1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • 1
  • 494
  • 495
  • 496
  • 840
  • mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,511
    • January 25, 2022 at 2:14 PM
    • #9,881

Ne vjerujem u bilo kakvu eskalaciju u Ukrajini.

Oni sami nemaju ni snage, ni novca ni, možda najbitnije, elana i motiva da naprave svoju "Oluju".

To je zadnjih skoro 10 godina narod koji ne želi ni Ruse, ni Ukrajince, ni Amerikance, žele samo u miru raditi i živjeti, ali im ne daju.

Odrekli su se dobrovoljno nuklearnog arsenala prije 30 godina, a danas ovise o nečijim donacijama.

Vojska, koje je pola promjenilo stranu, je potpuno demoralizirana, tehnička opremljenost na razini JNA prije 30 godina, zapovjedni kadar obučen od strane protiv koje bi se trebali kakti boriti...

S druge strane, Rusija navodno poslala 100 tisuća ljudi "na Ukrajinu". Iako to zvuči kao ogroman broj, samo za napomenu da je u Oluji na našoj strani sudjelovalo 130 tisuća vojnika na znatno manjem području. Rusi nemaju baš nikakve koristi od potencijalnog zauzimanja Ukrajine, ništa s time ne mogu dobiti. Ovo pokazivanje mišića je čisti marketing. Da su htjeli napasti, mogli su to bilo kada tijekom zadnjih 7 godina od prevrata u Ukrajini

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • January 25, 2022 at 3:27 PM
    • #9,882

ovdje imate manj-više sve o prijeporima Ukrajina-Rusija: Russia-Ukraine Tensions

riječ je naravno o plinu: osim Sjevernog Toka, postoji i velik dio plina koji ide plinovodom kroz Ukrajinu, te je bojazan da će ionako otežale isporuke, u slučaju eskalacije sukoba, biti još i manje

malo ukrajinci ukradu rusima plina (navodno), a malo je i igra Putina oko verifikacije i odobrenja ST 2... i tako

što će njima Ukrajina? da je SSSR što valjao, ne bi se raspao

ali interesi oko plina... e to je već druga stvar

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • January 25, 2022 at 3:35 PM
    • #9,883
    Quote from BudFox
    Quote from barbosa 2.0

jasno, bilo je za očekivati tehnički odbijanac i svakako će biti još volatilnosti dok se tržišta ne ustabile ali te oscilacije bi sada trebale biti sve manje i manje, međutim uz ta treba komparirati i fa i onda će analiza biti konkretna najviše što može i upravo stoga se ja ne bi previše uzdao u povjesne obrasce prošlih kriza upravo stoga jer su fundamentalno neusporedive, naime, kriza hipotekarnih kredita 2008. je bila kriza NEsolventnosti a današnja je kriza PREsolventnosti odnosno uslijed pretjerane likvidnosti napuhavanja mnogih klasa fin. imovine a posebno dionice meme-a, neprofitabilne dionice tehnologije, SPAC-ove i kriptovalute koje u krizi 2008. još nisu niti postojale.

stoga, ova "kriza" koja to objektivno to niti nije, je u stvari produkt pretjerane likvidnosti i svega onoga što je "pretjerano" napumano pri tome te se sada sporije ili brže ispuhuje pri čemu se oslobađa velika količina likvidnosti koja će u konačnici morati negdje završiti a i bez toga, likvidnosti pak ima toliko da se stvaraju INflatorni pritisci za razliku od 2008. kada se likvidnost preljevala u krpanje bilanci uz izražene DEflatorske pritiske

stoga, mislim da iskustva i tehnički obrasci iz krize 2008. uopće nisu komparabilni sa aktualnom situacijom.

IMHO najbolji komentar na trenutnu situaciju.

Bravo barbosa 2.0

Sjedi 5 :!:  :thumbup:

Display More

Da, zvuči logično.

Međutim, moj je zaključak da ni barbosa 2.0 ni BudFox nisu ekonomisti. Likvidnost nema veze sa solventnošću, fundamenti nemaju veze sa tehničkom, likvidnošću se ne krpaju bilance, itd...

jedino je točno da se ništa i nikad više neće moći usporediti sa krizom 2008. Ni s dot.com krizom. Ni sa nafnom krizom....

Svaka sljedeća kriza bit će nova i unikatna. Baš kao i prijašnje.

I svatko tko pokušava nešto zaključiti na osnovu usporedbe s prošlim krizama osuđen je na neuspjeh.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 25, 2022 at 4:11 PM
    • #9,884

Meni se cini da market pada jer se boji da fed opet ne iznenadi s brzim stezanjem nego ocekivanim tj najavom, jer su zadnja dva puta to napravili pa su sad investitori na oprezu i u risk off modu pogotovo s dodatnim negativnostima oko ukraine i perioda godine kada covid najvise utjece na biznis, koji isto predstavlja jedan uteg i naravno ako bi se to desilo naravno da bi market negativno reagirao na to, s druge strane market im na ovaj nacin daje do znanja koji je sentiment radi toga tako da ce fed celnici sigurno uzest u obzir da ukoliko budu previse negativni za burzu da mogu srusit market pa ce vjerovatno pokusat bit optimisticni i ublazit retoriku.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • January 25, 2022 at 5:56 PM
    • #9,885
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Marin83

Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%(otišlo pola prinosa od NG)...

meni otišao sav prinos iz ove godine... 15 000kn i sad sam i u minusu 2000. Loše sam ovaj put sve to odigrao. Jako loše. Idemo dalje, prošla godina je bila dobra, ova će da vidimo.

A moj Japanac, žao mi je, ali mi je sad lakše...

Znači u 2022. sam ušao sa portfeljom imunim na rast (HT, OPTE, SPAN, ARNT i ADRS2)...brzorastuće HPB i ATGR sam prodao puno prerano, na 740kn, odnosno 1730kn...i za te nove kupovao zvijezdu padalicu/ATPL...jedini "normalni" rast mi je bio odradio KODT koji mi je 2. pozicija u portfelju...njega nisam dirao ništa...ovo što sam trejdao bilo je isto jadno

Uglavnom, najveći prinos ove godine mi je iznosio 4%, na kraju današnjeg dana je +1%...

Ono što me iznenađuje, ali ujedno i plaši je što sam poprilično smiren i siguran u sebe od kad je krenuo ovaj pad, za razliku od kad je trajao dvadesetodevni rast...inače sam paničar i na svaki pogrešni šum brzo kratim pzicije...s današnjim danom sam 95% u dionicama i ne sjećam se kad sam zadnji put pao ispod 15% keša...cijeli keš sam danas i jučer ulupao u ATGR, ERNT, HPB i to sam sve uhvatio na dnu...

Pokušavam shvatiti što mi se dogodilo i zašto ovaj pad "igram" agresivno...

1. Možda sam "loše" odigrao rast pa se sad vadim (FOMO)...ako je ovo razlog jadna mi majka, mogao bi pogubit dosta novaca...strah me ove točke

2. Smatram da mi je trenutni portfelj stabilan pa imam osjećaj sigurnosti (OPTE, KODT, HT, ADRS2, ATPL, HPB, ARNT, ERNT, ATGR)...nadam se da bi ovaj portfelj dobro plovio i u slučaju korekcije na vanjskim tržištima (koja upravo traje)...ako vani dođe do raspada onda nema pomoći, sve će u p.m., ali očito ne vjerujem u njega

3. Možda je padajuće i stagnirajuće tržište "moja igra"; teško mi je to objasnit, ali puno bolje sam se osjećao u zadnja dva dana u padu tržišta, dok sam gubio novce, nego u prijašnjih 20 dana rasta kad sam rastao sporije od tržišta...jednostavno, u padu najbolje funkcioniram...

4. A možda je samo portfelj toliko narastao da više nisam okretan kao prije i jednostavno trebam više vremena za krenut u akciju...

Uglavnom, čudno mi je krenula ova 2022. godina, a čudno se i ja ponašam...i to me brine jer dosadašnje ponašanje je davalo odlične rezultate...

Sry, ako sam privatizirao temu, ali stvarno se osjećam drugačije nego prijašnjih godina i htio sam to podijelit sa formuskom zajednicom...i možda dobit nekakv savjet, kritiku, opažanje...bilo što

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 25, 2022 at 6:20 PM
    • #9,886
    Quote from Parica
    Quote from NaBiduAsku

meni otišao sav prinos iz ove godine... 15 000kn i sad sam i u minusu 2000. Loše sam ovaj put sve to odigrao. Jako loše. Idemo dalje, prošla godina je bila dobra, ova će da vidimo.

A moj Japanac, žao mi je, ali mi je sad lakše...

Znači u 2022. sam ušao sa portfeljom imunim na rast (HT, OPTE, SPAN, ARNT i ADRS2)...brzorastuće HPB i ATGR sam prodao puno prerano, na 740kn, odnosno 1730kn...i za te nove kupovao zvijezdu padalicu/ATPL...jedini "normalni" rast mi je bio odradio KODT koji mi je 2. pozicija u portfelju...njega nisam dirao ništa...ovo što sam trejdao bilo je isto jadno

Uglavnom, najveći prinos ove godine mi je iznosio 4%, na kraju današnjeg dana je +1%...

Ono što me iznenađuje, ali ujedno i plaši je što sam poprilično smiren i siguran u sebe od kad je krenuo ovaj pad, za razliku od kad je trajao dvadesetodevni rast...inače sam paničar i na svaki pogrešni šum brzo kratim pzicije...s današnjim danom sam 95% u dionicama i ne sjećam se kad sam zadnji put pao ispod 15% keša...cijeli keš sam danas i jučer ulupao u ATGR, ERNT, HPB i to sam sve uhvatio na dnu...

Pokušavam shvatiti što mi se dogodilo i zašto ovaj pad "igram" agresivno...

1. Možda sam "loše" odigrao rast pa se sad vadim (FOMO)...ako je ovo razlog jadna mi majka, mogao bi pogubit dosta novaca...strah me ove točke

2. Smatram da mi je trenutni portfelj stabilan pa imam osjećaj sigurnosti (OPTE, KODT, HT, ADRS2, ATPL, HPB, ARNT, ERNT, ATGR)...nadam se da bi ovaj portfelj dobro plovio i u slučaju korekcije na vanjskim tržištima (koja upravo traje)...ako vani dođe do raspada onda nema pomoći, sve će u p.m., ali očito ne vjerujem u njega

3. Možda je padajuće i stagnirajuće tržište "moja igra"; teško mi je to objasnit, ali puno bolje sam se osjećao u zadnja dva dana u padu tržišta, dok sam gubio novce, nego u prijašnjih 20 dana rasta kad sam rastao sporije od tržišta...jednostavno, u padu najbolje funkcioniram...

4. A možda je samo portfelj toliko narastao da više nisam okretan kao prije i jednostavno trebam više vremena za krenut u akciju...

Uglavnom, čudno mi je krenula ova 2022. godina, a čudno se i ja ponašam...i to me brine jer dosadašnje ponašanje je davalo odlične rezultate...

Sry, ako sam privatizirao temu, ali stvarno se osjećam drugačije nego prijašnjih godina i htio sam to podijelit sa formuskom zajednicom...i možda dobit nekakv savjet, kritiku, opažanje...bilo što

Display More

A mozda se danas cudno osjecas jer ti je rodjendaaaan!!!

Sretan ti rođendan drugar :)

Bit ce jos puno uspona i padova, neka si ti nama samo ziv i zdrav!

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • January 25, 2022 at 6:30 PM
    • #9,887

Svaka veca faza rasta porfelja utjece i na mjenjanje nas, pogotovo kada skuzis da sa sta vecim portfeljom vise ne mozes trejdati kao sta si trejdao do sada jer si ogranicen radi velicine sta zbog ulaska i izlaska, sta zbog smanjenja dionica s kojima je pogodno to raditi i onda ne mozes iskoristit potencijal velicine portfelja bar na nasem trzistu, s druge strane i da trejdas kao i do sada s istom velicinom onda svatis koliko energije trosis, a neka tamo dugorocna pozicija zbog velicine napravi vise ne radeci nista od toga sta si radio i onda vidis koliko je to slatka lova za tako malo ulozenog truda svaki dan, a i u fazi si kada ti sada na velicinu portfelja i 10 posto ljepa lova, pa se osjecas da nema potrebe ni hvatat svaki postotak, a onda opet mozda si se samo opustio jer si dobro zaradio pa si sad mirniji podnit i neki gubitak, a to sta kazes za pad mislim da je to samo psihologija jer u glavi smatras da si kupio nesto jeftinije nego sta je bilo pa se kao radi toga bolje osjecas.

A mozda je samo rodjendan kao sta kaze mittko, sretan rodjendan.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 25, 2022 at 6:40 PM
    • #9,888
    Quote from Parica

imam gotovo isti problem. portfelj mi skoro pa preveliki za zse (po meni i jest) iako sam lani povukao prilično novaca što planiram i nastaviti sve dok je iznad nekog mojeg limita.

sve ostalo odgovorio vam je kolega status quo. da ne ponavljam kolegu, uzeo mi riječi iz usta.

samo nastavite smireno i dalje.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • January 25, 2022 at 7:13 PM
    • #9,889
    Quote from Zlatek

Da, zvuči logično.

Međutim, moj je zaključak da ni barbosa 2.0 ni BudFox nisu ekonomisti. Likvidnost nema veze sa solventnošću, fundamenti nemaju veze sa tehničkom, likvidnošću se ne krpaju bilance, itd...

jedino je točno da se ništa i nikad više neće moći usporediti sa krizom 2008. Ni s dot.com krizom. Ni sa nafnom krizom....

I svatko tko pokušava nešto zaključiti na osnovu usporedbe s prošlim krizama osuđen je na neuspjeh.

kolega, molim te pročitaj još jednom što sam napisao...

2008. je bila kriza bankarskog i novčarskog sektora koja se izražavala u globalnim gubitcima i stečajevima tvrtki iz financijskog sektora, a od kraja 2008., i velikoga broja stečaja u realnom gospodarstvu.

kako novčarske institucije međusobno a kasnije i hipotekarni dužnici nisu više bili u stanju podmiriti dospjele obaveze (nesolventnost) i s obzirom na preprodaje kredita bankama u cijelom svijetu, kriza se proširila u globalnu financijsku krizu.

dakle nesposobnost podmirenja dospjelih obaveza se zove nesoventnost a likvidnost je svojstvo imovine ili njezinih pojedinih dijelova koje se mogu pretvoriti u gotovinu stoga, kolega, kad si se već referirao, hoćeš li mi objasniti kako to likvidnost i solventnost nisu povezani i što je pogrešno, odnosno što te točno navelo da zaključiš da kolega i ja nismo ekonomisti :?:

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • January 25, 2022 at 7:58 PM
    • #9,890

Nekako se sigurnije osječam u ovim turbulencijama kad očekujem 4-5 posto diy. Pa ako i bude pada vrijednosti portfelja, kad kapne lova na tekući to malo ublaži bol i daje osječaj sigurnosti.

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • January 25, 2022 at 8:07 PM
    • #9,891

Za napad na Putina sam pripremio:

TUHO, ERNT, IKBA, ZABA, ATPL, HT, HPB, ILRA, JDPL.

Target osim Putina je pokupiti još municije odnosno dividende.Nadam se dobrom dvd prinosu a rast/pad osim ATPL me ne dira za ovu godinu.

HT smatram kešom,mozda ga prodam a mozda s vremenom podebljam??

ILRA i JDPL ?? Bog ih pomilova 😁

ATPL u fokusu

Ostalo je teleportirano u neke druge dimenzije

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 25, 2022 at 8:40 PM
    • #9,892
    Quote from Infinity

Target osim Putina je pokupiti još municije odnosno dividende.Nadam se dobrom dvd prinosu a rast/pad osim ATPL me ne dira za ovu godinu.

ATPL u fokusu

Display More

gotovo identičan portfelj, samo što mene atpl i jdpl uopće ne tangiraju, teleportirane u budućnost. ostale me više peckaju!

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • January 25, 2022 at 8:41 PM
    • #9,893

Kolega Parica - sve najbolje za rođendan :thumbup: .

Ovo što pišeš je vrlo interesantno i bitno. Mislim da je ta promjena ponašanja vezana uz osjećaj da novac koji je u "riziku" - nije rizičan. To znači da ga ima dovoljno za elementarne potrebe pa je onda "višak" slobodan za "igru" i prateću volatilnost.

S druge strane dugoročnim predanim bavljenjem ovim poslom stvorena je i odgovarajuća intuicija koja kada joj dozvolimo da funkcionira - pozitivno i smirujuće utječe na način kako nešto percipiramo i što poduzimamo bez obzira na okolnosti čak i kada su one realno vrlo rizične. A to je ono što dijeli majstora od onoga tko to još nije. Istvremeno to je proces razvoja koji nikada ne prestaje - uvijek ima nešto što ne znamo vrijedno učenja. A ako u svemu tome još i uživamo - 8) .

Primjerice - kada sam počinjao s investiranjem daleke 2006 gubitak od 2 kn u danu (fond Aureus u to doba) mi je stvarao ledene žmarce. Danas kad mi se portfelj ljulja za desetke tisuća kn dnevno - ni ne trepnem. Nije da imam viška nemam i još sam daleko od zacrtanog cilja (Step1 - financijska neovisnost ), ali me to emotivno previše ne dira jer pomalo se pojavljuje slika toga što se, kako i zašto događa i to onda daje određenu sigurnost da ne dulji rok stvari izađu onako kako želimo - uz uvijet da smo disciplinirani i spremni učiti na greškama i ne ponavljati ih.

A u tom procesu učenja u zadnje dvije godine stvarno aktivnog bavljenja burzom na neznanju, neiskustvu i pogrešnim procjenama sam izgubio brdo novaca (za moj pojam) i iako se to i dalje događa - to me sada više ni najmanje ne sikira. Školarina koja se ne može drugačije platiti nego praksom, ništa tu ne vrijede ni knjige ni tečajevi, ni YT ni mudri savjeti nego ono što na svojoj koži osjetiš - to se ne zaboravlja.

Sve to se pomalo ugrađuje u intuiciju tako da primjerice jedan Waren Buffet može bez gledanja izvještaja u sekundi prepoznati da li je nešto vrijedno truda i vremena ili ne. I to je to. Ima na tu temu jedan sličan, ali fantastičan dokumentarac koji preporučam - Lexus - 60,000 Hours Takumi Master Craftsmen

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • January 25, 2022 at 8:57 PM
    • #9,894
    Quote from toluen

Kolega Parica - sve najbolje za rođendan :thumbup: .

Ovo što pišeš je vrlo interesantno i bitno. Mislim da je ta promjena ponašanja vezana uz osjećaj da novac koji je u "riziku" - nije rizičan. To znači da ga ima dovoljno za elementarne potrebe pa je onda "višak" slobodan za "igru" i prateću volatilnost.

S druge strane dugoročnim predanim bavljenjem ovim poslom stvorena je i odgovarajuća intuicija koja kada joj dozvolimo da funkcionira - pozitivno i smirujuće utječe na način kako nešto percipiramo i što poduzimamo bez obzira na okolnosti čak i kada su one realno vrlo rizične. A to je ono što dijeli majstora od onoga tko to još nije. Istvremeno to je proces razvoja koji nikada ne prestaje - uvijek ima nešto što ne znamo vrijedno učenja. A ako u svemu tome još i uživamo - 8) .

Primjerice - kada sam počinjao s investiranjem daleke 2006 gubitak od 2 kn u danu (fond Aureus u to doba) mi je stvarao ledene žmarce. Danas kad mi se portfelj ljulja za desetke tisuća kn dnevno - ni ne trepnem. Nije da imam viška nemam i još sam daleko od zacrtanog cilja (Step1 - financijska neovisnost ), ali me to emotivno previše ne dira jer pomalo se pojavljuje slika toga što se, kako i zašto događa i to onda daje određenu sigurnost da ne dulji rok stvari izađu onako kako želimo - uz uvijet da smo disciplinirani i spremni učiti na greškama i ne ponavljati ih.

A u tom procesu učenja u zadnje dvije godine stvarno aktivnog bavljenja burzom na neznanju, neiskustvu i pogrešnim procjenama sam izgubio brdo novaca (za moj pojam) i iako se to i dalje događa - to me sada više ni najmanje ne sikira. Školarina koja se ne može drugačije platiti nego praksom, ništa tu ne vrijede ni knjige ni tečajevi, ni YT ni mudri savjeti nego ono što na svojoj koži osjetiš - to se ne zaboravlja.

Sve to se pomalo ugrađuje u intuiciju tako da primjerice jedan Waren Buffet može bez gledanja izvještaja u sekundi prepoznati da li je nešto vrijedno truda i vremena ili ne. I to je to. Ima na tu temu jedan sličan, ali fantastičan dokumentarac koji preporučam - Lexus - 60,000 Hours Takumi Master Craftsmen

Display More

Kad me krenulo...evo javno i pp koju sam maloprije poslao dragom kolegi...

Rast je definitivno iznenadio,..rekao bih i nas male, ali i fondove...a imam osjecaj i kao da je bio pokazna vjezba...ako se vani ustabili situacija ili krene opet rast moglo bi kod nas pocet letit perje...jer

1. Dionice nam nisu skupe, dapace...druga je stvar sto smo navikli i na jeftinije, ali stvarno nisu skupe

2. Ocekujem odlicnu (15% bolju od 2019.) sezonu, pogotovo u Istri...to ce pogurat burzu, ali i BDP i ocekujem rast barem 4%-5%...

3. Ulazimo u eurozonu

4. Inflacija gura stedise u investicije

5. Mogli bi i brodari odradit svoje, bilo bi super da narodna dionica ATPL odradi rast i ispuni ocekivanja

6. Trebala bi i gradjevina odradit (ne nuzno gradjevinske dionice na ZSE)

7. Ocekujem od SPAN-a rast poslovanja i cijene tako da i novi investitori osjete slast prinosa

8. Mediji bi trebali (vjerujem da hoce) popratit rast, ako bude pravi rast

9. Eh da, i kraj COVID sra.nja je izvjestan

Sve to u kombinaciji moglo bi dovest do eksplozije...a sve navedeno meni izgleda jako izvjesno

A vidili smo kako malo treba da krene, kao da su svi u niskom startu za bullčinu...vrijeme je, samo nas ino mesetari mogu zaustavit, ovdje je sve našpanano za rast...

A i trenutno mi izgleda da fondovi 'brane" cijene...ima kupnje...

Uglavnom...spreman sam zariskirat, jednostavno vrijeme je...nadam se

Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • January 25, 2022 at 9:07 PM
    • #9,895
    Quote from tollway
    Quote from Infinity

ATPL u fokusu

Display More

gotovo identičan portfelj, samo što mene atpl i jdpl uopće ne tangiraju, teleportirane u budućnost. ostale me više peckaju!

Display More

Onda se zajedno smijemo i plačemo 😁

ATPL mi je napet više zbog dvd od sljedece godine pa dalje.To nekako gađan,da se odradi dobra godina i onda ja zaboravin nju pa čupkam dalje ukoliko bude obecavajuća situacija.

JDPL imam malo i neznam što bi reka.

Nada san se da ce bar polovne bulkere uzeti ka su odustali od novogradnje pa nesto dugoročno ugovoriti….

Puno je upitnika…

Budu li vozarine solidne za vrime dokapa moglo bi biti zanimljivo.

Za ostale me više od cijene zanima kolicina istih.Kad je skupo idem dalje ako mi se cini povoljno malo štipnem ima uvik nesto u izlogu samo da prokapaju dvd.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • January 25, 2022 at 9:27 PM
    • #9,896

znate što kolege...fakat je postalo ugodno čitati i participirati ovaj forum, vrlo dobri komentari i respekt sudionika...fakat dobro :) :thumbup:

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • January 25, 2022 at 9:44 PM
    • #9,897

parica

potpisujem sve napisano, osim što mene rast nije iznenadio. dapače, očekivao sam ga. zašto? više-manje sve vaše izneseno plus

-rast bdp iznad očekivanja

-stabilan kreditni rejting

-izvrsni poslovni rezultati vekikog broja izlistanih kompanija

-smanjenje javnog duga i udjela u % bdp-a...

da nas još otkriju 2-3 strana fonda....

infinity

atpl ista priča kod mene.

jdpl.... lud, zbunjen, normalan kako-tako! danas bi kratio, sutra kupovao, pa otkud onda pare za dokap ako bude "povoljno"? na kraju neću uraditi ništa dok ne vidim uvjete dokapa.

imam još 4 otvorena naloga na ostalim papirima sa manjim iznosima pa... app! ako ne....opet dobro, čuvam pare za dokap ili dokup, što bude povoljnije.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,009
    • January 25, 2022 at 9:48 PM
    • #9,898
    Quote from barbosa 2.0

znate što kolege...fakat je postalo ugodno čitati i participirati ovaj forum, vrlo dobri komentari i respekt sudionika...fakat dobro :) :thumbup:

da, očito je svima trebala furumska kavica da olakšamo dušu jel svi imamo isti veliki problem.........nismo sigurni da li smo se našli na "kavi" da se unaprijed međusobno tješimo pred potop ili samo zbijamo redove pred nastavak jakog rasta.........a možda na kraju "istina" bude i negdje na sredini pa na mostu dobijemo a na ćupriji izgubimo........

PS

sretan rođendan Parici i ima da sutra janjca okreneš za forumsku zajednicu jel sad kad te mitkko otkrio nećeš se samo tako izvući.....

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • January 25, 2022 at 10:26 PM
    • #9,899
    Quote from hugh
    Quote from barbosa 2.0

da, očito je svima trebala furumska kavica da olakšamo dušu jel svi imamo isti veliki problem.........nismo sigurni da li smo se našli na "kavi" da se unaprijed međusobno tješimo pred potop ili samo zbijamo redove pred nastavak jakog rasta.........a možda na kraju "istina" bude i negdje na sredini pa na mostu dobijemo a na ćupriji izgubimo........

PS

sretan rođendan Parici i ima da sutra janjca okreneš za forumsku zajednicu jel sad kad te mitkko otkrio nećeš se samo tako izvući.....

Sretan rođendan Parici!

Znači sutra janjac na meniju😀

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • January 26, 2022 at 9:11 AM
    • #9,900
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from Zlatek

Da, zvuči logično.

kolega, molim te pročitaj još jednom što sam napisao...

2008. je bila kriza bankarskog i novčarskog sektora koja se izražavala u globalnim gubitcima i stečajevima tvrtki iz financijskog sektora, a od kraja 2008., i velikoga broja stečaja u realnom gospodarstvu.

kako novčarske institucije međusobno a kasnije i hipotekarni dužnici nisu više bili u stanju podmiriti dospjele obaveze (nesolventnost) i s obzirom na preprodaje kredita bankama u cijelom svijetu, kriza se proširila u globalnu financijsku krizu.

dakle nesposobnost podmirenja dospjelih obaveza se zove nesoventnost a likvidnost je svojstvo imovine ili njezinih pojedinih dijelova koje se mogu pretvoriti u gotovinu stoga, kolega, kad si se već referirao, hoćeš li mi objasniti kako to likvidnost i solventnost nisu povezani i što je pogrešno, odnosno što te točno navelo da zaključiš da kolega i ja nismo ekonomisti :?:

Display More

barbosa 2.0

NHF

Nelikvidnost je nesposobnost plaćanja dospjelih obveza, ovisi o stanju novaca na računu i "unovčivosti" kratkoročne imovine.

Nesolventnost je vrijednost imovine minus vrijednost obveza, što daje kapital. Ako je vrijednost imovine manja od obveza, kapital je negativan - to je nesolventnost. Nema veze koliko novaca u tom trenutku firma ima na računu. Banke 2008-e nisu bile nelikvidne. Kad su se otpisali subprime krediti, bile su nesolventne. Nelikvidne su (neke) postale zbog bank-runa, tj. bihevioralnog ponašanja vjerovnika koji su povlačili novac i spremali ga u madrace. Zbog toga je prvo FED a kasnije i druge centralne banke počeo sa QE da bi nadoknadio taj novac u cirkulaciji.

• 1
    • 494
    • 495
    • 496
    • 840

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 11, 2025 at 9:59 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      823k
      1.9k
    3. All

May 11, 2025 at 9:59 AM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 11, 2025 at 8:39 AM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. deny_09

May 11, 2025 at 8:39 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 279

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 10, 2025 at 9:24 AM
    2. Odgovora
      279
      Pregleda
      106k
      279
    3. Muzakus

May 10, 2025 at 9:24 AM
    1. MDKA (Medika d.d.) 823

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 9:18 PM
    2. Odgovora
      823
      Pregleda
      301k
      823
    3. Skribi

May 9, 2025 at 9:18 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      183k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

All May 11, 2025 at 9:59 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

deny_09 May 11, 2025 at 8:39 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

Muzakus May 10, 2025 at 9:24 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 9, 2025 at 9:18 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,789 Replies, 5 years ago