Ako nešto Amerima dobro ide onda je to prodaja balona. Oni ga napušu i prodaju u cijeli svijet. A kupaca ne fali jer su inovativni i mutiraju svako malo ko virusi, donoseći uvijek nove svježe i zanimljive modele.
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
nikako da oni odrade postenu korekciju i ispuhivanje da mozemo dalje…. Ali zato mi umjesto njih odradilo u zadnjih 15 godina stalno 🤣🤣🤣
Maheri su nema šta 💰💰💰😎
kad se pogledaja vrh njihovih indexa s početka godine nisu oni tako malo ni pali.........sqp te dow danas su se nekako izčupali iz minusa od 10% dok je nasdaq i dalje u minusu cca 15%........mi nismo tako napuhani pa je na neki način i logično da od vrha nismo toliko ni zviznuli......ja mislim da oni nisu još rekli svoju "zadnju" a nama kak bude.......
Jedna zanimljivost:
The S&P 500 has recovered from an intraday loss of more than 3.98% only three times (since HLC data began in 1977):
Jan 24, 2024 (today)
Oct 16, 2008 = down -4.63% and closed up 4.25%
Oct 23, 2008 = down -4.28% and closed up 1.26%
Wild volatility like this tends to happen in a bear market, not a bull market.
-
kad se pogledaja vrh njihovih indexa s početka godine nisu oni tako malo ni pali.........sqp te dow danas su se nekako izčupali iz minusa od 10% dok je nasdaq i dalje u minusu cca 15%........mi nismo tako napuhani pa je na neki način i logično da od vrha nismo toliko ni zviznuli......ja mislim da oni nisu još rekli svoju "zadnju" a nama kak bude.......
Jedna zanimljivost:
The S&P 500 has recovered from an intraday loss of more than 3.98% only three times (since HLC data began in 1977):
Jan 24, 2024 (today)
nažalost ali da........takve se stvari događaju samo kad je stanje na marketu izrazito loše, koliko god ovaj "izron" izgledao optimistično........tehnički odbijanac na,u tom momentu, preprodanom tržištu?........
-
Jedna zanimljivost:
Jan 24, 2024 (today)
nažalost ali da........takve se stvari događaju samo kad je stanje na marketu izrazito loše, koliko god ovaj "izron" izgledao optimistično........tehnički odbijanac na,u tom momentu, preprodanom tržištu?........
Ovo mislim da je bio tehnički odbijanac iz oversold zone, postao sam danas grafove na drugoj temi koji su to najavili. Hoće li sada taj odbijanac biti impuls za nekakvu stabilizaciju i kasnije nastavak rasta ili je samo dead cat bounce, ne znam. Gotovo sigurno je da će biti još puno volatilnosti jer ovo definitivno nije normalno.
Nastavak na ovu gore zanimljivost je da je u druga dva ovakva slučaja u 2008. S&P padao daljnjih 28% do ožujka 2009.
Evo šta je rekao jedan poznati trejder kojeg pratim, taman par sati prije nego što je počeo odbijanac:
The general market is heavily oversold and could stage a strong technical bounce at any time. But keep in mind, markets don't meltdown from the highs, they melt down after a decline. At best, we are looking at high volatility in the near term.
-
Zna se što se mora dogoditi i to će se prije ili kasnije dogoditi. Ovakve stvari i odbijanci tipa mrtve mace su dodatna prilika za presložiti portelj jer stvari su krenule i teško da će se samo tako zaustaviti pošto se zna da i FED mora potegnuti to što će potegnuti. Kada se sve to konačno prezbroji, a Ameri to riješavaju promptno stvari kreću dalje. Tko je doživio i preživio 2008-9 puše i na hladno.
Ono što je posve sigurno je - volatilnost, a po nekim iskusnim traderima i investitorima bez nje - nema burze. Tek u volatilnosti burze pokazuju sav svoj raskoš i potencijal. Burze nisu kruzeri za umirovljenike nego kajak na divljim vodama.
Ameri su pragmatični i ne gube vrijeme jer vrijeme je novac. A i to što mi ovdje krmeljamo isto ne mora biti naš problem jer možemo - ako baš hoćemo - trgovati na kojoj god burzi i ako znamo što se događa raste vjerojatnost da se iz nevolje prije izvučemo. Dok je nevera nađeš neki zaklon da te baš ne podere do kraja i kad prođe, poližeš rane, otpišeš gubitke i ideš dalje.
Stoga - kaj nam pak moreju.
-
Zna se što se mora dogoditi i to će se prije ili kasnije dogoditi. Ovakve stvari i odbijanci tipa mrtve mace su dodatna prilika za presložiti portelj jer stvari su krenule i teško da će se samo tako zaustaviti pošto se zna da i FED mora potegnuti to što će potegnuti. Kada se sve to konačno prezbroji, a Ameri to riješavaju promptno stvari kreću dalje. Tko je doživio i preživio 2008-9 puše i na hladno.
Ono što je posve sigurno je - volatilnost, a po nekim iskusnim traderima i investitorima bez nje - nema burze. Tek u volatilnosti burze pokazuju sav svoj raskoš i potencijal. Burze nisu kruzeri za umirovljenike nego kajak na divljim vodama.
Ameri su pragmatični i ne gube vrijeme jer vrijeme je novac. A i to što mi ovdje krmeljamo isto ne mora biti naš problem jer možemo - ako baš hoćemo - trgovati na kojoj god burzi i ako znamo što se događa raste vjerojatnost da se iz nevolje prije izvučemo. Dok je nevera nađeš neki zaklon da te baš ne podere do kraja i kad prođe, poližeš rane, otpišeš gubitke i ideš dalje.
Stoga - kaj nam pak moreju.
Ili što bi Kinezi i Čakavci rekli:
KI će nam ča, ča će nam ki!
-
kol mitkko
vas je (vaše postove) užitak čitati
u stvari, to su pravi mali uvidi (uvid, def. - razmatranje s namjerom da se uveća znanje podataka, povećanje i produbljenje znanja o čemu)
uvijek pogodite bit onoga što se događa jer vidite širu sliku što je odlika rijetkih
također tome pristupate bez emocija (objesti ili nadurenosti) što je opet rijetkost
u moru 'informacija' na webu ponekad samo treba iščitati pravi komentar, onaj koji ti na prvu sjedne i koji govori sve s malo riječi
samo tako naprijed kolega!
-
Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%(otišlo pola prinosa od NG)...
meni otišao sav prinos iz ove godine... 15 000kn i sad sam i u minusu 2000. Loše sam ovaj put sve to odigrao. Jako loše. Idemo dalje, prošla godina je bila dobra, ova će da vidimo.
-
Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%(otišlo pola prinosa od NG)...
meni otišao sav prinos iz ove godine... 15 000kn i sad sam i u minusu 2000. Loše sam ovaj put sve to odigrao. Jako loše. Idemo dalje, prošla godina je bila dobra, ova će da vidimo.
Samo polako kolega.
Zimska Olimpijada i Kineska Nova godina, samo što nisu, a onda ...
-
Nastavak na ovu gore zanimljivost je da je u druga dva ovakva slučaja u 2008. S&P padao daljnjih 28% do ožujka 2009.
jasno, bilo je za očekivati tehnički odbijanac i svakako će biti još volatilnosti dok se tržišta ne ustabile ali te oscilacije bi sada trebale biti sve manje i manje, međutim uz TA treba komparirati i FA i onda će analiza biti konkretnija i upravo stoga se ja ne bi previše uzdao u povjesne obrasce prošlih kriza jer su fundamentalno neusporedive,... naime, kriza hipotekarnih kredita 2008. je bila kriza NEsolventnosti a današnja je kriza PREsolventnosti odnosno uslijed pretjerane likvidnosti napuhavanja mnogih klasa fin. imovine a posebno dionice meme-a, neprofitabilne dionice tehnologije, SPAC-ove i kriptovalute koje u krizi 2008. još nisu niti postojale.
stoga, ova "kriza" koja to objektivno to niti nije, je u stvari produkt pretjerane likvidnosti i svega onoga što je "pretjerano" napumano te se sada sporije ili brže ispuhuje pri čemu se oslobađa velika količina likvidnosti koja će u konačnici morati negdje završiti a i bez toga, likvidnosti uslijed QE pak ima toliko da se stvaraju INflatorni pritisci za razliku od 2008. kada se likvidnost preljevala u krpanje bilanci uz izražene DEflatorske pritiske
stoga, mislim da iskustva i tehnički obrasci iz krize 2008. uopće nisu komparabilni sa aktualnom situacijom.
-
-
jasno, bilo je za očekivati tehnički odbijanac i svakako će biti još volatilnosti dok se tržišta ne ustabile ali te oscilacije bi sada trebale biti sve manje i manje, međutim uz ta treba komparirati i fa i onda će analiza biti konkretna najviše što može i upravo stoga se ja ne bi previše uzdao u povjesne obrasce prošlih kriza upravo stoga jer su fundamentalno neusporedive, naime, kriza hipotekarnih kredita 2008. je bila kriza NEsolventnosti a današnja je kriza PREsolventnosti odnosno uslijed pretjerane likvidnosti napuhavanja mnogih klasa fin. imovine a posebno dionice meme-a, neprofitabilne dionice tehnologije, SPAC-ove i kriptovalute koje u krizi 2008. još nisu niti postojale.
stoga, ova "kriza" koja to objektivno to niti nije, je u stvari produkt pretjerane likvidnosti i svega onoga što je "pretjerano" napumano pri tome te se sada sporije ili brže ispuhuje pri čemu se oslobađa velika količina likvidnosti koja će u konačnici morati negdje završiti a i bez toga, likvidnosti pak ima toliko da se stvaraju INflatorni pritisci za razliku od 2008. kada se likvidnost preljevala u krpanje bilanci uz izražene DEflatorske pritiske
stoga, mislim da iskustva i tehnički obrasci iz krize 2008. uopće nisu komparabilni sa aktualnom situacijom.
IMHO najbolji komentar na trenutnu situaciju.
Bravo barbosa 2.0
Sjedi 5
-
jasno, bilo je za očekivati tehnički odbijanac i svakako će biti još volatilnosti dok se tržišta ne ustabile ali te oscilacije bi sada trebale biti sve manje i manje, međutim uz TA treba komparirati i FA i onda će analiza biti konkretnija i upravo stoga se ja ne bi previše uzdao u povjesne obrasce prošlih kriza jer su fundamentalno neusporedive,... naime, kriza hipotekarnih kredita 2008. je bila kriza NEsolventnosti a današnja je kriza PREsolventnosti odnosno uslijed pretjerane likvidnosti napuhavanja mnogih klasa fin. imovine a posebno dionice meme-a, neprofitabilne dionice tehnologije, SPAC-ove i kriptovalute koje u krizi 2008. još nisu niti postojale.
stoga, ova "kriza" koja to objektivno to niti nije, je u stvari produkt pretjerane likvidnosti i svega onoga što je "pretjerano" napumano te se sada sporije ili brže ispuhuje pri čemu se oslobađa velika količina likvidnosti koja će u konačnici morati negdje završiti a i bez toga, likvidnosti uslijed QE pak ima toliko da se stvaraju INflatorni pritisci za razliku od 2008. kada se likvidnost preljevala u krpanje bilanci uz izražene DEflatorske pritiske
nisu u "dlaku" komlatibilne jel nisu ni svi rizici jednaki i baš zato neki i smatraju da će ova kriza biti još gora dok drugi vide samo normalne korekcije tržišta i situaciju bez velikih kriza u godinama koje dolaze........
-
Uzroci pada naravno nisu isti danas i prijašnjih godina, ali način pada, reakcija tržišta je često slična. Kažu: "Povijest se ne ponavlja, ali se rimuje."
-
Naravno da naša burza nije rasla kao burze vani, ali nam ni neto profitne marže kompanija nisu ni blizu kao kod tehnoloških divova koji vuču cijeli D&J naprijed.
Ne znam što budućnost nosi, ali ako netko misli da mi nećemo roniti ako zaroni zapad gadno se vara. Dapače uvjeren sam da ćemo mi zaroniti i više.
Balon je napuhnut kao nikad dosad u povijesti, međutim vjerujem da neće puknuti dok god se printa ovoliko novca i pumpa u ekonomiju.
Ipak jedno je neminovno, ili hiperinflacija ili balon mora puknuti.
-
kol. hugh, ja ne vidim niti jednog jedinog fundamentalnog razloga da bi uopće postojala kakva kriza a niti da bi eskalirala u nešto veće...veće što...naime, sa QE su se očuvala gospodarstva i radna mjesta, naruđbi roba i dobara ne manjka, malo imamo distribucijske poremečaje ali to će se riješiti samo od sebe, prihodi populacije su nešto i veći, stoga i potrošnja može biti nešto veća, infrastrukturalni projekti također, tržišta nekretnina i cijene usluga su također u rastu, uglavnom, ekonomski krug života se vrti punom brzinom, u stvari vrti se i malo pre brzo stoga sad i imamo planirano zaoštravanje monetarnih politika da se ta vrtnja svede u neke ekonomski prihvatljivije okvire.
-
Kolega tješite se, ima i puno gorih od Vas, na primjer ja.
-
kol. hugh, ja ne vidim niti jednog jedinog fundamentalnog razloga da bi uopće postojala kakva kriza a niti da bi eskalirala u nešto veće...veće što...naime, sa QE su se očuvala gospodarstva i radna mjesta, naruđbi roba i dobara ne manjka, malo imamo distribucijske poremečaje ali to će se riješiti samo od sebe, prihodi populacije su nešto i veći, stoga i potrošnja može biti nešto veća, infrastrukturalni projekti također, tržišta nekretnina i cijene usluga su također u rastu, uglavnom, ekonomski krug života se vrti punom brzinom, u stvari vrti se i malo pre brzo stoga sad i imamo planirano zaoštravanje monetarnih politika da se ta vrtnja svede u neke ekonomski prihvatljivije okvire.
a zbog ćega se taj ekonomski krug odvija tako brzo i što će se dogoditi ekonomiji i burzama kad se razlozi te brze vrtnje ukinu ili smanje do te mjere da se taj kotač zaustavi ili naglo uspori........
burze su zapravo počele uraćunavati te rizike i imamo ovo što imamo.......
burze su trenutno nestabilne upravo zbog previše upumpanog novca i želje da sve bude stabilno......
-
Boomerang Rally Hints at Deeper Market Troubles
In the morning, investors wanted dividend yield and a history of paying money to shareholders via buybacks, and wanted no part of momentum or growth:
And now, here is the same chart updated at the end of the day’s trading. Volatile stocks had enjoyed the best day, and dividends had acted as a lead weight:
There is no way to explain what happened in terms of any fundamentals or news. It can instead be viewed as good trading. Enough people, or their algorithms, judged at about noon that the recent trends had been taken far enough for now, and there was a grand reversal. Whatever was down the most, that was what you wanted to buy the most.
Trading reversals this dramatic are not common. Bespoke Investment Group finds only five prior instances since its records began when the Nasdaq Composite fell as much as 4% intraday and finished in positive territory. Here they are, with Bespoke’s detail on what happened next.
This is a rare event, driven by a selloff that had left the market oversold, and history suggests that such things tend only to happen when something is amiss.
Apart from the hiking campaign that came way back in 1988, the year after the Black Monday crash, and Jerome Powell’s ill-fated attempt to normalize financial conditions before the Christmas Eve selloff of 2018, the Fed hasn’t raised rates with stocks as much as 10% below their peak. It’s as well to remember this when looking at historic comparisons. Over the last three decades, the Fed has never made life harder for the stock market when it is in any kind of trouble. In those three decades, inflation wasn’t a serious issue. Now it is. The S&P 500 isn’t far from 10% below its recent high. It’s very likely that the Fed will be put to the test at some point this year.
As these charts show, the effective strike price for the Fed “put" for the last three decades has been 10% below the recent high. Investors must accept that the strike price will be much lower now. Lack of inflation allowed the Fed to provide a cushion for a generation — we should assume that cushion has been removed, or at least lowered very substantially, until such time as inflation comes under control again.
-
Jasno je samo da nije jasno što se događa...
Sav razvoj tehnologije i komunikacija je doveo do toga da postoji više šumova u komunikaciji nego ikada.
Uz nikad pristupačnije i jeftinije znanje, nitko ne zna što se događa.
Luda vremena, ludi ljudi, lude reakcije na tržištima.
U takvoj situaciji, nema smisla pokušavati bilo što pogoditi. Netko će možda i uspjeti, ogromna većina će dobiti po nosu. Ili džepu. Ili oboje...
-
Bez obzira na veličinu balona i porijeklo nastanka, zdrav razum nalaže oprez jer ako stvar ode izvan kontrole onda je teško išta poduzeti dok se energija upumpana u sustav ne iskanalizira na neki način. Balon se može ili kontrolirano ispuhati ili puknuti uz prasak. Treće nema.
Primjerice ova igra oko Ukrajine je nezgodna jer je puno nervoznih prstiju na okidačima ubojitih oružja i neka se slučajno dogodi neki incident na krivom mjestu stvari lako mogu otići kvragu. Pa iako je to sve tamo još uvijek samo partija šaha mogla bi lako postati ona - dam ti sve figure fore i tučem te tablom.
Koliko sam skužio (po tumačenju Bože Kovačevića) Rusi su nagomilali snage jer se zapravo pribojavaju Ukrajinske Oluje u Donbasu. No to se isto pretvorilo u balon napuhanih nategnutih odnosa s puno širim međunarodnim posljedicama - dok se nekako ne ispuše ili eksplodira.
Bilo kuda baloni svuda. Ako ništa ne može se reći da je dosadno.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2k
- harpun