To je zamislivo za razvijenije zemlje, ali što će napraviti masa nerazvijenih zemalja? Prebacit će se na ugljen ako im nafta i plin budu preskupi. Pa neće oni ići na solarno i nuklearno i štajaznam...
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
To je zamislivo za razvijenije zemlje, ali što će napraviti masa nerazvijenih zemalja? Prebacit će se na ugljen ako im nafta i plin budu preskupi. Pa neće oni ići na solarno i nuklearno i štajaznam...
Oni koji nemaju suverenu vlast kao npr. Mađari ili Francuzi će uvoziti el.energiju po tržišnim cijenama i plaćati je skupo, kao Nijemci ili Hrvati.
-
Suverenost Mađarske se očituje po tečaju forinte koja suvereno pada posljednjih... otkako je Orban došao na vlast. Ove suverene politike poput zamrzavanja cijena goriva su fenomenalne. Imali smo i mi u zlatno vrijeme komunizma. Sjećam se jednog članka s naslovom: Svinjetina nikad jeftinija.
I doista, Savezno izvršno vijeće ograničilo cijenu svinjetine, odlična cijena, prava bagatela...
Jedino je nisi nigdje mogao kupiti u trgovini, nego samo na crno kod seljaka. Po triput većoj cijeni.
Suverenost rulez. -
kod nas umjesto korekcije krečemo dok završi ovo kodeksiranje, stalno mislim stiglo rješenje za psn Viro, a ono kodeks ponašanja i odnašanja imovine malim dioničarima :spavanje:
-
To vam se isplati samo zbog subvencioniranja EU i relativno povoljnih cijena solarnih panela. Znači država.
Problem je što ta ista država treba investirati u "klasične" izvore koji će biti backup cijelo to vrijeme jer dok vi trošite energiju, ne solarke je ne proizvode isto na sunčan dan i oblačan dan. Kad pada kiša netko treba pokriti rupu u mreži a to će biti ili termo na ugljen / mazut / plin ili nuklearka (Orban ih gradi 3 preko puta Varaždina) ili hidro, ali su smo iskoristili kapacitete.
Obnovljivi izvori su prevara. Dobri za satelite ili digitrone, očajni za nacionalnu električnu mrežu...
Koncept je jednostavan - peri rublje, kuhaj ručak, puni automobil... kad je sunce. Kad nije, isključi sve što možeš. Kako to napraviti? Ulaganjem u distribuciju. Pa kad naše sunčane elektrane proizvode struju, ta struja direktno ide onome tko je troši. Kako to napraviti? Pametnim mrežama.
Što se HEP-a tiče, taj je SOUR i dalje u zlatnom vremenu samoupravljanja. Hoće li se to promijeniti? Da se nas pita, ne bi se nikad promijenilo. HEP je naša suverenost. Ali ne pita nas se. -
To vam se isplati samo zbog subvencioniranja EU i relativno povoljnih cijena solarnih panela. Znači država.
Problem je što ta ista država treba investirati u "klasične" izvore koji će biti backup cijelo to vrijeme jer dok vi trošite energiju, ne solarke je ne proizvode isto na sunčan dan i oblačan dan. Kad pada kiša netko treba pokriti rupu u mreži a to će biti ili termo na ugljen / mazut / plin ili nuklearka (Orban ih gradi 3 preko puta Varaždina) ili hidro, ali su smo iskoristili kapacitete.
Obnovljivi izvori su prevara. Dobri za satelite ili digitrone, očajni za nacionalnu električnu mrežu...
Ne, moja računica što sam napisao je bez poticaja i subvencioniranja. Da sam dobio tadašnjih 40% ili do 37k kn.. onda bolje da ne pišem koji bi bio povrat u ovih 6 mjeseci 2022. Ali te subvencije su igre bez granica i jedan veliki cirkus gdje oni sami sebi naprave posla i ljudima oduzimaju vrijeme, jer su to igre i igrice najbržeg prsta. Da ima pameti svima bi dali 10-20-30k kn ili određeni % i stavljaj ... a ne ove perverzije što izvode.
I da, naravno da treba biti komplet mreža podešena tako da radi kao bez obnovljivih izvora, zato se i plaća sve, i imaju milijarde prihoda, jer šta ako nemaš panele na objektu onda ti kao struja od HEPa ne treba??? Jedino neće potrošit karikiram 100 % vode iz akumulacije hidrocentrale kad je sunčan dan, nego 80% (ili plina, ugljena...). pa će na oblačni dan imati više HEP za potrošit
Uvijek se svi možemo vratit 50-100.... godina unatrag ako dođemo do zida da neznamo ili ne možemo naprijed.
Ajde ipak ima ekipe koja zna izračunati povat na investiciju.. draže mi je da to naprave nego da mi isplate dividendu, jbga
Valamar Riviera će u iduće tri godine postati ugljično neutralna kompanija"Valamar strategija održivosti ima jasne, mjerljive i ambiciozne planove i ciljeve koje namjeravamo postići do 2025. godine"novac.jutarnji.hrJoš sve parkinge da prekriju solarnim panelima da imaju hlada, pa za koju godinu i napune aute ekipi koja odsjedne i to naplate kroz smještaj ili samo tom strujom ako nisu tamo smješteni...
-
Moja solarna elektrana je proradila početkom mjeseca, dobio sam i neke poticaje, i uz poticaje rok otplate bit će jedno osam godina iliti nekih 12%, možda sam prekonzervativan. Radni vijek elektrane je 20 godina. Znači, napokon povrata investicije imam 12 godina 70-80 posto manje račune za struju. Koliki je onda tu povrat investicije? To ne znam izračunati.
Kad pričam s ljudima, tih osam godina im je strašno dugo razdoblje. Mislio sam da je to zato što imaju ulaganja u drugim, profitabilnijim branšama pa im je tih 12% godišnje beznačajno.
Ali ispada da jedino drugo ulaganje o kojem razmišljaju je najam stana. Eventualno bitcoin, ali više ne bitcoin jer je sad jeftin. -
HEP je feudalno leno,a ?
Kasica prasica
-
Moja solarna elektrana je proradila početkom mjeseca, dobio sam i neke poticaje, i uz poticaje rok otplate bit će jedno osam godina iliti nekih 12%, možda sam prekonzervativan. Radni vijek elektrane je 20 godina. Znači, napokon povrata investicije imam 12 godina 70-80 posto manje račune za struju. Koliki je onda tu povrat investicije? To ne znam izračunati.
Kad pričam s ljudima, tih osam godina im je strašno dugo razdoblje. Mislio sam da je to zato što imaju ulaganja u drugim, profitabilnijim branšama pa im je tih 12% godišnje beznačajno.
Ali ispada da jedino drugo ulaganje o kojem razmišljaju je najam stana. Eventualno bitcoin, ali više ne bitcoin jer je sad jeftin.Moja solarna elektrana je sa snagom od 6.1kWh proradila u Veljači, ali za razliku od Vas nisam dobio poticaje od naše države, pitam ustavne stručnjake da li smo svi jednaki na tržištu što bi trabao garantirati ustav ako smo tržišna ekonomija ili je ovo i dalje SRH sa SKH na čelu.
-
Ali ispada da jedino drugo ulaganje o kojem razmišljaju je najam stana. Eventualno bitcoin, ali više ne bitcoin jer je sad jeftin.Moja solarna elektrana je sa snagom od 6.1kWh proradila u Veljači, ali za razliku od Vas nisam dobio poticaje od naše države, pitam ustavne stručnjake da li smo svi jednaki na tržištu što bi trabao garantirati ustav ako smo tržišna ekonomija ili je ovo i dalje SRH sa SKH na čelu.
Hdz i Sdp su sljednici Skh.
-
-
Pa eto, vi ste očito imali neku računicu kad ste napravili solarnu elektranu bez poticaja, a ja sam imao računicu kad sam je napravio s poticajima. Taj natječaj na koji sam se javio bio je otvorenog tipa i svi koji su se prijavili na njega dobili su poticaj.
Moja preporuka vam je da više pratite natječaje, a manje pitate za mišljenje ustavne stručnjake. Ne vidim neku korist od ustavnih stručnjaka. -
Vezano za elektrane može malo pojašnjenje.
Sve ste to napravili da bi uštedjeli 300-400 kn mjesečno nakon 12 god?
Mogli ste preskočiti jedan ručak u restoranu i bili bi na nuli.
Ili hoćete kakti biti "energetski neovisni i samodostatni"
-
Jel možete vi nama opisati u rečenicu-dvije kako vi mislite da funkcionira to sa solarnim elektranama, s obzirom na postavljeno pitanje.
-
Zašto uopće postoje fondovi za subvencije, zbog uhljebljivanja nekoliko pokvarenjak, zar nebi bilo normalno novac iz fonda vratiti u proračun, a na opremu za solare umanjiti npr. PDV. Nebi li to bilo poštenije gosp. Lebowski
-
i moja lova namijenjena dionicama otišla u solarnu elektranu
hoće li se isplatiti? vjerojatno neće, ali barem imam izgovor za dokup
-
Jel možete vi nama opisati u rečenicu-dvije kako vi mislite da funkcionira to sa solarnim elektranama, s obzirom na postavljeno pitanje.
Vi ste rekli da bi imali besplatnu struju nakon 12 god
Ne znam koliki ste potrošač i kolika bi bila ušteda?
Možete li nam u rečenicu-dvije izbaciti grubu kalkulaciju
Osobno nisam ljubitelj tehnologije koja će za par godina biti prošlost, trenutno sam takvog mišljenja.
Isto vrijedi i za e-vozila.
p.s. To sa najbržim prstom je izvan svake pameti, osim ako se ne radi o načinu da se nekom napune džepovi.
Onda ima smisla.
-
Vi ste rekli da bi imali besplatnu struju nakon 12 god
Ne znam koliki ste potrošač i kolika bi bila ušteda?
Možete li nam u rečenicu-dvije izbaciti grubu kalkulaciju
Osobno nisam ljubitelj tehnologije koja će za par godina biti prošlost, trenutno sam takvog mišljenja.
Isto vrijedi i za e-vozila.
p.s. To sa najbržim prstom je izvan svake pameti, osim ako se ne radi o načinu da se nekom napune džepovi.
Onda ima smisla.
Nisam napisao da ću za 12 godina imati besplatnu struju. Kalkulaciju sam opisao u tri rečenice, vjerojatno dvije previše za čitatelja slabe koncentracije. Tehnologija se može poboljšati, a i postojeći sustavi mogu se upgradeati. Solarne elektrane možda i više nego e-vozila. E-vozila su sad još uvijek u nekoj razvojnoj razi, ali doći će vrijeme i za njih. Sjetimo se CRT i LED televizora.
Slažem se da je najbrži prst izvan svake pameti. -
Zašto uopće postoje fondovi za subvencije, zbog uhljebljivanja nekoliko pokvarenjak, zar nebi bilo normalno novac iz fonda vratiti u proračun, a na opremu za solare umanjiti npr. PDV. Nebi li to bilo poštenije gosp. Lebowski
A zašto bismo povratom PDV-a subvencionirali prekupce neke kineske robe koji bi u tom slučaju ionako poskupili opremu za iznos koji bi nam država vratila. Svaki oblik subvencioniranja vrlo je lako popljuvati.
Najpoštenije bi bilo da ne postoji država i da svatko svakog voli, ali još uvijek nismo dosegnuli taj stupanj razvoja kao društvo.
Ali sad, u ovom trenutku, u ovoj inkarnaciji, postoje fondovi za subvencije. Ne kažem ni da je to pošteno ni da je to potrebno, ali s obzirom da postoje, dobro ih je iskoristiti. Ako se ja ne javim na neki fond jer mislim da je taj fond nepošten, što sam napravio? Ništa. A ovako ga rušim iznutra ko HDZovci Savez komunista. -
subvencije (zapravo smanjenje pdv-a) samo za dječju hranu i pelene. sve ostalo je samo izvor korupcije i poremećaj tržišnih odnosa. zašto bi meni netko uzimao novac i davao bilo kome drugom za bilo koju njegovu djelatnost.
-
Naši birokrati su zagadili priču o solarnim elektranama, a iz prve ruke to je u usavršena tehnologija koja je extra isplativa, samo je zagađena nepotrebnom projektnom dokumentacijom i različitim preprekama koje radi HEP. Svaka kuća bi je trebala imati, a u Dalmaciji je moguće i besplatno grijanje zimi, a što se tiče ugradnje to je usporedivo sa montažom klima uređaja, meni je ekipa postavila solare za 3 sata ali mi je HEP dao dozvolu za rad za 3 mjeseca od montaže, pravo da podignem osigurač za rad elektrane.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun