imamo novi meme stock
no nije dionica...
imamo novi meme stock
no nije dionica...
Po uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.
Svjestan sam da je ovo "odokativan" izračun jer se koristi samo jedan indikator i vrijednosti idu od 2010., ali mislim da je zanimljivo.
Inače, ovaj CROBEX Fear & Greed Index je na dan 03.10.2023. 68.1% (što bi po CNN-ovoj klasifikaciji bio Greed), a prosjek svih izračunatih vrijednosti na slici je 61.0%.
Po uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.
Svjestan sam da je ovo "odokativan" izračun jer se koristi samo jedan indikator i vrijednosti idu od 2010., ali mislim da je zanimljivo.
Inače, ovaj CROBEX Fear & Greed Index je na dan 03.10.2023. 68.1% (što bi po CNN-ovoj klasifikaciji bio Greed), a prosjek svih izračunatih vrijednosti na slici je 61.0%.
ovo je za svaku pohvalu... ali što bi to značilo? da je Crobi u odnosu na US tržište inverzan? tam je trenutno skoro pa max fear
ajde da ih u nečemu šišamo
ako dobro shvaćam uzeo si samo odstupanje tekuće vrijednosti indexa u odnosu na 125 MA? onda je sivo osjenčano samo zrcalni prikaz te dvije linije
hoću reći, čemu sjenčanje kad imaš dvije linije koje same po sebi govore sve to?
Display MorePo uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.
ovo je za svaku pohvalu... ali što bi to značilo? da je Crobi u odnosu na US tržište inverzan? tam je trenutno skoro pa max fear
ako dobro shvaćam uzeo si samo odstupanje tekuće vrijednosti indexa u odnosu na 125 MA? onda je sivo osjenčano samo zrcalni prikaz te dvije linije
hoću reći, čemu sjenčanje kad imaš dvije linije koje same po sebi govore sve to?
na Čkobi-u uvijek vlada greed, jer je "long only".
fear nastane kad market već dobrano rokne, pa onda ove šta ne gledaju svaki dan u gledalicu uhvati panika
Display MorePo uzoru na CNN Fear & Greed Index (https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed), izradio sam jednostavnu verziju za CROBEX uzevši u obzir samo jedan od sedam izvornih kriterija (CROBEX u odnosu na svoj 125-day moving average). Koristio sam podatke za zse.hr (za CROBEX dostupno od 01.01.2010.) i kvantificirao Fear & Greed Index na način da sam izračunao najveću (380.96 na dan 27.01.2011.) i najmanju razliku između CROBEX-a i 125-day MA (-579.50 na dan 23.03.2020.) i sve vrijednosti standardizirao min-max metodom u odnosu na te vrijednosti.
Da, sivo se temelji na razlici CROBEX-a i 125-day MA, transformirano da odgovara rasponu 0-100%.
Definitivno se isti zaključci mogu izvesti i na promatranju te razlike, ali mislim da je ovako prikaz puno lakši.
Svima Vama ovo je samo za pohvalu ali sami znate kolika je pismenost u Horvata pa tako i moja. Zamolio bi Vas da nam malo više približite ovo što prikazuje te. Dali će crobex uskoro preko 2500 ili ide u jaču korekciju. Bio bih zahvalan.
Znaci li ovo da ce morati kupiti papirice za 900 milijuna jura u skoro vrijeme?
Ne može se uspoređivati trgovanje u USA i ovdje.
Nemamo shorta, nemamo opcija, nemamo niti jednu izvedenicu papira.
Ovdje si ili long ili izlaziš,ili si u cashu, i amen
I bolje je tako.
Samo, nekako ne vidim neke predobre prilike za uletit. Poskupilo uglavnom sve kaj je bilo podcijenjeno.
Državni investicijski fond
Ajme
Ukinula bih ja to sve.
Brutto, pa si misli
Svima social security poslije 60, ili nacionalna naknada iz poreza, i to je to.
Ode moja buduća mirovina.
Što to znači, garantiraju povrat uplaćenoga ? Beskamatna pozajmnica ?
Hoću prinos !!!!!!
da je "brutto pa si misli", onda bi se ljudi i naucili investirati i traziti prilike da si osiguraju penziju
ovako dok poslodavac sve placa, ides kroz zivot financijski nepismen, i onda se u 65 cudis otkud penzija od 100 eura
I bolje je tako.
Samo, nekako ne vidim neke predobre prilike za uletit. Poskupilo uglavnom sve kaj je bilo podcijenjeno.
Pa recimo ZABA, HPB, IKBA, MAIS, AUHR, ERNT, te potencijalno VLEN, LKPC te ADRS2
CROBEX-a
CROBEX danas i CROBEX prije mjesec dana, nema veze jedno sa drugim osim u imenu. Ušla cijela kompozicija novih dionica u njega. Uostalom sve stare CROBEX dionice(prije revizije indeksa) su doživjeli pad od -10 do 25% od ATH ove godine.
da je "brutto pa si misli", onda bi se ljudi i naucili investirati i traziti prilike da si osiguraju penziju
ovako dok poslodavac sve placa, ides kroz zivot financijski nepismen, i onda se u 65 cudis otkud penzija od 100 eura
da svi dobijemo brutto, kupit par stanova i imas od rentanja ili iznajmljivanj turistima bezporezne prihode u mirovini da se ni ne mislis dal ces dobit parsto eura mirovine ili ne 🤣🤣
Ovo sada je samo presipanje iz supljeg u prazno
I bolje je tako.
Pa recimo ZABA, HPB, IKBA, MAIS, AUHR, ERNT, te potencijalno VLEN, LKPC te ADRS2
CROBEX-a
CROBEX danas i CROBEX prije mjesec dana, nema veze jedno sa drugim osim u imenu. Ušla cijela kompozicija novih dionica u njega. Uostalom sve stare CROBEX dionice(prije revizije indeksa) su doživjeli pad od -10 do 25% od ATH ove godine.
Nije loš izbor, ali ne vidim da bi mogle porast previše, tipa 50 posto. A mogle bi i past dosta. Osim maistre, ona ne ide ni gore ni dolje.
I bolje je tako.
CROBEX-a
Ne znam zašto ste baš te nabrojali kao podcijenjene...pa banke uvijek prve stradaju pri spomenu recesije...
Ne znam zašto ste baš te nabrojali kao podcijenjene...pa banke uvijek prve stradaju pri spomenu recesije...
Nabrojao sam one koje najviše zarađuju s obzirom na cijenu dionice, P/E jelte...a Hrvatska neće ući u recesiju, to možete zaboraviti. A to garantira jaki rast neto plaća i minimalne plaće, rast mirovina,13 mirovina, rast doznaka iz inozemstva, rekordni turistički prihod, jaka država potrošnja i sve veći priljev sredstva iz EU fondova i općenito državne investicije, te rast kreditiranja cijele ove godine. Pogledajte samo kolike su državne investicije u cestogradnji i željezničkoj mreži.
ZABA i HPB ne stoje dobro u zadnje vrijeme... prodaja je velika.
Čini mi se da to ide na početne pozicije.
Nabrojao sam one koje najviše zarađuju s obzirom na cijenu dionice, P/E jelte...a Hrvatska neće ući u recesiju, to možete zaboraviti. A to garantira jaki rast neto plaća i minimalne plaće, rast mirovina,13 mirovina, rast doznaka iz inozemstva, rekordni turistički prihod, jaka država potrošnja i sve veći priljev sredstva iz EU fondova i općenito državne investicije, te rast kreditiranja cijele ove godine. Pogledajte samo kolike su državne investicije u cestogradnji i željezničkoj mreži.
ZABA i HPB ne stoje dobro u zadnje vrijeme... prodaja je velika.
Čini mi se da to ide na početne pozicije.
Zadnje vrijeme ništa ne ide dobro...Fi za 3Q će reći što ide gore,a što dole...a bolje se kladiti na one za koje je izvjesno da će pokazati veliku neto dobit u 3Q i koje imaju što manji P/E. Emocijama nije mjesto na burzi, nema smaka svijeta.
Imamo rekordnu godinu nakon dugo vremena di je CROBEX porastao 20-tak posto i konačno se pojavi zdrava korekcija i to zbog skoka prinosa na 10y US bondu na 5% (naša narodna obveznica se trguje uredno na 3,6%), a drhtvci sa investicijskim horizontom od 17 i pol minuta već krenu paničarit prizivajući recesiju dok nam ekonomija diše punim plućima.
Šta se tiče banka, vjerujem da je zlatno vrijeme banka tek počelo i jahati će na rastu kamata još neko vrijeme. Odradile su sve 50 i više posto već ove godine. Naravno da će se javiti neki novi prodavatelji koji pokušavaju pogoditi vrh, ali to je uvijek tako na svim rastućim dionicama. ZABA je samo u prvih 6 mjeseci zaradila isto koliko u cijeloj prošloj godini, a Talijani napeti k'o puške čekaju kraj godine da i ove godine sve to kroz dividendu prepumpaju sebi u džep. Mislite da nova debela dividenda neće utjecati na cijenu?
Nakon jačanja bilanci i profita banka vjerujem da ćemo uskoro gledati i pokoje preuzimanje u bankarskom sektoru jer to se uvijek zbiva u svakom sektoru kad krenu novi ciklusi rasta, samo treba vremena, ništa ne ide preko noći.
Dividenda od ZABA-e sjeda za 12 dana😁, trebala bi 16-tog ovoga mjeseca. 😁
Dividenda od ZABA-e sjeda za 12 dana😁, trebala bi 16-tog ovoga mjeseca. 😁
totalno sam zaboravio na taj ostatak
uljepsao si mi srijedu
Zato je jednogodisnja obveznica na 7% nista nije tako jednostavno
nisu više.
netko je sinoć brutalno navalio s "zakucao" yield na 3.187
iskreno, to me i ne čudi, jer su i ostali eurozona trezorci ispod ECB funds rate, a to je uvijek dobar znak, zar ne