kako to da Sase i Belex gotovo da nemaju prometa mjesecima a slično je u Bugarskoj i ostalim balkanskim burzama.
Čeka li nas nešto slično i kod nas?
Iz ovih diskusija se da isčitati da prosječni forumaš ima 60+, jer vidim da mnogi pamte 2000-2008.
Nije valjda da mlađa ekipa trguje na svjetskim marketima?
Ja se sjećam kraja tog spomenutog razdoblja (neke dionice su mi iz tog doba), imam 30+, većina porfteflja mi je inozemno, ali imam nešto i u Hrvatskoj, uglavnom u onome što je svjetske kvalitete! Nije cijela Hrvatska baš za smeće.
No, da bi hrvatsko tržište kapitala zaživjelo u ovom globaliziranom svijetu, mislim da to treba ići u dva smijera.
Vjerujem da nama samo treba ZSE nekako uvrstiti (o kome to ovisi?! Ne znam…) u ponudu pravih svjetskih brokera kao Interactive Brokers (ili bar za početak europskih alternativnih kao Trading212, to svi koristi, kolege iz UK i drugi, jako popularno među mladima u Europi, kao u Americi RobinHood) pa koliko smo mi zapravo mali to nešto malo stranih retail investitora što slučajno dođe bilo bi značajan doprinos likvidnosti. Za strane institucionalne smo premali i nelikvidno. Zato su nama retail sasvim idealni, poželjni.
Istina je da većina mladih iz cijelog svijeta gleda samo američke megacaps (Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla…), ali ne svi.
Postoji na fintwitu ozbiljna subkultura onih koji sebe smatraju ozbiljnim old school small cap investitorima (ono Graham, Lynch i slično inspired) koji su neprestano u potrazi za egzotikama kao što su naša rubna tržišta misleći da tamo mogu naći nešto što je “overlooked” pa da tako imaju neki edge u odnosu na velike investitore.
Tako postaju popularne države poput Indije, pa u zadnje vrijeme Turska iz nekog razloga, sad Japan (jer je Buffett nešto kupio pa odmah svi idu tamo tražiti egzotiku - toliko o neslijeđenju krda 😀) a moguće da nekom (tko stvarno ne slijedi krdo) upadne u oko nešto sitno i opskurno kao Croatia - samo kad bismo bili u ponudi brokera! Npr. znam da sam negdje vidio neki spomen našeg VLEN prije par mjeseci i onda kad su skužli da nemaju kako to kupiti, logični zaključak “Ah, onda ništa” (neće netko ići otvarati brokerski račun u Hrvatskoj, tko zna koliko je to uopće lagano malom mladom stranom investitoru).