Ipak, u tih se­da­mna­est go­di­na tr­žište di­o­ni­ca ni­je otišlo baš ni­ka­mo… Ono što ra­di­te ka­da in­ve­sti­ra­te jest odgo­da po­trošnje i da­va­­nje nov­ca sa­da, ka­ko bi­ste ka­s­ni­je do­bi­li više nov­ca. Ovdje po­sto­je sa­mo dva pi­ta­nja. Pr­vo, ko­li­ko će­te nov­ca do­bi­ti. I dru­go, ka­da će­te do­bi­ti no­vac…”

bez ocjena molim

Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 6, 2020 at 1:03 PM
    • #3,393
    Quote from Manu

Fitch forecasts the economy will contract by 5.5% in 2020, from growth of 2.9% in 2019, due to the impact of the COVID-19 pandemic. This is a downward revision of 8pp since our last review in December 2019. Croatia is highly dependent on tourism and tourism-related activities, with these sectors accounting for an estimated 25% of GDP and a similar share of total employment. According to Eurostat, the ratio of tourism to total domestic supply stands at 9.8%, by far the highest figure in the EU (average is 3.4%). Fitch assumes an aggregate fall in tourism of close to 50% for the whole of 2020, reflecting widespread domestic and international travel restrictions, and weak economic conditions in the key tourist markets of Germany, Italy, Austria and Slovenia (which account for 45% of total tourist arrivals).

https://www.fitchratings.com/research/sover…-bbb-01-04-2020

Fitch korigira svoju prognozu s početka travnja. Sad prognoziraju pad 8,4%. Hoće li na tome ostati ili možemo očekivati novu korekciju za 2m?

https://www.fitchratings.com/research/sover…able-05-06-2020

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • June 6, 2020 at 2:11 PM
    • #3,394

Percepcija u Neo Socijalistickoj Kerumovskoj RH

ANORMALNO: imam dionice i trgujem ili ulažem u iste, ilinulažem u znanje , startupove ili nešto treće; to je mešetarstvo, nevidljiv neopipljiv novac( a sto li je tek bitcoin😅!), lihvarstvo , fin poramide sreće, lanci, LAŽ bjelosvetskih masona i Sorosa, etc. etc...

NORMALNO:

Kamen, beton i željezo: eto TU JE!, moš' opipat', ostat će dici, 200 rata 100 kvadrata na tri kata...

Obećanja političara-laž, rad za NAROD-legalna krađa, uhljebljivanje po partijskom ključu i nepotizmu-modus operandi

Zaduživanje unaprijed potrosenog nezaradenog novca koje će pra pra unuci vraćati- boli me kyta za to, Ja cu biti mrtav😎živila nam vjecna jedina nam slobodna i neovisna SRH.

Uglavnom tako nekako, ostali koji drukcije misle i rade su djeca generala i udbaša i ljevicari teroristi.

Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 6, 2020 at 2:33 PM
    • #3,395

Ali zar nije čudno kako se ni minimalna količina tog navodno naštampanog i preštampanog novca nije prelila na hr tržište kapitala, osim u hr obveznice. Nama ne treba 1%, bilo bi dovoljno i 0.01% onoga na inozemnim burzama. Zar smo baš tolika investicijska 0 i za domaće i za inozemne investitore? Možda samo treba biti strpljiv i čekati na red, samo da prije na red ne dođe neka nova katastrofa domaćeg ili uvoznog podrijetla. Sad je na redu domaća.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 6, 2020 at 5:26 PM
    • #3,396
    Quote from Manu

Ali zar nije čudno kako se ni minimalna količina tog navodno naštampanog i preštampanog novca nije prelila na hr tržište kapitala, osim u hr obveznice. Nama ne treba 1%, bilo bi dovoljno i 0.01% onoga na inozemnim burzama. Zar smo baš tolika investicijska 0 i za domaće i za inozemne investitore? Možda samo treba biti strpljiv i čekati na red, samo da prije na red ne dođe neka nova katastrofa domaćeg ili uvoznog podrijetla. Sad je na redu domaća.

Nema tu srece dugorocno kolega...mozda kratkorocno neki trejd kao kolega Neo... mi smo investicijski pupak svijeta...da ne kazem nesto drugo :D

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 6, 2020 at 6:39 PM
    • #3,397
    Quote from BudFox
    Quote from Manu

Nema tu srece dugorocno kolega...mozda kratkorocno neki trejd kao kolega Neo... mi smo investicijski pupak svijeta...da ne kazem nesto drugo :D

Investicijski pupak sa prvim slovom "š", hahahaha.

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • June 6, 2020 at 9:11 PM
    • #3,398

Ma bit ce to ok, za par godina smijati cemo se ovim vrijednostima i koliko puta se okrenulo na nekim pozicijama

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 7, 2020 at 1:41 AM
    • #3,399

gledam opet Big Short, i cijela situacija me neodoljivo podsjeća na naše tržište nekretnina.

moratoriji na kredite su dani s figom u džepu, jer banke sigurno znaju da će doći do masovnih otkaza, a to znači da se krediti neće moći vraćati, a to dovodi do toga da će nastati slom tržišta Hrvatima omiljenih cigli i betona.

https://tradingeconomics.com/croatia/housing-index (povijesni prosjek je oko 107, a trenutno smo na 125)

a postoji i, osim drugog vala korone, još jedan sistemski rizik koji nitko ne spominje, a to je prijenos masu obiteljskih firmi na drugu generaciju.

radi se o ljudima koji su velikom većinom pred mirovinu, a samo 38% njih ima člana obitelji koji je uključen u poslovanje firme (dijete ili bračni drug).

puno takvih firmi je počivalo na entuzijazmu i kontaktima samih vlasnika, tako da je lako moguće da se i sva sila takvih firmi jednostavno ugasi nakon što se vlasnici umirove, što je jako izgledno obzirom da ove firme nikome nisu ni u primisli (pročitajte malo Zakon o poticanju ulaganja, pa ćete vidjeti kakve firme su vlastima interesantne).

https://tradingeconomics.com/croatia/unemployed-persons (trenutno smo na oko 150.000, a povijesni prosjek je na oko 280.000)

a onda opet pričamo o održivosti mirovinskog sustava, a s uvođenjem Eura i o pritisku na rezerve komercijalnih banaka, itd.

uostalom, stres testovi banaka su pokazali da bi u gore navedenim scenarijima HPB ostao jedva iznad crte, a ni OTP nije baš briljirao (to su 2 od 5 najvećih banaka kod nas).

https://www.hnb.hr/-/esb-zavrsio-…rvatskih-banaka

što se tiče tržišta kapitala, ovo za nas može biti samo dobro.

ono što je za naše tržište kapitala ovdje dobro, je upravo to što je debelo podcijenjeno u odnosu na sva ostala.

jedino je pitanje je li u onom padu u ožujku povučena sva panična lova.

ako je, kod nas neće biti drugog dna, a ako nije, testirat ćemo ga.

i za kraj, povijesno gledajući, CROBEX ispod 1850 bodova je podcijenjen, tako da ispada da je ovo neloše vrijeme za biti u dionicama, a ako dođe do drugog vala panične rasprodaje, bit će još i bolje.

https://tradingeconomics.com/croatia/stock-market

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited 3 times, last by st-brajo (June 7, 2020 at 2:41 AM).

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • June 8, 2020 at 8:47 AM
    • #3,400

https://www.seebiz.eu/trzista/bank-o…dionice/234048/

Kad Ameri kazu🤗

• 1
    • 169
    • 170
    • 171
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 817

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:21 AM
    2. Odgovora
      817
      Pregleda
      300k
      817
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:21 AM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 3:53 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      821k
      1.9k
    3. All

May 8, 2025 at 3:53 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:21 AM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 8, 2025 at 3:53 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme