1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 539
  • 540
  • 541
  • 840
  • Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 3, 2022 at 8:48 AM
    • #10,781
    Quote from Chuck
    Quote from Milijarder

Ništa se ne "pravimo", samo promatramo! :)

Ima jedna stara uzrečica koja ovako nekako kaže: Kada se Amerika prehladi cijeli se svijet razboli, a kada Njemačka zakiše Hrvatska dobije upalu pluća. Stavite još i rat na tlu Europe u Ukrajini u tu jednadžbu i stvari više ne izgledaju tako lijepo.

Ja se držim one kineske poslovice na čakavštini:

Ki će nam ča, ča će nam ki!? :)

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 3, 2022 at 8:54 AM
    • #10,782
    Quote from Chuck
    Quote from Marielena

Da, bas sam to mislila :)

Neka. Tek se onda moze gore tamo gdje treba.

Gdje se to točno treba ići? Vi vjerojatno nemate iskustvo krize iz 2009. kada ovako pišete. Vani burze padaju od početka godine i jako smo blizu bear market-a.

Dolar i energenti na rekordnoj razini, rastuća inflacija, dizanje kamatnih stopa da se zaustavi inflacija, uskoro vjerojatno kriza i recesija, koja će tko zna koliko trajati.

Nemam iskustvo 2009. Nemam iskustvo 1929 niti 1939 godine.

Pratim burze vani mozda redovitije i od vas.

Ne kupujem svaki dip niti to treba ikada raditi. U vrijeme inflacije se kupuju dionice kojima inflacija odgovara. Isto je sa ratom u Ukrajini.

I u koroni je bilo onih koji su milijarde zaradili na krizi.

Naravno da znam da prosjecna sirotinja u Hrvatskoj zivi lose. Kakve to veze ima sa burzama?

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • May 3, 2022 at 9:06 AM
    • #10,783
    Quote from Marielena
    Quote from Chuck

Gdje se to točno treba ići? Vi vjerojatno nemate iskustvo krize iz 2009. kada ovako pišete. Vani burze padaju od početka godine i jako smo blizu bear market-a.

Dolar i energenti na rekordnoj razini, rastuća inflacija, dizanje kamatnih stopa da se zaustavi inflacija, uskoro vjerojatno kriza i recesija, koja će tko zna koliko trajati.

Ne kupujem svaki dip niti to treba ikada raditi. U vrijeme inflacije se kupuju dionice kojima inflacija odgovara. Isto je sa ratom u Ukrajini.

Naravno da znam da prosjecna sirotinja u Hrvatskoj zivi lose. Kakve to veze ima sa burzama?

Display More

Pošto nemate iskustva ovo će vam biti jako dobro iskustvo za steći. Ovo mislim na pozitivan način, da me krivo ne shvatite.

U korona krizi je ovaj problem samo odgođen printanjem novca i umjetnim krpanjem rupa koje su nastale, te je upravo rješenje te krize uzrokovalo inflaciju i novu krizu i recesiju koja tek dolazi. Samo se ovaj put to više ne može riješiti na isti način neograničenim printanjem novca zbog inflacije, već se moraju dizati kamate i FED ovaj tjedan to već drugi put radi.

U recesiji i krizi nije toliko ni bitna ni recesija kao recesija, već količina leverag-a koji je korišten u špekulativne aktivnosti, te kada on pukne desi se novi Lehman Brothers, a poslije se sve ruši kao kula od karata.

To ne znači da će se to sve skupa i desiti, ali treba biti oprezan. Preporučio bih vam da pročitate neku knjigu, ima ih desetke i stotine napisanih o tome. Mislim da i ovdje na forumu ima tema sa preporukom literature.

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 3, 2022 at 9:06 AM
    • #10,784

Nakon nevjerojatnih izvješća na bulkerima, očekivano i ostvareno rušenje cijena! 8o

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 3, 2022 at 9:10 AM
    • #10,785
    Quote from Milijarder

Nakon nevjerojatnih izvješća na bulkerima, očekivano i ostvareno rušenje cijena! 8o

Osobno, očekivao sam ovaj pad, moguće je i da će nastaviti. Naime, brojni dugoročni ulagači koji su masovno upadali u petak ujutro smetnuli su s uma da će morati ostati u dionici i subotu i nedjelju, što je otprilike 200% više dana nego što su prvotno zamislili i sad prodaju ne pitajući za cijenu. Strašna je muka imati dionicu preko vikenda, znam ljude koji su posijedili od toga. Nikom to ne bih poželio.

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 3, 2022 at 9:22 AM
    • #10,786
    Quote from lebowski
    Quote from Milijarder

Osobno, očekivao sam ovaj pad, moguće je i da će nastaviti. Naime, brojni dugoročni ulagači koji su masovno upadali u petak ujutro smetnuli su s uma da će morati ostati u dionici i subotu i nedjelju, što je otprilike 200% više dana nego što su prvotno zamislili i sad prodaju ne pitajući za cijenu. Strašna je muka imati dionicu preko vikenda, znam ljude koji su posijedili od toga. Nikom to ne bih poželio.

A zamisli tek, da je bio kakav "most" povezan sa praznikom, skakalo bi se sa mostova! ^^

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 3, 2022 at 9:39 AM
    • #10,787

SPAN ukrao show na početku dana! :)

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 3, 2022 at 9:50 AM
    • #10,788

Cekajte samo da WB otkrije zse😂

• Milijarder
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,428
    • May 3, 2022 at 9:54 AM
    • #10,789
    Quote from Marielena

Cekajte samo da WB otkrije zse😂

Neka ubaci samo milijardu kuna, ne moraju biti zelembači! :)

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • May 3, 2022 at 12:14 PM
    • #10,790
    Quote from Chuck
    Quote from Marielena

Pošto nemate iskustva ovo će vam biti jako dobro iskustvo za steći. Ovo mislim na pozitivan način, da me krivo ne shvatite.

U korona krizi je ovaj problem samo odgođen printanjem novca i umjetnim krpanjem rupa koje su nastale, te je upravo rješenje te krize uzrokovalo inflaciju i novu krizu i recesiju koja tek dolazi. Samo se ovaj put to više ne može riješiti na isti način neograničenim printanjem novca zbog inflacije, već se moraju dizati kamate i FED ovaj tjedan to već drugi put radi.

U recesiji i krizi nije toliko ni bitna ni recesija kao recesija, već količina leverag-a koji je korišten u špekulativne aktivnosti, te kada on pukne desi se novi Lehman Brothers, a poslije se sve ruši kao kula od karata.

To ne znači da će se to sve skupa i desiti, ali treba biti oprezan. Preporučio bih vam da pročitate neku knjigu, ima ih desetke i stotine napisanih o tome. Mislim da i ovdje na forumu ima tema sa preporukom literature.

Display More

Slažem se kolega da ta količina leveraga koji je korišten u špekulativne aktivnosti djeluje na cijene dionica. Samo si nekako mislim da su kod nas u Hrvatskoj oni koji su se tako zaigrali dobro opečeni još 2008. pa se više ne igraju s vatrom. Mladim investitorima je zse bezveze pored kriptovaluta pa je pitanje koliko ih ima kod nas. Stranih fondova isto ima jako slabo zbog nelikvidnosti. Tržište nije u balonu, gospodarstvo je na zdravijim temeljima i u zamahu koji je pogonjen integracijom u europske lance, uvođenjem eura, turizmom, investicijama pogonjenim europskim fondovima, IT industrijom, obnovom od potresa itd. Ovo što se događa u Europi nikako ne sluti na dobro i ostavit će gadne posljedice. Samo sam nekako mišljenja da kad sve to prođe i smiri se da će Hrvatska biti relativno bolje pozicionirana nego dosad na europskoj ljestvici. Uhvatili smo zamah koje su druge tranzicijske zemlje uhvatile još prije 15 godina i on djeluje protuciklički. Naravno da će među dionicama biti onih koje će jako pogoditi ova situacija i onih koje će profitirati od toga. I sam sam u dvojbi prodati ili ne. Uz ovakvu inflacijju nije pametno biti niti u kešu, zlato se ne ponaša kako bi trebalo, ulagati u nekretnine po ovim cijenama mi se isto ne čini pametno, a moj porfelj kako stvari stoje će ipak 5% dy crkavice donijeti. A i portfelj je od nove godine 6,6 % u plusu i ako tako ostane do kraja godine s dividendama je opet preko 10 posto rasta.

Možda je najbolje kada nisi siguran što napraviti ne napraviti ništa i ostaviti sve kako je.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • May 3, 2022 at 2:00 PM
    • #10,791

Ne znam što će biti, ali banke i telekomi će dobro proći. Oni uvijek dobro prođu. Osiguravajuća društva se još bolje prilagođavaju nego banke, ali mi na ZSE nemamo neku veliku ponudu i potražnju za njihovim dionicama pa je teško držati jako puno u tome. Kad ne znaš što ćeš, uvijek je tu HT. Nema zabune.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • May 3, 2022 at 3:54 PM
    • #10,792

Da će Hrvatska za 10 godina biti značajno bogatija nego danas, nema sumnje. Doduše, kad je početna pozicija 26/27 u EU, puno je lakše ići gore nego dolje. Međutim, pitanje je što će se dogoditi s hrvatskim tržištem kapitala.

Prije par mjeseci je bio jedan panel na kojem je i Adrović, kao predstavnik banaka, zagovarao jače prisustvo firmi na ZSE, u slučaju potrebe za novcem, odmicanje od bankocentričnog sustava, općenito otvaranje javnosti. Sve je to zvučalo lijepo i logično, ali ne znam i koliko realno.

Mi imamo hrpu dobrih i jakih obiteljskih poduzeća gdje biologija radi svoje i polako dolazi do situacije da ili djeca preuzimaju posao ili ide (ras)prodaja. Osobno bih volio vidjeti takve firme na burzi, ima tu puno dobrih, ali medijski nezanimljivih, firmi. Svima je zanimljivije čitati o lopovluku u Dalekovodu, Đuri ili brodogradilištima nego o Tehnixu, Svjetlosti ili nekim od IT firmi.

Mogla bi i burza tu izaći u susret, omogućiti jeftinije i jednostavnije listanje, promovirati pogodnosti sudjelovanja na burzi. Jer s ovim omjerima ulistanih i izlistanih kompanija u zadnjih 10ak godina, neće ostati kamen na kamenu na ZSE...

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • May 3, 2022 at 5:39 PM
    • #10,793

Vjerovali ili ne, nismo u gdp per capita zadnji u europskoj uniji odnosno ne krećemo sa zadnjeg mjesta. U leđa nam gledaju Bugarska, Grčka i Slovačka, a daleko nije ni Mađarska, Latvija, Poljska, Portugal, Rumunjska. Pomaknuli smo se za dva mjesta i imamo dobar trend iako po percepciji prosječnog Hrvata nikad nije bilo gore. Moja prognoza je da ćemo kroz 5-6 godina prestići ove nabrojane zemlje ako Putin ne uništi Zemlju. Nije sad da će teći med u mlijeko ako prestignemo Poljsku, samo želim malo realnog optimizma unijeti.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • May 3, 2022 at 9:04 PM
    • #10,794
    Quote from Chuck
    Quote from Milijarder

Toliko je loša situacija da je W.B. spržio preko 40 milijardi dolara casha u dionice! :)

Jadničak, ne zna sa dionicama! ;) ^^

Istina, ali su pojedina izdanja prije toga pala i do 70%. Gotovo cijeli tehnološki sektor je stradao. Mi se još uvijek pravimo kao i 2008. godine da kriza neće doći do nas, a poslije svi znamo što je bilo.

2008. je na zse imalo još šta za propasti. sad je ostala šaka jada. ono što valja ne kotira na zse. trenutno jedna od najboljih ako ne i najbolja firma u hr ifo bip se sprema za izlistavanje iduće godine. gdje? u seattle-u. tržište kapitala u hr je nešto između tamno sive i crne zone poslovanja. pretpostavljam da veća poslovna etika vlada između meksičkih kartela. ako ništa drugo onda barem iz straha.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • May 3, 2022 at 9:28 PM
    • #10,795

Dosta mi je ruganja sami sebima, ne teče med i mlijeko, ali ako nešto nevalja ajmo se ujediniti, solidarizirati i mijenjati stvari ako nam je ovo jedina domovina, i mene je sram toleriranja nekih pojava i likova iz vlasti. Mi imamo mnogo vrijednih i marljivih ljudi i zato imamo priliku.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • May 3, 2022 at 9:54 PM
    • #10,796

i ja kažem. jedina nam je nada da prijeđemo u kartel. ponuda je velika od zaljevskog do jalisca nove generacije. bar znaš s kim posla imaš.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • May 4, 2022 at 10:05 AM
    • #10,797

Sad baš gledam, u posljednjih 6 mjeseci S&P 500 je pao 10,41%, za nas možda i važniji Dax je pao 12,35%. Uz to sve Crobex je rastao 5,86%, nevjerojatno. Kako to komentirate? Što očekivati dalje s obzirom da vani i dalje svi lagano tonu, a mi smo rasli pa sada stagniramo na nekom nivou iznad 2100?

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 4, 2022 at 10:07 AM
    • #10,798

Mi smo ronili 12 godina dok su drugi rasli.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• deny_09
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    540
    • May 4, 2022 at 10:08 AM
    • #10,799

Većina dionica je prodaje zbog ulaska u ATPL.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 4, 2022 at 10:09 AM
    • #10,800
    Quote from Roki

Sad baš gledam, u posljednjih 6 mjeseci S&P 500 je pao 10,41%, za nas možda i važniji Dax je pao 12,35%. Uz to sve Crobex je rastao 5,86%, nevjerojatno. Kako to komentirate? Što očekivati dalje s obzirom da vani i dalje svi lagano tonu, a mi smo rasli pa sada stagniramo na nekom nivou iznad 2100?

Pa oni su rasli koliko 300 % dok smo mi stajali na mjestu...rekao bi da je došlo iz GuG pa se kod nas podcijenjene dionice kupuju a vani precijenjene prodaju.

• 1
    • 539
    • 540
    • 541
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 10, 2025 at 8:38 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. misterno

May 10, 2025 at 8:38 PM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

misterno May 10, 2025 at 8:38 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme