Nitko ne komentira bježaniju sa RIVP. Jel se tu nešto važno događa pred odluku o isplati dividende?
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
vjerojatno ništa važno, samo se štima da se može zaokružit na 4 eura
-
Nitko ne komentira bježaniju sa RIVP. Jel se tu nešto važno događa pred odluku o isplati dividende?
divka ce otici HEPu 😅
-
Nije smiješno.
I ne vjerujem, pa zatvorit će većinu / sve hotele po zimi. Osim austrijskih ...
-
Znam da nije, al jbga, tako je 😏
-
Nitko ne komentira bježaniju sa RIVP. Jel se tu nešto važno događa pred odlukom o isplati dividende?
moj prethodni post je na tome tragu, čim netko jače prodaje RIVP, jača se bid na ATPL, a to znači da će brodovi pojačano voziti, barem neki tako misle
-
Zadnja 2 puta sam kupovao u ovo vrijeme pred divku da bi cijena nakon toga pala i vise od 30% i tako visila cijelu zimu do proljeca.. i onda prodavao ili s malim minusom ili nulom 😜 e neces treci put magare jedno.. a sada vidim ponavlja se isto..😅. Razlozi su razliciti ali cijena pleše isto..
-
Definitivno treba uvesti porez na beton i reci ljudima da idu na burzu. Ovo vise nema smisla. Ima kafana s vecim prometom nego sto imaju perjanice na ZSE.
-
Nebih se bunio ni protiv IPO Rimac group.
-
Pitanje je kakav IPO, kojeg dijela poslovanja? Ako VW nije dugi niz godina uspio od Bugattija napraviti profitabilan i održiv biznis, ne znam koliko bi u tome Rimac mogao biti uspjesan. Možda bi divizija električnih komponenti i tehnologije koju paralelno sa superautomobilima razvija Rimac mogla biti dobra priča, al divizija proizvodnje i prodaje superautomobila Bugatti-Rimac je vrlo riskantna priča za koju je skroz neizvjesno da će postati uspješna. Je, Lamborghini i Ferrari, kao i Porsche imaju iznimnu potražnju za svojim proizvodima, al to su puno vise etablirani brendovi i imaju puno jaču paletu proizvoda i snagu branda.
-
-
Rimac ima gubitke pola milijarde...
-
Nebih se bunio ni protiv IPO Rimac group.
Ocito niste vidjeli kako je prošla tokenizacija(ETO)Greypa.
-
Rimac ima gubitke pola milijarde...
nije stvar gubitaka (jer se mogu prenositi), već ima li neki revolucionaran proizvod kojim će ih u budućnosti nadoknaditi.
btw., nešto je ipak morao prezentirati i Masi Sonu kako bi SoftBank tamo iskrcao popriličnu sumu.
btw., sad gradi i onaj pogon, kampus (šta god to bilo), pa će imati i neku materijalnu imovinu na bilanci.
ovo njegovo je čisti R&D, a to se akvizira zbog vrijedne nematerijalne imovine ili da se konkurencija ne pojača.
klasične valuacijske metrike tu pogotovo ne igraju.
u biti, cijeli taj inženjersko-IT sektor funkcionira po istoj šemi.
oni drže pamet, a manje komplicirane poslove rade u Kini ili Indiji.
zapravo, rade ono što smo trebali prije 30 godina, kad je bilo očito da masovna proizvodnja ne može uspit na Balkanu (smanjit kapacitete, zadržat pamet, a rad na traci prepusti dalje).
srećom, ovi su ipak na tržištu, pa su na vrijeme angažirali vanjsku pamet iz zapadnog svijeta koja im u tome može pomoći, dok smo prije 30 godina angažirali vanjsku pamet iz BiH umjesto naše dijaspore iz USA i Kanade, pa se i dan danas vode neki sudski procesi iz tog doba, pa ni CERP još uvijek ne zna šta će sa svojim imovinom, i tako.
evo šta se dogodi kad su povišičari tako efikasni.
mi dobijemo period od 30 godina da možemo neke sličnosti uspoređivati, a oni dobiju ličko-medvjeđu zaštitu od otkaza, povišice (jer im se plaća usklađuje s inflacijom, a ne s učinkom ili s realnim rastom BDP-a), otpremnine pred mirovinu, i to povlaštene, najviše godišnjeg odmora, razne dodatke na plaću za sve i svašta, i tako.
vidite da ima i nešto dobro u pasivnoj ekonomiji poput naše, barem stignete povući paralele 😅
-
Definitivno treba uvesti porez na beton i reci ljudima da idu na burzu. Ovo vise nema smisla. Ima kafana s vecim prometom nego sto imaju perjanice na ZSE.
Slobodno tržište podrazumijeva da ljudi ulažu u ono što žele. Tjerati ljude da ulažu u tržište kapitala zato što to vama odgovara je u najmanju ruku licemjerno. Da tržište kapitala u Hrvatskoj osigurava dobre povrate, ljudi bi ulagali u njega bez ikakvog poreza na druge oblike imovine koji bi ih tjerali da na ZSE preusmjere imovinu.
Međutim kad ljudi čuju od prijatelja da ga je nulovalo na Agrokoru, ljudi odustanu od svega. Barem pola dionica na ovoj burzi je teža muljaža.
I sad bi vi ljude tjerali na nešto kontra njihove volje, da ulože u Janaf ili INA-u gdje se pljačka kako se kome prohtije, Dalekovod gdje su razvodnili dioničare, Podravku gdje dionički kapital troše tako što dijele bonuse državnim menadžerima (uhljebima), Agrokor gdje su nulovali dioničare i gdje je jedan Interkapital prodao sve prije raspada sistema (eto sasvim slučajno imao sreće), Kraš gdje Marica kupuje hrpu dionica taman prije preuzimanja i trostrukog rasta cijene, itd.
Neće ići, prometi su upravo takvi kakva ova burza zaslužuje, a kad burza bude transparentna i poštena prema dioničarima, i kad povrati to opravdaju, onda će to pratiti trgovanje i cijene. Ponavljam, ova je burza puna muljaža, insajderskih informacija, i prevara dioničara.
-
Nažalost porezi su manji problem mada bi donekle pomogli. Korupcija je puno veći problem. U tržište kapitala s visokom stopom korupcije nitko neće ulagati. U nekretnine se ulaže bez obzira na korupciju a paradoksalno visoka korupcija čak i stimulira ulaganje u nekretnine.
-
Bitna je razlika što zbog korupcije možete ostati bez svih svojih dionica "posebnim zakonom" i nulovanjem, a s druge strane nikad nisam čuo da je nekom nekretnina oduzeta.
-
(...) da ulože u Janaf ili INA-u gdje se pljačka kako se kome prohtije, Dalekovod gdje su razvodnili dioničare, Podravku gdje dionički kapital troše tako što dijele bonuse državnim menadžerima (uhljebima), Agrokor gdje su nulovali dioničare i gdje je jedan Interkapital prodao sve prije raspada sistema (eto sasvim slučajno imao sreće), Kraš gdje Marica kupuje hrpu dionica taman prije preuzimanja i trostrukog rasta cijene, itd.
(...) Ova je burza puna muljaža, insajderskih informacija, i prevara dioničara.
Gledajući 20-30 godina unazad pa do danas - vrrrlo skromna i super kratka lista burzovnih i korporativnih muljaža. Ali to nije samo stvar burze. To je stvar (nerazvijene) svijesti, lopovskog mentaliteta i (ne)odgoja u RH što utječe na sva područja života.
-
Zadnja 2 puta sam kupovao u ovo vrijeme pred divku da bi cijena nakon toga pala i vise od 30% i tako visila cijelu zimu do proljeca.. i onda prodavao ili s malim minusom ili nulom 😜 e neces treci put magare jedno.. a sada vidim ponavlja se isto..😅. Razlozi su razliciti ali cijena pleše isto..
Kad je ovo bilo? Ne sjećam se...
-
Bavio se nekretninama.. puno posla i zadovoljstva. Rast cijena je tek počeo kod nas osobito na moru i otocima. Mislio sam da ću biti vrlo zadovoljan. Zadovoljniji sam nego što sam mislio, kao po loju ide. Stranci čine prevagu dobro plaćaju i sve bolje, sviđa im se. Burzu nisam pratio, zaradio sam fino na Kodt i ernt. Ovako iz glave čini mi se dobro ht, janaf, ernt, kodt, podravka, valamar nekretnine sad ide dividenda, jadroag, zaba s milijardama dobiti. Hrvati mudriji 7x od Njemaca zasa. Zašto Njemci Šredera ne srede, pojma nemam...Burza ZG jadna skroz, treba udvostručit plaće ljudima iz HANFE, nije to lako ne radit ništa. Možda naraste malo burza zbog eura. Uložio bi nešto sitno dok je u kunama. Valamar dividendu uzet pa prodat odma ? Ma to je sve ZSE cirkus. Čudi me da se Talijani, Slovenci, Njemci i Austrijanci slabo trajno sele u HR kad je ovdje sve ljepše ako imaš novaca, iako su počele mlade obitelji cijele sa doseljavaljem. Slovenija cijela u magli bude. Skužit će. Kod nas 60% struje hidro badava imamo. Nek stavi 25% IPO za HEP da kupimo malo. HE Kosinj bit će moćna ubrzo za par godina. Što se čeka da upale termoelekranu veliku u Rijeci, čini mi se oko 300 megavata radi možda i više. Zapalit i ne gasit 20 godina barem. Struja je 1.200 ejra skočila, a mazut jeftin. Ozbiljno bi uložio u HEP
Mani se ti HEPa da ne bi i on završio u Mađarskim, Ruskim, Američkim ili nekim drugim rukama. Da li to iz tebe progovara glas Dalićke koja je prije afere Agrokor zagovarala prodaju HEPa ali joj to nije prošlo pa se prebacila na ovu drugu priču. Ostat ćemo bez HEPa ako i malo prodamo. Podijelimo koji postotak Hrvatskim braniteljima i oni će to odmah utrapit da napune svoje đepove kao veliki domoljubi kao što su napravili i u INI. Što se tiče HE Kosinja, to je moje mišljenje, tu ne bude ništa. Projektira se da se ne napravi ništa, mislim odugovlače umjesto da krenu ozbiljno radit ako to misle napravit. barem je tako bilo prije cca pola godine. Ideja HE Kosinja je da se sav višak vode od kiše a većim dijelom od snijega zimi i na proljeće da se skupi u tom jezeru te da se to troši ljeti. Sad bi trebalo vidjet koliko je HE Sklope radio ovo ljeto (postojeća HE elektrana na tom dijelu). Zime i ljeta su sve suša, snijega nema, ne znam da li će se isplatit gradnja HE Kosinj ako se nastave sušna razdoblja kao što je bilo ovu godinu. Što se tiče TE Rijeka, ja ne znam da li bi se ona mogla uopće upalit zbog goriva kojeg više nema. Ona je koristila teške ostatke, škart iz rafinerije a sad tog škarta više nema. Rafinerija je dijelom modernizirana a sa izgradnjom postrojenja Obrade teških ostataka tu neće biti više nikakvog škarta. Ona je dimenzionirana na lošu naftu i sad je pitanje što bi trebalo promijenit da se prebaci na drukčiji tip nafte i da li je to izvedivo.
-
Pa vjerovatno treba samo plamenik za izgaranje drugi, ali vjerujem da je to u startu i bilo, pa biras sta ces spaljivati…
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner