čuvaju se novci dok ne krene objava rezultata za Q3
Tada je gotovo...kako sa povoljnom kupnjom ili prodajom...
čuvaju se novci dok ne krene objava rezultata za Q3
Tada je gotovo...kako sa povoljnom kupnjom ili prodajom...
Pomalo, gablec, sunce piči...
A promjena na vidiku...
Vrijeme pred kišu.
Sad me budete namazali katranom i perjem, mnogima neće biti pravo.... al' isperjati će nas očerupane iz Atpl,i iz Ige . Ne bih ruku dala u vatru ni za Dalekovod, a čini se da će i Ikba u preuzimanje bez prevelike sreće. Na Mlinovima se ne zna cijena, sve skupa, potkošuljica.
Prošli smo ovih desetak godina i lošije, ali i bolje.
Samo.. sa čime ćemo trgovati dana budućih ? Sve je manje izlistanih papira
P.S. Ovo naravno odvažnima može biti i prilika. No pain, no gain
Ja se isto mislim. Ali takva je sudbina tržišta koje nema života, ne vrednuje firme fer i normalno da će doći kupci koji nešto love ipak imaju i jeftino pokupiti sve što vrijedi. Žalosno, ali tu smo di jesmo.
Vrijeme pred kišu.
Sad me budete namazali katranom i perjem, mnogima neće biti pravo.... al' isperjati će nas očerupane iz Atpl,i iz Ige . Ne bih ruku dala u vatru ni za Dalekovod, a čini se da će i Ikba u preuzimanje bez prevelike sreće. Na Mlinovima se ne zna cijena, sve skupa, potkošuljica.
to su već složena pitanja za naše male mozgiće, to bi ipak trebalo proslijediti na neku višu instancu,
kamo se vodi ovo naše malo tržište
Display MoreVrijeme pred kišu.
to su već složena pitanja za naše male mozgiće, to bi ipak trebalo proslijediti na neku višu instancu,
kamo se vodi ovo naše malo tržište
Hoćete reći da treba kupovati jer su fer vrijednosti koje moraju biti isplaćene u istiskivanju veće od trenutnih na burzi?
A kad dođu pare za te dionice dioničarima koji će biti istisnuti, oni će kupovati dobre dionice koje će ostati na burzi?
U teoriji bi to tako trebalo biti.
Ali čini mi se da je kontekst ovih postova diametralno suprotan i da se sublimalno plaši dioničare i poručuje "bješte ljudi, ide štrašni squeeze!".
Zato nam i burza izgleda ovako! Jer dioničari podviju rep na svaki šušanj...
Tak je. Sad ćemo to vidjeti na ATPL gdje onda ATPL i zaslužuje da ga se preuzme kad se dioničari rješavaju svojih komada po cijeni manjoj od dokapa. Zato jer se boje TNPL-a.
A čega se točno boje, istiskivanja sigurno ne jer će ono morati ići po više od 53,5, a vjerojatno i puno više.
Koliko je tankerska imala dionicara i koji % su imali ovi ispod top 10, vidim nitko nije prije odgovorio, a svi sve znaju sta ce se desiti.
Ovdje ima preko 7k dionicara koji sada imaju cca 60%…. Ako su svi ovce da poklone svoje dionice nekoj ekipi koja se skriva iza neke zaklade u Austriji, onda ni ne zasluzujemo trziste kapitala, niti bilo sta da posjedujemo u RH, jer smo svi skupa ovce samo takve.
Sta svi gledamo samo trenutne kratkorocne interese, da uđem i zaradim par% i izađem, pa nek netko preuzme, od t-coma, plive, banaka, agrokora, LRHa, lenca, pa redom… nismo u stanju nista drzati svoje u vecinskom vlasnistvu? 😒
ma svemu je kumovala loša politika
država daje okvir koji očito nije dovoljno stimulativan da nova društva dolaze na Burzu (primarno prikupljanje kapitala), što je prvenstveno 'zasluga' i inertne uprave Burze
čime su se oni bavili? zanemarivim SEE biz modelima, tipa preuzimanja slovenske burze, ni danas mi nije jasno što su time dobili?
tržište kapitala je samo sebi svrha, a treba biti na usluzi potrebama poduzetništva, poticati investicije, mobilizirati štednju, dati inovacijama pravnu osobnost i novi 'život', diversificirati rizik i sl.
no hrvatski je financijski sustav bankocentričan, banke se štiti kao svete krave po cijenu sramotnih poteza koji se rade zadnjih par godina na VSRH u slučaju Franak 🤷
kad tome dodate opću nekulturu i financijsku nepismenost te neorganiziranost malih dioničara... to je sve što preostaje!
Display Morema svemu je kumovala loša politika
država daje okvir koji očito nije dovoljno stimulativan da nova društva dolaze na Burzu (primarno prikupljanje kapitala), što je prvenstveno 'zasluga' i inertne uprave Burze
čime su se oni bavili? zanemarivim SEE biz modelima, tipa preuzimanja slovenske burze, ni danas mi nije jasno što su time dobili?
tržište kapitala je samo sebi svrha, a treba biti na usluzi potrebama poduzetništva, poticati investicije, mobilizirati štednju, dati inovacijama pravnu osobnost i novi 'život', diversificirati rizik i sl.
no hrvatski je financijski sustav bankocentričan, banke se štiti kao svete krave po cijenu sramotnih poteza koji se rade zadnjih par godina na VSRH u slučaju Franak 🤷
kad tome dodate opću nekulturu i financijsku nepismenost te neorganiziranost malih dioničara... to je sve što preostaje!
nastavno na ovo, multiple preuzimanja na našoj burzi su doslovce kao i na private marketu, a ako su veće, onda se uvijek nađe par "pametnjakovića" koji raspolažu tuđim novcima da te multiple spuste.
jedini slučajevi di su postignute veće multiple su slučajevi u kojima se išlo na "neprijateljsko" preuzimanje (Kraš) ili di si imao za većinskoga nekog "tvrdog" pregovarača (SUKC).
naravno da bi burza trebala služiti da prvenstveno ovi koji raspolažu tuđim novcem zarade više (npr. mirovinci), ali njih zaboli kad benefiti idu neovisno o uspjehu, dok se s "ovima drugima" uvijek dogovori neki "poseban" benefit (TUHO).
jednostavno, među ovima "velikima" nema ni borbe ni konkurecije, tako da ni za "male" tu nema nekog posebnog mjesta, sve dok ove "velike" neki izvanjski "event" ne izbije iz cipela, pa sve postane jeftino, pa ti onda i mali trebaju da se cijene opet "napumpaju" 🤷
nastavno na ovo, multiple preuzimanja na našoj burzi su doslovce kao i na private marketu....
jedini slučajevi di su postignute veće multiple su slučajevi u kojima se išlo na "neprijateljsko" preuzimanje (Kraš) ili di si imao za većinskoga nekog "tvrdog" pregovarača (SUKC)....
mislim da je, ako me sjećanje služi, čak i na VERNu išlo uz solidnu premiju
a pokojni Hanžeković nije slovio za nekog socijalistu, ako me razumijete
no ovi koji su došli iza njega ne uzimaju ni taoce ni zatvorenike... prvo pucaju pa pitaju tko je?
ako je tako, kad već neće drugi za nas, onda nam ostaje udružiti se i krenuti vlastitim snagama
ako je tako, kad već neće drugi za nas, onda nam ostaje udružiti se i krenuti vlastitim snagama
pa ja to odavno tvrdim, al ekipi je draže da jedni druge "topimo" za sitne pare, nego da djelujemo zajedno 🤷
kada na burzi imate izračun pravične naknade od trećerazredne revizorske tvrtke i sve to prolazi mimo svih institucija zaštite TK, onda vam se nakon par takvih sigurno i dalje ostaje u takvom stadu, jer vaš glas je dakako jako bitan pri zajedničkom bee, beeee, beeeeeeee
govorim iz osobnog iskustva, a nisu velike pare u pitanju, da sada ne elaboriramo ponovno Agrokor i sve ostale mutljavine koje su prošle našu burzu kao ogledni primjer za budućnost
Display MoreHoćete reći da treba kupovati jer su fer vrijednosti koje moraju biti isplaćene u istiskivanju veće od trenutnih na burzi?
A kad dođu pare za te dionice dioničarima koji će biti istisnuti, oni će kupovati dobre dionice koje će ostati na burzi?
U teoriji bi to tako trebalo biti.
Ali čini mi se da je kontekst ovih postova diametralno suprotan i da se sublimalno plaši dioničare i poručuje "bješte ljudi, ide štrašni squeeze!".
Zato nam i burza izgleda ovako! Jer dioničari podviju rep na svaki šušanj...
sve ste dobro napisali..... optimist sam po prirodi i skoro će 25 godina kako sam na zse nagledavši se i preživjevši svega i svačega. i duže vrijeme postepeno povlačim lovu.
ali dajte recite mi, kako da netko odluči za investiranje na zse? recite mi jedan svijetli primjer nakon agrokora koji bi zainteresirao naove ulagače. petrokemija, đuro, dalekovod... evo sada u magli i atlantske i mlinova!! gdje je sada ta udruga? muk i tišina!
ne velim da se nije dalo jako lijepo zaraditi, dapače, ali to nije poanta.
naravno da lovatorima takva situacija apsolutno odgovara. a onda će se jednom netko sjetiti da smo sve rasprodali budzašto!
kod svih nabrojanih nije nastala šteta samo za ulagače, nego za kompletno gospodarstvo RH, s Petrokemijom se nabacuju kao ping pong lopticom, a htjeli bi imati ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju, ma treba to malo i znati posložiti, a mi među političarima koji donose odluke uglavnom imamo 5-6 ešalon "stručnjaka" jer su ni za di su nisu
Ma naravno da ništa ne valja, sustav ne funkcionira!
Male dioničare nitko ne štiti, Hanfa je za neku stvar, pravosuđe još i gore.
Zato treba sve prepustit vujnovcima i gobcima i otići u irsku.
U Rh će ostati samo glasači kradezeja i oni koji misle da je Zlatko "repstacija" dobar izbornik
Tako je Zlatek, treba birat Katarinu Pejović i iz nekog razloga mislit da Dalić nije dobar izbornik
Tako je Zlatek, treba birat Katarinu Pejović i iz nekog razloga mislit da Dalić nije dobar izbornik
meni su njih dvoje isti lonac: repres'tacija je jučer igrala na auto pilotu
a onaj trio tehničkih managera, koji su s klupe mijenjali bezglavo igrače, to je tek za respekt!
poslije je hladno ustvrdio da 'nisu bili na nivou'
znate, tako je i Aco Petrović imao stichwort 'tonus': igrači nisu bili u 'tonusu'
whatever!
Prva izgubljena utakmica u kvalifikacijama odkad je izbornik, drugi i treći na svijetu, jedna očajna utakmica i sad ne valja. Po kojem kriteriju?